erdoke blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Pocak = betegség

    A cím ezúttal elmond szinte mindent, úgyhogy rövid leszek. A képen látható jelenségről van szó:

    Attól függetlenül, hogy férfi vagy nő „viseli", a pocak mindenképpen betegségre utal, és bár hosszú évekig tart nagyra növeszteni, már a kisebb méretű is komoly anyagcsere problémát jelez. Sajnos az ellenkezője nem feltétlenül igaz, tehát akinek egyáltalán nincs pocakja, az nem biztos, hogy teljesen mentes a metabolikus szindrómának nevezett betegségtől, csak rajta nem úgy jelenik meg. Ilyenkor egy komplex vérvizsgálattal nagy eséllyel kideríthető, hogy van-e gond, de a legjobb egy glükóz tolerancia teszt párhuzamos inzulin méréssel.
    Hölgyek esetében a lapos has melletti méretesebb fenék, vaskosabb comb, erősebb mellek általában nem problémásak egészségügyi szenpontból. Sőt, sok úriember kifejezetten kedveli is ezeket, tehát akár előnyösek is lehetnek... :)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 27

  • A francia paradoxon, avagy miért kövérek az amerikaiak

    Bizonyára van még olyan ember, aki nem hallott a címben szereplő ellentmondásról, ezért előbb ezt tisztáznám: Valamikor az ötvenes évek első felében, tehát nem sokkal a II. VH után, egy Ancel Keys nevű amerikai kutató arra a következtetésre jutott, hogy a zsírfogyasztás okozhatja az akkoriban elharapódzó szív-érrendszeri megbetegedéseket. Ennek alátámasztására bemutatott egy grafikont, amin egy felfelé ívelő görbe mentén hat ország volt feltüntetve a fenti két paraméter függvényében. Jobbra fent a zsírban dúskáló amerikaiak hullottak, mint a legyek, balra lent a negyede annyit fogyasztó japánok éldegéltek szívpanaszok nélkül. Íme:

    Volt néhány probléma ezzel a grafikonnal, mindenekelőtt az – ahogy a kortársak arra nagyon helyesen rávilágítottak –, hogy összesen 22 országból álltak rendelkezésre adatok, mégpedig azonos koordináta-rendszerben a következők szerint:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 26

  • Energetika és fogyás 2: A mozgás segít? (NEM)

    Azt hiszem, ezt a szálat valamivel jobban fel kellett volna építenem, mert az előző, a fogyás energetikájával foglalkozó bejegyzés nem volt túl jól összeszedett, illetve túl sok helyet hagyott az értetlenkedőknek. Bár a fórumban később sok referenciát és új hírt/előadást bemutattam, úgy gondolom, a problematika különböző oldalai megérnek egy-egy külön misét.
    Lássuk tehát a mozgással kapcsolatos kérdéskört. Teljesen egyértelmű, hogy a rendszeres testmozgás egészségügyi hatása nagyon pozitív, és szükség van rá az izomzat, a csontok-ízületek, az emésztőrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Amiről itt most szó van, az a fogyás, egészen pontosan a testzsír % csökkentése. Némi kedvező hatást ezen területen is fel lehet lelni, de nem az energia leadással kapcsolatosan, hanem az izomtömeg növelése, és így az alap metabolikus ráta emelése miatt. Amennyiben a fogyókúra során nincs jelentős izomtömeg növekedés (ami szinte mindig így van), akkor az esetleges BMR növekedés sem emiatt következik be.
    Néhány hasznos olvasmány, előadás és összefoglaló a témában:

    Exercise Is Not Total Energy Expenditure

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 144

  • Mennyi növényt és C vitamint kellene ennünk? Csak egy érdekesség...

