A birs

írta: kraftxld, 5 éve

Az elmúlt pár héten igazi őszi időnk volt, meg az ismerősökkel beszélgettünk pár dologról. Már eddig is feltűnt, hogy fatornyos kis falunkban rengeteg gyümölcs meg veszendőbe. Sokan nem tudnak mit csinálni vele, inkább megveszi boltban, túl macerás vele foglalkozni meg nem is tudnak igazán jó recepteket.
Pár hete az egyik parkból hoztam 3-4 kiló birset, ebből sajt készült, nem lett az igazi zselés mert pár óra után feladtam a főzést, majd legközelebb hamarabb kezdek neki. Úgyhogy egyre jobban szeretem a birsalmát :)

Na de a lényeg, kiderült, hogy az egyik barátunk szőlőjében van pár birsalma fa, és felvetettem a témát, hogy ugyan nem lehetne-e megszedni a fát :D Némi hudódozás után kiderült, hogy úgyis csak ott rohadna a gyümölcs, de mivel elég érdekes hozzáállásuk van pár dologhoz, nem is hagyta hogy segítsek és még szerdán beállított 50 kiló birssel :)

Valami eszméletlen jó illata volt miután kiszedtem a csirketápos zsákokból, úgyhogy eldöntöttem, pálinka fog itt készülni! Ha bejön a technológia lehet ebből még üzlet is lesz, bár a kisipari módszereken még gyorsítani kell. Emlékeztem is a jóféle birspálinkára amit még 2017-ben kóstoltam Egerben, úgyhogy elkezdtem művelődni.

Ez a cikk [link] meg Mike88 fórumtárs segítsége után gyorsan beszereztem az alkatrészeket:
- Cefréshordó, kotyogóval
- Pektinbontó
- Élesztő
- pH mérő

Majd ma reggel nekiláttam a műveletnek. A gyümölcsöket szépen megmostam, majd egy törölközővel a bolyhos részt ledörzsöltem.

Utána jó éles késsel félbevátam az birsalmát, kivágtam az alján lévő virágmaradványt meg az esetleges rossz részeket. Majd mérettől függően még 2-3-4 darabba vágtam a feleket.

Ezt követte a darálás, amit a szuper Kenwood robotgépen csináltam, dolgozzon meg az áráért ha már egy közepes afrikai ország éves GDP-jét kifizettük érte :D

A nagylyukú darálót választottam, így a magokat nem szedte szét a gép. Nagyon gyorsan barnul a birsalma, ez még frissen:

Amint tele lett az edény ment is a birsalma a cefréshordóba.

Időközben az ifjak is beálltak segíteni, elmagyaráztam a folyamatot, segítettek almát mosni meg a darálót ötetni :D

55 literig raktam a hordót, még van vagy 10 kiló birs, abból még kitalálom mi lesz. Öntöttem bele még egy fél vödör vizet, meg némi pektin bontót. Ez holnap reggelig dolgozik, majd utána kap egy kiló cukrot plusz egy kis élesztőt és mehet a buli.

Meg is tanultuk a fiúkkal, hogy B betű, birsalma nem csak bear, P betű pálinka, Q meg quince :)

Júniusban egy másik ismerős lefőzi aztán meglátjuk milyen lesz. Ha bejön akkor jövőre csinálok feijoából, almából, meg mindenből amint tudok ingyen szerezni. Elvégre szegényes háztartást vezetünk :)