Újévi lencsemalac újragondolva

írta: kraftxld, 6 éve

Mostanában itt a logout-on néhány kollega bejegyzése kb. a nép elleni izgatás kategóriájába esik (ugye bitpork :DDD), úgyhogy ideje egy kicsit visszavágni!
Régi szokás szerint újévkor / szilveszterkor malacsült + lencsefőzelék kombóval készülnek az emberek.
Na ebből persze kijutott már nekem mindenféle úgyhogy idén inkább improvizáltam minthogy megint ezekkel találkozzak:
- Igazi Kádár kori menzaillatú, vizes-lisztes roppanós lencsefőzelék
- Teljesen ízetlen malacsült
- A malacbőr vagy olyan mint a cipőtalp vagy rommá van égve, vagy félig nyers.

Kicsit tovább bonyolítottam a helyzetem azzal, hogy felénk a boltban elég ritka vendég a lencse, csak pirosat találtam eldugva a polc legalján, de bedobtam a kosárba még December 30-án egy szimpatikus húsos első csülökkel.

Elsején még volt elég sok maradék, és mivel "szögénység" van, a jóféle házi készítésű indiai butter chicken nem mehet kárba, ezért most 2-án készült el a "lencsemalac".

Szétnéztem elég sokfelé, mire összeállt minden a fejemben pár recept összekombinálásával :)
A lencséből végül apró módosítással lepény készült: [link]
A csülökből pedig "Balázs féle pulled pork", kiegyensúlyozva az előző recept gluén-vegán, egyéb hiányosságait :D

A recept végül a lencselepényhez majdnem ugyanaz lett mint a linken, csak a fokhagyma mennyiséget úgy megtízszereztem (1 gerezd helyett 10-et toltam bele :D) plusz kapott némi lisztet, mert nagyon folyós lett.

A malac azért kicsit komolyabb előkészületet igényelt. Mivel egy csülköm volt, aztán ezt elég szegényesnek gondoltam, gyorsan elszaladtam még kettőért, ne árválkodjon szegény :)
Dél körül beüzemeltem a slow cookert, beledobtam a 3 csülköt, két jó nagy vöröshagymát felaprózva, vagy 15 gerezd fokhagymát.
Utána megcsináltam a szószt.
- 5 deci BBQ szósz
- 2 deci ecet
- 1 deci worchester szósz
- itthon talált mustárok véletlenszerű kombinációban, egy elég béna mézes mustáros küblü alján lévő cucc, meg Maille mustárból 2 evőkanál. Összemixeltem, majd ez is ment a főzőedénybe. Az üvegeket vízzel kimostam és ez is bele az edénye, ne menjen kárba semmi.
A csülköket felöntöttem vízzel, majd magas fokozaton beröffentettem a slow cookert.
Kb 6 órát főtt amire elég jó puha lett a csülök.

Kiszedtem mindhármat, kicsontoztam, villával ízekre szedtem, a finom bőrös részt meg vékony csíkokra vágtam. Már este 8 elmúlt mire eddig eljutottam, de a gyerekek rájártak elég szépen a húsra, ők meg is vacsoráztak belőle :)

Itt jöttem rá, hogy a csülök nem a legjobb ha szószt akarok csinálni, de ezt is megoldottam.
Botmixerrel kicsit áttekertem a meleg húslevet, hogy a hagymákat meg mindent szép homogénre darabolja.
Majd egy serpenyőben elkezdtem legnagyobb fokozaton forralni a cuccost amíg egy sűrű szószt nem kaptam. Mivel sok leve volt, ez eltartott még 2 óráig.

De a végeredmény hibátlan lett :)