XharX blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Az a fránya felvételi!

    Már korábban is írtam személyes bejegyzést, amiben részleteztem, hogy kissé el vagyok veszve ilyen téren. Azóta persze már rég le kellett adni, végül villamosmérnöknek jelentkeztem első helyen. Ezzel a mai reggelig meg is voltam elégedve, amikor is tudatosult bennem, hogy ma van az utolsó nap a sorrend változtatásra.
    Elbizonytalanodtam, amiben még gondolkozom a mechatronika. Ha hinni lehet a tendenciának, ebben az évben is alig lesz a kettő között pontkülönbség(Debreceni Egyetem) és mindkettőre elég lesz, szóval amelyik első helyen van, az nyert. Már elolvastam több egyetem leírását is a szakokról, kb semmivel nem lettem előrébb, annyira általános leírásokat találni. Nehéz kérdés ez most. :U

    Blogbejegyzés 9 éve 10

  • Mennyire kell a rajztehetség műszakira?

    Üdv mindenkinek aki betéved!

    Már volt egy bejegyzésem továbbtanulási dilemmámról, de végül döntöttem, legalábbis részben. Még nem tudom mit jelölök meg elsőnek, de sorrenden kívül a 3 már megvan. Gépészmérnöki, mechatronika, villamosmérnöki. Gondoltam én, de most felvetült bennem a kérdés, hogy a három között van e olyan amelyik komolyabb rajztudást igényel. Térlátásom van, vonalzóval, körzővel tudok rajzolni, ehhez nagy tehetség nem kell szerintem, de szabad kézzel szerintem botrányos amit művelek. Szerencsére rajzalkalmassági nincs ezekből, így gondolom nem lehet annyira őrdöngős, ha mégis, akkor majd nyáron eljárok egy tanfolyamra.
    Ahogy láttam az elmúlt jó 1000 napomban, itt a lapcsalád oldalain szaladgál elég sok mérnök, ezért is tettem fel itt a kérdést
    Ha valaki válaszol, előre is köszönöm! :R

    Blogbejegyzés 9 éve 16

  • "Mi leszel ha nagy leszel?"

    Rengeteget hallgattam ezt a kérdést, de gondolom sok más kisgyereknek is kijutott ebből a része. A távoli családtagok, a család barátai minden találkozásnál a kisgyereknek nekiálltak ezzel a kérdéssel, bár tudtuk, se őket, se engem nem érdekel, miért is érdekelne. Persze egy kisgyerek fejében sok őrült ötlet megfordul, én viszont földhözragadt voltam, válaszoltam mindig erélyesen: matektanár. Nyilván magam se tudtam mit akarok, nem is kellett, de volt valami amiből én voltam a legjobb az osztályban, meg anyukám is előszeretettel mondta, hogy legyek az. Aztán a matematika szeretete elhalványult, gimnáziumban már nem én voltam az osztály legjobbja, mondjuk sose figyeltem, nem is érdekelt. Ekkor magam se tudtam mit akarok, de pont a "züllés" játszódott le különböző okok miatt nálam, nem is vagyok rá büszke.
    Majd jött a következő nagy ötletem, mérnök leszek. Persze kettes matek jeggyel ez vicces kijelentés volt, de még mindig nagyon messze a választás ideje, gondoltam.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 13

  • Hangerőszabályzó. Hiányzik vagy elhanyagolható?

    Új fejhallgató vásárlása előtt állok PC-hez, amit "mindenes" célokra fognék be. Eddig is volt hangerőszabályzó nélküli fejhallgatóm, de egyedül zenére, úgy nem volt kényelmetlen annak hátránya, főleg, hogy általában nem is PC-hez csatlakozott. Így viszont felmerült bennem, hogy mennyire jelenthetne ennek hiánya gondot, vagy bőven kielégítő a szoftveres állítgatás. Szóval akinek volt már hasonló dilemmája, vagy csak megosztaná a tapasztalatait, szeretettel várom :R

    Blogbejegyzés 9 éve 11

  • József Attila-Születésnapomra

    Elöljáróban annyit magamról, hogy irodalom szerető ember vagyok, az utóbbi két évben rengeteg szabadidőm szenteltem a különböző alkotásoknak legyen az novella, regény, vers vagy bármilyen műfaj. Nyilván nekem is megvannak a magam kedvencei mind világirodalmi, mind hazai szinten. Ennek ellenére egyetlen dolgot sosem tűrtem, ha megzenésítenek egy-egy verset, valahogy mindig furán ráncoltam a homlokom, elég csak a Kárpátia Góg és Magógjára gondolnom. Ellenben ma találkoztam YT videók közt ezzel a feldolgozással, és legnagyobb meglepetésemre tetszett.

    Remélem valakinek elnyeri a tetszését rajtam kívül is :R

    Blogbejegyzés 9 éve 3

  • Nehéz is a windows telepítés

    Egyik ismerősöm mondja ma, hogy holnap hozza meg az új laptopját és nem e szaladnék le beüzemelni. Mondom rendben, kérdeztem milyen, hogy meglessem mivel is lesz holnap dolgom. Nem rossz darab amúgy, modern konstrukció ami már jó pont. Na mindegy is, beszélünk tovább és feljön, hogy amúgy a bátyjának is tegyem már újra ha ott vagyok, mert a gyári win 8 már azon se az igazi, gondolom az elmúlt 1 éves használat alatt tele lett barmolva. Eddig semmi gond, szokásos. Viszont a problémám. A srác első éves mérnökinformatikus aki előtte 4 évig informatika szakra járt gimiben, 5-ös infó érettségi, ecdl vizsga stb. Nagyobbik srác szintúgy 4 év gimis infó, 2 év valami web akármin és rendszergazdai képzésen és 1 év programozói képzéssel gazdagabb. Tudom, hogy ez nem tananyag és ilyen roppant bonyolult informatika kommandósoknak is nehéz feladatot nem tanítanak, de nekem ez kicsit úgy fáj, hogy ezek után se megy. :(((

    Blogbejegyzés 10 éve 85

  • Fizika...olyat meg minek tanulni?