    A minap olvastam egy angol nyelvű riportot, a címe Zero Carb Interview: The Andersen Family. Mint éllettant és biokémiát tanult ember, a zéró szénhidrát különösebben nem hatott meg, természetes képességünk, hogy glükózt tud a májunk előállítani bizonyos aminosavakból, glicerinből és egyéb köztes metabolitokból, ha szükséges (keress rá a glükoneogenezisre, ha érdekel a téma). Úgyhogy ezt nem boncolgatnám ebben a rövidke bejegyzésben, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy a zsíros marhahúson kívül tényleg nem eszik mást a család. Azt is naponta egyszer, amíg tele vannak, mint a déli busz. A sztorit időközben a család barájai és ismerősei is megerősítették, nagyon úgy néz ki, hogy nem kamu.

    Számomra két tápanyag típus ugrik be hirtelen, amiknek rettenetesen kellene hiányoznia:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 73

  • A fogyás és az energetika, azaz annyi az egész, hogy kevesebbet eszünk és többet mozgunk?

    „Aki kövér, az túl sokat eszik, és keveset mozog.” „Elhíztál? Mozogj, ne zabálj.” „Az összes dagadt ismerősöm sokat zabál, és még csak nem is sétál.”
    Egy másik fórumon olvastam ezeket a kommenteket. Vannak olyan témák, amik kőbe vésett igazságnak hatnak az emberek nagy többsége számára, de valójában el se gondolkodnak rajta, hogy mennyire van létjogosultsága az információnak, létezik-e olyan ok-okozati összefüggés, ami egyértelműen alátámasztja. Az egyik ilyen magától értetődő nagy igazság az életben, amit – függetlenül a tanulmányoktól, a témában végzett áskálódástól – mindenki tökéletesen ért(eni vél). Vajon a fogyás-elhízás pusztán energetikai kérdés, tehát a lenyelt ételek energia tartalmának, és a szervezet által elégetett kalóriáknak az eredője? Tényleg azért hízunk el, mert magasabb az energiatartalma az elfogyasztott ételeknek, mint amennyit a szervezetünk elhasznál? Vizsgáljuk meg előbb a leggyakrabban hangoztatott érveket a szóban forgó teória mellett, majd vonjuk le a saját következtetésünket

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 91

  • Magyarország az európai elhízási toplisták élén

    Ha eddig bárki úgy gondolta, csak elborult az agyam, amikor elkezdtem fogyózni, és azóta másra sem tudok gondolni, most talán rádöbben, hogy a vészharangok, amiket tavaly elkezdtem kongatni, nem elsősorban a saját fixációim kivetülései.
    A Csüngő hasú nyugati világban elsősorban saját megfigyeléseimre hagyatkoztam, amikor az egyre nagyobb számban feltűnő elhízott emberről írtam, ám most itt vannak az adatok – legnagyobb sajnálatomra. Lássuk, miről van szó.
    Felnőttek esetében a lakosság 28,5 %-a kórosan elhízott. Tehát ismétlem, nem túlsúlyos, hanem kórosan elhízott! Definícióként a 30-nál magasabb BMI-t (testtömeg-index) használják, ami nem a legszerencsésebb, de a legnagyobb probléma – az izmos ember indexe is magas – szerintem nem fenyeget tömegeket Magyarországon. Íme a (kattintással nagyítható) grafikon:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 137

  • Zsírtörténeti kitekintő

    Tényleg egészségtelen lenne a zsír? Vagy csak a telített zsírokban gazdag élelmiszereket kell kerülni? Mi újság a transz zsírsavakkal? Miben süssünk-főzzünk? Ezekre a kérdésekre némi olvasgatással nem nehéz korrekt választ adni, de mivel én már jócskán túl vagyok az információszerzés nehezén, és a szakirodalom szinte kizárólag angol nyelven érhető el, megragadom az alkalmat, hogy némileg leegyszerűsítve, magyar nyelven bocsássam ezeket közre. Aki részletesebben is szeretne összefoglaló irodalmat olvasni a témában, annak Mary G. Ening „Know Your Fats” (tudományosabb, de már 14 éves), illetve Nina Teicholz „The Big Fat Surprise" (oknyomozó, friss) c. műveit ajánlom elolvasásra.

