Stanlee blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Joinstar COVID-19 antigén gyorsteszt teszt

    Március eleje óta lehet venni Németországban háztartási használatra antigén gyorstesztet boltban. Az Aldi és a Lidl orrbanyomós gyorstesztjéről lemaradtam, következzen a Yormas-nál kapható köpködős antigén gyorsteszt gyors tesztje.

    Termék neve: COVID-19 Antigen Rapid Test (Latex)
    Gyártó: Joinstar Biomedical Technology Co. Ltd. Hangzhou Zhejiang, China
    Weboldal: joinstar.cn - nem biztonságos oldal
    Ár: 7,5 €/db

    A gyorstesztet a helyi vasútállomás utasellátójában, a Yormasban vettem. Nem ez a legolcsóbb gyorsteszt, de ha más nincs akkor ez is megteszi. A DM-ben, Rossmann-ban, vagy Aldiban lévő tesztek már elfogytak.

    A mintát 3 különböző helyről lehet venni:
    - nyál
    - köpet
    - széklet

    A nyál-köpet mintát ha lehetséges akkor reggel, ébredés után vegyük le, amennyiben van rá lehetőség próbáljuk meg a lehető legmélyebbről felhozni a köpetet. Ebből 2 ml-re lesz szükségünk.

    A székletből 30 mg-ra lesz szükségünk, de a mellékelt papírok alapján csak picivel jobb a teszt megbízhatósága, székletből, mint a köpetből, így érdemes maradni a köpetnél.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 7

  • Koronavírus tesztelés - fejetlenség, szerencsétlenkedés repülőtéren, autópályán

    Nem, nem Magyarországon, hanem Németországban. Szeretjük azt hinni, hogy nálunk Magyarországon minden olyan nagyon szervezetlenül történik, és Nyugat-Európában, a bezzeg országokban meg minden gördülékenyen megy - leírom, hogy mit tapasztaltam az elmúlt 2 hétben az önkéntes koronavírus teszteléseim során.

    Július 27 óta van arra lehetőség, hogy amennyiben külföldről vissztér az ember Bajorországba, akkor ingyen, önkéntes alapon teszteltesse magát. Először a repülőtereken alakították ki a tesztállomásokat, majd később a főbb autópályákon és pályaudvarokon.

    1. Teszt: München repülőtér. Július 27-én kellett Londonba utaznom üzleti út miatt, így már hajnalban láttam, ahogy éppen szerelik össze a sátrat a mintavételezésre. Reggel 6-kor már lehetett volna teszteltetni magunkat, de ugye nem volt kész a tákolmány és nem volt még mintavevő szakember sem, így akik akkor értek vissza külföldről, még nem tudták teszteltetni magukat. Biztosított minket a "bejáratnál" álló asszisztens, hogy másnap este már működnek.

    Külön érdmes megemlíteni, hogy ki kellet tölteni egy nyomtatványt az angliai beutazás előtt, amit a belépéskor ellenőriznek. Nagyjából fél óra volt, mire sikerült online kitölteni a papírt. A repülőtéren szerencsére csak akkor lehetett beléptetésre sorbaállni, ha a nyomtatvány ki volt töltve, aki nem töltötte ki, annak volt lehetősége papíron ezt megtenni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 17

  • München megint szereti a Linux-ot

    Mint megannyi döntést, ezt is a politika határozza meg. Biztosan emlékeztek, hogy az IT café már párszor beszámolt a müncheni városi önkormányzat LiMux projektjéről, pl. ez a cikk volt az utolsó ebben a témában, lassan már három éve (Új fejezet a müncheni Linux-sztoriban).

    Azóta sok víz lefolyt az Isar-on, és volt egy választás is, ahol sikerült a korábbi koalíciót részben leváltani és az új koalíciós dokumentumban a zöldek feltételül szabdták, hogy a nyílt megoldásokat ahol lehet használja a város, és így ne történjen meg a tervezett váltás az MS termékeire.

    Nem akarok egyik oldal (politikai, technologiai) mellett vagy ellen sem állást foglalni, inkább csak érdekességnek szántam belinkelni ezt a friss cikket.

    Blogbejegyzés 4 éve 24

  • Van még koronavírus mentes hír valahol?

