sonar blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • WSDD, avagy hálózati felderítés

    A Windows 10 1511-es verziójával az SMBv1 és így a NetBIOS eszközfelderítés támogatása alapértelmezés szerint le lett tiltva. Az aktuális kiadástól függően a Windows 1709-es verziójától ("Fall Creators Update") kezdődő későbbi verziók már nem teszik lehetővé az SMBv1 kliens telepítését. Ez azt eredményezi, hogy a Samba-t futtató host-ok nem jelennek meg az Intéző "Hálózat" nézeteiben. Bár nincs csatlakozási probléma, és a Samba továbbra is rendben fut, de a Windows nem listázza automatikusan a Samba host-okat.

    Feltehetjük a kérdést, hogy mi a helyzet magával a Sambával, nem kellene ezt a funkciót a tartalmaznia?
    Igen, talán igen. A Samba fájlmegosztó szolgáltatásként való használata azonban akkor is lehetséges, ha a Sambát futtató állomás nem szerepel a Hálózati szomszédságban. Akkor is csatlakozhat a hoszt nevével (feltéve, hogy a névfeloldás működik) vagy IP-címével. Tehát lehetnek hálózati meghajtók és használhat megosztott mappákat is. Ráadásul a Samba bug trackerben 2015 óta lappang egy javítás. Így előfordulhat, hogy ez a funkció valamikor a jövőben beépül a Samba-ba.

    Ezt a hiányosságot pótolja Steffen Christgau által fejlesztett wsdd.py. wsdd - github

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 hónapja 2

  • Egy különös nap

    December 6.-a van. Ez nálunk nem egy szokványos nap, hanem tripla ünnep. (Születésnap, névnap és hát Mikulás) Szóval nem egy átlagos unalmas reggelünk volt. Az, hogy havazik a gyerekeknek külön öröm volt. Ellenben én nem annyira szeretek ilyen útviszonyok mellett autózni, de hát valahogy el kell jutni a munkahelyre. (mielőtt valakiben felvetődne a tömegközlekedés ötlete jelzem, hogy kivitelezhetetlen. kb 4 óra volna bejutni a munkahelyre)
    Gyors hólapátolás a ház és a garázs előtt, majd indulás.
    Nagyjából 10km-t mentem amikor feltűnt, hogy egy autó áll az út szélén 4-es villogóval, míg egy másik jármű lent az árokban (kb 3m szintkülönbség) mellette egy férfi rángatja a vezető oldali autót. Gyorsan lehúzódtam és kikiabáltam, hogy kell-e segítség. Mivel igent mondott ezért gyorsan félreálltam és kiugrottam, hogy segítsek.
    Az ajtót nem tudtuk kinyitni, a motor járt és a központi zár nem engedte a kintről való bejutást. De a sofőr ülésben lévő ember feje nem egészen természetesen hátra volt hajtva, de nem reagált semmire. Közben az előttem odaérkező felesége hívta a mentőket.
    Próbáltuk betörni az ablakot, de közel sem olyan könnyű, mint a filmekben. Nem számoltam a perceket, de én két-három percig izomból ütöttem az ablakot kerékkulccsal mire végre bepókhálósodott és bejutottunk hozzá.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 hónapja 22

  • Napi jócselekedet - vért adtam

    Mivel egy jó ideje érlelődik bennem a gondolat, hogy kellene csinálni egy teljes vérképet meg némi szűrővizsgálaton részt venni. Aztán úgy adódott, hogy a cégnél szerveztek véradást aztán el kezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy jó volna tudni, hogy hogyan is reagálok a tűre meg az egész folyamatra.

    Nos a tűvel és a folyamattal semmi gondom nem volt. A vérnyomásom kicsit lassan állt helyre. Fél óra elteltével is csak 90/60 volt.

    Szóval aki hezitálna, annak azt tudom mondani, hogy no para. Ennél rosszabb dolgokat is el kell viselni az életben.

    Blogbejegyzés 1 éve 49

  • Gameboy Advance IPS mod - kész

    Jó pár éve sikerült kifognom egy közepesen leharcolt állapotú GameBoy Advance-ot beszerezni. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy a kijelzőt upgradelni kellene. Mert a mai szemnek bizony nagyon nem baráti a gyári kijelző.

    Mivel van Nintendo DS-em meg a sok egyéb hátráltató tényező miatt ez szépen elfelejtődött. Persze időnként rá szoktam nézni az ebay-re, hogy van-e valami kedvező deal. Aztán egyszer csak egyik kávézás közben újra szóba került a téma és aliexpressen meg is találtam a nekem való packot. Volt benne minden ami kell a művelethez.

    A művelet nálam bő egy óráig tartott, mert párszor megzavartak meg a forrasztó páka is el volt pakolva, de igazából gyakorlott ember 20-30 perc alatt megcsinálja a kijelző cseréjét.
    Nem dokumentáltam le a folyamatot, mert egyrészt adja magát, másrészt meg elég sok fényképes leírást találni a neten.

    Egy kis YouTube-os segitség: [link]

    Annyi kiegészítés, hogy ha pre-cut shell-lel (előre kivágott házzal) vesszük akkor nem kell faragni és igazítani annyit, hanem az LCD egyből a helyére cuppantható.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 4

  • zFRAG- töredezettség mentesítés kicsit másképp

    Megértük ezt is, hogy ügyes emberek játékot csináltak a töredezettség mentesítésből.
    A projekt oldala: https://github.com/
    LostTrainDude/zfrag

    Letölthető a losttraindude.itch.io/zfrag-ről.
    Multiplatformos szórakozást kínál (Win, Linux és Mac-en is elindul). Mi kell még?

    Nézzük, hogy mit is tud!
    Autodefrag ENABLED üzemmódban szépen végignézhetjük, ahogy a program autómatikusan defragmentál.
    Autodefrag DISABLED üzemmódban saját magunk rendezgethetjük sorba a blokkokakt. Ez amolyan passziánsz geek-eknek feeling.

    Freepaintg módban pedig mi magunk pakolhatjuk a blokkokat kedvünkre.

    És ezt csak úgy itt hagyom a végére: Live Defragging NYE 2019 | Nostalgia Nerd

    Blogbejegyzés 3 éve 13

  • CFW Xiaomi hőmérséklet és páratartalom mérőre

    Ezen bejegyzésem apropóját a Hackaday-en megjelent blog bejegyzés inspirálta.

    Aki nem ismerné még a Xiaomi ezen termékét annak röviden pár szóban leírom.
    Egy kicsi LCD kijelzővel rendelkező hőmérséklet és páratartalom mérő eszközről van szó, ami BlueTooth-on keresztül kommunikál.

    A kép bármennyire is azt sugallja, hogy jól mutat a nappaliban, de ez nem így van. Valójában nagyon pici eszközről van szó. Nappaliba én az e-inkes változatot javaslom, ha valaki ilyesmit szeretne.

    Specifikációk:
    Battery: 1db CR2032
    Wireless Connection: Bluetooth 4.2 BLE
    Hőmérséklet tartomány: 0C-tól +60C-ig
    Páratartalom tartomány: 0% - 99%
    Méret: (L x W x H): 4.30 x 4.30 x 1.25 cm
    Súly: 0.0200 kg

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 7

  • Játék a terminálban

    Néha a legegyszerűbb játékok a legjobbak. Amikor nem kell izom VGA, nagy monitor stb...
    És akkor is el tud ütni pár órát élvezetesen a monitor előtt az ember.

    Ninvaders
    Projekt link: http://ninvaders.sourceforge.net/
    Install: $ sudo apt install ninvaders
    Játék indítása: $ ninvaders
    Természetesen nem más, mint egy Space Invaders klón. Annyiban más, mint a hagyományos játékok, hogy az egész játék ASCII karakterekből lett formázva.

    nsnake
    Install: $ sudo apt install nsnake
    Játék indítása: $ nsnake
    A jó öreg Nokiás kígyó-ra hajazó játék. Nem lehet megunni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 6

  • C64 és a lemez kezelés

    Egy kis hiánypótló írás, jegyzet, feljegyzés... elsősorban magamnak. Nekem már csak a korszak végén lett egy 1541-II meghajtóm és az egyszerű játék betöltésén kívül máshoz nem is értettem. Másoláshoz már a középiskolás szomszédokat kellett megkérni. Mindig is furdalt a kíváncsiság, hogy hogyan is kellett annó a lemezzel dolgozni, úgyhogy szabadidőmben elkezdtem a C64-es könyveket bújni és most jutottam el a lemez kezeléshez. (Hardware egyelőre ott pihen a garázsban ismeretlen állapotban)

    170kB adat tárolására képes

    #1 Lemez formázása
    OPEN 15,8,15

    Az OPEN parancs azt jelenti, hogy meg akarunk nyitni, használatba akarunk venni valamilyen külső eszközt, a mi esetünkben a lemezegységet.
    Ezekkel a külső eszközökkel a gép 16 (0-tól 15-ig) csatornán tud kapcsolatot tartani.
    A 15-ös csatornán küldi a C64 a parancsokat a lemezmeghajtónak. Egy időben egyébként négy lemezegység kapcsolható a géphez. Ezek is számozva vannak, 8-tól 11-ig. Gyárilag a 8-as egységszámra vannak beállítva, amit csak akkor szokás átállítani, ha több lemezegységet használunk.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 24

  • diffoscope

    diffoscope - egy file összehasonlító program ami több, mint 60 féle formátumot kezel.
    https://diffoscope.org/

    Az eredeti diff programot Douglas MyIlroy készítette 1974-ben. A Unix 5. kiadásban tűnt fel először, és azóta is megtalálható szinte minden Unix, Linux disztribúcióban. Az idők folyamán sok-sok alternatíva született, de szinte mindegyik plain-text file-okkal képes csak dolgozni.

    A diffoscope-ot a Debian-os Reproducible Builds project keretén belül készítették. Ők felelnek azért, hogy a Debian-os csomagok megfelelő struktúrában és az architektúrának megfelelően készüljenek el. Közel 60.000 csomagról és számos architektúráról beszélünk. Teher alatt nő a pálma, szokták mondani. Szóval okos emberek akik jól akarták végezni a dolgukat elkezdték kidolgozni a saját tool-jukat, hogy a monoton munkát gyorsabbá és könnyebbé tegyék.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 0

  • VICE, Commodore emulátor beüzemelése Linuxon

    Mivel kezdtem ráunni a böngészős Lode runner-re és már régóta tervben volt, hogy végigjátszom gyerekkorom egyik kedvenc C64-es játékát a Flimbo's Quest-et ezért elkezdtem kutatni, hogy éppen milyen emulátorok elérhetőek. Sok választás nincsen, mindenhol a VICE-t ajánlják.
    Gyorsan rá is néztem, hogy milyen verzió érhető el a gyári repository-ban (Linux Mint 20), mert ha van rá mód akkor használjuk a csomagkezelőt a telepítésre. Nos úgy néz ki, hogy a csomag teljesen friss és ha jól nézem még magyar vonatkozása is van.

    $ sudo apt show vice
    Package: vice
    Version: 3.4.0.dfsg-1build1
    Priority: optional
    Section: multiverse/otherosfs
    Origin: Ubuntu
    Maintainer: Ubuntu Developers <ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
    Original-Maintainer: Laszlo Boszormenyi (GCS) <gcs@debian.org>
    Bugs: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+filebug
    Installed-Size: 34,6 MB

    Akkor telepítsük fel izibe.
    $ sudo apt install vice

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 3

  • Alfawise PE1004T Smart Plug - első lépésem az okos otthoni eszközök felé

    Szükségem volt egy távolról vezérelhető konnektorra amit akár át is lehet helyezni (értsd: nem fali konnektor)
    A távolság a lakástól 20 és 40m is lehet tehát a BT nem volt opció.
    Némi keresgélés után pont jött egy Gearbest-es hírlevél és még egy két dologgal egyetemben meg is rendeltem.
    A kiválasztásnál a fő szempont az volt, hogy design-os legyen illetve adott esetben a gyári FW-t le lehessen cserélni.

    Főbb gyári tulajdonságok:
    ● WiFi: csak 2.4 GHz
    ● Terhelhetőség: max 10A
    ● Maximum 8 időzített feladat
    ● Több eszköz kezelhető egy felültről pl.: "Tuya / Smart Life" APP segítségével
    ● Hangvezérlés Amazon Alexa vagy Google Home-on keresztül

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 1

  • Ugreen US221 2.5 SATA külső ház

    Az aliexpressen is fellelhető Ugreen webshopból rendeltem több más mellett egy 2.5"-os külső házat. A termék nem éppen a low-cost kategóriába tartozik, de úgy voltam vele, hogy megpróbáltam olyat választani ami sebesség terén a maximumot nyújtja

    A pack esztétikusan becsomagolva érkezett, minimális overpack (a karton doboz is be volt fóliázva) ahogy a gyári csomagolásoknál szokott lenni.
    A ház teljes egészében műanyag, a kidolgozottságra panasz nem lehet. Nem találtam sorját, karcot, a fedő jól zár. A meghajtó elmozdulását, rögzítését szolgáltató tappancsok gyárilag fel vannak cuppantva az arra kialakított helyekre. Emiat a belerakott meghajtót már a kezdetektől fogva stabilan tarja.

    TESZTKÖRNYEZET

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 11

  • Pi-hole, a reklám blokkoló (Bevezető)

    Mi is az a pi-hole? A Pi-hole® tulajdonképpen nem más, mint egy reklám blokkoló.
    Hasonlóan a böngészőkhöz fellelhető reklámblokkolókhoz a nem kívánatos tartalmak kiszűrésére készítették. Felmerülhet a kérdés egyesekben, hogy mi értelme van ha a böngészőkhöz lehet mindenféle extension-t feltenni. Nos igen, de mi a helyzet az okostelefonos app-okkal, az okos televízióval? Ezekre nem mindig van megoldás vagy körülményes a reklámok és a nem kívánt tartalmak blokkolása.
    Ott ahol gyermekek, idősek vagy az internet világában kevésbé járatos emberek vannak (akiket védeni kell) sosem lehet elég védelmet beiktatni.

    * A reklám önmagában nem rossz! És ahhoz, hogy a gazdaság és az ökoszisztéma működjön szükség van rá. Csak hát vannak oldalak, applikációk amik átesnek a ló túloldalára.

    A működésről csak annyit, hogy a DNS kérésekbe ékelődik be. A kapott nevet egy másik névfeloldó szerverhez irányítja. A külső DNS szerverekből többféle van és különféle tulajdonságokkal.
    Ezekre a későbbiekben még részletesen kitérek.
    Illetve arra is, hogy mi van ha Pi-Hole helyett szimplán csak beállítjuk valamelyik szűrést elvégző DNS-t.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 73

  • Windows 10 vs régi NAS

    A közelmúltban egy nagyon érdekes problémával találtam magamat szembe.
    Adott egy frissen telepített Windows 10-es (19.09) kliens gép és egy régebbi NAS amin 3.6-os samba server fut.
    A samba konfigban már régebben be lett kapcsolva az SMB2 támogatás
    max protocol = SMB2

    Alapvetően ezután minden működött látszólag. Lehetett írni, olvasni, lejátszani róla mindent. De a scriptek amik a share-re és a share-ről dolgoztak először random majd konstansan elhasaltak. De fájlkezelőből továbbra is minden rendben volt. :(((
    Ezután googlizás stb. Minden javaslatot, tuti tippet kipróbáltam, de a Win10 csak nem akart összebarátkozni normálisan ezzel a megosztással. A nem friss telepítések, de ugyanúgy naprakész rendszerek viszont tökéletesen működnek.
    Hozzáteszem majdnem minden varázslást kipróbáltam, hogy SMB1-gyel csatlakozzon, de úgy néz ki, hogy minden registry meg powershell-es trükk hasztalan mert akkor is SMB2-vel kommunikált.
    Ekkor jött a tipp, hogy meg kéne próbálni NFS-sel, ami végül a megoldást is elhozta. Az alábbiakban némi segítség, hogy hogyan kell a beállításokat megcsinálni.

    Server oldali beállításokra teljes körűen nem térek ki. (legtöbb NAS esetében ez sem több, mint egy pipa)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 4

  • RPi2 root mozgatása usb-re

    Elő kellett vennem a jó öreg RPi2-t. Sajnos a 2 Gigás SD kártya hamar szűknek bizonyult.
    Amúgy is kellett egy pendrive a projecthez (32G-s USB3-as Kingstone) ezért kézenfekvőnek bizonyult, hogy az SD kártya csak a boot-olást végzi majd minden másra ott a pendrive. Mivel ez egy elég régi kiadás ezért grafikus felület egyáltalán nincsen rajta. Minden műveletet parancssorban csináltam. (Talán a particionálás lett volna csak gyorsabb gparted segítségével)

    Ha még nincsen feltelepítve a gdisk akkor tegyük meg:
    sudo apt-get update && sudo apt-get install gdisk

    Én sok sudo helyett átváltottam root userre
    pi@rpi:~# sudo su -
    root@rpi:~#

    lsblk-val láthatjuk, hogy a 28.8G-s pendriveunk az az sda eszköz és egy darab partició van rajta az pedig az sda1.
    root@rpi:~# lsblk
    NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
    sda 8:0 1 28,8G 0 disk
    └─sda1 8:1 1 28,8G 0 part

    mmcblk0 179:0 0 1,9G 0 disk
    ├─mmcblk0p1 179:1 0 256M 0 part /boot
    └─mmcblk0p2 179:2 0 1,6G 0 part /

    Most akkor töröljük a pendrive-ról a particiót és hozzunk létre kettő darab új particiót.
    Elsőnek egy 8 Gigásat ahová a root fájl rendszert mozgatjuk át, és majd egy 16G-t az adatoknak.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 2