    Mindenekelőtt néhány idevágó fogalmat tegyünk tisztába, mert sokan ellébecolták a kémia órákat, vagy egyszerűen elfelejtették, mit hívunk zsíroknak és olajoknak. Szóval arra gondoltam, hogy egy nagyon alap lipidológiai bevezető talán nem árt. Aki mindent tud a témában, ugorjon pár bekezdést. Szigorúan kémiai értelemben csak az ún. trigliceridek tartoznak ide, és a zsír elnevezés a szobahőmérsékleten szilárd változatokat jelöli, míg az ugyanitt folyékony halmazállapotúakat hívjuk olajnak. Kevésbé szigorúan, vagy inkább biológiai értelemben nehány bonyolultabb felépítésű származékot is ide szoktak érteni, mint pl. a koleszterin (koleszterol). Róla egy egész későbbi írás fog majd szólni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 90

  • Csüngő hasú nyugati világ

    Kint 30-35 fok, mindenki a vízparton pihen, kivéve, aki a hűvös szobában. Vannak, akiknek sajnos most is dolgozni kell. Én is eljutottam az idén tucatnyi strandra, ahol természetesen találkoztam ezernyi emberrel. Talán a saját közelmúltbeli fogyásom (történet lentebb) által befolyásolva, de valamiért sokkal több kövér, hájas, lógó hasú embert, óriás fenekű nőt és csöcsös férfit látok, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ami ennél is sokkolóbb, az a csúnyán elhízott fiatalok, sőt kisgyerekek magas száma. Hogyan jutottunk idáig, illetve lehet-e még rosszabb? Egy több részesre tervezett írás sorozat bevezetőjét olvashatjátok, amiben később meg szeretném mutatni, hogy mi áll a jelenség hátterében, és mit kellene szerintem változtatni ahhoz, hogy a dolgok visszaálljanak a régi kerékvágásba. Mindezt irgalmas szamaritánusi szeretetből, ingyen és bérmentve... Nincs norbiápdét üzletem, nem árulok térítő könyvet, sem étrend-kiegészítő kapszulát. Persze ha hirtelen népszerű leszek, nem zárom ki, hogy később pénzre váltsam a tudásom. Az esélye kicsi. :D

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 156

  • Miért vesz bárki margarint?

    Néha bambulok a nagy áruházak élelmiszer osztályán, és gyakran nem értem, mit miért vásárolnak (és esznek) emberek. Például mi vesz rá valakit, hogy zsírszegény tejet vagy joghurtot vegyen, miközben utóbbihoz több teáskanál cukrot adtak? Bizonyos esetekben még valamennyire érthető a borzalmas alternatíva választása, hiszen egy 40 % húst tartalmazó virsli nagyjából arányosan kerül kevesebbe, mint a 80 %-os.
    Amit végképp nem tudtam eddig felfogni, az a margarin vásárlása. Süteménybe fogy az a tonnányi adag, amit a kosarukba raknak a vásárlók? Én abba se tenném bele, bár nem biztos, hogy említésre méltó a negatív hatása a sok cukor és fehér liszt mellett. Viszont natúr megenni azt a rákkeltő ipari hulladékot? Én azt hittem, már régóta egyértelmű, hogy a transz zsírok kerülendők, de a fölöslegesen nagy mennyiségű Omega-6 bevitele se tűnik túl jó ötletnek.

    Le a margarinnal, éljen a vaj!

    Blogbejegyzés 10 éve 286

  • Mocsok gyalogos!

    Bevezetőként mindenképpen megemlítem, hogy az esetek nagy többségében autóban ülve szemlélem a gyalogosokat, és csak viszonylag ritkán szlalomozok az életemért a "másik oldalon". Azt is őszintén állíthatom, hogy igyekszek szabályosan közlekedni, már ami a gyalogosokat illeti. Nem gázolok át köztük a zebrán, és babakocsis anyukákat, idős embereket általában akkor is átengedek az úttesten, ha még nem léptek le az átkelőhelynél.