    Kezd tele lenni a koronavírusos hírekkel a zacsi. Van olyan platform, ahol szűrve kapok híreket, akár valami RSS generátor, amibe beírok kulcsszavakat, amiket tartalmazó híreket nem akarok olvasni (pl. koronavírus, Trump, Orbán, stb,)?

    Már unalmas, hogy érzésre a hírek legalább fele csak a vírusról szól és a sok zajban elvesznek más típusú talán értelmesebb dolgok.

    Egyszer már összedobtam egy oldalt, amikor az iskolás csapatot mentették a barlangból, mert a normál híroldalak azzal voltak tele, de csak a címre szűrt a cucc és néha becsúszott egy két nem tiltólistás hír is.

    Dettó ez volt amikor Trump-ot megválasztották...

    Blogbejegyzés 4 éve 39

  • Irodai mosogatógép - nehogy hozzáérj!

    Atomrobbanás a konyhában. Hegyekben állnak a használt bögrék, poharak, tányérok, evőeszközök a mosogatóban és környékén. Így indul egy átlagos nap nálunk.

    A héten csak egy napot voltam bent szerencsére az irodában. Reggel nem túl későn érkeztem, a csapat fele már bent volt, a szokásos napi rituálét kezdtem volna, de már megint, vagy inkább szokás szerint mintha egy bomba robbant volna a konyhában, hegyekben a használt cuccok. Tegnap este ugye nem volt a takarítónéni, így ő nem takarította el a robotolók mocskát.

    Nem is nagyon izgatott volna, ha nem kettő mosogatógép lenne a konyhában, és az egyik nem tök üresen állt volna ott. Annyi volt a baj, hogy az ajtaja be volt csukva, így a többség úgy érezte, nem érdemes kinyitni, mert ha véletlenül pont neki kell kipakolnia, akkor az már gáz. Gáz, mert nem ő van beosztva aznapra a konyhába, de hátha jön a takarítónéni este és majd ki-bepakol a mosogatógépbe. Inkább a mosogatóba beleteszi mindenki a dolgait. Az a biztos. Holnap úgyis más lesz felelős a konyháért, majd az elpakol.

    Én igaz nem voltam aznapra beosztva, de a tiszta dolgokat kipakoltam, a használtakat betettem a mosogatógépbe és még el is indítottam, hogy délig kész legyen, mert aztán megint nem lesz elég egy gép, kell kettő, különben nőni fog a halom.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 4 éve 49

  • 0 € önrész - az autókölcsönzők védelmi pénze

    Több, mint 6 éve bérlek rendszeresen autót, leginkább Németországban. Az utóbbi három hónap káresemények tekintetében eléggé sűrű volt a Sixt-nél.

    Május végén tartottam haza, amikor is kb. egy órás út után az autópályán egy kő felverődőtt és pont a látótérben egy nagyjából 5 cm átmérőjű krátert okozott. A telefonos Sixt segélyszolgálat segítőkészen javasolta, hogy menjek tovább és használjam nyugodtan még 1700 km-en keresztül a járgányt, mert a mai szélvédők erősek és nem fog megrepedni. Okay, a következő Sixt állomásra behajtva kértem, hogy adjanak másik autót, a szakvélemény itt is az volt, hogy ez nem veszélyes, de mivel nem tágítottam, adtak egy másik, oldalról nyomott autót. Fotózkodás a kráterről, alírtam, hogy kőfelverődés a szélvédőn, viszlát.

    Ahogy visszaadtam a csereautót, rögtön kaptam is a Sixt káreseményekre szakosodott részlegétől a levelet, hogy vázoljam az én nézőpontom, mert itt bizony szétrepedt a szélvédő és fizetni kell. :Y

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 17

  • 20 éves a német Amazon és letarolta az online piacot

    1998. október 15-én indult útjára az Amazon Németországban, hogy 20 évvel később a teljes német online piacot uralja. Az első rendelése a cégnek az angol nyelvű Mastering Simulink 2 c. könyv volt. Az amazon.de a regensburgi ABC Bücherdienst GmbH-t vette át. Ennek a cégnek már 1995-ben volt egy telebuch.de nevű online értékesítési felülelete.


