10 gigabites LAN otthonra

Egy 10G hálózat építését és konfigurálását mutatom be a cikkben, lépésről lépésre. – írta: Robert07, 8 éve

Hardver és építés

Most hogy kimásoltam a lényeget a Wikipediáról, ejtenék egy pár szót arról, hogy én mit fogok használni. Az árak azok, amiket én fizettem értük, és a szállítási költséget tartalmazzák. Mindent az eBay-ről rendeltem, a hálókártyák GSP-vel jöttek az Egyesült Államokból, a többit helyi (UK) eladóktól vettem.

2 db Mellanox ConnectX-2 MNPA19-XTR hálókártya --- $57.29

2 db FiberStore SFP-10G31-10 CO 10GBASE-LR transceiver --- £5.00

És egy 20 m-es SM LC-LC citromsárga optikai kábel --- £3.20

A szerverben egy Opteron 4365EE processzor, 16 GB RAM és jó néhány HDD van, a megosztott fájloknak. Windows Server 2016-ot futtat, és ezen fog futni a pfSense is Hyper-V alatt.

A kliens egy Windows 10 Enterprise alapú PC, az adatlapomon megtaláljátok a többit.

De kezdjük is az építést. Az első lépés nyilván a kártyák beszerelése, optikai transceiverek behelyezése, és a kábel csatlakoztatása, ez eddig elég egyértelmű, nekem itt már látta egymást a két számítógép, viszont csak “Unidentified Network”-ként volt a hálózat feltüntetve. Fájlokat tudtam másolni, viszont én a szerver internetkapcsolatát is meg szerettem volna osztani a klienssel, és itt kezdődtek a problémák.

A Windows internet sharing funkciója valamiért nem működött, egyszerűen bármit próbáltam, nem tudott a kliens az internetre kapcsolódni. A Windows-os network bridge eljutott odáig, hogy a kliens kapott egy IP-t ugyanazon a subneten, amin a szerver volt, viszont valamiért nem tudtam a megosztott fájlokat megnyitni. A mappákat listázta, viszont a fájlokkal nem tudtam mit kezdeni. Még a képek előnézete se jelent meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt