bkercso blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Diszkrét audio OP-AMP-ok és a kétpólus

    Bevezető

    A HiFi-ben a lehető legjobb hangminőség elérése a cél, aminek alapvetően két megközelítése van: az egyik szerint érjünk el minél kisebb torzítást, adjuk vissza a lehető leghűebben a rögzített anyagot, míg a másik út követőit nem érdeklik a műszaki részletek és adatok, akár színezhet is a lánc, de szóljon szubjektíve minél kellemesebben. Jómagam annyiban az első iskola híve vagyok, hogy szeretnék minél kisebb torzítást elérni – egyrészt, mert ebbe fogódzkodva tudok az egyre jobb hangminőség felé törekedni, másrészt, mert érdekel az elektronikák lelki világa –, ugyanakkor nekem is tapasztalatom, hogy a meghallgatást nem lehet kihagyni a fejlesztésből. Sokszor egy műszakilag kedvezőbbnek tűnő megoldás kellemetlenebb hangot eredményez – később aztán talán rájövünk ennek az okára, talán nem.

    Ha a kis torzítás a célunk, akkor a linearizálás a kulcsszó, hiszen a jelalak torzulását az áramkör nemlineáris viselkedése okozza. A linearizálásnak alighanem leghatásosabb módja a negatív visszacsatolás, ami azt jelenti, hogy a szükségesnél jóval nagyobb feszültségerősítésű erősítőt készítünk, és a kimeneti jelet visszacsatoljuk a bemenetre: összehasonlítjuk a bemeneti jellel és a hibát az erősítéstartalékkal elnyomjuk.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 hónapja 2

  • Fejhallgató erősítő építése - DIY BCL mod.

    Annak, aki építene... :))

    Nem véletlenül tartják magukat DIY-körökben (vannak még ilyenek?) a Lehmann Black Cube Linear (BCL) fejhallgató erősítőjének különböző klónjai (Lovely Cube pl.): decens iparos munka, ráadásul mindenhol elérhető alkatrészekből könnyen utánépíthető, mivel furatszerelt. NYÁK-ot is mindenfelé kapni hozzá a neten (eBay, Aliexpress, pl. "Lehmann PCB"-re rákeresve).

    Minimális módosítással egy egészen kiváló erősítő építhető a BCL NYÁK-paneljére, ami gyakorlatilag úgy szól, ahogyan a foglalatába helyezett OPA. Pár SMD alkatrészt azért felhasználltam hozzá a be- és kimeneten... :B Ha mindenképp el akarjuk kerülni őket, akkor a bemeneti kondenzátor elhagyható (rövidzárral), a kimeneti ferrit bead helyett pedig 2,2..4,7ohm /0,6W ellenállást tegyünk be.

    Ami változott:
    - primerköri feszültségejtés (10V) és DC-blokkolás, hogy biztosan ne zúgjon a készülék az asztalon
    - NP0 bemenőkondik
    - globális visszacsatolás
    - LM317/337 Zener-mod.
    - az OPA A-osztályba került
    - és természetesen egy jobb OPÁ-t érdemes választani bele

    (A fotón még egy áramgenerátoros módosítás is látható a végfokon, de azt nem kötelező megejteni, mert a hangja leginkább a nyugalmi áramától függ - ami itt 80..100mA)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 10

  • Fraktálok - Válogatás 03

    Kérésre válogattam még a régi képeimből. Nem művészi cél vezérelte a létrehozásukat, csupán látni szerettem volna, hogy különböző fizikai rendszerek fázisterei milyen geometriai változatosságot mutatnak - mivel a tanulmányokból "csupán" bizonyos karakterisztikáikat lehet megérteni, ám jó minőségű, nagy felbontású képeket ritkán találni bennük.

    Több féle rendszert szimuláltam. Példa bifurkációs fraktálok generálására használt rendszerekre: két lejtő közt pattogó labda, Standard map, Logistic map, kettősinga, csöpögő csap. Példa komplex számsíkon ábrázolt fraktálok rendszereire (IFS fractals): Mandelbrot-halmaz, Burning ship, Burning bird.
    Játszottam a fenti rendszerek csatolásával (2 vagy 3 azonos, ill. különböző rendszerrel), a csatolási együttható szinuszos, random vagy egyéb módon történő perturbálásával, egyéb paraméterperturbációkkal, illetve zaj beinjektálásával. Egyenletek a Fractalforums-on, bkercso név alatt...
    A számításigényesebb képek akár 1-2 hétig is készültek, a gyorsabbak 10..60 percet vettek igénybe egy ~10 évvel ezelőtti átlagos gépen (Core2Duo).
    A kettősinga legnagyobb fázistérképe 12 magon készült (12x2,67GHz) 1 héten át, saját, optimalizált adaptív dt lépésközzel.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 56

  • Mit tehetsz Te?

    Lehet, hogy már túlléptük azt a pontot, ami után helyrehozhatatlan a klímaváltozás, állítják a világ vezető kutatói

    A) Semmit, a helyzet tipikus balekdilemma
    B) Valamit csak tehetek (?)
    C) Nem veszek meg minden vackot, viszek magammal szatyrot és veszek elektromos autót
    D) Beszélek a problémáról, nem eszem húst, nem mosom ki a ruhámat, amíg nem muszáj

    Melyiket jelöljük meg? :F

    Blogbejegyzés 3 éve 140

  • Fraktálok - még...

    Folytatva a megkezdett fraktálozást, pár kép kötetlenül.
    Burning Bird és Burning Ship frakátlok belső színezése következik (vagyis a nem-divergens részeké, amik általános ábrázoláskor feketék maradnak).
    A kód alapötletét Kali publikálta a FractalForums-on vagy 8 éve. A kettő közül valamelyik, ahol zk az aktuális komplex szám négyzete:

    m_old:=m;
    m:=sqrt(zk);
    if m>1E-10 then sum:=sum+abs(m_old-m)/m;

    mold:=m;
    m:=sqrt(zk);
    sum:=sum+exp(-m-abs(mold-m)/2);

    Ezt iterációnként el kell végezni és a végén sum szerint színezni.
    Az iterációs számot belső színezésnél pontosabban be kell lőni, mint a hagyományos színezéseknél, mert ettől függ a képek információsűrűsége.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 11

  • Határok

    "Fiam, ne fraktálj már!..."

    Blogbejegyzés 3 éve 36

  • TicTac UFO - mi lehet ez?

    Több száz amerikai katona és radarok is látták a megmagyarázhatatlanul mozgó repülőket 2004-ben:
    https://index.hu/techtud/2021/01/18/a_tic-tac_incidens_azaz_ufot_latott_egy_fel_flotta/

    Nyilván adódik a kérdés, mi lehet ez az egész?
    Ahogy a cikk is írja, gyanús, hogy lefoglalták az észlelést rögzítő eszközöket, amiből arra következtethetünk, hogy amerikai tesztjárműveket láttak. Azonban erős a kétségem efelől, mivel hasonlóan repülő járnűvekről már a '60-as években is beszámoltak, amikor is szerintem még nem rendelkezhettek ilyen technológiával, sőt, ilyen repülési képességekkel rendelkező eszköz vezérlőrendszerét sem tudták elkészíteni. Nem lehetett olyan áramkörük, sem anyaguk, ami szét ne szakadna ilyen gyorsulásoktól. Ma sem tudunk ilyesmikről.
    Lefoglalni pedig a többi észleléskor előkerült dolgokat is lefoglalták.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 53

  • Filmajánló: Archive (2020)

    Szerintem egy szép és érdekes film egy "kétgyerekes apáról", amibe az öngyilkosságtól az önfeláldozásig sok minden belefért, meg még egy "kötelező" fejreálltás is a végére. :)

    Archive (2020)

    Blogbejegyzés 3 éve 2

  • Netflix - The Social Dilemma (2020)

    Egy nagyon fontos és aktuális film!
    [link]

    Blogbejegyzés 4 éve 13

  • Hálátlan gondolat - Általános iskolai tanárok

    Nagyon nem illene, hogy ilyesmi az ember eszébe jusson, mégis általános iskolás koromtól szembejön a kérdés: hogyan értetheted meg a gyerekkel a tényt, illetve hogyan dolgozhatja fel egy gyerek, hogy - szerencsés esetben pár kivétellel - egy marék mondjuk "butácska", önálló gondolkodásra lusta vagy képtelen ember tanítja naponta.

    Csak egy példa, messze-messze nem a legdurvább, több százat meg tud mindenki a saját gyerekkorából vagy a gyerekeiéből; túlragozni már mindenképp túlzás volna:
    https://qubit.hu/2019/03/05/horror-az-iskolaban-egy-harmadikos-kissrac-kulon-irta-le-hogy-rezedeny

    Blogbejegyzés 4 éve 76

  • Tápszűrő építése kapcsolóüzemű adapterekhez (HiFi készülékekhez)

    Felteszem ide, hogy csak linkelni kelljen, ne kelljen mindig újra lerajzolnom... :DDD

    Egy egyszerűen és olcsón megépíthető LRC-szűrőt ismertetek, amelyet kapcsolóüzemű adapter után kötve egy igen jó minőségű tápegységet kaphatunk: a kapcsüzemű adapter (ma már ugye csak ilyeneket kapni) garantálja a feszültségpontosságot, túláramvédelmet, túlfeszültségvédelmet és érintésvédelmet, míg a szűrő leszűri a feszültségzajt, egészen a hangfrekvenciás tartomány aljától kezdve.

    Az így kialakított táp jobb a "csoda" analóg szabályzós tápok 99%-ánál, mert azokban egyrészt az egyenirányítódiódák zaját nem szűrik megfelelően, másrészt a lassú, visszacsatolt feszültségstabilizátorok torzítása sajnos hallható (HiFi eszközök táplálása esetén).

    Kapcsrajz. Aki most lát ilyet először, az inkább vásároljon valamit annak: bal oldal a bement, jobb oldal a kimenet, míg az alsó vezeték a közös negatív pólus

    A kapcsolásról röviden

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 104

  • Fizika - napi hangos gondolkodás

    Témaindítónak talán megteszi...

    Mottó: "Az összetettebb struktúráknak megvannak az öntörvényei, amelyek nem vezethetők le a struktúra elemeiből bármennyire alaposan ismerjük is őket." (Rockenbauer)

    Fraktálszerűen mély Univerzum és spontán információ

    Olyan "dolgokat" (nem értve bele pl. a jelenségeket) hívunk a fizikai valóságban létezőknek, amelyek stabil kiátlagolódásai a valóság mélyebb rétegének. Pl. egy anyaghullám a lehetőségtér kiátlagolódásaként fogható fel. Egy proton pedig a fluktuáló nyomású kvarkok és gluonok kiátlagolódása.
    [A jelenségek nem stabilak időben. A mennyiségek szimmetriák, vagyis stabil viselkedési tulajdonságai a valóságnak. A képletekkel pedig viselkedési módokat írunk le, vagyis változásokat/kölcsönhatásokat. Többnyire időben, de megfogalmazhatók variációs elvek is, amik a lehetőségtérről szólnak.]

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 18

  • 2,5 éves Minecraft világom - 2. rész

    Na, repültem egy kört, így készült kép arról is, amiről már elveszett.
    Igazából nem az építkezésről szól a játék, hanem a túlélőzésről, szóval a beleölt időhöz képest nem épült sok minden. Először az 1. Vár készlüt el, ami aztán majdnem 2 évig volt a főhadiszállásom. Alatta óvóhelyiségekkel, kicstárral és az előző bejegyzésben leírtakkal.
    Kb. 2,2 éve épülhetett a torony, 1,5 éve kapott várfalat és a föld alatti helyiségeket, majd' 1 éve meg rendbetettem az udvart és beköltöztek a top-falusiak:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 1

  • 2,5 éves Minecraft világom (survival) :)

    2,5 éve játszom túlélőben ebben az adott világban. Ez a 2. váram, Bodensee egyik várának ihletésére (tavaly június-október). :) A nyers vár 30-50 óra lehetett, valós időben 1 hónap. Aztán jöttek a melléképületek és a részletek, kb. 100 óra, mert közben játék is volt; főleg termelés és kereskedés meg enchant (2 fullos gyémántpáncél-szett készült ez idő alatt, jórészt vásárolt vagy a meglévő könyvekből). A félautomata farm előtte készült és folyamatosan üzemelt az építés alatt, a faiskola közben épült, ahogy a full-automata kisnádfarm is, a nagynádfarm pedig utána.

    Mögötte nyílik majd a hegybe vájt köyvtár és ebédlő, ha elkészül valaha (erősen kétesélyes, már unom ezt a játékot kissé :B ):

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 7