    Ma délután viszont gyalogosként szeltem át egy szimpla kétsávos utat. Előtte pénzt vettem fel ATM-ből, és menet közben próbáltam a bankókat belegyógyítani a tárcámba. Ettől függetlenül szétnéztem az úttestre lépés előtt, sőt, balról jött 3-4 autó, amiket – jó magyar szokás szerint – el kellett engednem már a zebrán állva is. Ezután elindultam, és amikor láttam, hogy szemből is rajtol egy hölgy, illetve a jobbról érkező autó megáll, folytattam bankjegyrejtő tevékenységemet. Azaz folytattam volna, mert a megálló autó dudált egyet. Meglepve pillantottam föl, és láttam, hogy az őszes hajú, őszes, rövid szakállú, 50 körüli férfiú nagyon mondja a magáét. Az is feltűnt, hogy közben engem néz, majd feldúltan mutogatni kezdett a szemére. Nem teljesen értettem, mit akar jelezni, arra gondoltam, az a gondja, hogy nem nézelődök végig átkelés közben. Lassítottam egy picit, majd széttártam a kezem, és alaposan artikulálva megkérdeztem, mi a baja?

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 15 éve 57

  • Magyarul állunk

    Ugye mindenki ismeri azt a magyar szólást, miszerint "csehül állunk"? Nos, múlt héten Csehországban voltam, és körvonalazódik ott egy hasonló, "magyarul állunk" fordulat...

    Frissítés 04. 06-án:
    A helyzet javulása nem várható, viszont esélyt látok egy megszorítás spirálra.

    – Hová költözzünk? – Kérdezte nemrég angol pénzügyi vezetőnk Párizsban.
    – Ha a környező országokat nézzük, mindegy, mindegyik lényegesen kedvezőbb feltételeket biztosít a becsületesen dolgozó polgárainak. – Válaszoltam én.
    – Hmm... – reagált szemöldököt ráncolva.

    Blogbejegyzés 15 éve 133

  • Reptéri sztrájk

    Itt ülök a koppenhágai reptéren, és azon tűnődök, vajon belegondolnak-e a ferihegyi reptéren sztrájkoló...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Cikk 15 éve 292

  • Blokkolt SMTP port (25) a UPC-nél

    Úgy gondolom, ezúttal tényleg közérdekű a történetem. Először az információközlés: Októbertől fokozatosan...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Cikk 16 éve 91

  • Fordított locsolós

    Ma kora este békésen bandukoltam a legnagyobb lányommal a gyógyszertár felé. Éppen a zebrán keltünk át, amikor a fél autójával ott (tudtommal szabálytalanul) várakozó hölgyemény, aki mögött elhaladtunk, elkezdte a szélvédőjét mosni. Nade nem ám egyet húzott a karon, hanem pumpálta izomból, egymás után hármat-négyet, pontosan addig, amíg a másfél méter széles, kis piros Ford Fiestájának egyik sarkától a másikig értünk. Jutott bőven a bőrkabátomra, az ingem nyakára, a hajamra, de még a pofámra és a szemem sarkába is.
    Ezúton szeretném megköszönni, hogy nem szállt ki, és fektetett a motorháztetőre a teljes fürdetés kivitelezése végett.
    Csak érdekességként fűzöm hozzá, hogy szélvédőmosás előtt én még menet közben is figyelni szoktam a járdán haladókra, sőt, a mögöttem guruló jármű távolságára is. Biztosan velem van a gond, mert nem úgy gondolom, hogy egyedül járok az utakon, és hogy a világ az autóm orrától a kalaptartóig terpeszkedik. :((

