greenity blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Kezdő futó lettem

    Én aki testnevelésből sosem voltam jó, aki az összes qper tesztet megszenvedte, eljutottam odáig, hogy élvezettel futok. Jó, még belegyqlogolok, mert az edző által meghatározott pulzustartományból folyton kilépek.. De a jövőheti 3x2 km és Vivi váltó után újrahatározzuk a pulzuszónáimat.
    A vőlegényem testvérének barátnője évek óta fut, vegyes érzelmeim voltak a dologgal.. Csodáltam az elszántságát, másrészt nem értettem. Azt hiszem lassan megértés. Csodálatos érzés.
    Jelenleg az edzésem egy átlagos héten a következők:
    Heti egy 50 perces spinning edzés
    Heti kettő 45 perces futás
    Heti egy 90 perces jóga és
    Heti egy 60 perces futás.

    Van még hova fejlődnöm, és nem értem volna el idáig erős elhatározás és támogatások nélkül.
    Szóval zöldike fut :))

    Blogbejegyzés 5 éve 10

  • Mert már régen jelentkeztem

    Már egy ideje eszembe jutott a logout csodálatos világa, de még nem jutottam el oda, hogy bejelentkezzek Nálatok.

    Több mint egy éve írtam az utolsó posztom és az oldalon sem voltam aktív. Jelentem élek és virulok. A doktorimat csak be kell fejezni és nevet változtathatok.
    Új munkahelyem lett, egy szuper csapatba csöppentem, izgalmas feladatokat kapok, szoftverfejlesztőként dolgozom.
    Tavaly nekiláttam az életmódváltásnak, jelenleg 35 kg mínuszban vagyok, lassan meg is állok. Emellett nekiláttunk párommal kerékpározni, néha néha meghódítjuk a Remeterétet a Mecseken. Ebben a hónapban a hideg miatt még csak futópadon, de nekiláttam futni is.
    ÉÉÉÉÉÉS a legnagyobb hír: menyasszony lettem, 2020 augusztusában megint változik a nevem.

    Röviden ennyi :)

    Köszi hogy elolvastad :)

    Blogbejegyzés 5 éve 13

  • Dogee x30 - megvehető?

    A szüleim gondolkoznak rajta hogy beújítanak Dogee x30asokat. Nem ismerjük a márkát. Beltartalomra egészen jól hangzik. De kíváncsiak lennénk tapasztalatokra. Előre is köszi :R

    Blogbejegyzés 6 éve 14

  • Amikor két ismerős találkozik

    Ebben a bejegyzésben SEM akarok panaszkodni, csak helyzet jelentek, aki ezt nem érti meg, így járt.

    Amikor elkezdtem a ph-s vagy inkább logoutos pályafutásomat arról meséltem, hogy az arcidegzsábával küzdök. Szerencsére könnyes búcsút vettünk egymástól 2013 tavaszán. Rá 2 évre előjött az akkor még nem nevesített scleroderma nevű betegség, mint új ismerős, nah tőle nem tudok igazán megszabadulni.

    Voltak, vannak rosszabb napjaim a sclerodermával való kapcsolatomban, de még mindig szerencsés vagyok és aránylag jól vagyok, és teszek érte, hogy ez így maradjon.

    Két hete kedden elkezdett először baromira fájni a homlokom, aztán a jobb orcám is, és baromira reménykedtem, hogy nem az arcidegzsába látogat meg megint, de sajna igen. És szerencse a szerencsétlenségben, hogy nagyon rendes és normális háziorvosom van. Ugyanis rögtön foglaltam másnapra időpontot hozzá, elbattyogtam az egyetemről a munkaegészségügyi épületébe, és elmeséltem neki, hogy ez van, és marhára nem jó ez így, persze a régi papírjaimat az előző háziorvos nem küldte át, de ez van.
    Felírta azt a gyógyszert, amitől anno helyrejöttem, adott beutalót a neurológiára és helyzetjelentést kért rá két napra.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 15

  • Egy konferencia margójára

    Most talán lecsendesednek a dolgok, van időm elmerengeni. Június 10-én volt az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület V. Szisztémás Sklerózissal Élők Konferenciája.

    Hogy ez miért is fontos nekem?

