sanzi89 blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Mindig friss Windows 10 ISO telepítő beszerzése - Enterprise verzió

    Probléma:
    Szeretnénk beszerezni egy friss Windows 10 Enterprise telepítőlemezt bármilyen nyelven, de nem akarunk programokat telepítgetni, torrent-ről .iso-t keresgélni, kétes fórumokban böngészni.

    Megoldás:
    1. Töltsük le az aktuális legrissebb Media Creation Tool-t, jelenleg ez a 1909-es verzió. Az alkalmazást helyezzük el mondjuk a C:\ISO\MediaCreationTool1909.exe útvonalra. Ha máshova rakod, akkor a lenti parancson értelem szerűen módosítani kell az útvonalat.
    2. Nyiss egy Parancssort vagy Powershell konzolt és add ki a következő utasítást:

    C:\ISO\MediaCreationTool1909.exe /Eula Accept /Retail /MediaArch x64 /MediaLangCode hu-HU /MediaEdition Enterprise

    3. Ha más nyelven szeretnénk letölteni a telepítőt, akkor a megfelelő nyelvhez tartozó régiókód párosokhoz látogassunk el a következő weboldalra: Microsoft Docs: Available languages for Windows

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 0

  • Index - Bakancslista: A Kék menet videók szakaszonként

    Elvileg vége van az Index-es kéktúra videósorozatnak. Mivel mesterien megoldották, hogy szinte követhetetlen legyen az, hogy melyik rész melyik szakaszt jelenti, így gondoltam készítek róla egy listát, hogyha az ember egy adott szakaszt szeretné bejárni, akkor könnyen megtalálja a róla készült videót.

    OKT-01 Írott-kő - Sárvár
    - 28. rész A kilátó, ahol minden véget ér
    OKT-02 Sárvár - Sümeg
    - 27. rész: Ezen a túrán még Lewis Hamilton is csettintene
    OKT-03 Sümeg - Keszthely
    - 26. rész: A Négycsöcsűtől a Tátikáig
    OKT-04 Keszthely - Tapolca
    - 25. rész: A Szent György-hegyi bazaltorgonák titka
    OKT-05 Tapolca - Badacsonytördemic
    - 25. rész: A Szent György-hegyi bazaltorgonák titka

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 4

  • Mindig friss Windows 10 ISO telepítő beszerzése

    Probléma:
    Szeretnénk beszerezni egy friss Windows 10 telepítőlemezt (kivéve Enterprise verzió) bármilyen nyelven, de nem akarunk programokat telepítgetni, torrent-ről .iso-t keresgélni, kétes fórumokban böngészni.

    Megoldás:
    Szerencsére van rá gyári, Microsoft megoldást. Az MS oldaláról le tudjuk tölteni az aktuális legújabb telepítőlemezt, némi trükközéssel. A bejegyzés alapja a következő angol cikk: Windows 10 version 1809 ISO file direct download
    Akinek nem megy az angol, annak röviden leírom, hogy Chrome segítségével miként tudja letölteni a kérdéses .iso állományokat. Ha valaki más böngészővel szeretné megcsinálni ugyan ezt, annak ajánlani tudom a megjelölt cikket, nyelvismeret nélkül is el lehet rajta igazodni.

    1. Keressük fel a következő weboldalt: https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10
    2. A Chrome böngészőnkben kattintsunk a jobb felső sarokban található három függőlegesen egymás alatt lévő pöttyre, majd válasszuk a További eszközök - Fejlesztői eszközök lehetőséget.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 0

  • Hyper-V integrációs modul telepítése Linux guest alá

    A Microsoft Hyper-V szolgáltatásával már lényegesen kevesebb kompromisszummal tudunk Linux VM-eket is üzemeltetni. Sőt, már a 2. generációs virtuális gépek is adottak bizonyos disztribúciók esetében. Fontos megjegyezni azonban, hogy a Secure Boot nem minden esetben működik, ezt érdemes leellenőrizni, és esetleg kikapcsolni.

    Rövid leírásomban bemutatom, hogy egy CentOS-7 rendszert 2. generációs VM-ként futtatva mit kell tennünk, hogy telepítsük az integrációs szolgáltatásokat. Sajnos ha a Hyper-V Manager-ben rábökünk az integrációs szolgáltatásokat tartalmazó virtuális CD betöltésére, akkor a Linux OS alá is a Windows CD-jét tölti be... Ebből kifolyólag nekünk kézzel kell megkeresni a legújabb Linux Integration Services csomagot. A cikk írásakor a 4.1.3-2 az utolsó verzió, melyet az alábbi linken találunk: Link.

    Miután megvan a csomag linkje lépjünk is át a CentOS-7 rendszerünkre, és hajtsuk végre a következő lépéseket:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 5

  • Zabbix üzemeltetése CentOS rendszeren

    A korábban íródott Zabbix 3.2 telepítése CentOS-7 rendszerre rövid útmutatóm kiegészítése azok számára, akiknek a Linux teljesen idegen. Én 99,9%-ban Windows Server üzemeltetéssel foglalkozom, így számomra sok apró buktató van, ami lehet másnak teljesen evidens. Ezen "buktatók" álljanak itt az utókornak. Ha ütközök még valamilyen problémába, akkor kiegészítem a leírást.

    Rendszer frissítése adott főverzión belül
    Kérjük le a következő paranccsal az aktuális OS verziót

    # cat /etc/redhat-release

    Keressük az elérhető frissítéseket

    # yum check-update

    Telepítsünk egy kívánt frissítést, vagy akár az összeset

    # yum update httpd
    # yum update

    Frissítés után adjunk egy restart-ot

    # reboot

    Ha minden rendben van, érdemes egy tisztítást is elindítani

    # yum clean all

    Valamint kérjük le a rendszerünk új verzióját

    # cat /etc/redhat-release

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 1

  • Zabbix 3.2 e-mail riasztás konfigurálása

    Probléma:
    Tekintve, hogy nem akarjuk egész nap a Zabbix felületét bámulni, erősen ajánlott az e-mail riasztás beállítása. Mint sok minden egyéb, ez se olyan egyszerű. A Zabbix alapértelmezetten csak autentikáció nélkül tud e-mailt küldeni, ez nagyon jó abban az esetben, ha a hálózatunkon van egy e-mail szerverünk, ahol mondjuk elég a Zabbix IP-jét engedélyezni, és mehet is az e-mail küldés. Amennyiben nincs saját e-mail szerverünk, de mondjuk rendelkezünk egy gmail címmel amit használni akarunk, akkor már bonyolultabb a dolgunk. Vannak leírások neten, ahol smtp szervert telepítenek a Zabbix szerverre, de elég ágyúval verébre ötletnek véltem a dolgot, így tovább kutakodtam, és találtam is egyszerűbb megoldást. Mivel ez sem volt teljesen hibátlan illetve naprakész, így álljon itt egy rövid összefoglaló a konfigurálás mikéntjéről.

    Megjegyzés: CentOS rendszeren nem működik a script, Ubuntu Server alatt hibátlan.

    Lépések:
    1. lépés: Töltsük le a GitHub-ról superdaigo scriptjét, amely kifejezetten erre a problémára íródott. Igazából itt a kommentekkel együtt megtalálható minden szükséges információ, ha valaki az eredeti forrásra kíváncsi. A kicsomagolás után másoljuk fel a Zabbix szerverünkre a
    zabbix-alert-smtp.sh fájlt valahova, mondjuk a /tmp mappába.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 8

  • Windows Server 2012 Print and Document Service - Nyomtató megosztása hiba

    Probléma:
    Szeretnénk Windows Server alapokon kiépíteni egy nyomtató szervert, amihez a Print and Document Service szolgáltatást kívánjuk használni. A témában keresünk egy jó kis Youtube videót, például a következőt: How to install and configure Print and Document Services on Windows Server 2012 r2. Elég egyértelmű a dolog, szépen végig kattintgatjuk, amit a videón látunk, majd a végén jön a pofára esés, nem jelenik meg a kliensen a nyomtató. Mi lehet a gond?

    Megoldás:
    Szenvedéseim a Rendszergazda topik 14588-14616 kommentjei között nyomon követhető. Kiderült, hogy a probléma azzal van, hogyha a kliensnek fel kell telepíteni egy olyan drivert a nyomtatóhoz, ami nem található meg a kliensen. Általában ez a helyzet áll fent, ilyenkor kapunk egy ilyen hibaüzenetet a kliens gép Eseménynaplójában:

    0x80070bcb "The specified printer driver was not found on the system and needs to be downloaded."

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 2

  • Idő szinkronizáció konfigurálása Active Directory környezetben

    Probléma:
    Active Directory környezetben nagyon fontos, hogy a tartomány tagjainak időbeállításai megfelelően, összhangban legyenek konfigurálva. Az Microsoft leírásaiban 5 perces kritikus időkülönbséget írnak, de lehet megmagyarázhatatlan anomáliával találkozni akkor is, ha ennél kisebb az időeltolódás a gépek között. Elméletileg a tartományi gépek automatikusan szinkronizálnak a tartományvezérlővel mindenféle hókusz-pókusz nélkül, de mint látni fogjuk vannak kivételek - például Hyper-V virtuális gépek -. Azért, hogy biztosan ne legyen belőle gond, érdemes átrágni a problémát.

    Lépések:
    Nézzük az alábbi környezetet. Kettő darab Doamin Controller, szerverek és kliensek, tartományi és munkacsoportos gépek, fix IP és DHCP-vel kiosztott címek, valamint értelem szerűen lusták is vagyunk. Kezdésnek egy ábra.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 8 éve 7

  • Fizikai szerver költöztetése Hyper-V hostra, azaz a P2V

    Probléma:
    A jól bevált, belakott, funkciókkal teletűzdelt szerver operációs rendszerünket szeretnénk a régi, esetleg már el is avult, kis teljesítményű fizikai hardverről egy jobban kezelhető, erősebb, új szerverre költöztetni. Mivel 2015-öt írunk, így az egyetlen ésszerű ötlet az a virtualizálás. Jelen cikkemben bemutatok egy megoldást, amely során egy Server 2012 R2 rendszer foguk egy fizikai gépről lementeni, beimportálni egy Hyper-V virtualizációs környezetbe.

    Lépések:
    0. Készítsünk egy teljes mentés a virtualizálásra szánt gépünkről. Mindenkinek a fantáziájára bízom ennek a módját, de mielőtt bármit is csinálunk legyen feltétlen mentésünk!

    1. Szerezzük be a Disk2vhd nevezetű kis programot, majd futtassuk a virtualizálásra szánt fizikai vason. A mentés helyének nem muszáj külső tárhelyet kiválasztani, a program tud arra a partícióra is menteni, amit menteni szeretnénk, de éles környezetben erősen ajánlott valamilyen külső, közös meghajtó, ahonnan a mentés végeztével betallózhatjuk a produktumot - a PrintScreen egy teszt gépről készült, itt lokális meghajtóra készült a mentés.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 6

  • Windows.old mappa törlése

    Ha használtunk egy Windows Server 2012 rendszert, amit az idők folyamán frissítettünk Windows Server 2012 R2-re, akkor láthatjuk, hogy a rendszer meghajtón található egy Windows.old mappa. Amennyiben a frissítés után eltelt már valamennyi idő és leteszteltük az R2-es rendszer stabil és hibamentes működését, akkor a továbbiakban erre a Windows.old mappára nincs szükségünk, mely sok gigabyte értékes helyet foglal a hostunkon. Nézzük, miként is kell helyesen eltávolítani. Megjegyzésként más Windows OS esetén is előkerülhet ez a kérdés, elméletileg nem kell, hogy különbség legyen a különböző OS-ek esetén, de én csak Windows Server 2012-őn próbáltam ki a lépéseket.

    1. Töltsük le a Junction alkalmazást. Tegyük mondjuk a C gyökerébe, elérés útja így az alábbi lesz miután kicsomagoltuk: C:\junction.exe Ezzel az alkalmazással először eltávolítjuk az NTFS junction point-okat és a symbolik linkeket. Nyissunk egy paranccsort rendszergazdaként és adjuk ki az alábbi parancsot:

    c:\junction.exe -s -q C:\windows.old > %temp%\junc.txt

    2. Indítsunk egy Windows Powershell ISE szerkesztőt rendszergazdaként.

    3. A kódszerkesztő részhez másoljuk be az alábbi kódot:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 4

  • APC UPS Daemon beállítása Windows-os környezetben

    Alap probléma, hogy ha olyan UPS-ünk van, amin csak USB port van, akkor az csak egy géppel tud kommunikálni, csak egy gépet tud szabályosan leállítani. Lehet, hogy az UPS-ünk teljesítménye azonban 2-3 gépre is elég volna, így felmerül a kérdés, hogy miként tudnánk vezérelni több gépet. Jelen esetben egy APC BX800CI-GR UPS-t fogunk rákötni két darab Windows Server 2012 R2 operációs rendszerrel rendelkező gépre, amiket az APC UPS Daemon-nal fogunk vezérelni.

    1. A Master gépet kössük össze az UPS USB portjával.

    2. Hagyjuk, hogy a gép feltelepítsen vagy próbáljon feltelepíteni valamit.

    3. Telepítsük az APC UPS Daemon-t (winapcupsd-3.14.12.exe). A telepítés folyamán valószínűleg fel fog bukkanni egy ablak, hogy nem sikerült az USB driver automatikus telepítése, de ezzel semmi gond. Vegyük ki a pipát a konfigurációs fájl szerkesztése lehetőségnél, majd később fogjuk elvégezni a beállításokat. A többi lehetőségnél maradjon a pipa.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 6