BlackPriest blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Kipróbáltam milyen vegának lenni

    Miért írom ezt a cikket?

    A családban, haverok és kollégák közt is van vega vagy vegán, így talán nyitottabban állok a kérdéshez, mint egy olyan ember, aki csak annyit tud, hogy xy folyton rántottsajtot eszik a kifőzdében, stb. Nemrég megjelent egy cikk a vega létről, a topikban szokás szerint izzottak az indulatok. Ilyenek vagyunk, igyekszünk kétfelé szakadni folyton: AMD-Intel, AMD-Nvidia, léghűtés-vízhűtés, extrém tuning-baromság, húsevés-húsmentes táplálkozás. Nem is igen jut eszembe olyan dolog, amiben mindenki egyet tudna érteni.

    Amit eddig tapasztaltam a témában, az nagyjából úgy nézett ki, hogy az ellenző tábor azon a véleményen van, hogy a vegák megvonnak valami fontosat a szervezetüktől. A támogató tábor viszont azt mondja, hogy ezek az anyagok máshonnan is pótolhatók, illetve a megvont cuccokkal együtt mérgeket is távol tartunk a szervezetünktől. Nem vagyok orvos, ebbe a részébe nem fogok tudni belemenni.

    Én úgy gondolom, hogy véleményem, vagy benyomásom lehet olyan dologról is, amit sosem próbáltam ki, de vannak dolgok, amit igazolni csak akkor tudok, ha én is részese leszek (itt jegyezném meg, hogy a drogokról, az öngyilkosságról és még sok másról is megvan a véleményem, ezeket nem fogom kipróbálni. Alapvetően mindenevő vagyok, ugyanúgy szeretek elrágcsálni egy karalábét nasinak, mint egy darab kolbászt.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 éve 60

  • Irodai gépből hobbijátékos

    Nézzük meg mit lehet kihozni egy kivénhedt irodai konfigból. Nyilván nem sok értelme van egy ilyen gép fejlesztésének, de vannak, akik nem tudnak egyszerre több pénzt kiadni egy új platformra, de apránként van pénz a fejlesztésre.

    Szóval a kiindulási gép:
    Alaplap: AsRock G31
    Processzor: Celeron 420
    Videokártya: Nvidia 6200 TC (dual DVI kimenet, 128MB DDR memória, DX9 támogatás)
    Memória: Kingmax 1GB 800MHz
    Merevlemez: Samsung 120GB IDE
    Monitor: 19"-os 1280*1024-es LG Flatron monitor
    Operációs rendszer: Windows XP SP3

    Tesztprogramok:
    SuperPI
    7zip
    WinRAR
    Aida64
    Crysis 1 demo (a táblázatban az első ellenségtől az első baráttal találkozásik, a grafikonon ugyanott kezdve, napfelkeltéig)
    World Of Tanks (egy teljes kör)

    Látszik, hogy van mit fejleszteni a vason. A fejlesztések egy része átmenthető egy esetleges új gépbe, szóval nem ráköltött fillér "pazarlás". Kezdjük!
    .

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 éve 25

  • Simkártya csere magentáéknál

    Egy kis szösszenet hogy is működik(?) egy egyszerű simkártya csere.

    Családtag a fent (nem)nevezett szolgáltatónál dolgozik, így a családból többen is a flottában vannak, az előfizetések az első családtag nevén fut, vidéken lakik.

    Másik családtagnak vettem egy új telót, amibe micro sim kell, így a régi kártya cserés, amúgy is a régebbi, nagy chipes, nem is értem miért nem cserélik néhány évente automatice, de ez most mindegy is.

    Én javasoltam, hogy a minta alapján körbevágom a régi simet, de végül maradtunk annál, hogy besétálunk egy képviseletbe, ahol majd kicserélik. Itt volt az első koppanás, mivel más nevén fut az előfizetés, ezért csak meghatalmazással tudják megoldani a cserét. Fura, mert nem változik semmi az előfizuban, ha fizetős, akkor nyilván helyben is kifizethető, de legyen. Megoldottuk a meghatalmazást, amiről mondjuk a weboldalon a faq nem is tesz említést, vissza a képviseletbe, ahol jön a második kopp, csak közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazással lehet ilyen ügyet intézni. Hatásszünet, mindenki emésszen.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 6

  • AVC Hercules kompakt vízhűtés életre keltése.

    Történt, hogy egy üzlet során hozzám kerül egy cső nélküli AVC Hercules típusú kompakt vízhűtés. Szeretek barkácsolni, gondoltam megpróbálom életre kelteni, a szivattyú működött, a radiátor ép volt, a csonkok jónak tűntek, volt hozzá lefogató is, igaz, ez igényelt némi ragasztást, de semmi komoly.

