Adamyno blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Megérkezett a *nagyonerős neT... a problémákkal együtt

    VárTam már ezt a napot, de minek :D

    Rezes hálózatunkat lecserélték kisebb-nagyobb bökkenők után optikára. A szolgáltató előző routere (pontosabban HGW-je) nem volt egy nagy technika. Elkezdtem beállítani rajta a fix ip-ket (illetve a DHCP fenntartást) és akkor derült ki, hogy maximum csak 10 db címet lehet fixen konfigurálni. Sebaj, gondoltam megvárom az új technológiát.

    Jött is az új eszköz Sagemcom F@st 5670 formájában. Elsőre ígéretesnek tűnt. 5 db gigás LAN port, illetve egyik 2,5 Gb/s. AX-es wifi: 2,4 GHz-en 1800 Mbps, 5 GHz-en 7200 Mbps. Próbáljuk meg konfigurálni.
    Meglepődtem, hogy a WiFi milyen részletesen konfigurálható. Kezdetnek adtam egy új jelszót a hálózatnak WPA3-al. Jó pont, hogy a TX teljesítmény is szabályozható. Kezdetnek próbáljunk egy 50%-ot. Mindenkinek jobb (lenne), ha egymást nem zavarjuk a szomszédokkal. Nyilván nem működik. Bármit állítok, elmentem, visszaugrik 100%-ra. Következő lehetőség: állítsunk csatornát. 2,4 GHz-en odébb kellene tenni, mert az általa használt csatornán sokan vannak viszonylag erős jellel. Átállítom, elmentem... semmi hatása. Lefagy, nem csinál semmit, újraindul... meghaladta a tudását. De akkor miért van ilyen opció is? :(

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 1 éve 22

  • Mobil térerősség szenvedéstörténetem I.

    Azért gondoltam, hogy leírom, mert hátha járt hasonlóképpen valaki és talán részmegoldásokból tudunk összehozni valami normális megoldást együtt. Vagy csak szimplán tanulságos esetként. Lesz benne sok olyan információ, amit valószínűleg közületek már sokan ismernek. Nagyon nem akarok belemélyedni a technikai részletekbe, de van ahol sikerült. Ha valahol pontatlan vagyok, jelezzétek és javítom.

    A helyzet nagyjából ott kezdődött, hogy elköltöztünk. Előtte szolgáltatónál is dolgoztam néhány évet, sokat jártam az országot és voltak tapasztalataim a mobilhálózatokkal, követtem is a témát. Aztán volt egy pár év passzivitás, mert más erült a fókuszba az új munkahelyen, de most újra elő kellett szedni néhány dolgot.

    A "kezdetek kezdetén" a Vodánál volt előfizetésem, mert vidéken laktunk a Balaton mellett. Nem igazán volt életképes vezetékes internet szolgáltatás, nagyon lassan épült ki. Még most is csak 10 Mbps a maximum ami kábelen elmegy, a wifis szolgáltatás pedig több sebből vérzik. Bár az optika már lassan 1 évtizede kiépült az önkormányzatokhoz, és nagyjából másfél éve látszólag kész a lakossági optikai hálózat is a településen, de nincs hozzéférés, nincs róla infó melyik szolgáltatóé (lesz) csak feltételezések vannak. Ebbe jobban nem mennék bele, mert nem erről szól az írás.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 4

  • Új motor keresés és forgalomba helyezés - hol van még karácsony :)

    Régen írtam már ide, akkor is a mobilos projekttel kapcsolatban.

    Mostanában nem volt időm rá a gyerek, kertesház, betegség kombó miatt. Átgondoltam többször is a projektet. 2 út látszik körvonalazódni. Vagy bonyolítom a sztorit, de akkor a főbb paraméterek maradnak, kevesebb a meglepi lehetősége és valószínűleg a fogyasztása is optimálisabb lesz; vagy újratervezem a hardvert, ami magával hozza, hogy a szoftver egy jó részét is újra kell írni. Egyébként is lesznek hardveres változtatások de majd erről lehet írok külön. Most tegyük félre, mert a motor a lényeg. Itt a jó idő :)

    Túlságosan is...

    Szóval régóta motorozgatok. Úgy 10 éves korom óta. Eleinte így illegálba, aztán félig-meddig szürke zónában de most teljesen szabályosan akarok mindent csinálni.
    Nagyjából a szokásos lépcsőfokok megvoltak, hogy babetta, simson, puch, MZ, mindenféle robogók a suzukitól a peugeotig. Utóbbi már necces volt, mert 2 ütemű 100 köbcentis speedfight 2 volt (peugeot 306 edition). Gyönyörű volt és hibátlan a működése is. A simson swalbeemat vitte el egy német gyűjtő és ezt adta helyette. Egy darabig járkáltam vele vidéken, de amikor úgy alakult, hogy a megyeszékhelyre járok dolgozni, akkor átgondoltam a dolgokat.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 3

  • Építsünk mobiltelefont - III. rész. Tápegység

    Próbapanelen elég messzire jutottam. Működik a kijelző, tudtam hívást indítani, kéri a pin kódot, ha megadom tovább lép, működik az akku töltöttség kijelzés, billentyűzet, stb..

    De azért erősen alpha 1 állapotban van még a dolog.
    Belerecseg a mikrofonba kicsit, a hangszóróba nagyon a modem. Elméletileg erre majd lesz áramköri szűrő megoldás ha addig jutok.

    Épp ma hozta meg a postás a végleges kijelzőt. Kíváncsi leszek rá.

    A napokban elkezdtem összerakni a tápegység kapcsolási rajzát. Elméletileg ma elkészült a végleges.
    TP4056 lesz a töltésvezérlő. Lehet kapni készen ilyen modulokat, rendeltem is de végül úgy döntöttem, hogy megcsinálom a PCB-t és megpróbálok mindent ráforrasztani. Próbálok olyan alkatrészeket felhasználni, amiket még otthon magam rá tudok gyógyítani a lapra.

    Itt a végleges kapcsolás:

    Emellé a vezérlő mellé még szoktak tenni körítést, amit én is megtettem. Dokumentációt lehet róla találni a neten. A lényege annyi, hogy a TP4056 nem képes érzékelni a töltés végén a letörést (C/10) ha fogyasztó van csatlakoztatva az akkura töltés közben. Itt jön képbe a PMOSFET, ami az ábrán is látható.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 7

  • Építsünk mobiltelefont - II. rész kiegészítés

    Változik a lábkiosztás, mert

    A0: szabad // teszt láb + ideiglenes
    A1: gombsor (digitális módban)
    A2: gombsor (digitális módban)
    A3: gombsor (digitális módban)
    A4-A5: SDA, SCL (I2C lábak)... flash, kijelző, digital potmeter, stb...
    A6: gombsor (digitális módban)
    A7: gombsor analóg bemenete

    D0: RX (hardveres)
    D1: TX (hardveres)
    D2: sleep interrupt key, ez lesz a bekapcsoló gomb + valószínűleg a képernyőt is ezzel fogom kikapcsolni.
    D3: RX1 (szoftveres) - ez még függőben marad, lásd lent
    D4: TX1 (szoftveres) - ez még függőben marad, lásd lent
    D5: Mivel PWM-es, így billentyűzet háttérvilágításra tökéletes lesz
    D6: SZABAD (PWM) - SIM800L sleep interrupt ? -> sim800L reset
    D7: fenntartom arra a célra, ha esetleg kellene egy "mini tápegységet csinálni", a perifiriáknak, modulokanak tápot adni de leginkább elvenni kikapcsolás után - bár így a SIM800 modulban lévő RTC nem tudom hogy fog működni. Lehet, hogy kelleni fog külön RTC modul vagy meg kell oldanom az automatikus időszinronizálást minden egyes bekapcsolásnál. Meglátjuk. Úgy tűnik nem lesz rá szükség.
    D8: Töltés érzékelés
    D9: SZABAD (PWM) - SIM800L csengetés szenzor
    D10-13: SPI, ICSP

