CPT.Pirk blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Amikor asztali Linux telepítését mutatja be a Microsoft... Gondoltad volna?

    Mikor a Steve Ballmer (a kopasz) vitte a dolgokat, akkor a Linuxot ráknak titulálta, amit fel kell számolni, ez volt 2001-ben. Később már más véleményen volt, akkor már nagy vetélytársnak tekintette.

    Aztán őt kirúgták, egy időben a Microsoft egyike lett a Linux kernelhez hozzájáruló legnagyobb fejlesztőknek (hyper-V meg hasonlók kezelésének beépítésével). Végül pedig a Microsoftnak saját Linux disztrója is lett CBL Mariner néven, az Azure cuccuk is Linuxon fut amennyire tudom, most pedig eljutottunk oda, hogy asztali Linux disztró telepítését mutatja be az MS Learn oldala:

    https://learn.microsoft.com/en-us/linux/install

    Szép kört leírtak, mondhatni. :DDD

    Blogbejegyzés 6 hónapja 4

  • A Windows telepítések, az update és a fájdalom órái egy ipari célprogram miatt

    Az úgy volt, hogy össze kellene raknom egy ipari rendszer mini verzióját a munkahelyen. Ehhez kell Windows 10, meg rá a Honeywell egy célprogramja. Na mondom mi se egyszerűbb, essünk neki.

    Először a céges gépemen próbáltam meg a telepítést, normál W10 pro... Az Experion célprogram telepítője olyan 12GB, és már előre szóltak, hogy ne próbáljam meg a D partícióra telepíteni (ahová minden mást telepítettem), mert csak a C-n fog helyesen működni. Mondom WTF??? :F Mindegy, Gparteddel hamar átméreteztem a meghajtókat, mert egyébként 55GB szabad helyet igényel a telepítés... Igen, totál reális, hogy ennyi szabad hely van egy C partíción. :N

    Aztán megpróbáltam telepíteni, de hála a jó égnek már az elején elhasalt, mert rosszul írták meg a telepítőt és nem tudott mit kezdeni azzal, hogy magyar nyelvet választottam anno az oprendszer telepítésénél. - aki küldte a programot külföldről ő is megerősítette ezt, mert nála se angol nyelven volt telepítve a Windows és így nála is meghalt a telepítő... A probléma az SID kezeléssel kapcsolatos: [http://polluxhieu.blogspot.com/2017/07/how-to-resolve-systemsecurityprincipali.html]

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 52

  • Windows10 vs Linux gameing Cyberpunk 2077 v1.52 alatt, RX5600XT és RX570 mellett

    A Cyberpunk egy olyan játék, amit ha maximális minőségben szeretnél játszani akkor vagy eladod az autód aminek az árából veszel videokártyát, vagy befizetsz streamingre... :D Mindemellett egy olyan címről van szó, ami a kezdetek óta megy Linux alatt, így igen jó alap összehasonlítani egymással a két platformot játék szempontjából.

    Persze egy játékból nem lehet mindenre kiterjedő következtetéseket levonni, de ez csak egy blogbejegyzés, így nem is célja ilyesmit csinálni. :N

    Úgy alakult, hogy van két számítógépem, ezek:

    Fő pc:
    Ryzen 3600X, 32GB ram, RX5600 XT 6GB, SSD

    Tartalék pc:
    Ryzen 3600, 16GB ram, RX570 4GB, SSD

    Mindkét gépen Manjaro Linux KDE a fő operációs rendszer, 5.17.1-es kernellel és 22.0 Mesa driverrel. A Windows pedig a W10 LTSC 2019-es verziója. Azért ez a Windows került fel, mert ebben nincs bloatware és ez az egyetlen Win10 verzió, ami 2029-ig támogatott. A legújabb AMD driver és összes Windows frissítés fel volt rakva a teszthez, még lemezkarbantartót is végigfuttattam teljes takarítással. :)
    *A játék Steam alatt futott mindegyik oprendszeren.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 0

  • Kingston KFJ-PR133/512 dupla nyákos SD Ram ritkaság

    A Pécsi vásárban mindent-is kapni. Jó régen vettem ott ezeket a ramokat, mikor még egy P3-as gépet érdemes volt tartalék gépnek megtartani, de azóta sem láttam ilyen dupla nyákos, egyébként szimpla slotba beleférő ramokat.

    Akkoriban mikor ezt tervezték, nem volt megszokott a nagy kapacitású ram IC, így a meglévőket amiket a 256-os modulokon használtak, azokatt kellett duplázni, hogy elérjék az 512MB kapacitást modulonként, ezért van két nyák egymáson. Később, a BGA tokos ram IC-k korában már ezt a problémát úgy oldották meg, hogy 2 sorba rendezték oldalanként a kis IC kockákat.

    Elvileg ECC-s ramok, bár erről a mai napig nem volt tudomásom, sima hétköznapi Socket 370-es alaplapban használtam őket. Az már csak adalék, hogy mellé egy Engineering Sample 1GHz-es P3 proci ment, mert olcsó volt az Ebayen...

    Érdekes módon a neve alapján nem lehet képeket találni erről a ramról, így földobtam ebbe a bejegyzésbe párat, hogy maradjon róluk valamilyen emlék. Egyszer talán elküldöm egy múzeumnak őket. :)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 9

  • Proton GE telepítése Steam alatt, a legújabb játékok futtatásához [LINUX]

    Proton

    A Proton amit a Valve a SteamPlay részévé tett, az végre elhozta az érdemi játékot Linux alá is. Ma már itt tartunk és ezek nem is a legfrissebb videók a témában:

    Szóval, az alap Protont először a Proton-Experimental fejlesztés követte, ezek párhuzamosan futottak a Steam-ben és most már a Proton-Experimental az alapértelmezett, ez jelen sorok írásakor (2021.06) a Wine 6.3-ra épül. Hogy hol tart most, azt jól mutatja, hogy gond nélkül lehet vele játszani Cyberpunk 2077-et vagy mondjuk Mass Effect Andromeda-t.

    Viszont, a Mass Effect Legendary edition nem fut vele. Node, van megoldás! A Wine mellett létezik Wine-staging, ami általában 5-700 patchel (igen, ennyire sokkal) többet tartalmaz, mint az aktuális Wine kiadás. Ezt és még egy csomó egyéb patch-et beépítettek egy a Proton GE, azaz GloriousEggroll verzióba, amit külön le lehet tölteni a Steam alá, mintha csak a sajátja lenne.

    Proton GE

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 0

  • Tájékoztatás a COVID-19 elleni oltásokkal kapcsolatban - valódi tájékozatás?

    Ez a blog azért íródott (íródik folyamatosan a covid alatt), hogy megmaradjon kordokumentumnak amit tájékoztatásnak hívnak oltás témában.

    Én az első órában regisztráltam az oltás weboldalán, nem csak magam miatt, hanem mert nem engedhetem meg magamnak, hogy ezt a nyavalyát esetleg hazahozzam a családtagjaimnak, van elég orvosi problémájuk így is...

    A regisztrációról megerősítést én sem kaptam ?digitális Magyarország 2020? de aztán pár héttel később megjött az első üzenet, így legalább megtudtam, hogy érvényes a regisztrációm. Nézzük időrendben, hogy miről is tájékoztattak:

    =================================================================================

    2021.01.14
    Tisztelt Hölgyem/Uram!

    December 26-án beadták az első koronavírus elleni vakcinát Magyarországon. Azóta folyamatosan zajlik a védőoltások beadása az oltási terv alapján. Először az egészségügyi dolgozók kaphatják meg a vakcinát a kórházi oltópontokon, közülük több tízezren már éltek is a lehetőséggel. Az elmúlt napokban a fertőzésnek különösen kitett idősotthonokban is megkezdődtek az oltások. A cél az, hogy az itt élők és dolgozók mielőbb megkapják a védettséget. Ez önmagában több mint ezer intézményt jelent.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 255

  • fin-toward.com off-shore broker átverés, pénzlenyúlás, scam

    Láttam már pár netes átverést, de mégis sikerült bedőlnöm ennek a csalásnak, személyes tapasztalat következik.

    Nyáron megjelent tucatnyi cikk róluk, ha rákeresel a googleben a fin-toward -ra [link], akkor nagyon szép hosszú cikkeket fogsz látni róla, hogy milyen jó cég, hogyan működnek, milyen szolgáltatásaik vannak. Még jónak is hangzott amit leírtak...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 8

  • PCL86 SE csöves erősítő házilag, lemezjátszó előerősítővel és számításokkal

    Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy hogyan építettem saját csöves erősítőt és számításokon keresztül azt is, hogy milyen beállításban működik, hogy mi adja azt, amit összefoglaló néven "csöves hangzás" alatt értünk.

    Mivel ez nem címlapos írás, így fejezeteket kicsit nehezebb kezelni. A bejegyzés ezekre a részekre oszlik:

    -------------------------------------------------------------------------------
    I. fejezet: Elektronikai alapok, csöves hangzás mibenléte
    II. fejezet: Építés
    III. fejezet: Erősítő a rendszerben
    IV. fejezet: Gondolatok

    -------------------------------------------------------------------------------

    I. fejezet: Elektronikai alapok, csöves hangzás mibenléte

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 22

  • FFmpeg - több hang és felirat sávos film konvertálása Samsung TV számára.

    Ez a bejegyzés leginkább magamnak szól, hogy meglegyen később is a tudás... :D De másnak is hasznos lehet.

    Na a Samsung TV-k nem igazán játszanak le olyan hangsávot, mint pl. a DTS, sőt, teszik ezt úgy, hogy ha van másik hangsáv a fájlban akkor csak azt játsszák le, nem is mutatva, hogy van ott még valami. Ugye ez egy gyakori helyzet, hogy a magyar hang pl. AC3-ban van amit le tud játszani, de az angol hangsáv az valamilyen DTS lenne...

    A problémára Linux alatt az FFmpeg használata a megoldás, ami mindent tud, csak a megfelelő kapcsolókat kell használni hozzá. Ez a bejegyzés azért született, mert a google-ben talált példák általában gagyin mutatják be a használatát, egyszerű fájlokon...

    Ugye az MKV konténerben eléggé sok minden lehet, több kép, hang és felirat sáv is. Erre megoldás a -map funkció, mert alapból csak az első sávot látja mindenből az FFmpeg.

    ffmpeg -i forrásfájl -threads cpu_szálak_száma -map 0:v -map 0:a -map 0:s -c:v copy -c:a:0 copy -c:a:1 eac3 -c:s copy célfájl

    A -map kapcsolók azt mondják meg, hogy minden kép, hang és felirat sávra szükségem van. Ez után a 4 kapcsoló azt okozza, hogy mindent átmásolunk az eredeti fájlból, de a 2. hangsávot átkódoljuk eac3-al (dolby digital plus), amit már kezel a TV.
    Mivel csak hangsávot kódolunk át, így a folyamat nem tart túl sokáig.

    Blogbejegyzés 4 éve 5

  • Így írtam bele néhány sort a Linux kernel forráskódjába - opensource hell :)

    Ez a bejegyzés a --szopás-- 50 árnyalatát fogja bemutatni, igazi szakmai pornográfia következik. :))

    Munkámból kifolyólag foglalkozom C, C++ / QT, Freepascal, Vhdl programozással és hardver fejlesztéssel, szóval nem unatkozom. Az a mondás is nagyon igaz, hogy minél jobban értesz valamihez, annál nehezebben megoldható problémákkal szembesülsz. ?Murphy?

