weiss blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Bojler vízkőtlenítés

    Januárban arra jöttünk vissza a lakásba, hogy csöpög a bojler. Hívtunk szakit, aki vízkőtlenítette ill. cserélte benne, amit kellett. Utoljára 5 éve volt, szóval már rá is fért. Mindenhol azt olvastam, hogy mennyire csökken a fogyasztás ezután, így kíváncsian vártam az alacsonyabb villanyszámlát.

    Hát én nem tudom honnan szedte mindenki ezt a csökkenést, de nálunk semmi ilyesmi nem történt. Konkrétan az elmúlt 5 hónap éjjeli villany fogyasztás átlaga szinte teljesen megegyezik az előző 5 év átlagával, és az 5 éves fogyasztásban sem volt semmilyen növekvő trend.

    Részemről:

    Blogbejegyzés 11 hónapja 27

  • Ez gáz...

    Vége a fűtésszezonnak, így összevetettem szüleim családi házának gázfogyasztását a napi átlaghőmérséklettel. A házról: szoci építés, 1 szintes, 50 cm falak, valszeg gázszilikát, semmi szigetelés, csak 2 rétegű műanyag ablakok. A napi középhőmérséklet a legközelebbi meteorológiai állomásról van. Gázzal főznek, ill. a melegvizet is gáz adja, így a nyári adatok alapján (átlag 1,27 m3/nap) kompenzáltam a mérést. Őszintén nem gondoltam volna, hogy ilyen szép lineáris lesz az összefüggés. Konklúzió nincs, majd ha lesz szigetelés vagy kazáncsere, össze lehet vetni, addig is érdekességnek megteszi.

    Blogbejegyzés 10 hónapja 23

  • Energetikai tanúsítvány

    Nemrég olvastam valahol, hogy az EU-ban 2033-tól minden lakásnak/háznak legalább D-s energetikai besorolásúnak kell lennie. Mikor vettük a lakásunkat /BP, 39 nm, gangos/, már kellett energetikai tanúsítványt készíteni, amely szerint a lakás G-s besorolású, és akkor nem foglalkoztam vele, mert ez nem járt semmilyen kötelezettséggel. Ezt a weboldalat találtam, ahol leírják, hogy ez mit is jelent.

    Nade, a tanúsítványban mindent csak saccolnak, nekem viszont vannak több évre visszamenő mért adataim, ún. rezsiszámlák.

    A G úgy jött ki, hogy a fűtés és a melegvíz becsült energiaigényét összeadták, esetünkben:
    (9344,51 kWh + 2737,8 kWh) / 39 nm = 309,8 kWh/nm

    A mért értékek alapján:
    (3434,76 kWh + 1513,4 kWh) / 39 nm = 126,87 kWh/nm

    Ez pedig még bőven C-s besorolás. Nem értek a lovakhoz, nem tudom, mit nem vettek figyelembe, vagy én mit számoltam el, de hacsak a gázóra/villanyóra nem mér rosszul, ennyi az annyi, és nem, nem fagyoskodunk télen. A lényeg, hogy gondolom van pár ilyen lakás az országban, ahol igazából semmit sem kellene csinálni, aztán mégis benne vagyunk a statisztikában.

    Blogbejegyzés 1 éve 24

  • Enermax Pro82+ ventilátor csere

    10 /talán, ki számolja/ év után picit hangos lett az eredeti ventilátor a tápban, semmi komoly, de teljes csendben már lehetett hallani. Egy gond van ezekkel, hogy a tápventilátor 4 pines, de nem PWM, hanem van neki egy extra 12 V vezetéke. A kiosztás tehát így néz ki:

    sárga - 12 V
    fekete - GND
    fehér - tacho
    piros - ventilátor meghajtó

    A gyári ventilátor alapból 2,5 V-ot kap, és a 12 V ágon 12 mA-t vesz fel. Sajnos nem elég csak az új ventilátor 3 vezetékét bekötni, mert akkor a táp nem indul el, de ha egy 1 kΩ-os ellenállást kötünk a sárga és a fekete vezetékek közé, akkor szépen megy minden. Az Arctic P12 el is indul, bár a 460-as fordulatával picit lassabb, mint a gyári az 530-cal.

    Blogbejegyzés 1 éve 6

  • Ügyfélkapu szívás

    Történt, hogy nem tudok belépni az ügyfélkapuba. Nem tudtam mi van, mert csak egy semmitmondó hiba ID-t kaptam belépéskor, szóval írtam a helpdesknek. Egész gyorsan válaszoltak is, hogy valószínűleg lejárt a személyim, és mivel külföldi vagyok, mehetek a kormányablakba. Tök jó, van is egy a környéken, bementem, ügyintéző mondta, hogy persze, semmi gond, csak itt frissíti az adatokat, és kész is vagyunk. Jött egy email az újraaktiválásról, új jelszó, és... ugyanaz a hiba.

    Bementem megint, hogy biztos jók-e az adatok, de megerősítették, hogy igen. Megint újraaktiválás, semmi nem változott.

    Újból írtam a helpdesknek. Bekérték ugyanazokat az adatokat, amelyek amúgy is benne vannak a levelezésben, csak azért, hogy már 3x is megkapjam ugyanazt a sablon emailt.

    Most nem tudom, hogy ott hülyék dolgoznak, vagy csak simán rosszindulatúak. Én lehúztam kb. 5 évet helpdesken, ebből kettőt állami szférában, de ha ilyet csinálok, páros lábbal rúgnak ki.

    És zseniális, hogy csak az egymásra mutogatás megy :W

    UPDATE - 2022.08.10

    Történetünk szerencsés véget ért, egy másik kormányablakban kenték-vágták a szitut, valami módosítás gombra nyomtak, újra nyilván lettem tartva, működik minden, öröm és boldogság.

    Blogbejegyzés 2 éve 11

  • Twitter WTF

    Próbáltam regelni Twitterre, mert meguntam, hogy feldobálja a szar popupjait, mikor csak olvasnék. Ez egy szar. Ez egy fos. Szerintem egy random óvodás értelmesebb szoftvert húzogat össze akármiben is. Választani kell felhasználónevet, de ha olyat választasz, ami már foglalt, nem szól, csak odarak a végére egy kettest :W Utána erőlteti a 2FA-t, OK, megadom a telefonszámomat, de nem jön SMS. És függöny. Email foglalt, reget törölni nem tudom, kontentet nem látok, csak kilépni tudok, vagy küldetni új SMS-t, ami nem jön meg. Gondolom ezért valaki a Szilícium-völgyben 6számjegyű fizut kapott.

    Update: Hibabejelentőn keresztül lehetett nekik írni, pár óra alatt válaszoltak, unlockolták az accountot, és elnézést is kértek. Öröm és boldogság.

    Blogbejegyzés 2 éve 4

  • Legyél te is olyan, mint Andris

    Volt kollégám, nem beszéltem vele 100 éve, ma írt nekem Messengeren. Válaszoltam neki, megköszönte, mindenki ment a dolgára. Semmi smalltalk, semmi bullshittelés. Legyél te is olyan, mint Andris.

    Blogbejegyzés 2 éve 19

  • 100 év múlva

    Szerintetek milyen lesz 100 év múlva az egyszeri emberek élete? Hagyjuk a mindenféle katasztrófákat, meg a nukleáris holokausztot, ill. a többi sci-fi dolgot, és tételezzük fel, hogy mindenki éli a kis tyúkszaros életét mint most. Nyilván az emberiség fejlődik, de alapvető dolgok azért nem nagyon változnak, gondoljunk csak bele mi volt 100 éve.

    Szóval olyanokra gondolok, hogy mivel fogunk fűteni a pesti belvárosi lakásokban ill. vidéken, ha elfogy a földgáz vagy megfizethetetlenül drága lesz, még mindig 5x8 órát dolgozunk, lesz még készpénz, integrálódik-e jobban Európa, a közembernek lesznek még autói, etc.

    Szigorúan a realitások talaján maradva.

    Blogbejegyzés 2 éve 127

  • A(z) Repülő be fut

    Kösz, Samsung.

    Blogbejegyzés 2 éve 9

  • Orosz gugli találatok

    Egy ideje ha keresek pl. valami barkácstémára, akkor kapok fura .ru oldalakat találatnak, néha egész jó fordítással, persze a képek oroszul vannak. Ez hogy a túróba működik? Le van generálva az oldal magyarul is a gugli meg felnyalja, de mégis minek lenne? Mondjuk egy picit zavar, hogy az első oldalon vannak listázva.

    Blogbejegyzés 2 éve 19

  • Whirlpool AWE 7749 fedél rozsdátlanítás

    Van ez a csoda felültöltős mosógépünk, ami BTW teljesen kielégít minket /kacsintós smiley/, csak szériahiba az összesnél, hogy a fedél rozsdásodik, mert sima vaslemezből készül, és a végén koncentrálódik a víz mosás után. Semmi gond, fedél leszed, pléh lecsavaroz, rozsda eltávolít.

    Itt kell kipöckölni a stifteket a leszedéshez, az a 2 drótdarab rugóztatja az ajtót

    Kapott egy réteg alapozót...

    ... meg 2 réteg akrilt

    Elég ronda lett, de pont nem szoktam nézegetni. Kicsit ki is lett takarítva a fedél alja, volt dzsuva rendesen.

    UPDATE 2023.12.19

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 3 éve 20

  • Az villamos bérrollerekrül és másrul

    Mennyi cég fog még ilyen szarokat kínálni Pesten? Lassan nem férek el a járdán az elhagyott rollerektől. Komolyan nincs semmi szabályozás, hogy ne lehessen csak úgy a járda közepén otthagyni? De még a járda szélén sincs mindig hely, hogy csak úgy ott legyen. BTW, az is jó nagy barom volt aki a szűk járdákra cserepes fákat rakatott meg sövényt, a gyalogos meg férjen el a maradék 80 centin. A kocsmák előtt a kinti asztalok a másik kedvencem, betiltanám mindet. Persze ahol van hely ott még akár jó is lenne, de a kedves vendégek szétterpeszkednek, gyalogos meg kapja be, húzza össze magát, vagy kerüljön nagy ívben.

    Blogbejegyzés 3 éve 24

  • Edifier R1280T

    Impulzusvásárlás volt, megláttam az aprók között. Már bánom. Egy cca. 15 éves Creative T3030-at akartam vele kiváltani, mert hogy biztos milyen szép hangja van, mert hogy 1 hangfal magában akkora, mint a Creative basszusládája, de nem. Nem vagyok vájt fülű, meg audiofil, meg semmi ilyen, egyszerűen annyira nem jött be a hangzása, hogy az valami hihetetlen. Tekergettem a potikat jobbra-balra, de semmi javulás, csak a hangszín változott. A Creative-nál érezted a basszust, nem nagyon, de azért észrevehetően, és a többi hang is olyan, nem is tudom, természetesen szólt. Na mindegy, majd kitalálom mi legyen vele, valszeg édesanyám megkapja. Úgy érzem, picit túl van hájpolva.

    Blogbejegyzés 3 éve 35

  • Core i3-4160 IGP vs. Radeon 8350

    Egy Athlon X4 845-öt cseréltem az egyik gépemben i3-4160-ra, és kiderült, hogy az IGP-je erősebb, mint a Radeon, így ment is a gépből. Csak képet ad, így gyakorlati jelentősége nincs a dolognak. A procik között nincs nagy különbség, mondjuk netezés kevésbé tűnik akadósnak.

    i3-4160

    Radeon 8350

    Blogbejegyzés 3 éve 1

  • Rutymák az emberek

    Szabizgatunk Salgótarján környékén, de a helyszín talán nem is fontos. Túrázunk, megnézzük a környék természeti szépségeit, és a hányinger kerülget. Értem én, hogy az emberre a legváratlanabb pillanatokban jön rá a szarhatnék, de komolyan, nem lehetne elsétálni 10 métert be az erdőbe? Miért kell közvetlenül a túraútvonalon betétet, emberi ürüléket, szaros papírzsepit, meg úgy egyáltalán papírzsepit kerülgetnem? Komolyan itt tartunk?

    P.S.: Nem akarok flame-et indítani, ezért a kommentelést kivételesen letiltom.

    Blogbejegyzés 3 éve 0