spammer blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Logout fórum főoldal: fáradt gőzős topikokat a tetejére

    Logout alatt a "Fáradt gőz" topikjai átkerültek a fórum főoldal aljára, ez a script ezt orvosolja és visszarakja őket a tetejére (legalábbis amíg újra át nem rendezik őket ;]).

    Egy egy sima userscript, semmi kártékony nincs benne, nem tüntet el semmit, nem ütközik a szabályzatba.

    Használata:

    - Firefox alatt: Greasemonkey addon
    - Chrome alapú böngészőkkel: Tampermonkey VAGY a letöltött .js fájlt behúzod egérrel a Chrome bővítmények lapjára és akkor nem kell neki a Tampermonkey.

    Letöltés itt: [link]

    Ha bővítménnyel használod, akkor csak a zöld gombra kell kattintani, ha bővítmény nélkül (pl. Chrome alatt), akkor jobb klikk -> mentés másként (lemented a .js fájlt).

    A többi böngészőn nem teszteltem, nem is áll szándékomban.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 1

  • Ubuntu minimál + Openbox

    Sokan ismerik, használják az Ubuntut és a különböző változatait, derivatíváit, de talán nem mindenki (mindegyikük) tudja, hogy az Ubuntu esetében is van lehetőség egy úgynevezett "minimál" telepítésre.

    Azoknak készítettem az alábbi írást, akik:

    - nem teljesen kezdők, tisztában vannak az alapokkal, nem félnek használni a terminált.
    - hajlandóak tanulni, utánaolvasni dolgoknak és használni a keresőt [nem fogok mindent szájba rágni!].
    - szeretnének "könnyebb", kevésbé erőforrás-igényes rendszert építeni.
    - nem szeretnének készen kapni mindenféle felesleges vackot, inkább erőre kiválasztják, mit szeretnének használni, és azt teszik fel.

    Azoknak, akik mélyebben bele akarnak merülni, ott az Arch vagy Gentoo (mindkettő remek dokumentációval rendelkezik), ugyanakkor elsőre szerintem egyszerűbb egy Ubuntu minimállal kezdeni azoknak, akik hozzászoktak az ubuntus alapokhoz. Az alábbi írás az Ubuntu 14.04 LTS verziója alapján készült, ezt vegyétek figyelembe! A 15.04-től kezdve már az Ubuntu is systemd-t használ, így az bizonyos dolgokban eltérhet.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 9

  • Linux: konfig fájlok mentése a Githubra

    Beveztő

    Az alábbit írást azoknak ajánlom, akik szeretnék a telepített programjaik beállításait (esetleg saját scripteket) a Githubra menteni biztonsági okokból, ami egy esetleges meghibásodás vagy újratelepítés esetén jól jöhet (vagy akár csak ha követni szeretnénk a változásokat/módosításokat).

    A Github egy git-en alapuló hosting szolgáltatás, azaz lényegében ide tölthetünk fel különféle fájlokat, projekteket. Leginkább fejlesztők, programozók, power userek használják, de bárki ingyenesen regisztrálhat és feltöltheti a saját dolgait is.

    Fontos, hogy a Github nem a Dropbox-hoz, Google Drive-hoz vagy más egyéb file hosting szolgáltatáshoz hasonló célból működik, tehát ide nem azért regisztrálunk, hogy fotókat, netán videókat, vagy zenéket töltsünk fel. Ide elsősorban forráskódok, scriptek, konfigurációs fájlok kerülnek feltöltésre.

    A git egy verziókezelő rendszer, melyet Linus Torvalds fejlesztett ki. A git segítségével a fájlok változásait lehet követni, vissza lehet állítani korábbi állapotokat stb. Rendívül hasznos szoftver.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 0

  • Linux tippek, magyarázatok, kezdőknek

    Bevezető

    A Linux - abszolút kezdőknek! topikban volt néhány linuxos paranccsal, programmal kapcsolatos magyarázatom, amit az egyszerűség kedvéért itt most össze is gyűjtök, s tervezem, hogy amennyiben a későbbiekben feljön egy-egy kisebb téma, ami ott kerül kifejtésre, az itt is le lesz írva vagy linkelve lesz, hogy egy helyen megtalálható legyen.

    Igyekszem egyszerű, érthető magyarázatokat, példákat adni, direkt kezdők számára, de a teljesség igénye nélkül, mert akit bővebben érdekel a téma, az bőven talál segítséget a különböző wikikben, tutorial oldalakon is (némi anyagot összegyűjtöttem már régebben: Link gyűjtemény a Linuxszal ismerkedőknek ). Továbbá íródott egy fogalomtár is colomb2 fórumtárs által: Fogalomtár Linux kezdőknek

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 6

  • PH! Forum Dark: sötét fórum éjjeli baglyoknak

    Készítettem a fórumhoz egy sötét témát (userstyle), mely talán hasznára lesz azoknak, akik későn, sötétben is szoktak fórumozni. :)

    Tudnivalók:

    - A userstyle csak a fórumon belül működik. A címlapoknál, cikkeknél és egyéb lapokon nem váltja át a színeket.
    - A lapcsalád mindegyik domain címe alól működik.
    - A téma nem rejt el hirdetéseket, így remélem, hogy a használata nem ütközik szabályzatba. Azonban a fejlécet (lapcsalád cikk ajánló) és a láblécet elrejti, főleg utóbbinak nincs sok funkciója a mindennapi felhasználás során. A fórum így kompaktabb egy picit, főleg a laptop kijelzőkön lehet hasznos, ahol viszonylag alacsony a vertikális pixelek száma.
    - A jobb oldali kedvencek listájából eltünteti a kuka, a tetejére sorolás, illetve az e-mail ikonokat. Tisztább, szárazabb érzés. Véleményem szerint ezekre sincs szükség minden nap, ha mégis kellene, akkor kikapcsolhatod ideiglenesen a sötét témát, amíg használod őket.
    - Az arcképek szélei recések. Sajnos ezzel nem tudok mit kezdeni, az arcképek nem sötét háttérhez igazodva készültek.

    Amennyiben a szabályzat szempontjából kifogásolható eleme/része van a userstyle-nak, kérem, hogy egy moderátor privát üzenetben tájékoztasson, még mielőtt meghúzná a ravaszt. ;]

    Használat:

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 9

  • Link gyűjtemény a Linuxszal ismerkedőknek

    Összegyűjtöttem néhány linket és képet azok számára, akik azt tervezgetik, hogy megismerkednének a Linuxszal, de nem tudják, hogy merre is kellene elindulniuk, merre kellene nézelődniük.

    A bejegyzés elsősorban olyan linkekre koncentrál, melyeken az érdeklődők általános információkat kaphatnak a különböző disztribúciókról, de linkeltem némi oktatóanyagot is, amelyek az alapismeretek elsajátításában segíthetek. Továbbá bekerült egy-két dokumentumfilm is, ha netán valaki kicsit jobban meg szeretne ismerkedni a Linux történetével.

    A bejegyzés a teljesség igénye nélkül íródott, nem célja a részletes, mindenre kiterjedő információ átadása, vagy a fórum "linux specifikus" témáinak kiváltása, inkább csak kiegészítő információként szolgál. Ha részletesebb információra vágysz, ha kérdésed van, ha telepítéskor vagy használatkor elakadtál, ha hibába futottál, kérlek használd a Linux abszolút kezdőknek topikot, vagy a disztró specifikus topikokat: Ubuntu Linux, Linux Mint,

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 8

  • SPOILER funkció és SPOILER gomb a fórumhoz, avagy így spoilerezz!

    Nekünk fórumozóknak, főleg, akik gyakran látogatjuk a filmes, sorozatos témákat, régóta kérésünk volt, hogy legyen spoiler gomb/tag, amivel el tudjuk rejteni a spoileres szövegrészt a hozzászólásukban. Sajnos ez a lehetőség nem adatott meg (legalábbis egyelőre), ezért nem olyan régen úgy döntöttem, hogy userscript formájában próbálom áthidalni a problémát (ami talán megfelelő lesz addig, amíg nem lesz "beépített" spoiler funkció a fórummotorban).

    Nem szeretném bő lére ereszteni a mondanivalómat (így sem lesz rövid), így rögtön rá is térek a tárgyra:

    Pár fontos tudnivaló: (ha nem vagy tisztábban azzal, mi az a userscript)
    - A userscript egy javascript/jQuery nyelven írt kód, amivel egy weboldal bizonyos részei, tulajdonságai módosíthatók, ezáltal kényelmi/extra funkciók vezethetők be.

    - A jelenlegi spoiler script:

    - Nem tartalmaz semmilyen kártékony kódot, sem reklámot, sem vírust, semmi ilyesmit.
    - Nem rejt el reklámot, nem szúr be semmi rejtett tartalmat, nem okoz kárt a PH lapcsaládnak.
    - Nincs kihatással a PH fórumára, szerverére vagy akármi ilyesmi, ez egy userscript, kizárólag a saját böngésződben fut le (ebből adódóan a új funkciókat csak azok látják/érik el, akik használják a scriptet).

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 37