Kipróbáltam milyen vegának lenni

írta: BlackPriest, 8 éve

Miért írom ezt a cikket?

A családban, haverok és kollégák közt is van vega vagy vegán, így talán nyitottabban állok a kérdéshez, mint egy olyan ember, aki csak annyit tud, hogy xy folyton rántottsajtot eszik a kifőzdében, stb. Nemrég megjelent egy cikk a vega létről, a topikban szokás szerint izzottak az indulatok. Ilyenek vagyunk, igyekszünk kétfelé szakadni folyton: AMD-Intel, AMD-Nvidia, léghűtés-vízhűtés, extrém tuning-baromság, húsevés-húsmentes táplálkozás. Nem is igen jut eszembe olyan dolog, amiben mindenki egyet tudna érteni.

Amit eddig tapasztaltam a témában, az nagyjából úgy nézett ki, hogy az ellenző tábor azon a véleményen van, hogy a vegák megvonnak valami fontosat a szervezetüktől. A támogató tábor viszont azt mondja, hogy ezek az anyagok máshonnan is pótolhatók, illetve a megvont cuccokkal együtt mérgeket is távol tartunk a szervezetünktől. Nem vagyok orvos, ebbe a részébe nem fogok tudni belemenni.

Én úgy gondolom, hogy véleményem, vagy benyomásom lehet olyan dologról is, amit sosem próbáltam ki, de vannak dolgok, amit igazolni csak akkor tudok, ha én is részese leszek (itt jegyezném meg, hogy a drogokról, az öngyilkosságról és még sok másról is megvan a véleményem, ezeket nem fogom kipróbálni. Alapvetően mindenevő vagyok, ugyanúgy szeretek elrágcsálni egy karalábét nasinak, mint egy darab kolbászt. Szeretem az állatokat, szeretném, ha méltó körülmények közt élnének, azonban ez nem billentett át oda, hogy mostantól csak arc nélküli dolgokat egyek. Egy számomra elfogadható kompromisszumot próbálok tartani. Szóval a „kísérlet” nem ideológiai vagy egészségügyi indíttatásból kezdődik, hanem puszta kíváncsiság, a látókör tágítása.

Szóval jött a cikk, meg az ismerősök véleménye, fogtam magam és egy kajarendelő oldaltól berendeltem egy heti adagot…

Előkészületek

Első lépés a menü összeállítása volt, ami nehezebb feladat, mint gondoltam, változatos a menü, ismert és ismeretlen alapanyagok felhasználásával. Eddig sem zárkóztam el az újdonságoktól (a puhatestűek és ízeltlábúak azért távol állnak tőlem), gondoltam mit veszíthetek…Azért bekerült egy kis csavar a dologba, mert a pénteki kajarendelés után sikeresen megfáztam, vasárnap még úgy tűnt nem tudok dolgozni, elkezdtem átszervezni a kiszállítót, stb. Ezt csak azért írom le, mert a közérzetem változását nehezen tudom a betegségből való kilábalás miatt meghatározni. A reggelikről nem írok, kb minden reggel péksütit fogyasztok (tudom, állati zsiradék, stb, most ezt kihagyom, mivel az eladó úgysem fogja tudni megmondani és nem a keményvonalas vega létet tesztelem).

Tapasztalatok

Első hét

Hétfő
Olyan kaját választottam, amit ismerek, sima főzelék húsmentes feltéttel, érdekes volt. Aztán úgy alakult, hogy estére is pont ilyen főzelék volt legalább össze tudtam hasonlítani a házi kosztot a rendelt verzióval. Nem is volt baj, hogy ismert kajával kezdtem, a közérzetem miatt nem vágytam semmi újra.

Kedd
Itt már izgalmasan új kaja volt terítéken, sajnos az étvágyam nem volt az igazi, ezért nem tudtam az egészet legyűrni, ami csak az egyik gond volt. Az egyik étkező kollegám nézte, hogy jé, ugyanazt a fajta kaját esszük ketten, kérdezte hogy-hogy? Mondtam, hogy a héten átálltam vega módba. Erre ő: újabb csalódás. Persze aztán mondta, hogy csak vicc volt, de ez azért sejteti, hogy milyen az alap hozzáállás a kérdéshez. Mindegy, nincs harag, más furcsaságomat sem szokták megérteni. A vacsi hideg kaja volt, semmi extra, nem éreztem, hogy bármit megvontam volna magamtól. Gondolom a legtöbben amúgy sem úgy működünk, hogy minden táplálkozást kell, hogy húst tartalmazzon.

