A nagy kínai fülhallgatóteszt

Olcsón is lehet nagyon jót? Lemerültem az Aliexpress legmélyebb bugyraiba és mutatom, mit találtam... – írta: Dave™, 9 éve

Előszó

Előszó
Pár hónappal ezelőtt jött az ötlet, hogy ha már annyi minden remek dolgot lehet kapni Kínából, akkor érdemes lenne megnézni, mit is kínálnak fülhallgató fronton. Igazából nem volt szükségem fülhallgatóra, de mivel régebben aktívan foglalkoztam velük, és még erősen él bennem, hogy némelyik Xears-nek milyen remek hangja volt (ezek a „kamu német” fülhallgatók 100% kínai OEM termékek voltak, csak az áruk volt európai), gondoltam teszek egy pár darabos próbavásárlást, hogy megnézzem mit kapunk 2015-ben pár dollárért az Aliexpress-ről.

A célom eredetileg egy kis tapasztalatszerzés, illetve egy rövid cikk volt, a vége pedig az lett, hogy közel 20 típust próbáltam végig (ebből több a kukában végezte, mielőtt megérte volna a tesztet), elköltöttem kb. 50 ezer forintot (csak tippelek, nem követtem pontosan, és ebből van, amin már túladtam, van amit elajándékoztam, meg egy olyan is, ami a többi többszörösébe került, de erről majd egy későbbi időpontban írok) és rengeteg értékes tapasztalatra tettem szert.

Számos remek darab mellett becsúszott néhány kevésbé remek is, mielőtt még úgy tűnne, hogy nem lehet mellényúlni egy aliexpress-es vásárlással. De bizony lehet, több füles sajnos nem jutott el a tesztig sem, rögtön a kukában végezte. Fontos tapasztalat: három dollár alatt nem lehet kapni értelmes minőséget, nekem legalábbis nem sikerült. Utána viszont nagyon szórnak az árak, és nem szabad az alapján dönteni, de éppen azért készült ez a beszámoló is, hogy megkönnyítsem a tájékozódást.

A fülesek jellemzően a 6-14 dollár közötti ársávban mozognak, pár egyszerűbb kivétellel, amik 3-4 dollárba kerültek. A mellékelt képek - az első kivételével, ami saját - netes forrásból származnak, mert ugyan csináltam sajátokat is, de ezeken sokkal jobban látszódik a lényeg, úgyhogy inkább ezeket használom.

Hogyan „teszteltem”…
A tapasztalatszerzés hosszabb folyamat eredménye, 1-2 hónapja használatban van a fülhallgatók többsége, és ugyan vannak keveset futott darabok, jó pár óra mindegyikbe került, tehát a kezdeti bejáratáson túlvannak. Forrásként a (fülhallgatókhoz) legjellemzőbb eszközt, egy okostelefont használtam, egészen konkrétan egy Meizu m2 Note volt az alany, amin az audio kimenet erősítése 100%-ra lett módosítva a telefon szervizmenüjében (ez gyárilag 77,5%, ezt egyébként minden m2 Note tulajnak javaslom, érdemes megtenni).

A zenei felhozatal vegyes, van benne jazz, lo-fi, trip-hop, pop, akusztikus is, igyekeztem a finomabb, hangszeres darabokat preferálni, számomra ott jobban kijönnek a finomabb különbségek is. Rangsort nem állítok fel, mert elég eltérő karakterek, és nem lenne korrekt a saját preferenciáim alapján sorba állítani őket, azt viszont el fogom árulni, hogy mely darabok voltak nagy hatással rám.

Mivel mindenkinek más a füle, illetve az ízlése, ezért ezeket kezeljétek a helyükön, de aggodalomra semmi ok: mindegyiknél igyekszem egyrészt megőrizni az objektivitást, továbbá kiemelni az erősségeket, gyengeségeket. Elöljáróban fontos még leszögezni, hogy az egyik gyártó felülreprezentált a tesztben, de ennek jó oka van, remek minőséget nyújtanak kiváló áron, plusz elég termékenyen ontják magukból az új modelleket is. A bemutató nagyjából a fülesek érkezésének sorrendjében mutatja be a különböző modelleket, ezzel megőrizve az egész folyamat tanulási görbéjét is. :)

Még egy utolsó dolog
Bár külön ki fogok rá térni rá az egyes modellek esetében, de fontos elöljáróban megjegyezni, hogy a hangot nagyon jelentős mértékben befolyásolja az illeszték (gumiharang, szilikon bogyó, kinek hogy tetszik), hiszen ez teremt fizikai kapcsolatot a hallójáratunk és a fülhallgató között.

Ez a közvetítő közeg, éppen ezért a formája, anyaga, méretei egyaránt befolyásolják a végeredményt, és senkinek sem javaslom, hogy elkövesse azt a hibát, hogy csak a gyári illesztékekkel próbál ki valamit, lehet, hogy egy másikkal pont a kívánt irányban tudja finomhangolni a hangot, és ez egy viszonylag minimális befektetés, nagy megtérüléssel. Nem kell itt drága vagy nagyon különleges illesztékekre gondolni, sokaknak akad otthon is többféle, de nem meglepő módon ezt is aprópénzért tudunk venni Kínából. :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények