A vándor Brocken utolsó csatája

Engem ért a megtiszteltetés, hogy utolsó tesztelőként megizzasszam a PH!/Logout Vándorbrockenjét. – írta: Speed®, 12 éve

Résztvevők

És akkor a résztvevőkről néhány szót:

Alpenföhn Brocken

Megjelenése óta töretlen népszerűség övezi, okkal, hiszen igényes kivitelezés és jó koncepció jellemzi. 4 közvetlen érintkezésű vastag hőcsöve és ritkás, közepes felületű bordázata kompromisszumos megoldás, ugyanakkor elégséges az átlagosan tuningolt központi egységek hűvösen tartására, halk üzemben.

Nincs szükség extrém légszállításra, így a melléket Föhn ventillátor ritkán pörög fel és akkoris csak középső tartományig (feltéve, ha az alaplapra bízzuk a vezérlést, nálam konkrétan előlapi panellel van szabályozva, szeretem a konstans ~némaságot).

Az egyedüli tény, ami elrettentheti a felhasználót a gyári venti használatától (ill. módosítás nélküli használatától), az a lila megvilágítás..de ez egyéni ízlés kérdése... részemről broáf.

Szerelése viszonylag egyszerű, a proci felőli támlábak rögzítése álló házban viszont horror, a multihornyos megoldások hátránya..megoldás igen egyszerű, fekvő állapot..némi mazochizmus megléte esetén állva is megoldható (megoldottam x).


Brocken in da house

Cooler Master Z600

A "nagy öreg", passzív üzemre kihegyezve, brutál mérettel, nagy hőkapacitás és elméletileg jó teljesítmény jellemzi, mai rendszerekhez viszont utólag megvásárolható szerelőkittel jó csak.

A kialakítása kedvez a klasszikusabb méretű, alsótápos házak "viharsarkának", ahol is hátulról-felülről szívóhatás éri, nálam a felső venti picit távolabb van, így a passzív üzem nem volt valami fényes...
Gyorsan hozzáteszem, a gyártó annó 89W TDPhez ajánlotta csak így, szóval én a húzott i7-tel picit komolyabb igényt támasztottam (~110W).


2 ventivel overkill..

Szerelése viszonylag egyszerű, a ventik rögzítése már tovább tart, de stabilabb is a csavaros megoldás, mint a drótos vackok, részemről csípem.

2 ventivel szerelve kilövi a hátsó házventit, akkora, sajnos a teljesítményen akkora mértékben nem javít ez, mint a látvány brutalitásán..ha nem erőltették volna a teljesen nyitott dizájnt ill. az X alakot, kockaként bizonyos szitukban 3-5°C javulást láthatnánk, ami elég lett volna, hogy a HR-01 Plust is elcsépálja anno... Így viszont ő a király, ill. ő volt, míg meg nem jelent az utód, alias HR-02:

Thermalright HR-02

Aki kicsit is jártas a témában, biztosan hallott/látott róla valamit, részemről a beszerzése óta érzem befejezettnek a gépemet a hűtés terén, nagyon korrekt.
Optimalizálták a modern igényekhez (130W TDP-ig mehet passzívan a gyártó szerint), a kialakításnak hála egy hátsó rendszerhűtő minimális huzata elég az átszellőztetéséhez, ráadásul a lap elé eső részén (RAM-ok, főtáp, IDE/SATA rész) is könnyebb a szerelés..

Negatívumnak a hagyományosan pocsék talpat tudom felhozni, ez amolyan Tr szokás, meg lehet éppen magyarázni bizonyos IHS-ek homorúságával, de általában javul a teljesítmény egy lappolás/polír után jópár °C-t, szóval mégis csak pocsék gyárilag.

A szerelése pofonegyszerű, keret a lapra, 2 csavar a rögzítőbe és kész. Specialitás, hogy rögzített állapotban is módosítható a leszorítóerő (40-70lbs) egy okos megoldás segítségével..említett IHS gondok okán néha jól jön. Ami a venti rögzítését illeti, azzal viszont vért hugyoztam kb., igaz, önhibámból, a leírás ellenére utólag akartam beakasztani a drótokat
De ettől függetlenül is, kitalálhatnának már valami egyszerűbbet/stabilabbat... Még szerencse, hogy alapvetően passzív üzemre vettem, szóval csak eme teszt kedvéért szívattam magam.


Ésszel alkotva..

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!