Szerda
Mára nagyjából helyrejött az étvágyam, az ebéd kiváló volt, az olíva bogyót továbbra sem szeretem, erre rá kellett jönnöm. Ma nem ért semmilyen kritika, úgy tűnik annyira mégsem megbotránkoztató a dolog, mint amennyire elsőre annak tűnt. Itt jegyezném meg, hogy a család is kicsit értetlenül állt a dolog előtt, de nem kellett sokat magyarázni szerencsére. A vacsora ismét eseménytelen, azt hiszem nem is fogom felemlegetni, egy felvágott nélküli szenyáról, vagy körözöttes kenyérről nincs mit írni.

Csütörtök
Rég ettem a mai kajaféléből, szóval megörültem, mikor a rendeléskor megláttam! Erre megkaptam, hogy milyen konzervatívan kajázok, ha már vega, miért nem próbálok ki újdonságokat is. Kezdem azt hinni, hogy az egész emberiség fő mozgatórugója a basztatás. Mindegy, hogy kit és mivel ha más nem, nincs rajta sapka. Mindegy, vacsi közben megterveztük az asszonnyal a hétvégi menüt.

Péntek
Mondhatnám, hogy a mai nap eseménytelen, de nem. Az ebéd finom volt, további kollégák szagolták ki, hogy mit eszek és jött az újabb adag sav. Nem mondom, hogy vega élharcos leszek, de lassan visszavágok. Az az alapelvem, hogy mindenki csinál amit akar, amíg nem akarja rám erőszakolni, díjaznám, ha ez általános lenne.

Szombat-Hétfő
Otthoni kajázás, nincs megjegyzés, egyéb okok miatt a közérzetemmel kapcsolatban megint nehezen tudok nyilatkozni. Annyi biztos, hogy az emésztésem nem változott, illetve az ízérzékelésemben sem
érzek változást. A tesztet itt véget ér, azt gondolom, hogy ennyi idő alatt sikerült némi betekintést nyernem ebbe a kis világba, lehet róla véleményem.

Mégsem ért véget, gondolkodtam, beszélgettem és arra jutottam, hogy két hét azért reprezentatívabb lesz, több fajta kaja, több ember véleményét hallgathatom meg, stb.

Második hét

Kedd
Új hét, új kaják, új megjegyzések és még csak dél van. Viszont sérülés/betegség után újra tudtam edzésre menni, nem éreztem úgy, hogy ne lenne kevesebb energiám, mint eddig volt. A mozgásszegény életmódhoz a kevesebb/nehezebben emészthető tápanyag is elég. Az edzőtársak kicsit furcsán néztek rám, de semmi szélsőség, elmeséltem, amit a bevezetőben is írtam. Vásárláskor szembesültem vele, hogy egy nagy üzletben a vega felvágott nem létező fogalom, végül valami pástétomot sikerült beszereznem, ami amúgy meglepően jó volt, de jól el volt dugva. Este befutott a vega rokonom is.

Szerda
Érdekes módon a rokon, aki tudott a dologról, rá sem kérdezett miért, hogy stb, ez kicsit meglepett. Közben némi probléma jelentkezett az ebéd kifizetésével, a cég példásan rugalmasan kezelte a problémát, le a kalappal! Az első olyan ebéd volt, amiből már eléggé hiányoltam a húst, ebben benne lehetett az is, hogy a karfiol nem épp a kedvencem. Majd holnap.

Csütörtök
Mára úgy tűnik elfogadottá vált, hogy hús nélkül eszek, pár darab szokásos viccelődésen kívül már senkit nem érdekelt a dolog. Ennyi rivaldafény járt úgy tűnik. A szervezetem is hasonlóan lehet vele, bár ma egy szelet sütiért ölni tudtam volna, közeli cukrászda hiányában kimaradt és amúgy sem húsos étel.

Péntek
Teljesen átlagos nap, az ebédben a húspótlék már zavaróvá vált számomra. Arra jöttem rá, hogy a húsmentesnek készülő kaják jók, de a hús imitálására szolgáló dolgok nem. Egyszerűen sem az ízt, sem az állagot nem lehet elérni, az alakja jó, de mást vár az ember. Engem rettentően zavar a dolog.

Szombat
A vega részét lezárom a történetnek, céges rendezvény jön, sovány kaja felhozatallal, szóval vissza a rendes kerékvágásba.

Illetve mégsem, az ismeretlen eredetű kajától jó kis gyomorrontás, azt kell mondanom, hogy ez a kísérlet különböző betegségek által nehezen értékelhető.

Vasárnap
Ismét húsos kaja, figyelem magam, hogy érzek e változást az elmúlt két héthez képest, de a gyomrom még nem az igazi, még popkornt sem ettem moziban.

Harmadik hét

Hétfő
Házi koszt, főzelék rendes fasírttal. Már várom(?) az ebédet, az egyik oldal biztos fellélegzik, a másik meg csalódott lesz. Majd megkapják a cikk linkjét, nincs kedvem magyarázni.

Kedd
Tegnap nem volt végül semmi extra, ahogy ma sem, azt hiszem innentől már senkit nem érdekel mit eszek, a gyomrom nagyjából helyrejött, a stressz szintemet kéne még csökkenteni, hogy hibátlan legyen. Stressz oldó tea?

Szerda
Megvolt a kajarendelés előnye, mindig volt ebédem. Ma nincs, majd keresek valamit a környéken. Eddig mindig elfelejtettem mit rendeltem, most meg nem tudom mihez van kedvem. Ilyenkor szokott kimaradni az ebéd. Nem semmi problémákkal küzdök…

Csütörtök
Ma a jó idő ellenére is nyomott vagyok, álmos is, érzem a nyomást, a kaja az utolsó, amivel foglalkozni akarok. még a velem kacérkodó somlói galuska sem tud levenni a lábamról. Ez már a vég kezdete! Ja, tegnap kínait ettem végül és még engem vádolnak, hogy nem vagyok elég nyitott!

Péntek
Ma semmi extra nem történt, holnap viszont esküvő.

Szombat
Esküvő. Felteszem az asztalnál nem ült vega, de ha ült volna, elsírja magát, húsleves, csupa hús tál, csak némi rántott karfiol volt, még sajt se. Nyilván külön kérésre csinálnak bármit, a vegaság megtanít előre gondolkodni!

Vasárnap
Eddig gyűjtöm a tapasztalatokat. Igaziból nem akarok blogot írni a mindennapjaimról, mostanra már nem is él élénken bennem pl az első vega kaja emléke, nincs hova nyújtani a dolgot, inkább összegzem a tapasztalatokat…

Konklúzió

Hangsúlyozom, hogy semmit nem mértem le, nem volt se laborvizsgálat, se másféle, szóval minden csak megérzés!

A vega lét alatt nem éreztem semmi extrát, nem változott bennem semmi. Hősnek sem érzem magam, hogy ennyi időre lemondtam a húsról és mennyi állatot mentettem meg ezzel, nagy felfedezőnek sem, elég sokan így élnek. A betegség és egyéb befolyásoló tényezők miatt a lelki oldalát nem nagyon tudom felmérni, de nem lettem se idegesebb, se nyugodtabb, akinek nem mondtam, hogy éppen nem eszek húst, az sem látott rajtam semmi változást.

A visszaváltás ugyancsak betegséggel van kikövezve, tehát erről is nehéz tapasztalatokat írni.

Összességében nem bántam meg ezt a próbát, új tapasztalatokkal lettem gazdagabb, bele láttam olyan világba is, amit viszonylag szűk réteg képvisel itthon, megtapasztaltam, amire előre számítottam is. Nem ragadott magával a dolog, de továbbra is figyelni fogok a lehetőség szerinti kiegyensúlyozott táplálkozásra, és igyekezni fogok olyan helyről megvásárolni a betevőt, ahol méltó körülmények közt tölti életét a kajám.

Köszönöm a figyelmet!