    1: Mert ezzel a betegséggel élek együtt
    2: Jelenleg én vagyok az Egyesület elnöke

    Amikor ez tudatosult benne, hogy atya-gatya konferencia lesz, és most kivételesen nem ülhetek a fenekemen, hanem bizony ezt nekem IS szerveznem kell, valahol április elején volt, amikor hazajöttem Bukarestből, az Európai ernyőszervezet éves taggyűléséről, ahol bemutattak a többieknek és hazafelé az előző elnök szólt, hogy kéne szervezzek már egy buszt Pécsről Debrecenbe a tagoknak. Tudni kell, hogy én soha semmi ilyet nem csináltam, és nem is tudtam hogy álljak neki. Nosza nekiálltam írni árajánlat kérőket, de valahogy lefoglalták előttem, vagy nem is volt nekik arra az időre...
    Aztán párom édesanyja is bedobta magát, talált nekem még néhány buszost, ahol az egyikkel nagyon könnyen tudtam dumálni, aztán jött a hidegzuhany: nincs akkora busza, akkor már végső elkeseredésemben megkérdeztem a nagy buszát, hogy az mennyi lenne. Jött az isteni szikra, vigyük együtt a szegedieket meg a pécsieket, el is intéztem, az utolsó hétig nem is voltak gondok utána.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 3

  • Megfordult a világ

    Tavaly nyáron heti 3-4 alkalommal tudtam spinningre járni. Persze elfáradtam, de mindig jól éreztem magam.

    Ma eljutottam arra a szintre, hogy infúzió alatt elaludtam, többen rámszóltak, hogy ne szomorkodjak, nem szomorkodtam.... fáradt vagyok, iszonyatosan. Alig bírok menni néha, egy normális cipőt nem tudok venni, mert bedagadt a lábam. Fáj mindenem kezdek teljesen elkeseredni. Csak abban tudok bízni, hogy nyáron jobban leszek, mert ez így nem élet. Hogy gyakorlatilag már életkedvem sincs.

    Blogbejegyzés 7 éve 11

  • Amikor azt hiszed ennél mélyebben nem lehetsz

    Utálom a panaszkodást, az önsajnálatot, ebben a helyzetben viszont néha megengedem magamnak

    Scleroderma. Amikor az üzemorvosi vizsgálaton kérdezték, hogy van-e valamilyen betegségem és kinyögtem, hogy hát scleroderma, a nővérke megkérdezte, hogy mivel kenem. Néztem rá bután, miért? Mert azt gondoltam, hogy azért nem annyira vészes a helyzet, hogy egy gyakorló egészségügyi dolgozó azt sem tudja mi fán terem a dolog. Ez van.

    Nem is ezért kezdtem a bejegyzést. Az elmúlt időszak nehéz volt számomra, és a legnyilvánvalóbb okokon túl leginkább azért, mert úgy érzem, hogy annak ellenére, hogy a vérképem normális, rendben van, az állapotom romlik.

    Romlik, mert vannak napok, amikor képtelen vagyok kikelni az ágyból időben, és nem azért, mert nem ébredek fel, hanem mert fizikai lehetetlenség.
    Eddig csak a csuklómat érintette a betegség, most már a könyököm, vállam, csípőm, néha a térdem és az izmaim is beszálltak a buliba.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 5

  • Tépett malac

    Egyik este a párom azzal várt, hogy hallotta a rádióban, a tépett malac receptjét és hogy próbáljuk már ki, mondtam, hogy persze majd...

    Viszont úgy tűnt húzós hétvégéje lesz, ezért tegnapra megleptem a tépett malaccal, isteni lett. Salátával és sült krumplival tálaltam :)

    Én így csináltam:

    - 80 dkg sertéscomb

    pác:
    -3 evőkanál fokhagymagranulátum
    -3 evőkanál édes pirospaprika
    -3 evőkanál balzsamecet
    -1 evőkanál só
    -1 evőkanál bors
    -1 evőkanál kakukkfű
    -1 evőkanál őrölt kömény
    -3 evőkanál méz

    ezt édes vörösborral dolgoztam össze majd amikor jól kenhető lett, akkor bemasszíroztam a husiba.

    Betettem egy tepsibe, aláöntöttem némi vörösbort és 3 órán át hagytam 150 °C-n párolódni az alufólia alatt és 20 percre levettem a végén az alufóliát és hagytam pirulni, majd két villa segítségével szétmarcangoltam, közben a tepsiben maradt pác-bor keverékével összekentem :)

    Végül barbecue szósszal meglocsoltam :)

    A párom (is) szerint isteni lett :)

    eredeti recept linkje: [link]

    Az eredmény:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 12

  • Segítség kérés! Sürgős!