    Elkezdődött egy újabb iskola év, ha minden jól megy az utolsó középiskolai "roham". Mint mindig az első napunkon kiöltözve bementünk, meghallgattuk a tanévnyitót, az új tanárokat mutatták be(ha van) és a bejövő osztályok ismertetése, meg persze a lelki vezetőnk beszéde. Utána mindenki az osztályával a termébe, ott az osztályfőnök a szokásos köröket lefutotta velünk, a több éve változatlan tűzvédelmi oktatás és házirend ismertetésének keretében. Majd némi megbeszélés különböző dolgokról(pl szalagavató jaj de jó) és végül az órarend. A szakunknak megfelelően az átlagtól több informatika, és a szokásos számban a többi óra. Valami mégis hiányzik. Fizika sehol. Ezzel még úgy magába semmi gondom nem is lenne, felülemelkedek azon, hogy emelt fizika-matekként kezdtük és mára sehol egy fizika, nem nézem azt, hogy egyes esetekben informatika mellé(ami mint írtam most a szakunk) még kérhetik is, de ének óra kell. Két évente ugyanazt elmondják más tanárok? Igen. Attól tanuljuk? Hát persze.
    Művészettörténet óra kell, pedig két év alatt végigvettünk mindent.. de az is kell. Még egy hittan? Az se árt.
    Plusz egy biosz kell? Igen. Miért? Mert a szaktanár kérte. Szakunk vagy ahhoz kapcsolódó? Nem. Van rá emelt és közép szinten fakultáció? Igen.
    Fizika az viszont teljesen felesleges. Az i-re a pontot természetesen az tette fel, hogy az emelt fizika fakt el se indult,mert velem együtt 3-an voltunk. Középszinten sincs, bár az nem érintett volna.

    Blogbejegyzés 10 éve 46

  • Egy adag nosztalgia: Gothic

    Üdvözöl az új otthonod, egy borús világ kegyetlen szelete. És, hogy te ki vagy? Az itt senkit se érdekel!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 10 éve 54

  • Trust GTX10...elrettentés.

    Az utóbbi időben, hogy barátnőmmel nem tudunk olyan sokat találkozni és napközben is alig-alig érünk rá rászoktunk arra, hogy este 2-3 órát is elbeszélgessünk egyszerre. A telefonszámlám már egy jó ideje az egekben van, így aligha lett volna gazdaságos ilyen hosszú időt arról beszélni, ezért találtuk ki, hogy valahogy neten kéne ezt megoldani. A viber erre tökéletesnek bizonyult, az esetek 95%-ban megbízható kapcsolat ahogy észrevettük. Na nem is ez a lényeg, mivel nem akartam telefonhoz kötni magam kényelmi okokból(plusz jóval stabilabb a net mint telón wifivel), ezért ezeket a gépről bonyolítottam. Igen ám, de a játékhoz és zenéhez használt fejhallgatómon mikrofon nincs. A talpas megoldás megint kényelmetlen, így be is szereztem valami kacatot(2700 Ft a helyi kiskerben) ami beszélgetni pont elég is. Az is volt, de hamar megadta magát, én butus meg beneveztem megint egy ugyanilyenre, de az se élte meg a 3 hónapot, szóval feljebb toltam a keretet olyan 5-6 ezer magasságába(többet egy ilyen mikis, 99%-ban gamernek titulált csodáért nem adok).

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 9

  • Agyam eldobom, hogy egyes helyeken mi van

    Múltkor vettem az egyik gépbe itthon egy CPU hűtőt, annak rendje és módja szerint beköltözött, de az addig is éppen elég ATX 12V-os kábel útjába volt a borda. Mondom semmi baj, közelben van város, van ott két ilyen üzlet is ahol szoktam vásárolni apróbb dolgokat, egy toldás vagy egy 4 pin-8 pin átalakító is tökéletes lesz. Netről nem akartam rendelni mivel gyorsba kellett és semmit nem terveztem venni már mostanság, egy 350 ft-os kábel miatt meg 1000/1500 kiszállítási díj nevetséges. A történethez hozzátartozik, hogy mostanság élni alig van idő, meló, tanulás stb. mellett. Szóval ez még váratott magára, mondom barátnőm miatt holnap úgyis beszaladok a városba, egy kis pár perces kitérő belefér.
    Viszont az előbb a telefonom csörög, mondják, hogy pont számtek boltba vannak , mondjam mi kell. Hát elmondtam, oké, teló lerak. Két perc múlva csörög, hogy inkább oda adnak a boltosnak. Mondom jó, illendően napszaknak megfelelően köszönök és mondom is a kívánt terméket. Először valamit elkezdett magyarázni a cpu hűtő ventiről, de mondom oké, biztos azt értette, hogy 4 tűs meg cpu és ebből asszociált rá. Na még egyszer mi kell, még mindig azt kapom, hogy a cpu hűtő ventijét nem tápról kell leszedni, hanem a lapra dugni. Aztán már nagy nehezen körbemagyarázom, hogy kis dugasz ott a cpu mellett amiből tápból megy kis másik dugasz, 4 vagy 8 pin, esetemben 4, arra kell toldás vagy 4-8 átalakító. Erre megkapom, hogy annak semmi köze nincs a cpu áramellátásához.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 8