    Szóval "az úgy volt", hogy került hozzám egy X86-os tablet, amit Windowszal és Androiddal árulnak. Igen ám, de én Linuxos arc vagyok és ami tud bootolni egy pendriveról, arra bizony gátlástalanul rakok Linuxot. ;] Így történt ezúttal is, az akkor legújabb Linux Mint Cinnamon (18.3) kiadásával. Prímán ment a tableten, kezelte az érintőképernyőt ahogy kell, a felületet be tudtam állítani tableten kényelmes méretűre, rászabtam a képernyő billentyűzetet, csak hát valami hiányzott, méghozzá a hangja, mert az bizony nem volt...

    Hohó mondom itt valami gebasz van, mert Windows alatt megy a hang. Uccu, lássuk mit mond a dmesg, ahol a kernel üzeneteit lehet olvasni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 28

  • A dohányzás végleges betiltásáról

    Ez a téma valamennyire aktuálpolitika, de csak mert egy politikus nevéhez kötődő javaslat csomagról lesz benne szó, a dohányzás betiltásának, korlátozásának témájában. Bízom benne, hogy konstruktív, politizálás mentes beszélgetést tudunk folytatni a témában.

    Nemrégiben egy rendezvényen beszélt Lázár János a készülő dohányzásellenes javaslatcsomagjáról, amivel többek közt a 2020 után születettek számára tiltaná meg a dohánytermékek vásárlását Magyarországon, akár az alaptörvény módosításával ha szükséges. Ő jelenleg a dohányzásellenes miniszterelnöki biztos. A javaslatcsomagnak egyéb elemei is vannak ezeket összegyűjtöttem itt:

    A témában megjelent első hír szerint [link] ezekre tenne javaslatot:
    -2020 után született személy ne vehessen dohányterméket 18 éves korát elérve sem
    -3 helyett 4000 emberre jutna csak egy dohánybolt a jövőben. A meglévő boltokat nem zárnák be, de a visszaadott koncessziókat már nem osztanák ki új tulajdonosnak, vagyis ahol leadják a koncessziót ott megszűnne a bolt.
    -autóban dohányzás teljes tilalma
    -társasházak közgyűlései is korlátozhatnák a dohányosokat (gangokon, erkélyeken)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 629

  • [Linux] Grub2 rendszerbetöltő helyreállítása Windows telepítése után

    Mikor egy Linux kerül telepítésre Windows mellé, akkor az telepít egy Grub2 rendszerbetöltőt, amiből mindkét (vagy több) rendszer indítható lesz. Amikor Windows kerül telepítésre egy gépre, az feltelepíti a saját rendszerbetöltőjét, ahonnan aztán csak a Microsoft operációs rendszereit lehet elindítani. Ezért szoktuk javasolni, hogy dualboot rendszernél először a Windows kerüljön telepítésre, úgy nem szívunk annyit...

    A probléma akkor jön elő, ha valamiért újra kell telepíteni a Windowst és így megszűnik a dualboot lehetőség... Ilyenkor helyre lehet állítani a korábbi Grub2 rendszerbetöltőt, de ehhez készíteni kell egy bootolható Linuxos telepítőt, amivel el tudjuk indítani a gépünket, majd pedig chroot-tal be kell lépni az amúgy elérhetetlen telepítésre. Ennek a mikéntje itt olvasható: https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/chroot_hasznalata_hibaelharitashoz_linuxon_kezdo_l.html

    Feltételezve, hogy végigcsináltad a chroot-ot és most be vagy lépve az elérhetetlen telepítésre, ott ezeket kell megcsinálnod:

    --NEM EFI-s telepítés esetén--

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 1

  • [Linux] hang bitmélység, mintavételezési frekvencia és mintavételező beállítása

    Van nekem egy elég faja külső hangkártyám és egy nem rossz belső. A külsőt nem tudtam maximális beállítások mellett használni Windows10 alatt, mert csak a Youtube hangja szólalt meg vele, a videólejátszók viszont nem tudtak videót lejátszani. Viszont feltűnt, hogy Linux alatt nincs ilyen gond és kíváncsi lettem, hogy milyen beállításokban működnek a hangkártyák.