    Kedves Ismerőseim, és Ismerőseim Ismerősei és az ő ismerőseik!
    Segítséget szeretnék kérni. A Szent István kórház intenzív osztályán fekvő betegek, köztük a nagymamám is, azért szenvednek dupla annyi időt ott mint amennyit kellene, mert nincs elegendő vér a műtétekhez. A mamámnak konkrétan 0+-ra van szüksége. de minden vércsoporttal tudnak mit kezdeni, nem csak a 0-ásokéval. A mamám neve Purics Boriszlávné. Ha kérhetem a segítségeteket és elmentek vért adni, kell még néhány adat amit meg kell ilyenkor adni, ezeket privátban elküldöm aki kéri.
    Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.
    És gondoljatok arra hogy ez nektek nem nagy kunszt, de életet mentetek vele.

    Blogbejegyzés 7 éve 18

  • Scleroderma és amiért nem beszélünk róla

    Nos azt hiszem, hogy aki csak egyszer is rátekint a blogomra láthatja, hogy számomra ez egy fontos dolog, és elég sokszor hozom fel. Most nem arról szeretnék írni, hogy milyen tünetei vannak, vagy hogy nekem ez milyen szörnyű, ez már lerágott csont és tulajdonképpen már nem is tekinthető szörnyűnek. Ha valaki olyan szerencsés mint én, hogy támogató családtagok sora áll mellette és mögötte, és viszonylag nyugisan aktív a betegsége, akkor azt hiszem, hogy meg lehet tanulni vele élni.

    Akkor mégis miért tépem a számat virtuálisan, miért ezzel foglalkozom 2017 második napján. A válasz az szerintem a "láthatatlan betegségeket" láthatóvá kell tennünk oly módon, hogy "awareness" avagy az emberek tudomása a dologról. Hogy ez miért fontos? Mindenkinek másért. Nekem azért is, mert erre tettem fel az életem egy részét. 2016 október elején elment az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület elnöke, most is hiányzik mindenkinek a közösségből. Nem sokkal ezután megkerestek, hogy igaz nem én voltam az első választás, hiszen nincsenek cégekkel jó kapcsolataim, közalkalmazott vagyok, viszont fiatal, agilis és tenni akaró. Így némi tépelődés után elvállaltam, hogy indulok az elnöki posztért. 2016. november 30-án a közgyűlés megválasztott és bár még tanulom a dolgot sok új ötletem van, ami beválhat.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 12

  • Hogy állunk most?

    Ezt a bejegyzést nem azért hoztam létre, hogy sajnálatot, vagy bármiféle részvétet váltsak ki bárkiből.

    Tegnap megvolt a 24 hetes vizit. Reggel 7re mentem, mert a doktornő aznap egyébként rendel, és hogy még vizitelni is tudjon.

    Iszonyat hideg volt, felöltöztem rendesen, tényleg, kesztyű, kabát, sál, de azt hittem megfagyok, mire bejutottam az ambulanciára, pedig csak 6:38kor indultam lefelé a buszra, a hiba ott volt, hogy 6:50 körül beértem a Honvédba, az ambulancia meg még nem volt nyitva. Úgyhogy kicsit totyorogtam, majd bejutottam, kezdődhet a vizit.

    Elmeséltem, hogy most már üvöltésig tudnak fájni a csuklóim, ujjaim, mióta bejött a rossz idő, hát nem lettem megnyugtatva, ugyanis ez most már mindig így lesz, a hideg nem tesz jót a gyulladástól szétment ízületeimnek, szokjak hozzá, ad fájdalomcsillapítót, erre még kitérek. Másrészt jó lenne kapnom értágító infúziót, hogy a Raynaud betegségem ne legyen ennyire gáz, hogy kesztyűben is lefagynak az ujjaim a helyéről, de a kutatás miatt ennek utána kell nézni, szerencsére lehet, hogy el tudják intézni ambulánsan.

    Vérvétel (10 ampulla), bőrpontszám számolás, ami kb ugyanaz mint eddig, némi fizikai vizsgálat, gyógyszerkiadás, gyógyszerbeadás és mehettem is tovább az orvosira légzésfunkcióra.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 9

  • Spinning (spinracing) tapasztalatok

    Kicsit több mint 1 hónapja kezdtem spinning edzésekre járni, ide szeretném összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, észrevételeket, amik szépen lassan gyűlnek.

    0. fokozatosan kell nekiállni, nem kell rögtön állva tekerni
    1. amit mindenképpen érdemes magaddal vinni egy edzésre: legalább fél liter víz, törölköző, és bringás kesztyű (kesztyű nélkül az izzadt kezed csúszik a kormányon, és igen balesetveszélyes tud lenni)
    2. érdemes venni egy szilikonos üléshuzatot, az én fenekemnek jól esett hogy nem törte fel :D
    3. ha elég elhivatott vagy és van rá pénzed érdemes bringás cipőt venni
    4. a heti 3 edzés teljesen jó, izomgörcsre kalcium és magnézium pezsitabi :)

    Blogbejegyzés 8 éve 32

  • A dicséret mindig jól tud esni :)

    1 hónapja ilyenkor rászántam magam, hogy nekiálljak spinning edzésre járni.
    Ennek több oka volt, egyrészt végre tudok mozogni nem fáj semmim, élek. Másrészt az orvos kifejezetten javasolta hogy álljak neki valaminek, vagy az új gyógyszer hatására igencsak el fogok hízni, magamhoz képest is, sajnos a hízás megtörtént, ez van, most küzdünk, hogy lefelé induljon meg a dolog, de már eredmény, hogy nem hízom tovább :)

    Szóval 1 hónapja járok, illetve egy hetet kihagytam, mert voltak kisebb ügyeim ami miatt nem tudtam menni.
    Tegnap először tekertem spd cipőben, ami azért sokat segít a helyzeten, bár a combom így is fáj kiálláskor, de ez van.

    Mikor vége volt az edzésnek, amikor az edző odajött és megdicsért, hogy mennyit fejlődtem 1 hónap alatt és csak így tovább. Ez nagyon jól esett :) amúgy is mentem volna ma is, mert felemeltem heti 3 edzésre az adagot a heti 1 jóga mellé, de így még motivációm is van :)

    Blogbejegyzés 8 éve 8

  • "Csoda"

    Régebben írtam arról a "betegségről", a Sclerodermáról, amivel együtt élek.

    Most szeretném leírni, hogy most hogy is állunk és hogy mi történt az elmúlt időszakban.

    Az utolsó bent fekvésem a klinikán 2016. február 3-8 között volt, haza mehettem minden nap aludni, (jó hét volt, hiszen azon a héten vettünk lakást, a hétvégén álltunk neki felújítani, most már itt ülök a saját íróasztalomnál :) ) majd az orvos körülbelül a harmadik napon szóba hozta, hogy nem javulnak az eredményeim, a myfenax hatására sem, és ez így nem lesz jó. Van egy terve ezzel kapcsolatban, nevezetesen a focusSced nevű kísérleti program.

    A programról azt kell mondani, hogy egy kettősvak placebó kísérlet, ami azt jelenti,hogy az első időszakban (36 hét) elvileg nem tudod, hogy placebot vagy hatóanyagot kapsz. Mivel semmilyen, klinikai körülmények között felírható gyógyszerre nem reagáltam jól, így bevállaltam a dolgot.
    Február 8-án abbahagytam a myfenaxot, és április végén kaptam meg az első adag gyógyszert, közben voltak időszakok, amikor nagyon szenvedtem, hiszen már semmilyen gyógyszert nem szedtem a gyulladásaimra.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 éve 6

  • Önsajnálat

    Veszélyes engem egyedül hagyni, amikor rosszul vagyok, mint mostanában. Mert azon kívül, hogy rettentő rosszul érzem magam, fáradtnak, gyengének és a mancsaim is hasogatnak, még sajnálni is kezdem magam, és ha ez elindul, akkor igen nehezen kanalazom magam vissza.

    Ha sajnálom magam, még rosszabbul leszek, sokkal jobban vagyok képes szenvedni, mint kéne, pedig eleve rosszul vagyok.

    Erre kéne valami jó taktika...

    Megoldás a hazamenetel Macival, ő szokott helyretenni...de az még sok idő

    Blogbejegyzés 8 éve 28