Pacal blog, 8.rész - saját főzés.

írta: kraftxld, 5 éve

Sajnos eléggé elhanyagoltam a pacal blogot, pedig a legutolsó bejegyzés óta is bőven történtek események a témában. Talán egyszer bepótolom!

De a lényeg, a tegnapi sztori :)
Már jó ideje érlelődött bennem, hogy kellene főzni egy jó pacalt megint, az első itthoni próbálkozások nem voltak rosszak, de azért nem is lett éttermi minőség a végeredmény. A legelsőt elrontottam azzal, hogy a köménymagot és a borsot egyszerre daráltam le a fűszerdarálóban, és a kettő együtt összemixelve adott egy furcsa mellékízt az egésznek. Azóta ezt a technológiát elvetettük, maradtam a mozsárban törős (itt nincs őrölt kömény) módszernél.

Az elmúlt pár héten minden összejött ami a csülkös pacalfőzéshez kell:
- Nincs már dög meleg, de azért bográcsozni nem lehet még kint, az a következő fázis
- Mivel csóróság van, aktívan figyelem az akciókat, az egyik boltban találtam egy jó csülköt féláron, majd pár nappal később egy másik boltban egy nagyobb csülköt elég baráti áron. Ezek mentek a mélyhűtőbe.
- A héten el kellett menjek a Nelsoni üzemegységünkbe meghallgatni a főnök baromságait. Mivel ott van 2 bolt ahol lehet pacalt kapni, a gyártás után hűtőtáskával felszerelve be is vásároltam.
- Találtam friss vöröshagymát is, végre az idei termésből, plusz hibátlan paprikákat.
- Felénk a zsírszalonna kb. nem létező dolog, de sikerült jó zsíros bacon nyesedéket találni. Ez manuka fán füstölt bacon, és a legjobb cucc, de általában elég húsos, most szerencsém volt :)

Szombat este 6-ra összetrombitáltam pár ismerőst, én meg reggel nekiláttam a főzésnek, mert ez nem egy 15 perces Jamie Oliver kaja :D
Elnézést a béna képekért, a rendes fényképezőt elhagytam az előző hétvégi sörfesztiválon :DDD Csak később került vissza hozzám.

A hozzávalók:
Paprikák, paradicsomok, csülkök, pacalok, szalonna, és hagymák.

A csülköket egy kicsit előfőztem, hogy könnyebben ki tudjam csontozni, dobtam hozzá némi babérlevelet meg egészborsot:

Majd a pacalt is előfőztem egy kicsit, mert szép tiszta volt de azért rendesen szaglott még :D Plusz a második pacalnál amit főztem először daraboltam fel, aztán megdagadt, így jó nagy darabok voltak benne.

A hagymák is várják a szeletelést, robotgépben gyorsan felszeleteltem őket.

A szalonna zsíros részeit szétválasztottam a húsostól:

Majd pedig kiolvasztottam a zsírját :) Legközelebb másik serpenyőben csinálom mert ebben picit leragadt.

Utána belekerült a kis mennyiségű vöröshagyma:

Majd a csülköket kicsontoztam, és beledobtam a csontokat a már megdinsztelt hagymára. Rövid főzés után belekerült a felkockázott paradicsom, paprika.

A legfiatalabb kukta is segített a főzésben :)

Az előfőzött pacal várt egy kicsit amíg a csontok és az alap rogyogott:

Majd feldaraboltam, ment szépen bele a lábosba, a csülök pedig követte:

Némi paprikázás, fűszerezés (só, bors, csípős) után este fél hat felé elkészült a remekmű :D

Friss rozsos kenyérrel, sörrel, borral, pálinkával fogyasztottuk.
Még a látogatóban lévő amerikaiak is megkóstolták, és nekik is nagyon bejött :DDD