    Rá kellett jönnöm, hogy ahogy Windows alatt sem, úgy Linux alatt sem maximális minőségre állítva működnek a hangkártyák alapesetben.

    Hangeszközök lekérdezése:
    $ pacmd list-sinks | grep alsa.card
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 0 <alsa_card.pci-0000_07_04.0>
    alsa.card = "0"
    alsa.card_name = "Xonar DX"
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 1 <alsa_card.pci-0000_08_00.1>
    alsa.card = "1"
    alsa.card_name = "HDA ATI HDMI"
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 2 <alsa_card.pci-0000_0a_00.3>
    alsa.card = "2"
    alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
    driver: <module-alsa-card.c>
    card: 4 <alsa_card.usb-C-MEDIA_Inc._USB2.0_High-Speed_True_HD_Audio-00>
    alsa.card = "3"

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 9

  • Chroot használata hibaelhárításhoz Linuxon (kezdő Linuxos topic számára)

    Ha már be sem tudsz lépni, de nem szeretnéd újratelepíteni...

    Előfordulhat, hogy valamilyen okból nem bootol a rendszer, nem megy a grafikus felület, de te szeretnél azért bejelentkezni a gépre és ilyen vagy olyan feladatokat, javításokat elvégezni. Van rá mód, de legyen hozzá kéznél egy pendrive, amin bootolható Linux disztribúció van, célszerűen az, amivel telepítetted is a gépet. Ha bebootolsz ezzel a live rendszerrel, akkor be fogsz tudni lépni a gépen lévő telepített disztródra, ezt hívják changeroot-nak, vagyis root fájlrendszer váltásnak.

    A lényege annyi, hogy fel kell csatolni a live rendszer alá azt a partíciót, ahová telepítetted a disztródat, majd át kell rá váltani. Ehhez nyiss egy terminált a live rendszeren, majd válts root-ra, vagy használd a sudo parancsot. Általában az ezekhez kellő jelszó egy live rendszeren a "root", nem meglepő módon.

    sudo fdisk -l - ezzel meg tudod nézni, hogy milyen partícióid vannak a gépben. Innen már tudnod kell, hogy melyiken van a telepített disztribúciód, azaz melyik a root "/" fájlrendszer. Ezt a partíciót csatold fel a live rendszer /mnt mappájába:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 0

  • Gyakori Linuxos terminál parancsok hibakereséshez (kezdő Linuxos topic számára)

    A terminálban hibakereséshez kiadható parancsok,
    amik segítenek nekünk, hogy megoldjuk a problémádat:

    lsb_release -a - a disztribúcióval kapcsolatos információk
    uname -a - a kernellel kapcsolatos információk

    df -h - tárhely ellenőrzése
    fdisk -l - partíciók listázása (sudo-val, vagy rootként)

    dmesg - a kernel üzeneteit tudod megnézni vele, például hardverek csatlakoztatásakor, vagy a boot folyamat során tapasztalt hibáknál lehet hasznos. Keresni benne adott szavakat tartalmazó sorokat pl. így lehet: dmesg | grep error, ahol az error helyére kell írni a kívánt szót.

    lsusb - kilistázza a csatlakoztatott USB-s eszközöket

    journalctl -b - az utolsó bootolás kezdetétől rögzített systemd naplót mutatja meg. Ilyen formában lehet leszűrni, hogy csak a hibákat tartalmazó sorokat mutassa: journalctl -b -p 3

    inxi - ez a program minden lényeges információt összeszed a gépedről, de nem biztos, hogy alapból elérhető, így telepítened kell a csomagkezelővel. .deb rendszereken ezt így kell: sudo apt install inxi. Az inxi-t paraméterezni kell így:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 0

  • Hogyan lehet rávenni a 10-et, hogy őrizze meg egy mappában az előnézeti képeket?

    Hirtelen kellhet másnak is... Megoldás: [link]

    Blogbejegyzés 6 éve 2