Ptech blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Kisker videokártya árak január végén

    Gyors összefoglaló a jelenleg kiskereskedelemben kapható VGA-k ár/érték arányáról, táblázatokkal

    Bevezető

    Kíváncsi voltam a most kapható VGA-k közül melyikek számítanak jó vételnek, összevetettem az argep.hu videokártya aloldalának első 10 lapját és a Passmark VGA benchmarkjait, hogy ár/érték arány is kirajzolódjon. Ugyan a szintetikus tesztek, mint amilyen a Passmark is, nem a legtökéletesebbek egy kártya valós tudásának meghatározásához, egy viszonyítási alapnak megteszik.

    Gyártyók szerinti megoszlás

    Kezdjük a legelején; a kínálat majd' kétharmada Nvidia gyártmány, a fennmaradó kicsivel több, mint egyharmadot pedig az AMD készíti:

    Fedélzeti memória szerinti megoszlás

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 13

  • Höhö

    [link]

    Blogbejegyzés 12 éve 5

  • Gépépítés-megőrülés

    Legutóbb három éve ruháztam be számítógépre, de a Diablo 3 közeledtével úgy döntöttem, hogy eljött az ideje egy új konfignak. Össze is raktam a listát, hogy mi az, ami megfelelne nekem mindenre, amire gépet használok. Így nézett ki a lista:

    ASRock H77M
    Intel Core i3 2120
    4GB Kingmax DDR3
    VTX3D HD6850
    FSP Hexa 400W
    WD Caviar Green 500GB
    Dell U2312HM

    Próbáltam nem gagyit, de nem is a nekem felesleges csúcskategóriát megvenni.
    Meg is rendeltem mindent egy helyről, házhoz szállítással. Meg is jött minden gond nélkül, összerakni is csak egy óra volt az egészet.
    Akkor kezdődtek a gondok, amikor már felraktam a Win7-et, és kipróbáltam volna a gépet egy kis játékkal.
    Minden, ami csak egy kicsit is megerőltette volna a grafikát, kifagyasztotta a gépet. Jöttek a kékhalálok és az eszközillesztő-leállások.
    Nem sokkal később meg is rendeltem a garanciafutárt a VGA-ra a boltból, el is vitték, remélem a hosszú hétvége után vissza is kapok egy használhatót. A nagyobb gond az, hogy még mindig nem stabil a rendszer. Prime95 alatt Fatal Error-t dobál Blend teszt alatt. Ha hagyom tovább futni, akkor még le is fagy.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 12 éve 64

  • Az USA exportálja a SOPA-t az EU-ba; jön az ACTA

    A cenzúra most kivételesen nem a gyerekpornóval van csomagolva, hanem kereskedelmi megállapodásnak álcázták.

    A héten több lengyel városban is tüntetések folytak, Krakkóban 15 ezer ember vonult az utcára:

    Youtube videó: [link]

    forrás: [link]

    Blogbejegyzés 12 éve 22

  • Almabor otthon, egyszerűen, olcsón

    Mostanában itthon is megjelentek a különféle ciderek, azaz almaborok a boltokban. Kipróbáltam, és ízlett. Édeskés, picit szénsavas, az alkoholt pedig alig érezni benne. Csak az ára borsos, 400 forint körül kapni egy 0.33-as üveggel, ami szerintem egy kicsit túlzás.

    Utánanéztem, hogyan lehetne otthon almabort gyártani, kiderült, hogy nem nagy művészet, és nem is kerül sokba.

    Nézzük, mi kell hozzá:

    - Megfelelő edény, amit le lehet zárni
    - Dugó, amivel az előbb említett edényt lezárjuk
    - Szelep, amin az erjedés során fejlődő CO2 távozni tud, de levegő nem jut be

    - Almalé - A legolcsóbb almalevet vettem, (119ft/l) kíváncsi vagyok ebből mi lesz
    - Cukor - egy literhez kb 10 dkg cukrot rakok
    - Borélesztő - 20g-os tasak, 100l-hez elég, 300 forint akármelyik gazdaboltban

    És az elkészítés:

    Először a szelepet készítettem elő, amit a borászatban kotyogónak hívnak. Kifúrtam a dugót, és átszúrtam rajta a kotyogót. Figyelni kell, hogy jól szigeteljen, mert ha levegőt kap az almabor, ecetes íze lesz.
    Ez után beleöntöttem az almalevet az üvegembe, öntöttem bele cukrot, és beleraktam a borélesztőt is.
    Beleraktam a dugót a kotyogóval, a kotyogót pedig feltöltöttem vízzel.

    Pár napon után beindul az erjedés, és le lehet rakni az egészet a pincébe 1-1,5 hónapra.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 12 éve 12

  • Hullandásveszélyes gyerekek!

    Kedves hullandásveszélyes gyerekek! Csak most találtam meg a zacskótokat, bár eddig is itt volt az asztalomon. (Bár nem gyermekjáték, fogadjátok szeretettel) ;]

    Blogbejegyzés 12 éve 40

  • Barátnő-kompatibilis LAN játék..

    Eddig olyanokat próbáltunk, hogy Worms Reloadedben maximum handicappel is én nyerek, A Titan Quest megfekteti az Intel GMA-t, a Starcraft-ról meg hallani sem akart :))

    Az FPS dolgok (Quake Live, Unreal) alapból kiesnek, mert elég egyoldalú lenne a játék ;]
    A Diablo 2 meg azért nem a legjobb, mert bele kell rakni jó pár óra játékidőt, mire izgalmas lesz valamennyire is.

    Az ideális valami régebbi hack&slash RPG lenne, ami elfut a gyengébbik laptopon is (1.6 celerongy, 2gb RAM, Intel GMA) van benne co-op mód és LAN támogatás.

    Létezik ilyen játék?

    Blogbejegyzés 13 éve 41

  • Feltalálok

    Öt vagy hat éves lehettem. Tudom, mert óvodába mentünk, apa vitt kocsival. Engem akkor nem igazán érdekeltek az autók, a játék autók azért nem, mert kicsik voltak, és nem működtek "maguktól", nem volt bennük motor, tologatni őket meg nem tartottam nagy élvezetnek.
    Az igazi autók meg távolikat tűntek, és lenéztem a hozzám hasonló korúak gyerekes rajongását irántuk, hiszen tudtam, hogy még jó ideig nem vezethetek úgysem autót, így nem láttam értelmét a "ki tud jobb autót mondani" játéknak. Fogalmuk sincs, hogy mitől működik, mégis oda vannak a legújabb sportkocsikért, pedig sosem lesz olyanjuk; értelmetlen - gondoltam.

    Inkább érteni akartam, hogy hogy működnek, mint minden mást is. Szétszedni dolgokat, megnézni mi rejtőzik a külső burok alatt, és újra összerakni, na az már nekem való kihívás volt. Azt hiszem innen eredt a kíváncsiságom a dolgok működése iránt.

    Alapvető ismeretei már voltak az autókkal kapcsolatban, sok autónk volt akkoriban, gyakran cserélődtek, alig szoktam meg az egyiket, már jött a másik, és így tovább. Egy dolgot azonban nem értettem; hogyan lehet az, hogy amíg a különféle akkumulátorokat rendszeresen tölteni kell, az autóban lévőt csak nagyon ritkán, különleges esetben, ha például valaki bekapcsolva felejtette a fényszórót egész estére.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 13 éve 5

  • Nokia 5310 vs. medence

    Fél óráig sikerült a Nokia 5310-es telefonommal a zsebemben úszkálnom. Miután észrevettem, szétszedtem amit csak lehetett és kiraktam a napra száradni délután.

    Ki is száradt, gondoltam megpróbálom bekapcsolni, hátha. De se kép se hang. Vártam vele még egy napot, hátha még nem száradt ki teljesen, kap még egy kis időt. Következő nap megint megpróbáltam. Még mindig semmi.

    Hirtelen felindulásból felraktam töltőre, mert emlékeztem hogy nyafogott, hogy merül. Merült is rendesen, az biztos :DDD
    Erre fogta magát és elindult.

    Azóta is megy, minden működik. Sőt, egy kicsit tisztább is lett így, hogy kénytelen voltam kitisztítani. ;]
    5310 vs. medence tehát: 1:0.

    Blogbejegyzés 14 éve 23

  • Katt! Vagy mégsem...

    Állandóan fényképezőgépet kellene magamnál hordanom, akkor nem lennének ilyen elszalasztott képeim. Többször volt már olyan, hogy azért nem lett egy jó témából kép, mert nem volt nálam a gépem, és nem tudtam lekapni. Így csak az emlékeimben maradtak meg, amikkel az a baj, hogy nem lehet megmutatni senkinek. Vagy mégis? Itt van egy pár, amik kapásból beugranak.

    Tavasz. Utcánk végében erdő kezdődik, szeretek idejönni fotózni. A bringát most otthon hagyom, mert a sziklákra is fel akarok mászni. Összepakolom a hátizsákot, és elindulok gyalog. Elérek a felfelé vezető ösvényre. Pillangók próbálgatják gyenge szárnyaikat, lehet hogy épp most bújtak elő. Előveszem a gépem és közelebb megyek. Fura hogy nem is félénkek, mintha nem is vennének észre. Páran egy kövön pihennek, odarakom a kezem és hagyom hogy egy a tenyeremre másszon, és ott próbálgassa a szárnyait. Másik kezemben a gépet fogom és ellövök pár képet. Majd más szögből és beállításokkal is, legalább egy pár jó képet szeretnék ebből kihozni. Na, vége a tekercsnek, irány haza. Otthon már csak vissza kell tekernem a filmet, de valami nem stimmel, túl könnyen megy. Ja, csak filmet rakni felejtettem el a gépbe...

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 15 éve 2

  • Cinkosságom története

    Hűvösvölgy, végállomás, villamosról le, nemsokára otthon leszek. Már ideje is, mert kezdek...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Cikk 16 éve 21