    A régi amazon.de így nézett ki. Forrás: heise.de

    Az akkori munkatársakból még heten mindíg dolgoznak az Amazonnak, ami azóta már sokkal nagyobbra nőtt: 30 telephelyen nagyjából 16 ezer alkalmazottja van a cégnek, ebből 12 ezer a saját üzemeltetésben lévő logisztikai központok egyikében dolgozik. Az Amazon a maga 8,8 milliárd eurós árbevételével a legnagyob online kereskedő, utána a második helyen az Otto kb. 3 milliárd euróval. A 3. helyen lévő zalando 1,28 mrd eurós árbevételével meg se közelíti az Amazont. Habár azt mondják, hogy a németek a teljes éves kiskereskedelemben elköltött pénzmennyiség 15%-t hagyják csak az online kereskedőknél, így a fizikia boltoknak nem nagyon kell tartaniuk az Amazon egyeduralmától.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 9

  • ThinkPad USB 3.0 Ultra Dock - ultragagyi

    Régimódi ember vagyok, meg biztos már öreg is, de egy dokkoló nekem nem ezt jelenti, amit ez a "kiegészítő" ad.

    User error első körben, mert nem igazán figyeltem oda, amikor kiválasztottam ezt a Lenovo Ultra Dock-ot. A cégnél most már az új gépek mind Lenovo ThinkPad T480s-ek, így az első nagy meglepetés az volt, hogy USB-C töltése van, ill. nincs már rajta a szerintem még igazi dokkolós csatlakozás a gép alján. A régi T460s-eket szintén UltraDock-kal használjuk, ezért is gondoltam, hogy ezzel a „dokkolóval” jól járhatunk.

    A lehetőségek elég szűkösek ezekkel az új gépekkel ha az ember 2 monitort akar rájuk aggatni, úgy, hogy ne kelljen 4-5 kábelt minden egyes alkalommal, amikor arréb vonulunk a laptoppal kihúzni, majd bedugni. Dokkoló lenne a megoldás.

    Magyarországon az új Lenovo Mechanical Side Dock (40AJ0135EU) rendszer ritka mint a fehér holló és drága is, igaz ha valaki kifizet közel 500 ezer Ft-ot a gépre, majd 150 ezret DP-s monitorokra, akkor ne ez a kb. 100 ezer Ft-os tétel tartsa vissza. Költséghatékonyabb és gyorsabb megoldást kerestünk a Lenovo kínálatából, így jutottunk a ThinkPad USB 3.0 Ultra Dock-hoz, ami 2 monitor együttes használatát ígéri, van rajta DisplayPort (DP), HDMI, ethernet és USB csatlakozók tömkelege. Eddig jól hangzik.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 6

  • Melyik blogot olvasod?

    Lassan elegem van a napi hírekből. Azt vettem észre, hogy egyre többet olvasom az index.hu blogketrecében lévő blogposztokat, vagy az index2-t.

    Kérlek írjátok le, hogy ti melyik magyar-angol-német nyelvű blogokat olvassátok rendszeresen? Olyanokat írjatok, ahol rendszeresen jelennek meg posztok, nem csak 2-3 havonta.

    A politika nem érdekel, de más jellegű témákban örömmel ovasok szinte mindenről.

    Várom a javaslatokat!

    Blogbejegyzés 6 éve 18

  • Bluetooth low energy beacon-t vagy tag-et keresek

    Sziasztok! Bluetooth low energy beacon-t vagy tag-et keresek. A felhasználás relatíve egyszerű lenne, barátnőm kulcstartójára tenném, hogy a telefonját ha a BLE tag közelében van, ne kelljen PIN-nel nyitni.

    Többfélét találtam a neten, a 2 dolláros kínai kulcstartó keresős tag-ek és a 20 eurós tag-ek közül nem tudom, melyik lenne a jó megoldás.

    Mit javasoltok, melyik gyártmányt érdemes beszerezni, hosszú elem élettartam is fontos lenne. A válaszokat előre is köszönöm!

    Blogbejegyzés 6 éve 4

  • VIVA - 25 év után vége

    Tegnapi nappal bejelentették, hogy 25 év után megszűnik a német VIVA zenecsatorna.

    Gondolom sokan nem is tudják, hogy volt német VIVA is, nekem a 90-es években ez volt a legújabb európai (nem angolszász) zenék forrása. Sokszor amikor hazaértem a suliból, tanulás mellett is ez ment, igaz nem értettem, hogy mit vartyognak, mert nem beszéltem németül, de kit érdekelt. A lényeg az volt, hogy jó zene ment egész nap. Nekem nagy kedvencem volt a Clubrotation és a délutáni Interaktiv. Nagy szerelmem volt Aleksandra Bechtel :B

    Sokszor hajlandó voltam órákig várni, hogy valami új zene menjen rajta, 98-tól pedig egyik-másik friss zenéket bemutató műsoruk után Audiogalaxy-n kerestem a zenéket, hogy gépen is hallgathassam az új szerzeményeket.

    Itt egy jó kis cikk németül tudóknak, hogy mi lett a VJ-kel.

    Nosztalgiára fel!

    Blogbejegyzés 6 éve 12

  • Google Duplex - szuperjó, de...

    A minap járta be a hír a sajtót, hogy a Google promózta a MI/AI mindegy hogy nevezzük technológiáját, ahol is egy éttermi időpontfoglalás és egy fodrásszal való beszélgetés volt a középpontban.

    Az új technológiákat természetesen valamivel promózni kell, iszonyatosan jó, hogy mennyire fejlődik a beszédfelismerés, húsz évvel ezelőtt még az is nagy szám volt, hogy a beszkennelt gépelt/nyomtatott szöveget az OCR úgy ahogy képes volt felismerni, most meg...

    De... Elég szomorú, hogy a technológia fejlődik, és ilyen piti feladatokra használnánk, mert bizonyos iparágak, az élet egyes területein a digitalizáció nem tud beférkőzni. Pl. az éttermek miért nem tudják az étlapjukat digitalizálni, az asztalfoglalásra online módot adni, amikor erre van egy tucat szolgáltatás? Még mindig egy könyvbe ceruzával firkálnak, pedig lenne ennek egyszerűbb módja is. Ugyanez a fodrásznál, autószerelőnél, mindegy kinél.

    Az életnek annyi területe van, ahol lehetne normálisan egyszerű feladatokat digitalizálni, és nem tesszük meg, helyette majd a MI felhívja az ügyfélszolgálatot, vár az ügyintézőre, és elmondja neki, hogy mi a baj...

    Blogbejegyzés 6 éve 28

  • Kylie Jenner elb*f'*gte magát és 1,6 milliárd USD-vel csökkent a Snapchat értéke

    Több kérdőjel is felmerült bennem a fenti hír olvasása közben. Azon nem is nagyon lepődtem meg, hogy nem tudom ki Kylie Jenner, mármint így 35 éves fejjel szégyen, nem szégyen de nem tudom, hogy ki ez a hölgy aki képes egy Twitter üzenettel ekkora "összeg" megsemmisítésére.

    Ami még inkább érdekes, hogy a techcégek így 2018-ban mennyire nem foglalkoznak a felhasználói véleményekkel, nem tesztelik az újításaikat, vagy ha egy széles felhasználói bázis elégedetlenségét fejezi ki a vélelmezett nagyszerű változások bevezetése után, akkor azt szó nélkül hagyják és tévedhetetlennek tartják magukat.

    Arról nem is beszélve, hogy a "befektetőiket" pedig még ez sem igazán hatja meg, hanem egy - bizonyos körökben biztosan nagy elismertségnek számító - személy igen egyszerű kijelentése tud csak gyümölcsöt teremni, mégpedig igen sok pénz elégetésével.

    Az egész történet viszont jól rámutat a mostani IT ipar visszáságaira: minimális értékteremtés és jó ötlet mellett lehet a tech iparban óriási vagyonokat létrehozni, de ez ugyanilyen gyorsan el is éghet egy rossz update-tel. Már majdnem olyan, mint a 2000-es évek elején volt a dotcom lufi kipukkanásakor.

    Blogbejegyzés 6 éve 16

  • Miért nincs politikai elemzés Magyarországon?

    Tegnap hivatalosan is elindult a választási kampány. Tudom, politikáról itt a logout-on nem igazán illik írni, van külön topikja ennek a témakörnek is, ahová relatíve kevesen járnak be és írják meg a véleményüket, de a hangulat szerintem sokszor egész jó.

    Ma reggel gondolkoztam el azon, hogy hogyan is éltem meg a választások előtti időszakot korábban, amíg Magyarországon éltem. Az első ami eszembe ötlött, hogy Török Gábor elemzéseit olvastam és minden nap vártam, hogy valami új jelenjen meg tőle az indexen, hogy aztán akár baráti körben is átrágjuk amit írt.

    Az, hogy egyetért-e valaki vagy sem egy politikai elemző írásával, sokmindentől függ, persze igazán meghatározó az olvasó politikai beállítottsága és hogy mennyire találkozik az elemző gondolata az olvasó véleményével, politikai értékeivel.

    Ami viszont meglepett, hogy mennyire nincs a magyar sajtóban értelmes politikai elemzés. Én személy szerint szívesen olvasnék értelmes és kevésbé részrehajló véleményeket a mai magyar politikai helyzetről, nem napi rednszerességgel, de néhanapján azért jól jönne valami "szellemi táplálék", ami nincs megfertőzve gyűlölettel, vagy nem megrendelésre készül.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 0

  • Osztrák e-matrica agyrém

    Végre. 2018 és van osztrák e-matrica. Végre. És itt el is szállt az örömöm.

    2018-ig kellett várni hogy a sógoréknál is lehessen személyautóra e-matricát venni. Gondolom vártak vele, hogy a technológia kiforrja magát, és amikor már nem lesz túl drága, akkor bevezetik.

    Amikor megjöttek az első hírek az e-matrica vásárlásának menetéről ledobtam a láncot. Azt hittem, hogy a német az egyik legnyakatekertebben a jogszabályokhoz ragaszkodó életképtelen nép, de erre is próbál az osztrák rátenni egy lapáttal.

    Konsumentenschutz. A várázsszó. Mivel nagyon fontos az autópálya üzemeltetőnek a vásárlók jogai, így figyelem: az interneten vett e-matrica a vásárlást követő 18-ik naptól érvényes. :W Nem úgy mint a magyar, hogy a vásárlás pillanatától, hanem várnak 14 napot, mert ugye az internetes vásrlásnál eddig állhatsz el a vásrlástól, és mivel posta fordultával is lemondhatod a dolgot, így adnak még 3 napot, hogy biztos beérjen a lemondás. De nincs baj, mert lehet venni tavasztól az e-matricát a ragasztósat árusító helyeken is.

    Ennyire nyakatekert és a vásárlói kényelmet mellékelő megoldást még mi magyarok sem tudtunk kitalálni.

    Ps.: nekem ez az egész csak azért fáj, mert bérautóval járok haza és könnyebb lett volna a magyar és az osztrák matricát otthonról gépen megvenni. De nem baj...

    Blogbejegyzés 6 éve 35

  • Amazon vs. Kiskereskedő - miért nem lehet legyőzni az Amazont?

    Többféle okból sem tudja az Amazont egy kiskereskedő legyőzni, de ami engem inkább meglep, hogy nem is próbálnak a boltosok ellene tenni. A ZDF-en volt egy riportfilm, amiben azt taglalták, hogy mennyire erős ellenfél az Amazon és hogy bevesárlóutcányi kiskereskedő megy tönkre miattuk.

    Nekünk is van Amazon Prime előfizetésünk, tehát támogatom a gonoszt, de azt látom, hogy a bolttal rendelkező kereskedők sem tesznek meg annak érdekében mindent, hogy ne gyalulja le őket az Amazon. A dokumentumfilm hatására eldöntöttem, hogy nem fogom a következő pár rendeléskor dagasztani az Amazon árbevételét. Mi a tapasztalat és miért nem fog győzni a boltos kereskedő?

    Az Amazon Marketplace-en több kereskedő is árulja a portékáját, így elég egyszerűen meg tudtam keresni és nézni a weboldalukat, hogy lehet-e onnan rendelni. Arra jutottam többféle terméknél és boltnál, hogy:
    - a kiskereskedő weboldalán vagy nincs lehetőség vásárolni, vagy ha van, akkor regisztrálnom kell,
    - csak előreutalásos fizetés van, extra pénzt kérnek el ha PayPal vagy kártyás fizetési módot választom,
    - ugyanazon termék ára drágább, mint a Marketplace-en,
    - a csomagolási és postaköltség drágább a webshopban, mintha ugyanattól a kereskedőtől az amazonon rendelek,
    - sokszor hiányos, illusztráció/információ nélküli a webshop.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 6 éve 26