hcl blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Windows PE moddolás alapszinten UEFI PXE boothoz

    PXE vs UEFI

    Szóval van az, hogy UEFI-s gépeket akarsz bootolni PXE-ről, mondjuk hogy könnyebb legyen telepíteni. Windowst is kellene, de a mezei Windows telepítő túl nagy, meg UEFI-n nem is nagyon megy a memdisk jellegű brute force betöltés. iPXE alól Sanboot-tal bootolva viszont a Windows telepítő nem igazán működik (nincs hálózat, nincsenek driverek, így maga a telepítő elindul, de amit feltelepítene, az nincs meg).

    Ami működik, az az, hogy iPXE-ből Sanboot-tal bebootolsz egy Windows PE alapú bármit :
    sanboot http://szerver.neve/windowspe.iso

    Pl. Hiren's, BartPE, és onnan kitallózni a Windows telepítőt, ami így már lefut... nekem ezek olyan hibákkal hasaltak el, hogy túl nagy az ISO, nem lehetett őket UEFI esetben bebootolni (BIOS-on ment rendben).
    Kivéve a natúr WinPE, ami kb. 350MB. Ezt valahol a Wayback Machine-n sikerült találni. Valami tök szűz WinPE image, kapsz egy parancssort, de amúgy van háló, net use... felhúzod a telepítőt tartalmazó könyvtárt, és setup.exe .

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 hete 1

  • Körmöslámpa WTF

    Jött ide egy Pollié Fastlight körmös UV lámpa, hogy furcsán viselkedik. Bekapcsol, nem világít, a kijelző meg pislog. Mármint az egyik digit világított, annak az egyik szegmense pislolgott. A 90s gombot nyomva léptette a szegmenseket.

    Nem is volt olyan gagyi, mint gondolod. Kulturáltan felcsavarozott LED panelek belül, a ház is rendesen csavarokkal van összerakva, csatlakozósak a LED-ek, a táp, és a kézérzékelő, nem csak úgy öszetaknyolták drótokkal. Merthogy van benne egy optokapu, a két szélén egy infraLED és egy vevő, mert amúgy a fix idejű módokon kívül csak akkor világít, ha beledugod a kezed (az a pár wattnyi LED elég rendesen tud amúgy melegíteni - el nem hiszem, hogy a 24V 2A tápból az egész teljesítmény UV formájában jön ki belőle, ahogyan a gyártó állítja :D ). A talpa meg mágnesesen rögzül, egyben le lehet venni tisztításhoz.


    Jóigényessen' - elég feltűnő, hova kellett az a kondenzátor :)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 hete 2

  • Panasonic TZ-100 vs. szárnyashangya

    Egy ilyen gép került a kezeim közé, nem túl nagy, ám annál viccesebb hibával :) A jelenség az volt (mások mellett), hogy a felső-hátsó beállítótárcsa pár fordulat után megakadt. Mind a két irányban. (Mellette az obit védő lamellák nem zártak rendesen pl.) Amúgy egy jobbféle kompaktról van szó, nem is olcsó.


    Hátulja nélkül

    A szétszedése maximum annyiban volt bosszantó, hogy a tetejéhez való bejutáshoz mindent le kell bontani a gépről. Hátulja le, LCD felhajt, kábel kihúz, optika kivesz, és a legvégén leszedheted a tetejét, miközben a gépből alig marad valami :D Viszont legalább amúgy igényes, normálisan szerelhető.


    LCD leszedés

    A művelet közben egy kisebb szárnyashangya esett ki valahonnan a kereső alól, ami magában meredek, hogy hogy jutott be. Teljesen össze volt száradva, kifújkáltam a maradékát, és nyomás tovább, mert siettem. Azért érdemes lett volna lefotózni... :D

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 1 hónapja 2

  • PXE bootolás EFI rendszereken

    A BIOS-os gépek PXE bootolása nem különösebben nehéz; EFI esetén már több hibalehetőség is akad. Hát még ha mind a kettőre szükség van...

    A PXE (Preboot Execution Environment) process mindenféle számítógép hálózatról való elindítására való, ami főleg akkor hasznos, ha nincs a gépnek saját operációs rendszere, vagy akár saját háttértára sem. Telepítéshez, diagnosztika futtatására, stb. kiváló, de vannak olyan esetek is, amikor egy gép teljesen hálózatról működik, a bootolástól az OS futtatásáig.

