A Windows 7 licencelése

Hogy ússzuk meg a legolcsóbban a legális Win7-et!? – írta: beteg, 15 éve

Annak, aki legális Windows 7-et kíván használni, a számára legoptimálisabb választáshoz szüksége van némi információra. Egyrészt választania kell a verziók között, másrészt az elérhető licenckonstrukciók között.

A döntéshez, hogy melyik verziót is vásárolja meg, könnyű megtalálni a segítséget. Többek közt itt az IT café-n is van fent cikk a verziókról:

[Mit kell tudni a Windows 7 kiadásairól?]

Aki a táblázatokat jobban szeretni, annak pedig ez fog tetszeni:

[Windows 7 verziók összehasonlítása]

Én most a licenceléssel kapcsolatos legfontosabb infókat próbálom meg itt összegezni.

A Microsoft termékeit alapvetően három féle konstrukcióban lehetséges megvásárolni:

OEM (Original Equipment Manufacturer)
Dobozos (FPP Full Package Product)
Mennyiségi licenc

A három lehetőség között sok az összefüggés, az átfedés, a kivétel, a kizárás. Aszerint sem lehet őket egyértelműen szétválasztani, hogy a felhasználó magán személy, otthoni felhasználó, vagy pedig céges. Ráadásul van egy termékköre a Microsoftnak, amire a legtöbb licencelési alapelv nem, vagy másképp érvényes, ami pont az „asztali operációs rendszerek”. Nem könnyű egyértelműen meghatározni, javaslatot tenni, hogy az otthoni használathoz melyik a legjobb választás. Alapvetően azért az első két lehetőség tűnik a legjobbnak, de a harmadikat, a mennyiségi licencet is érdemes kicsit körül járnunk.

A választáshoz ismernünk kell néhány alapszabályt. Mindjárt az első, hogy teljes operációs rendszert csak OEM-ben és FPP-ben tudunk vásárolni, minden más licenc konstrukcióban csak Upgrade kapható.

Teljes operációs rendszer az, ami az adott rendszer használatához nem követel meg egy elfogadott, korábbi oprendszer licencet. Vagyis egy oprendszer nélküli gépre is telepíthető.

Upgrade az, ami bizonyos kedvezményt tartalmazva megengedi egy korábbi, elfogadott operációs rendszer frissítését az adott, újabb verzióra. (Technikailag nem feltétlen kell frissítenünk, választhatjuk a "szűz" telepítést is!)

Vagyis ha már van egy legális, korábbi oprendszerünk, elvileg az Upgrade kedvezményt kihasználva olcsóbban megvásárolhatjuk a Windows 7-et. Elvileg. Gyakorlatilag, mivel OEM-ben nem érhető el Upgrade, de az OEM a legolcsóbb konstrukció, az OEM Windows 7 a legolcsóbb. A dobozos Upgrade-nél is olcsóbb.

Ez talán már eddig is kicsit bonyolult, ezért összegezzünk.

Az OEM a legolcsóbb. OEM-ben nincs Upgrade, csak teljes. Dobozosban van Upgarde, de az is drágább, mint az OEM.

Jogos a kérdés, hogy mi értelme van akkor a dobozosnak és a mennyiségi licencnek!? de a válasz egyszerű: az ár csak egy a sok paraméterből. Másban is különbözhet egymástól a három. És akkor kicsit bonyolítsuk tovább a szálat, nézzük meg melyik konstrukciónak mik a jellemzői részletesen:

OEM

OEM-ből is két féle van :)

Ha egy gyártó, rendszer építő a gépeire előtelepíti a szoftvert, beépíti annak az árát a gép árába. Mivel ezt nagy mennyiségben teszi, ezzel is terjeszti a szoftver gyártó termékét, ezért nagy kedvezményt kap, nem sokkal kell megemelnie a vas árát. Ez a "D" OEM. A nagy Brad gyártók kiváltsága. Ha veszünk egy Brand gépet és azt Win7-el vesszük, annál olcsóbban nem lehet megúszni az oprendszert.