    Blogbejegyzés 16 éve 12

  • Elrepült fölöttünk az idő vasfoga

    A címben szereplő képzavar egy másik zavarhoz, mégpedig az éppen aktuális halottak napi őrülethez kapcsolódik, igaz, csak áttételesen. Minden bizonnyal az a barátom is kölcsönözte valahonnan ezt a fordulatot, akitől én lenyúltam. Ne firtassuk, mert őszintén megvallva, jelenleg egy hatásvadász cím, semmi más.
    A mai nap folyamán szerezett néhány tapasztalatom viszont korántsem vicces vagy hatásvadász, még annyira sem, amit az alkalom esetleg megengedne. A temetők közelében kialakuló zsúfoltság, és az ezzel szinte automatikusan járó emberi ingerültség szokványosnak mondható, de a mizéria sajnos nem állt meg ezen a szinten. Az egymás hegyén-hátán, kereszteződésben, járdákon, erdőn-mezőn parkoló autók, a virágárusok pofátlansága se újdonság, ahogy a lökdösődő, megemlékezősre legkevésbé hasonlító honfitársaink ábrázatának látványa sem.
    Viszont számomra új volt a parkoló autók közt "szívbeteg kisgyereknek" pénzt tarháló "alapítványi kommandós", aki rövid magyarázkodásom után (miszerint csak visszaszaladtam az ottfeledett mécsesekért az autóhoz, a pénztárcám a feleségemnél hagytam, így ezúttal nem tudok adni) lesújtóan megjegyzi, hogy "szép dolog, mondhatom". Égett a pofám, pedig gyakran adakozok hasonló "alkalmakkor". Valószínűleg adtam volna ma is, ha tehetem, ám ehelyett magyarázkodni kényszerültem. Szemmel láthatóan hiába, talán a fukarok is hasonló szöveggel szoktak előállni...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 16 éve 48

  • Internettel a szállodák magánya ellen

    Talán akadt pár ember, aki a fórumban a nevem alatt éktelenkedő nagy vörös "LOGOUT blog" linkre kattintott, és megkönnyebbült sóhajjal, avagy éppen szomorúan nyugtázta, hogy milyen kevés bejegyzést írok. A válasz egyszerű, gyakran van pár percem arra, hogy egy-egy rövid hozzászólást jegyezzek a fórumban, de egy átgondolt, valamiféle jelentőséggel bíró, egyéni szösszenethez a blogomban több időre van szükség. Amiből sajnos az utóbbi időben semmire sem jut elég.

    Most azonban (a hosszú bevezetés után a témához kanyarodva) úgy alakult, hogy egy szállodában ülök, és ami ennél sokkal kevésbé meglepő, semmi dolgom nincs. Illetve ami van, az nem sürgős, és kedvem sincs hozzá. Az utóbbi szűk fél évben sajnos sok időt töltök külföldi utazással és különféle szállodákban, általában csak 1-2 éjszakát, néha többet is. A szállodai internet lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném veletek megosztani.
    Ugyanis ma már szinte minden szállodában van valami netezési lehetőség, ideális esetben nem csak egy gép a recepció melletti kis zugban, hanem LAN vagy WiFi a szobákban. Múlt héten például egy csehországi kisváros aprócska szállodájában találtam egy LAN kábelt, szépen feltekerve a radiátor csövére. Fizetni nem kellett a szolgáltatásért, vagy mondhatjuk úgy is, hogy az ár tartalmazta, bár maga az ár is korrekt volt (750 cseh korona egy éjszaka reggelivel a főtéren).

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 17 éve 57

  • Megszűnt a csoportos kedvezmény a T-Mobile-nál

    Szólni persze nem szóltak egy árva szót vagy bötűt sem. Az öcsém figyelmeztetett, akinek...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Cikk 17 éve 51

  • Igényfelmérés blogra

    Itt a lehetőség, hogy eldöntsétek, írjak-e valaha valamit (persze ezen kívül) az újdonsült blogomra, illetve javasolhattok témákat.
    Sem a buzdítást, sem a fikázást, se a témákat nem tekintem kötelező érvényűnek.
    Tehát rajta. Illetve béta.

    Blogbejegyzés 17 éve 27