    Mivel még nem láttam belülről élőben ilyen blokk-szivattyú egységet, nekiálltam bontani:


    Itt látszik a hőátadó felület, a kosznak látszó dolog csak megszínezte a blokkot, nem sikerült levakarnom.


    A hőátadó felület nélkül a szivattyú alja, ami egy laza modzulattal le is került.


    Újabb vízterelő műanyag, ez is lekerült.


    A szivattyú lapátjai, szerencsére épek.

    Kiélveztem a bontást, elkezdtem összerakni:


    Egy homályos kép, volt itthon elfekvőben pont jó méretű cső egy ThermalTake rendszerből, UV aktív, még bilincsek is akadtak hozzá.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 15

  • Negatív tapasztalatok a postával.

    Első körben leszögezném, hogy elég sokat adok-veszek , ebből számos üzletet postán bonyolítok és csak az esetek nagyon kis részében akad probléma (az elmúlt mondjuk 8 évben 500 postán bonyolított üzletem biztos volt). Lássunk néhány példát az elmúlt néhány évből:

    Első eset, videokártyát rendeltem, a postás úgy "kézbesítette" a csomagot, hogy bedobta a kertbe. Sikerült olyan jól céloznia, hogy a kapu kitakarja, így pont az autó kereke alá került, át is mentem rajta, mondanom sem kell nem viselte jól a kártya. Amúgy bubis borítékba volt csomagolva.

    A következő egy telefon rendelés Kínából. Minden viszontagságot átvészelt a kertkapuig, ahol is keresztbe parkolt a postás, rádudáltam, beengedett, kaput nyitva hagytam, leparkoltam, nézem postás sehol, kimegyek a kapuhoz, ül be a kocsiba, bedobta az értesítőt. Kérdeztem vajon miért? Azt mondta csöngetett, de senki nem jött ki. Mondom a járó motor (nem halk autó) nem tűnt fel, meg az, hogy nyitva hagytam a kaput? Ja, nem akart bejönni. No comment

    Egy héten belül egy hivatalos irat értesítője tűnt el a pár nappal korábban érkezett csomagoméval együtt, előbbi igen kényes papír, utóbbi nem kevés plusz kiadás

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 11

  • peltier elemes (TEC) hűtés

    Régóta foglalkoztat a téma, egész korai cikkektől kezdve olvasgattam, utánajártam mik az előnyök, mik a hátrányok, buktatók. Többen csak vízhűtés mellé javasolják, nagy gyártók léghűtéssel is kombinálják (régmúltból példa a Thermaltake Subzero 4g, a jelenből pedig a Coolermaster v10), engem ez a verzió kezdett foglalkoztatni, így nekiláttam a cuccok beszerzéséhez:

    - Egy 100W körüli peltier elem volt itthon korábbi kísérletekből, sajnos a felirat nem olvasható rajta.

    - chooky-tól vásároltam egy 775-ös hátlapot korábban, amit kiegészítettem 4 csavarral és 4db Thermaltake Sonic tower-ről származó anyával a könnyebb szerelhetőség miatt:

    - ugyancsak ő volt a forrása egy i7-es passzív hűtőnek, amit két darab ArcticCooling hűtővel spékeltem meg némi menetes szár és anyacsavaros rögzítéssel (a ventiket le fogom cserélni 8cm-esekre valami okosabb felfogatással):

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 12 éve 21

  • Gyors adattárolók mini tesztje

    Mivel úgy adódott, hogy többféle rendszer tárolónak való meghajtó is van itthon, gondoltam letesztelem mit tudnak. Mindegyik meghajtó más-más konfigban van, így ez is okozhat valamennyi eltérést, nézzétek el nekem, hogy nem szedtem szét az összes gépet. A tesztekhez hozzátartozik, hogy türelmetlen vagyok, így az SSD-s tesztek közben böngésztem, ez is torzítja az eredményt, a másik kettőhöz nem nyúltam, míg futottak a tesztek. A konfigokból csak az esetünkben lényeges dolgokat sorolnám fel, a legrégebbivel kezdve:

    első versenyző:
    alaplap: Intel D975XBX BAD AXE
    proci: Intel DualCore D935
    merevlemezek: 2*36GB Raptor (WD360), Raid0-ban, a lap által ajánlott blokk mérettel (a grafikonokon zöld színnel jelöltem)

    második versenyző:
    alaplap: Gigabyte GA-EP45-DS3
    proci: Xeon 3075
    vinyó: 150GB velociraptor WD1500BLFS (a grafikonokon piros színnel jelöltem)

    harmadik versenyző:
    alaplap: Asus p5e
    proci: Q9650
    háttértár: 32GB Corsair Nova a beállításhoz innen vettem a segítséget (a grafikonokon kék(csajoknak türkizkék talán) színnel jelöltem)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 13 éve 0

  • hardverapro.hu csalói

    Sajnálom, hogy ilyen jellegű bejegyzést kell írnom, de gondoltam megosztom veletek és hátha az én példámon keresztül óvatosabbak lesztek. Nagyjából ezek alapján alakítottam ki az üzletszabályzatom is, volt, aki ennek hatására el is állt az üzlettől. Szóval az esetek:

    -2009.07.01-én jelentkeztem egy hirdetésre (link), még aznap át is utaltam a vételárat. Az ár nem volt magas, de márka, gari és tartozékok hiányában gyanúsan olcsó sem, sőt, számoltam vele, hogy akár hibás is lehet a termék. Az eladó: *** - Személyes adatok. Moderálva. - Grafiqs.
    - 2009.07.13-án jelentkezett először az ember, többszöri érdeklődésemre, hogy nem tudja mi van, feladta a csomagot, ám ezt igazolni nem tudta.

    Ezután elkezdtem gyűjteni az áldozatokat, többen feljelentést tettünk (az ember azóta is hirdet az express.hu-n), többször tettem vallomást különböző kapitányságokon, pár hónappal ezelőtt kiderítettem, hogy a nyomozás lezárult, az ember adatait az ügyészségtől kikérte az ügyvédem, fizetési felszólítást küldtünk, ha nem fizet, következik a polgári per. Igen, jól látjátok, több, mint egy éve tart az ügy, a faszi 10-30k értékben árul cuccokat, valószínűleg sokan benyelik ezt az összeget még és nem tesznek feljelentést.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 14 éve 0

  • üzletszabályzat

    1. Csak előre utalással postázok (igen, tudom, a figyelmeztetések, én leinfózható vagyok, bízz meg bennem). Az utánvétnek nincs értelme, ha csaló vagyok, utánvéttel ugyanúgy át tudlak verni, mint előre utalással, tehát utánvét kizárva.

    2. Posta esetén a termék épségéért nem vállalok felelősséget. Ha a vevő úgy kéri, az ő terhére küldhetem törékenyként, érték-biztosítva, bárhogy. Amennyiben én fizetem a postát, a legolcsóbb módon adom postára, azért javaslom ne ezen spórolj. Postázás csak a vételár és a pkg beérkezése után történik. Posta díjszabása.

    3. Beszámítás lehetséges a következő feltételekkel: ha szükségem van a beszámítandó árura, akkor piaci áron beszámítom, ha nincs rá szükségem, a ph-s átlagár kétharmadáért (ha van extrém alacsony és extrém magas ár, azt lehúzom az átlagszámításból). Minden esetben legalább próbagarival!

    4. Félretenni csak 10% foglaló kifizetése esetén tudok, ha lemondod, bukod a foglalót! Amúgy aki előbb jön és fizet, azé a cucc.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 14 éve 0

  • Retro láz, avagy csúcs P3

    Szóval engem is elkapott a retro láz, illetve korábban is mindig össze akartam rakni egy pár generációval korábbi csúcs-konfigot, amitől aztán az elkészülte előtt mindig megváltam hely és idő hiányában, de most végre összejött.

    Az első lépés egy jól időzített elkapás volt a melóhelyem raktár pucolásakor. Ott pihent egy gépet sosem látott Intel P3-as Tualatin magos proci a legerősebb fajtából. 512kb cache, 1.4ghz-es sebesség, 133-as fsb. Elraktam jó lesz még valamire felkiáltással, aztán itt meg is állt a dolog egy időre. Ez után egy véletlen folytán egy másik melóhelyen kiszúrtam, hogy valami "szerverben" ott figyel egy thermaltake subzero4g hűtő, korábban olvastam róla mikor peltier elemek mozgatták a fantáziámat. Érdekesség, hogy csak a hűtő volt a gépben, a saját tápja nem, szóval nem tudom mit teljesített egy athlon procin, de nem is érdekelt, lebeszéltem a főnökkel, hogy kicserélem egy új hűtőre, rábólintottak. Megjegyzem 2009-ben Socket-A hűtőt boltban vásárolni nem egyszerű, egy kisebb cégnél sikerült. Gyors szerver leállás és meg is volt a csere, kezemben a hűtő. Később a tápját és a "turbo" kapcsolóját is megtaláltam, a 8 centis venti és a doboza nem volt meg.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 14 éve 20