A másik a "C" OEM. Ezt a kisebb rendszerépítők, akiknek nincs szerződése a fenti "D" OEM-re a Microsoft-tal, hazai nagykereskedésekben tudják megvásárolni és előtelepíteni az általuk összeszerelt gépekre. Emellett a Windows 7 OEM-eket akár hardver nélkül is tovább értékesíthetik, ha azt nem bontják fel. Ha a lezárt "Rendszerépítői OEM"-et bontatlanul adják el, akkor annak a rendszerépítője az lesz, aki azt felbontja, felinstallálja. /Itt van a Microsoft hivatalos állásfoglalása, hogy mikor vásárolható hardver nélkül is [OEM]

Az oka, hogy még az OEM is szétszedtem az a telepítő kulcs! Elvileg ugyan is az OEM-eket azzal a telepítő kulccsal kell telepíteni, ami az eredetiséget igazoló hologrammos matricán rajta van. A Brand gyártók viszont nem ezt teszik. Természetesen az MS engedélyével, gyakorlatilag egy kulcsot használnak minden géphez. De még nem is ez lehet érdekes, hanem az, hogy sokszor ez a kulcs olyan kulcs, amit nem kell aktiválni. Tovább megyek, a telepítés közben még kulcsot sem kér. Persze csak akkor, ha mondjuk egy DELL image-ről, (amit adtak a gép mellé) arra a DELL gépre telepítünk. Ez kinek kinek mozgassa a fantáziáját :) NEM azt mondom, hogy használjunk illegális szoftvert, de a legális és legális között is van különbség!

Innen kezdve a két típusú OEM-et egybe veszem, minden ez utáni érvényes mind kettőre.

Az OEM összeforr azzal a hardverrel, amire elsőnek telepítették. (Az alkatrész cserékbe, aktiválásokba most ne menjünk bele, fogadjuk el, hogy nem lehet másik géphez hozzárendelni, miután egyhez már hozzárendeltük.)

Nincs nyelvi átjárhatóság és azt a platformot lehet használni, amire a licenc szól, azaz ha 32bit-est vettünk, akkor csak azt, ha 64bit-est akkor pedig azt. (Kivéve, ha eleve mind a kettőre szól a licenc.)
Az OEM-eknek legtöbb esetben nincs Downgrade joga, vagyis nem használhatunk a megvásárolt helyett korábbi verziót. Az asztali operációs rendszerek esetében van néhány kivétel, de ezt se boncolgassuk, hisz most Win 7-et akarunk venni és használni is…

A rendszer építője támogatja az OEM-et. - A Microsoft nem.
Még többet tud mondani egy-két kép. Egy remek Microsoft-os tájékoztató anyagból merítettem, ami innen letölthető: [Expressz licencelési kalauz]

Nagy vonalakban ezek voltak az OEM jellemzői. Aki elolvasná egy OEM licenc szerződését, mielőtt megveszi, itt ki tudja választani a termékhez tartozó dokumentumot:

[End User License Terms]

Láthatjuk, hogy az OEM egy meglehetősen merev, kevés mozgásteret adó licenc típus. Mivel azonban teljes operációs rendszer csak két konstrukcióban kapható és ez az olcsóbb, a Microsoft azt javasolja, hogy mindenki vegyen legális OEM oprendszert a géppel együtt. Magán személyek is, cége is.

Mi azért nézzük meg, mik a dobozos jellemzői:

Az OEM-től eltérően nem forr össze a géppel, ha az elöregszik, szabadon átvihetjük egy új gépre.
Sok másban megegyezik az OEM-el. A dobozos esetében sem használhatunk eltérő nyelvi verziót, más platformot. (A Win 7 dobozos tartalmazni fogja a 32 és a 64bit-et is, ezért ez nem jelent hátrányt.) Ugyan úgy egyedi aktiválást igényel, de az aktiválást többször végezhetjük el gond nélkül.
A terméktámogatásról pedig nem is érdemes beszélni. Az egy külön cikket érdemelne.

Még egyszer, a legfontosabb különbség az OEM és Dobozos Windows 7 között:

OEM: Összeforr a vassal, van Downgrade joga
FPP : Nem forr össze a vassal, nincs Downgrade joga, 32 és 64bit is használható a Win7-ből

Az előnyök és hátrányok ismeretében így mindenki el tudja talán már dönteni, hogy megér-e neki több pénzt a dobozos, cserébe a többszöri aktiválási lehetőségért és a szabadon variálható platformokért. (Azt azért hozzá teszem, hogy a 32 és 64bit közül mindig csak EGY használható legálisan. Mind a kettő egyszerre nem. Főleg nem két különböző gépen :) )

És akkor ha még itt vagy, kukkancsunk bele a mennyiségi licencek elveteműlt világába!! Ez az igazi móka!

Szóval mennyiségi licencben a Windows 7-ből csak Upgrade létezik. Az az „Upgrade” amit pont 8 éve megszüntetett a Microsoft, mert kitalálta helyette az SA-t. Vagyis a szoftver követést. Azt mondták, szűnjön meg az a lehetőség, hogy utólag ad kedvezményt a már meglévő szoftverekre, ahelyett mindenki inkább vegyen előre szoftver követést. 2 vagy 3 évre. Ha ez idő alatt jelenik meg új verzió, az ingyen az SA tulajé lehet. Persze itt is tett egy kivételt, a legerősebbet pont az asztali oprendszerek területén. Win 7 –ből csak Upgrade és SA van. Illetve ha van, aki itt még mindig figyel, rájöhetett, hogy Upgrade+SA is létezik.

Na jó, itt azt hiszem, bocsánatot kell kérnem, hogy rabolom a türelmet és elárulom, miért bolygatom ezt az SA dolgot:

Él egy kedvezmény, ami szerint SA-t, vagyis szoftver követést, nem csak a szoftverrel együtt, pontosabban az annak megvásárlását követő 90 napon belül engedi most megvenni a Win 7-re, hanem kitolta ezt az intervallumot 180 napra!! Vagyis ha valamely kedves elvetemült Olvasóm még nem alszik, akkor újra megmozgathatom a fantáziáját! Vásároltál 180 napon belül elfogadott asztali oprendszert? Ha igen és megfelelsz még egy kis apró feltételnek, akkor most Nadjoon ocsón juthatsz hozzá a Win 7-hez!!

Apró feltétel: A mennyiségi licenc cégeknek van kitalálva. Ez még nem is lenne „baj”, de névre szól. Vagyis ha „Szabó István” névre próbáljuk meg lerendelni, nem fog menni. Ha „Szabó István Bt.”-re, akkor menni fog, de lesz egy kis csuszi, a licenc jogos felhasználója a Bt. lesz. Ha pedig nincs ilyen Bt. akkor gyakorlatilag kidobott pénz volt az ablakon. De….

Bizonyára sokaknak az apukája, anyukája, testvére, aki EVA-s, céges, netán ÁFÁ-t is igényel vissza. Nem természetes személy. Ebben az esetben játszhat a mennyiségi licenc.

Mit nyer aki ezt veszi? A csak SA olcsóbb. Sokszor telepítheti újra a gépét. Enterprise verziót kap az SA-val! 4 további oprendszert telepíthet virtuálisan.

Mit veszít? Szüksége van elfogadott upgrade alapra (Upgrade), vagy egy XP Pro-ra, Vista Business-re (SA). Mind a kettő összeforr a gépen lévő OEM-el. Igen, ez nem vihető át másik gépre.

Az SA-ról bővebben: [SA]
ott is kérem, hidd el, hogy nagyon-nagyon érdemes belemélyedni még ebbe: [MDOP]
ott is ebbe :) : [App-V]
jól el van rejtve, de FORRADALMI technológia!

Illetve van még egy amire figyelni kell az árkalkulálásnál, hogy a mennyiségi licenc minimális kezdő rendelési mennyisége 5 db termék az adott árlistából. Vagyis ha mondjuk 2 db Windows 7-et akarunk venni, akkor mellé kell még számolni 3 db –ot a legolcsóbb termekből, ami most kb 1500 Ft.

