VoidXs blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Így hallotok ti: átlagember a hifista ellen

    Mind hallottunk már a köznyelvben csak audiofoolnak csúfolt audiofilről: a hallás önjelölt istene, aki olyan nem létező jelenségeket is világosabban észlel a Napnál, mint például két veszteségmentes tömörítés vagy digitális kábel közti különbség, általában fél füllel a konyhából is. Természetesen képes megkülönböztetni puszta füllel olyan 0,01 dB-es hangerőkülönbséget, amit a különböző hangszórókábelek okoznak, miközben az embernél végtelenszer érzékenyebb és tökéletesen megismételhető eredményeket produkáló mérőmikrofonnal is épp csak megáll picivel a zajszint felett. Vaktesztet nyilván nem vállal, csak mesél róla, hogy mennyire pontosan elvégezte a barátaival. Na, őket vettem rá mégis egy hallásvizsgálatra, pedig a HDMI-s bukás óta jobban félnek tőle, mint tolvaj a rendőrtől.

    Elöljáróban megjegyezném, hogy léteznek emberi hifisták és házimozisok.
    Ez most nem róluk szól.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 198

  • A 42069. kérdőív, de ez most más

    Félév vége van az egyetemeken, sokan szeretnének statisztikákat a diplomatervükbe vagy szakdolgozatukba, így elárasztják a közösségi oldalakat a kitöltőkért kunyorgó kérdőívek. Ha már kénytelen vagyok beállni a sorba, nem szeretnék egy lenni a sok közül, így egy játékos teszttel készültem a nagyérdeműnek. A kutatásomban bizonyos hangtechnológiák hatékonyságára vagyok kíváncsi, így a "kérdőív" valójában egy játék arról, hogy ezeket a technológiákat használva, saját zenét betöltve (csak WAV-ot eszik, bocsi), elérhető-e egy kívánt eredmény vagy sem.

    Négyféle teszttel készültem, ezek mindegyike az innen letölthető, Nuance nevű szoftverben található. Az első három arról szól, hogy sikerül-e egy keverőnek átadnia adott irányból szóló hangokat. Fejhallgató szükséges hozzá, a menüben található fejhallgató virtualizációt bepipálva. Elhelyez egy hangot valamilyen irányban, balra-jobbra, fel-le, vagy előre-hátra, és ebből kell néhányat vakon megtippelni. Mivel ez az embereknek a valós térben könnyen megy, az eredmény nem a hallásról ad képet, hanem hogy a szoftver működik-e vagy sem. Rendszerint az előre-hátra irányt rosszul tudják átadni az ilyen megoldások, ezért kérdéses, hogy ez is közéjük tartozik-e.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 2 éve 15