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 0

  • Megkaptam a Sputnik V-t

    Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de megkaptam tegnap a Suptnik V vakcinát. Eleinte még azt is mondtam, hogy lehetséges, hogy nem is kaptam semmit mert olyan szépen beadták :)

    Viszont estére belázasodtam. Horror volt az éjszaka. Folyamatosan ki vagyok száradva, izzadok mint a fene, a fejem majd szét szakad úgy hasogat. Ez a legnagyobb gond amúgy a rettentő fejfájás. :O A pultusom 120, vérnyomás oké. Tiszta víz volt hajnalra a takaró. Az a baj, hogy nem sok erőm van és sokszor szédülök is.
    Hajnalban vettem be egy kis paracetamol tartalmú forró italport. Utána még jobban izzadtam :D de legalább tudtam aludni 1-2 órát mert a fejem valamennyit csillapodott.
    Gondolom ez nagyjából normális de azért remélem nem tart sokáig azt meg főleg, hogy nem lesz rosszabb.

    Szólok a házidokinak reggel. Gondolom pár nap pihenés lesz. Érdekes, hogy az oltás helye azóta sem fáj. Aztán simán lehet, hogy megfáztam és semmi köze az oltáshoz.... nem tudom.
    Kíváncsi lennék, másnak voltak-e és ha igen, akkor mik voltak a tünetek oltás után és mennyivel. Nem mintha ez bármin is segítene, leginkább csak arra lennék kíváncsi, hogy az oltás miatt van vagy amúgy is beteg lettem volna :P

    Blogbejegyzés 3 éve 75

  • Építsünk mobiltelefont - II. rész

    Volt ma szívás rendesen. Az egész napom elment vele.

    Rájöttem, hogy a billentyűzetnek elfelejtettem kijelölni a digitális bemeneteket, de mivel nincs vagy nem is lenne elég szabad port, így marad az első terv kicsit módosítva.
    Jobban utánanéztem a dolognak, és bár a legtöbb arduino lapon csak 6db analóg ki/bemenet van, viszont van 2db puszban még korlátozott funkciókkal, ami a pro mini lapon megtalálható. Ezeket csak és kizárólag ADC-ként lehet használni, magyarul feszültségérzékelésre használhatók.

    Mivel úgymond egy "greyscale" analóg multiplexben gondolkodtam, tehát az 5x4 gomb nem úgy néz ki, hogy 5+4 digitális bemenet = 9 lefoglalódik, hanem 4 analóg bemenet 5 különböző feszültségszinttel, feszültségosztóval.

    Mire találtam egy használható programot ehhez... megvettem a Fritzing-et mert úgy emlékeztem, hogy lehet vele szimulálni, de ha így is van, nem jöttem rá hogyan. Végülis a simulIDE-vel szimuláltam, a KiCAD-del terveztem az áramkört. Milyen áramkört? Arról nemsokára.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 3

  • Építsünk mobiltelefont - I. rész

    Az elején leszögezem, hogy lehet nem lesz II. rész, mert mostanában elég kevés az időm a kislányom miatt.

    Mivel az ötlet már régóta érik, de mostanában sürgetőbb lett, így gondoltam leírom magamnak is, hogy ne kelljen mindig újragondolni. Onnan ered a dolog, hogy a nagymamám már 80+ és sajnos egyre nehezebben látja a telefon kijelzőjén a szöveget. Valószínűleg összefüggésben lehet ez a hályoggal és a cukorbetegséggel is. Sajnos COVID alatt a hályogot nem tudják neki eltávolítani.
    Van neki most egy ilyen Maxcom MM428. A gombokat látja, de a kijelzőn a szöveget nem mindig.

    Ennek a készüléknek 1,8"-os kijelzője van.

    Innen indul a prokejt. Ezek lesznek a főbb igények:

    - A kijelző legyen minél nagyobb és kontrasztosabb.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 5

  • Telefonakku és a "bármilyen táppal töltés" esete

    Korán reggel... ezt muszáj leírnom 😃
    Lehet, hogy tényleg én vagyok a hülye, de eddig ilyet még nem hallottam pedig pont ebben elég sok szakmai anyagot és tippet/trükköt olvastam, láttam, hallottam. Jópár éve építek otthon kütyüket, IoT rendszert, okosotthont, műszereket, stb... Úgy tudom, a Li-ion és Li-Po akkuk esetén szigorúan figyelni kell a feszültség és áram határok betartására, mert különben a cella károsodhat ami azért probléma, mert megnövekedik a tűz- és robbanásveszély. Márpedig ha egy ilyen elpukkan vagy kigyullad, az megint nem egyszerű eset mivel a füstje is már erősen mérgező.
    Ma reggel a kollégám azzal fogadott, hogy kellene neki egy táp(egység).
    -Milyen táp?
    -Mindegy.
    -De minek kell?
    -Akksit tölteni. "Megindítani".
    -Oszt mekkora feszültség?
    -Mindegy. Mondjuk 20V.
    -Azt a telefon akkut akarod 20V-ra csatlakoztatni?
    -Tudod te már mennyit csináltam ilyet?
    -Oké.
    -Csak meglököm.
    -Oké.
    Na most szerintetek ennek mi értelme van?
    Úgy tudom, ha mélykisülésbe kerül egy akku és a töltésvezérlő már nem akarja tölteni, az nem véletlen. Olyan kémiai folyamatok indulnak be, amiket már nem lehet visszafordítani és instabillá válik a cella. Főleg egy olyan eszköznél nem szórakoznék ezzel, ahol az akku a fejed mellett van közvetlenül.
    Azt mondja, majd ha melegszik akkor nem tölti tovább.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 23

  • Hívószámváltás - a háttérsztori

    Volt egy telefonszámom. Még a sok-sok évvel ezelőtti cimborák is néha elértek rajta, volt akivel már 10 éve nem beszéltem telefonon. Ez a szám 15-20 éve volt meg. Már minden szolgáltatót látott.

    Ma jött el az a nap, hogy eldöntöttem: számcsere lesz.

    Legfőképp két oka van ennek, lényegében mindegyik arra vezethető vissza, hogy számkijelzés nélkül hívnak olyanok, akiknek nem szeretném a hívásait fogadni. Sajnos azt nem tehetem meg, hogy egy az egyben tiltom a szám nélküli hívások fogadását, mert elvétve előfordulhat olyan eset, hogy fontos hívás érkezik hívószámkijelzés nélkül. Múltkor épp a bankba foglaltam időpontot, de csak úgy érvényes ha telefonon megerősítik - szám nélkül hívtak. Értelemszerűen ez nekem volt fontos nem a banknak. Egyszerűen magammal tolok ki ha nem fogadom azt a hívást.

    Az utóbbi időben megszaporodtak azok a hívásaim, amikor szám nélkül hívnak és valamilyen kutatást végeznek. Mindig megkérdezem honnan van meg a számom és mindig az a válasz, hogy véletlenszerűen dobja a gép. Ééééééérdekes :) Csak az enyémet dobja véletlenül mindig. 1-2 hetente. Sem egyik kollégám, sem a családtagjaim, ismerőseim nem számoltak be ilyen hívásról, pedig már annyi ilyen volt, hogy mindenkinek meséltem róla. Adatvédelmi Hatóság irányába szerintem megért volna egy ajtócsapkodást.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 26

  • System monitor - hardveresen

    Picit tovább gondoltam a NAS okosítást (azzal majd lesz valami).

    Néha nem árt tudni a számítógép állapotát, viszont nem mindig van rá lehetőség, illetve nem mindig kényelmes ablakot váltani, hogy ránézzünk a system monitorra nem beszélve arról, hogy nem igazán van egyetlen olyan program ami mindent mutat, amit tudni szeretnénk. Kivéve persze a jó öreg Conky-t, de ehhez is az asztalra kell ugrani.

    Windowsról meg aztán ne is beszéljünk.

    Ja, igen.. ha valakinek nem lenne egyértelmű: linux desktop rendszerről beszélünk, azon belül is leginkább ubuntu vagy annak valamilyen variánsa. Egy jó ideje Mint-et használok, nem tervezem a váltást.

    Szóval az ötlet adott volt, valahogy látni kellene a rendszer állapotát. Ilyenekre gondolok, mint CPU kihasználtság, hőmérséklet, gpu-val ugyanez, feszültség értékek, ram és swap használat, foglalt/szabad hely a lemezen, aktuális lemezkihasználtság, lemez hőmérséklet, hálózati statisztika, stb...

    Ahhoz, hogy mindezt megtudjuk, léteznek jellemzően aprócska célprogramok konzolos felületen, csak mindegyikből ki kell szűrni a szükséges adatokat, összegezni és egyszerre kiírni a megfelelő helyre. Ez a hely esetünkben egy bármilyen fizikai LCD, TFT, Oled vagy bármi egyéb kijelző. Meghajtáshoz arduino nano-t fogok használni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 6

  • Zyxel NSA 325v2 NAS "okosítás" - 1. rész

    Egy ideje már megvan az NSA325v2 nasom, meg vagyok vele elégedve. Szerencsére Linux van rajta, így szinte nincs ami ne lenne rá.

    Igazából a probléma, amire a megoldást keres(t)em, onnan ered, hogy tavaly megdöglött az egyik vinyó benne. Nagyon melege lehetett nyáron. Arra gondoltam, hogy jó lenne monitorozni a merevlemezek, cpu hőmérsékletét vagy akár a többi s.m.a.r.t. adatot. Van webes felülete, amin keresztül megtekinthető, de körülményes. Mindig kell hozzá egy gép, telefon, stb amin fut egy böngésző és csatlakozik a hálózatra. Arra gondoltam, hogy csinálok Arduinóból vagy inkább NodeMCU-ból egy olyan eszközt, ami a wifire van csatlakozva, kiírja a fontosabb adatokat egy kijelzőn, ami bizonyos időközönként frissül.

    Igen ám, de itt jön a következő probléma.
    Egyrészt a NAS dinamikus IP-vel rendelkezik, mivel sokszor cserélgetem a hálózati eszközeimet Így sokszor változik az ip címe, akár a hálózati rész is. Persze az éppen aktuális routerbe be lehetne állłtani egy static bejegyzést a dhcp szerverbe, de nincs kedvem folyamatosan ilyenekkel foglalkozni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 10

  • Teclast X5 Pro ultrabook

    Bevezetés

    Megérkezett a várva várt Microsoft Surface klón.

    Vásárlás előtt sokat olvasgattam és nézegettem videókat, hogy milyen gépet vegyek. Mindenképpen valamilyen érintőképernyős eszközt szerettem volna. Először a Lenovo Yoga Bookot néztem ki magamnak, de nem tetszett a rögzített billentyűzet. Aztán találtam Onda tabokat, voltak dokkolható billentyűvel is de aztán kiderült, hogy a wifijük nem túl acélos a fém váz miatt. Jött a Teclast, ahol esztétikusan műanyag rész mögé rejtették az antennákat és így igen jól dolgoznak, ráadásul mivel egész jó áron is voltak, olvasgattam róla. Igazából semmi rosszat nem találtam róluk sehol. Sőt, inkább mindenhol jókat írtak róla. A típusok elnevezése nem mindig logikus, de egy adott típuson belül a különböző modellek nevei szerintem átgondoltabbak.

    A választás

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 9

  • Motorola Milestone 2 root, CWM, bootmenu, baseband switch és Blur-mentesítés

    Gondoltam leírom a tapasztalataim, hátha más is hasznát veszi.

    Röviden:

    Adott egy QWERTZ billentyűzetes Milestone2 (vagy Droid2).
    Számla szerint Németországból származik e-bayről.