Ami pedig főleg vonzóvá teszi a mennyiségi licencet, az az, hogy bármelyik nyelven használható, amin megjelent a Win7, ez bármikor módosítható, 32 és 64bit is használható és korlátlanul újra telepíthető, akár naponta 5x is.

A mennyiségi licencelésről itt olvashattok többet: [Product Use Right]

Talán ennyi elég.

Segítség képen beteszem még a cikkszámokat és egy kb. bruttó kiskerárat, hogy lehessen hasonlítgatni a licenckonstrukciókat. És megmagyarázom a sokszor előfordult „elfogadott” szót egy linkkel. Érdemes megnézni, mert szelektálja a végfelhasználókat.

Csak még egyet!!
Aki felsőoktatási intézmény hallgatója, tanára, vagy maga az intézmény, az mielőtt megvenné a szoftvert, nézzen be ide: [www.tisztaszoftver.hu]

"Elfogadott frissítési alap”
[link]

A lényege, hogy az üzleti vonal, a Professional csak üzleti vonalhoz tartozó korábbi rendszert fogad el, kivéve, ha oktatási verzióról van szó.

Biztos van olcsóbb forrás is! Csak az összehasonlíthatóságért:

OEM
GFC-00564 Win Home Prem 7 32-bit English 1pk DSP OEI DVD 26 454 Ft
GFC-00571 Win Home Prem 7 32-bit Hungarian 1pk DSP OEI DVD 26 454 Ft
GFC-00599 Win Home Prem 7 64-bit English 1pk DSP OEI DVD 26 632 Ft
GFC-00606 Win Home Prem 7 64-bit Hungarian 1pk DSP OEI DVD 27 399 Ft
FQC-00730 Win Pro 7 32-bit English 1pk DSP OEI DVD 35 227 Ft
FQC-00737 Win Pro 7 32-bit Hungarian 1pk DSP OEI DVD 35 404 Ft
FQC-00765 Win Pro 7 64-bit English 1pk DSP OEI DVD 35 227 Ft
FQC-00772 Win Pro 7 64-bit Hungarian 1pk DSP OEI DVD 35 404 Ft
GLC-00701 Win Ult 7 32-bit English 1pk DSP OEI DVD 47 852 Ft
GLC-00708 Win Ult 7 32-bit Hungarian 1pk DSP OEI DVD 49 502 Ft
GLC-00736 Win Ult 7 64-bit English 1pk DSP OEI DVD 47 852 Ft
GLC-00743 Win Ult 7 64-bit Hungarian 1pk DSP OEI DVD 49 502 Ft

Dobozos
GFC-00136 Win Home Prem 7 Hungarian DVD 49 572 Ft
GFC-00137 Win Home Prem 7 Hungarian VUP DVD 29 920 Ft
FQC-00222 Win Pro 7 Hungarian DVD 77 518 Ft
FQC-00223 Win Pro 7 Hungarian VUP DVD 72 075 Ft
GLC-00220 Win Ult 7 Hungarian DVD -
GLC-00221 Win Ult 7 Hungarian VUP DVD -
GSC-00054 Win Ult N 7 English Intl DVD 79 553 Ft
GSC-00066 Win Ult N 7 Hungarian DVD 79 553 Ft
A "VUP" az Upgrade. Ezekre: - nem találtam árat.

OLP
FQC-02633 WinPro 7 SNGL Upgrd OLP NL Promo 42 280 Ft
FQC-02368 WinPro SNGL SA OLP NL 37 712 Ft
Az első az Upgrade, a második a "csak" SA, ami ugye nem csak Pro, hanem Ent is! Illetve Ultimate.

Ha a fentiek nem voltak érthetőek, vagy lennének még kérdéseid, esetleg a mennyiségi licenc érdekelne bővebben, keress, szívesen segítek!

Egyébként pedig fagyás mentes Win 7 használatot mindenkinek!

/OEM megjelenés 2009.10.22, mennyiségi már kapható :)

Azóta történt