    Az EFI megjelenése óta annyi változott a BIOS-hoz képest, hogy az EFI rendszereken más loadert kell futtatni, aminek, ha a Secure Boot engedélyezve van, aláírtnak is kell lennie. A kétféle kliens megkülönböztetésére a DHCP szabványban van is megoldás, de ez csak a probléma egyik fele. A BIOS bootnál meglevő egyszerű lehetőségek viszont sok esetben hiányoznak, így hasonló eredménnyel, de más eszközöket kell használni.

    DHCP beállítás

    Az itthoni környezetemen Dnsmasq a DHCP szerver egy Openwrt-s routeren. Lesz a bejegyzésben isc-dhcp-server konfig is, de azt nem teszteltem.
    A lényeg, hogy a DHCP protokollban a kliens is küld egy ID-t, ami alapján a szerver tudja, hogy milyen kliens kért IP-t. Jelen esetben a 7 és a 9-es azonosító érdekes, ez a két EFI-s x86 típus.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 hónapja 2

  • Cisco Headset 730

    Került hozzám egy ilyen, miszerint az egyik oldaláról leesett a hangszórós egység, javították, és azóta nem szól.
    Mivel nem találtam a neten leírást a szétszedéséről, gondoltam írok egyet :)


    Kiszedve a hangszóró

    Szóval a hangszóró házának egyik forgáspontja engedett el, ezért esett le az egész egyben. Valószínű a két drótja is elengedett (szerencse, hogy a szalagkábelnek nem esett baja, ami a zajcsökkentés mikrofonjaihoz kellhet), ezért kellett visszaforrasztani. A forgáspontot egy fém stifttel pótolta valaki, meg ragasztóval. Ez jól tartott, csak szétszedni nem lehetett a cuccot. Viszont muszáj volt, szétfeszegettem ;] És a szalagkábel sem szakadt el! :D


    Leszedve a külső oldal

    Lekötve a hangszórót, mérve megvolt a 16 ohm. Másik hangszórót kötve a helyére sem szólt, tehát tuti nem a hangszóró a rossz.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 hónapja 3

  • Canon SX200 objektív... macerálás

    Egy fórumtárs Canon SX200 kompaktja volt egy rövid szerelésen nálam. A macerálás azért jó szó, mert ugyan megjavult, de... hát...


    Ilyen

    Szóval ez egy utazó-zoom kategóriájú kompakt gép, nem mai darab, de bőven lehet vele értékelhető képeket alkotni, és stabilizált is. A hiba az volt, hogy nem működik rendesen a fókusz. Azaz bizonyos távolságra kb. jó volt, de se végtelen, se közeli esetben nem. Az objektív felől ciccegés hallatszott fókuszálás közben.

    Nyilván ilyenkor készül az ember arra, hogy atomjaira bontani mindent, vagy a másik véglet, hogy megmozdítod az elakadt meghajtást, és megjavul.
    Nyilván az előbbi következett :D


    Nincs eleje


    Gombsor még fent


    Se teteje

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 hónapja 17

  • Jabra Evolve 75 mikrofonjavítás

    Fent említett, nem olcsó headsetnek gyakori baja, hogy megszűnik a mikrofon. Ezt hibás tervezés okozza, a mikrofon kábele ugyanis a fülesben levő NYÁK-on egy kis lyukon van átvezetve, az üvegszálas lemez pedig szépen elnyírja azt, ahogyan a mikrofon forgatásakor mozog. (Persze ezer videó van erről, de miért ne legyen róla írásos cucc is.)


    Itt már lent a hallgató, alatta a műanyag lemez + a kagylóba épített elektronika

    A 35-ös Jabrához képest még szerelni sem akkora macera a 75-öt. A jobb oldali hallgatót nem kipattintani kell, hanem egy T5? T6? torx csavar fogja, ezt kicsavarva a másik forgásponton már csak ki kell billenteni a hangszórós részt. (Vigyázva, hogy ne szakadjon le a két kábel, ami a hallgatóhoz megy.)


    Némi csavar kicsavarva, leesik a külső burkolat

    A hangszóró alatt pár csavar van, ezekből ki kell csavarni azokat, amik a műanyag lemezt fogják, így leesik a külső burkolata a jobb oldalnak. A vékony műanyagot fel kell pattintani.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 hónapja 10

  • Android/Google BillingClient 5.x példaprogram

    A Google (számos egyéb bűneik mellett :DDD ) novembertől kötelezővé tette a Play-en szereplő alkalmazásoknak az 5.x Billingclient használatát, valamint a 33-as SDK (Android 13) célzását új alkalmazásoknak és frissítéseknek. (És hamarosan 6.x Billingclient lesz a kötelező.)

    Mivel nekem a Barcodenote-ban és az AID-ban is az Anjlab-féle 3-as Billingclient library volt, amiből nem volt újabb, muszáj volt túrni egy 5-ös Billingclient megvalósítást (mert magamtól nyilván sügér vagyok összerakni :O ), amit a Github-on Wicaodian oldalán meg is lehetett lelni (azaz inkább példát a netúr Billingcient használatára). Összedobtam az alapján (=abból) egy tesztet (vigyázat, borzalmas tákolmány alant!), hogy lássam, egyáltalán hogy működik, mielőtt elkezdem széttúrni a két alkalmazást.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 hónapja 4

  • Nokia C1-00 (1616) LCD vezérlés Arduinoval

    Elég sok infót lehet találni (vagy 3-4 oldalon :D ) erről a cuccról, de valahogy egyiken sem éreztem egyértelműnek, hogy mi is a kiosztása ennek az LCD-nek. Egy régi Nokia C1-00 telefonból bontottam, és elvileg simán vezérelhető Arduinoval; a vezérléssel nem is volt gond, csak addig eljutni :D Szóval gondoltam megírom a működő kiosztást.

    A legnagyobb baj amúgy, hogy maga a LCD azonos a 105-ös, C1-01-es, és 1616-os Nokia telefonokkal (128x160 pixel, 1,8" ), de a szalagkábele más. Ennek a csatiján az érintkezők hátrafelé néznek, míg a mindenhol megtalálható 1616-oson fordítva, arra, amerre a kijelző. Kis, röpke pár hetes keresés, és totózás után meg is lett a működő cucc.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 hónapja 2

  • Virtuális gép mozgatása Qemu/KVM hostok között

    Merthogy itthon KVM alapú host gépem van, és csak motoszkál az ember fejében, hogy miért is van ott a Virt-manager jobb gombos menüjében, hogy "migrate"... Szóval, nem véletlenül. Ugyan nem olyan rugalmasan, mint egy brutál Vmware cluster vagy egy Power cluster, de nem hazudik, migrál, futó virtuális gépet.

    És különösebben meg se kell érte mozdulni. Tehát se extra konfig, se semmi; ha van kapcsolat két KVM hosttal, akkor már működik (akár a Virt-manager is futhat az egyik hostról, de én nem így próbáltam - ilyenkor lehet a másik host egy SSH tunnel másik végén is). Egy feltétele van, hogy közös storage legyen a gépek alatt. Ha valahol futó gépek mozgatására van igény, akkor azért egy hálózati adattároló is szokott akadni, annak meg nem a KVM-től függ a kezelése, hanem a hoston futó OS-től.

    A követelmény érthető is; egyszerűen az a lényeg, hogy a virtuálgép háttértárához egyszerre hozzáférjen a két host, ugyanazok a mount pointok, és storage pool-ok legyenek a két oldalon; a diszk file-nak is léteznie kell. És furcsa módon csak futó gépet lehet mozgatni :D

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 hónapja 4

  • Sennheiser Epos Adapt 460T hangszórócsere

    Igen, ez egy füles. És annyiba kerül, amennyit a keresőoldalakon látsz. Amikor kaptam még drágább volt. Aztán jó sok idővel később már nem szólt az egyik fele. És már nem volt garis.

    Szétszedtem. 0 szétszedős doksi vagy hibafeltárás a gúglin, de most majd lesz. ;]


    Így kezdődik

    Amúgy nem is volt nehéz.

    Egy torx T6 csavar fogja a jobb oldal borítását, kicsit macerálva le is jön a fedél. Az elején a mikrofon kábele le van ragasztva a NYÁK-ra, ezt óvatosan fel kell szedni, és kihúzni. A headset két felét összekötő kábel csatlakozója külön le van forrasztva a két szélén, szóval csak melegítve lehet kihúzni. Kis erővel kifordítható a NYÁK, amúgy műanyag stiftekkel van belesütve a házba. Szép-szép, de az egész olyan, hogy mi került ezen ennyibe?


    Kihúzva a forrasztott csati

    Esetemben a jobb oldal nem szólt, rámérve a két drótra szakadás volt az eredmény. Vagy kábel, vagy hangszóró. Szépen feliratozott tesztpontok vannak a NYÁK-on.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 hónapja 6

  • Tabletállvány újrahasznosított anyagokból

    Édesanyám leginkább tableteket szeret használni, ám az egész tabletformátumnak mindig van valami macerája, ha az ember nem maga fogja; asztalon fekeve túlságosan fekszik, nekitámasztva valaminek eldől, nem úgy áll, ahogy kényelmes, stb.

    Jött az ötlet, hogy állvány. Meg hogy miből! Hiszen rakás LCD monitort bontottam el az utóbbi 15 évben, tehát van egy csomó 17 - 19" átlójú plexim, amik jó masszívak is. És hát, mi egy tabletállvány? Egy felület, ami támasztja a tablet, meg két csukló, amin az egész szerkezet hátrafele támaszkodik.

    A nagyobbik, 10" tablet mérete kb. egyezett egy 17"-os plexi felével, így kettévágtam egyet, viszonylag kulturáltan (amennyire a 0 szerszámozottsággal tudok egyeneset vágni, kézifűrésszel :D ). Egy laptopból bontott zsanért rápróbáltam, igazából az egy para az volt, hogy a plexi ki fogja-e bírni a nyitáskor-csukáskor ébredő erőt, így nem mertem túlzottan a széléhez rakni. Amúgy bírja, semmi jele repedésnek, törésnek - de azért elég gyenge zsanért kerestem.

    Különben meg ki kellett fúrni a lyukakat, összepakolni. Szintén lapopból bontott csavarokat használtam.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 hónapja 13

  • Kínai tápos Philips

    Vettem 2 éve egy hibás 32PFL3605/12 TV-t, meglehetős olcsóért. Fülöpsz. Úgy voltam vele, hogy 10 körül van hozzá komplett táp, az eladó szerint már 4 tápot cseréltek benne, szóval gondoltam a táp szeret meghalni. Manual meg található hozzá PDF-ben, nagyot nem bukok.

    És még sokan így gondolták :D Csak a TV nem. Szóval a 32PFL3605/12 saga újabb fejezete. :D


    Jé, ez ad képet

    Akkor az történt, hogy hazavittem, bekapcsoltam, volt kép, hang... csak hiba nem :DDD .

    Ment is van 3 hónapot, aztán egy kínai USB-s telefontöltő áramszünetet okozott (nagyjából felrobbant :DDD ), és a TV sem ment többet.
    Nyilván a táp, gondoltam.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 hónapja 27

  • Ubuntu telepítő módosítás

    Alapvetően jó nekem a standard telepítő, de kellett csinálnom egy olyat, amiben bizonyos dolgok előre ki vannak töltve, így beleástam magam. Külön jó hír, hogy a Canonical elvileg a 22.10-től cseréli a telepítőt valami Flutter alapúra, szóval pont időben álltam neki :D

    A lényeg, hogy az Ubuntu telepítője Ubiquity-el működik, ami a Canonical saját cucca, és természetesen nem találtam róla normális doksit :W A módosítandó alany Kubuntu volt, de a felsorolt módosítások a simára is működnek (a Calamares-t használó LXQT-s Lubuntura meg nem).

    A telepítő módosításához jól jöhet egy Cubic, de én egyszerűbbet csináltam : Rufus-sal pendrive-ra írva Fat32 filerendszerre kerül a telepítő, így simán lehet módosítani a file-okat. Egy virtuálgépnek adtam oda a pendrive-t, így lehetett tesztelni a telepítést is minimális macerával.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 hónapja 5

  • Asus Sabertooth Z97 Mk2 alaplap hibafeltárás és tovább

    Ismerősnél megállt az erre az alaplapra épülő gép. Na jó, addig sem ment sehova, de a hiba jelentkezése után kevéssé kapcsolt be. Próbálkozott, de bekapcsolásra 1mp után le is kapcsolt. Jött a gép hozzám, a lényeg először az volt, hogy kiderüljön, mi a rossz.

    Viszonylag hamar kizáródott a táp, videokártya, RAM-ok, procim nem volt S1150-re, de mivel proci nélkül is ez volt a jelenség, az sem okozhatta.

    Méregetés jött. Proci körül a FET-ek jók, DRAM stabilizátorai jók, stb. Van a neten egy service manual/Boardview kivonat, amiben azért megvolt, hol mit kellett volna mérni. És van ez a videó, amiben egy Mark S-t javít az úriember, de a hiba ugyanaz. Próbál indulni, de leáll. És a chipset környékén cserél valamit (nem érteni, mit).

    Kicsit túrva a lapot, kiderült, hogy ahol a manual kivonaton 1,05V-t kell mérni (ez a chipset tápja), az egy tekercs, ami egy 29 1D M2G feliratú 8 lábú IC-ből jön. Vagy FET, vagy stabilizátor, de semmit nem lehetett róla találni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 hónapja 20