    Úgy kaptam, hogy Angol 2.3.6-os ROM, QWERTY kisztással. Kicsit érdekes volt, hogy gyárilag miért nem jó a kiosztás, de utólag rájöttem, hogy frissítették és EU-ban 2.3.4-ig volt hivatalos ROM, Latin Amerikában 2.3.6. Valaki azt feltette rá, de downgradelni tudtommal nem lehet, nem is szeretném.

    Hekkelgettem rá ilyen-olyan romokat, CM10 elég jól ment rajt, de nekem hiányzott a HD video.

    RSD Lite-al vissza tettem a gyári Latin Amerikai firmware-t.

    Rootolást ez alapján a leírás alapján csináltam:
    http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=28321264&postcount=26

    Részletesen:

    A.) Rootolás (csak latin amerikai android 2.3.6 esetén):

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 11 éve 0

  • Első "igazi" kernel fordításom :D

    Igazából annyira nem volt nehéz, néhány szakkifejezéssel, rövidítéssel jó tisztában lenni, a google sokat segít, meg nem árt némi angol tudás.
    Nekem csak annyi bajom van az angollal, hogy ha 4 órán keresztül bújom a monitort, akkor a végére magyarul se értek semmit.

    Adott egy P3 gép, fél giga RAM... meg egy Crunchbang, amit a testing tárolókból frissítettem 3.1-es kernelre.

    Azzal a kernellel másfél képernyőnyi modul volt betöltve, ezzel csak annak a fele.
    Az eredetivel a proci terhelés alapjáraton 10-20% közötti volt, ezzel 9-12%.
    Minden működik, egy kivételével. (de lehet, hogy csak én bénázom) Pendrive-okat csak read only módban tudok mountolni. Na de ez egy másik történet lesz.

    Úgy kezdődött minden, hogy ez egy igen régi gép, és gondoltam megnézem, hátha gyorsul valamit egy egyedileg fordított kernellel.

    Leszedtem a legfrissebb vanilla kernelt
    wget http://kernel.org/pub/linux/kernel/v3.x/linux-3.2.tar.gz
    Ha lejött, kibontjuk a tar -xf linux-3.2.tar.gz paranccsal a
    /usr/src könyvtárba, belépünk a Linux 3.2 mappába, és ott dolgozunk, illetve onnan adogatjuk ki a parancsokat.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 12 éve 0

  • IceArmor-hoz fekete értesítési sáv + ikonok + redőny

    Összedobtam egy update pakkot IceArmor-hoz. Az alapja a Kelzsoca féle SkaTe_V2 értesítési sáv/gombok/redőny.

    A redőnyt először feketére akartam, de szerintem így jobban megy a gombok színéhez.
    Az értesítési energia widget beállításai itt vannak.

    A gombok 95%-át kicseréltem/megcsináltam, a médiavezérlő gombok maradtak fehéren.

    Néhány kép:

    1 2 3 4 5 6 7 8

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 12 éve 0

  • Blade módosított IceArmor ROM

    Leginkább magamnak csináltam, de gondoltam közzé teszem, hátha valakit még érdekel:

    ---===>>LETÖLTÉS<<===---

    ------------------------------Módosítások-------------------------

    eltávolítva:

    -fájlkezelő
    -rootexplorer
    -gmail (van sima email app, ami a gmailt is szinkronizálja)
    -adw (nem szeretem mert lassú)
    -főoldallal kapcsolatos tippek
    -tts service
    -theme chooser
    -pico tts
    -voice dialer
    -csengőhangok (lent részletezve)
    -quicksearchbox
    -sound recorder
    -visualisation wallpapers

    hozzáadva:

    +Launcher Pro (gyorsabb)
    +absolute system root tools
    +Es taskmanager
    +ghost commander + samba támogatás
    +GTalk
    +Mobo player (Blade-re az ARMv6 VFP kodek kell)

    Hozzáadva, de könnyen eltávolíthaó (data-ra települ):
    +Flash player 11

    Egyébként minden eltávolítható, csak nem az alap alkalmazás kezelővel, hanem mondjuk az Absolute System Root Tools-al.

    Továbbá a ROM tartalmazza még az apeelme által készített - miui akku csíkot.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 12 éve 1