A zombik földjén

Sokan vannak, csúnyák, és megakarnak enni. Ki ne szeretné őket? – írta: Blindmouse, 14 éve

"A modern horror történetekben a zombik általában élőhalottak, akik a halálból valamilyen biológiai kísérlet útján, vagy természetfeletti erők segítségével jöttek vissza, és csak nagyon ritkán tartoznak bárkinek az irányítása alá. Tipikusan kevés intelligenciával rendelkeznek és az élők húsára éhesek. Sok esetben már nem is halottakról, csak fertőzöttekről szólnak ezek a történetek, akikben csak az agresszió és az ösztönök működnek." - wikipédia

Az utóbbi időben sikerült annyi zombis filmet készíteni a filmiparnak, nekem meg sikerült annyit végignéznem, hogy realizálódott számomra, hogy nem lehet a címek erdejében kiigazodni. Megpróbálok spoilerezés nélkül térképet adni azok kezébe, akik odavannak ezekért az aranyos emberkékért, akik le szeretnék harapni a kezedet.

Ezek a bemutatók a személyes blogomban megjelentek, és napi rendszerességgel lehet számítani következő bejezésekre.

Figyelem! Az itt leírt filmek mindegyike (szinte biztos vagyok benne, hogy) 18-as karikával szerepelne a televízióban, megtekintését kiskorúaknak nem ajánlják.

Dawn Of The Dead - Holtak hajnala (2004)

Akció - Horror
Egy 1978-as film remake-jéről van szó, ami kifejezetten jól sikerült, élvezhető egy sör társaságában.
Igazi L4D hangulatot áraszt magából a film, bár sok túlélővel, és mégtöbb halottal. A dumák jók, kifejezetten szarkasztikus, "meghalunk mind de egy jót bulizunk" típusúak. Előkerül a nehézfegyverzet, meg robbantgatnak, akcióból nincsen hiány. Kifejezetten élveztem végignézni, jó volt egy-két zombi kicsinálásánál hangosan kiabálni...

4,5/5 pont

Valahol el kellett kezdeni az értékelést, csak azért nem kaphatott 5 pontot, mert Bill Murray nem szerepelt benne.

Day Of The Dead - Holtak napja (2008)

Akció - horror

A film elbukni látszik, és el is bukik majdnem minden téren. Az elején próbálják hozni ránk a frászt mindenféle indokolatlan speciális hang és képélmény közepette, eredménytelenül. Fizikából eggyes a, a zombik falon másznak, helyből 3 métereket ugranak. Jól jegyezzük meg, hogy a tűz csak az egyik irányban terjed. A zombikat közelharcban hiába püfölik őket – semmi, persze ha már egy kiskés van az embernél azzal már felyet lehet hullajtani. Mert hullanak a fejek mindenfelé, véres lesz a díszlet mindenhol. És itt az egyik legnagyobb gond. Nem is akarja hozni a természetet a film. Valakit megharapnak, lehet hogy 10 másodperc múlva a torkunk fele kalimpál, de lehet, hogy órákig kihúzza. Na jó, órákig nem, 1 óra 25 perc a betűkkel együtt az egész, ezért hatalmas fekete pont jár.
A következetességet teljesen elfelejthetjük, attól még hogy szeretett valakit az egyik szereplő, rezzenéstelen arccal áthajt rajta a következő percben (amitől az emberek szét szoktak robbanni, meg leesik a fejük-kezük ugyebár). Aki az egyik percben buta faszagyerek volt a következőben történelemzseni stb.
Valami történet szerűséget is megpróbál előadni a film, volt valami a nem töltött fegyverről, meg a bicikliről, de hogy mi azt sose tudjuk meg. Ja meg kis senkiháziként pont ott kötünk ki ahol csinálták a vírust.

Egy pozitívum van a filmben, az egyik katona jellemfejlődése, aki látta, tudja mire gondolok, aki nem az nem. :DD Ettől függetlenül a megtekintését nem ajánlom.

Bár az ilyenek miatt még lehet hogy meg is éri nézni.

2/5 pont

Azért érdemel ennyit, mert nem az Aslyum productons csinálta, meg van benne CGI is kb 3 másodpercig.

28 nappal később - 28 days later (2002)

Dráma - Akció

Ebben a filmben az emberek emberekként viselkednek, a zombik zombikként. Morális kérdéseket feszeget a film, megjárjuk az emberi lélek legsötétebb bugyrait. Szerintem a színészi alakítások zseniálisak. Az embereknek van lelkük (eleinte) éreznek, szerelembe esnek (talán).
Az akciójelenetek jók, kevés különleges effektet találunk a filmben de ez nem is a szuperkatonákról szóló film. Az egész olyan hihető, és ez az ami naggyá teszi. Kellő ütemben váltogatják egymást az akció és a nyugisabb pillanatok. Kellően sötét képet sikerül Danny Boyle-nak lefesteni a nézőnek, és ezt nem csak az éjszakai jeleneteknél sikerül megtennie. Az egészben csak annyi a furcsa, hogy nekem végig oylan érzésem volt, mintha a múltban játszódott volna a film.
Megdöbbentő látni Londont kihaltan, főleg amiatt, hogy a jeleneteket élőben forgatták, a város lezárásával. A fertőzés itt meglehetősen gyorsan terjed másodpercei vannak az embernek a harapás után.

5/5 pont

Azt hiszem megérdemli. Ja meg a filmzenéje is jó.

28 héttel később - 28 weeks later (2007)

Akció - Dráma

Figyelem, a film elég erőszakos és megrázó jeleneteket tartalmaz, barátnővel történő közös megnézését kifejezetten ellenjavallom!

A 28 nappal később című film folytatását kapjuk meg, nagyobb költségvetéssel, Hollywood-i csomagban. A csomagba belefértek nagyszabású tömegjelenetek, CGI, és A kategóriás színészek is. És itt jön a rákfenéje elő a dolognak. Igyekeznek hozni az előző rész morális boncolgatását, több-kevesebb sikerrel, engem kevésbé győztek meg, több idő kellett volna a szerepek kibontakozásához.

Erős nyitása van a filmnek, az első képsorok után csak ültem és néztem ki a fejemből. Nem az akció rész ami itt megfogja igazán az embert, hanem az erkölcsi. Ezek után közlik velünk, hogy a zombik éhen haltak, és megkezdődik a visszatelepítés. Persze megint felüti a fejét a vírus, hullanak az emberek, meg ott van a katonaság is, meg eközben egy családi tragédiát kell végignéznünk…
Jó lehetne. De elszúrják pár helyen. Nekem a metrós jelenet csöpögősen erőltetett volt, a katonák beszélgetéséből nem jött le az hogy most haverok, vagy csak kimentelek azért mert lógok neked eggyel. Túl klisés, előre kiszámított volt, lehetett érezni előre a dolgokat.

Ettől függetlenül ajánlom megtekintésre, jó film, kár, hogy lebutították, hogy nagyobb tömeg élvezze.

3,5/5 pont

Ami miatt nem érdemel több pontot, hogy nem sikerült tartani az akció és a nyugis részek között az egyensújt, és vannak kifejezetten rossz részek benne.

DOOM (2005)

Akció - Sci-fi

Igen, ez is zombis film lenne. Az id Software 1993-ban adott ki egy játékot Doom néven, ami a maga nevében mérföldkő volt az fps-ek körében. Ennek a megfilmesítését láthatnánk. Azaz inkább mégsem. A Doom egy horrorisztikus játék volt, amiben egyedül tevékenykedtünk, ez a filmvásznon meglehetősen furcsán zajlana. Tehát hozzányúltak a történethez, a design-hoz, a szörnyekhez, igazából mindenhez. Itt kezdődnek a bajok, mert az imp-ek nem lődöztek már tűzgolyókat, és itt kerülnek a zombik is a képbe, amik változáson estek át, elvették az intelligenciájukat, mert a játékban még fegyverekkel szaladgáltak, itt vagy éles fogaik maradtak. Az egész pokol motívumot lecserélték biológiai katasztrófa motívumra. Na nem baj, legyen.

A film ott kezdi elveszíteni a hitelességét, hogy nagyon kevés idő jut a történetre. Igazából nem is tudjuk, hogy a Marson vagyunk, ha az elején nem hívják fel a figyelmünket rá, el is sikkadunk felette. Talán ha összesen 4 másodpercre láthatjuk a külvilágot... Ez szerintem hiba, a játék univerzuma ennél többet tartogatott, elfeledett civilizáció katakombáit, meg elvileg volt ott egy egész város.

A katonák rendben vannak, megvannak a várt jókora puskák, a beszólások, ez a része össze van rakva. Az akciójelenetekkel is minden rendben van, persze lehetett volna a "lámpa le" és "egyedülvagyok" dolgokat cifrázni. Kifejezetten élveztem azt a részét a filmnek, amikor átváltott fps nézetbe, ez visszavitt egy kicsit a 90'-es évekbe amikor még játszottam ezzel.

Összegészében jó film, de rossz játékadaptáció. Hívhatták volna USMC Marines-nek vagy akármi másnak, jobban elfogadtató lenne.

Big fuc... akarom mondani Bio Force Gun

3/5 pont

Azért egy fps rajongónak kötelező alkotás.

Figyelem, öveket bekapcsolni, igazi nagyágyú következik!

Zombieland (2009)

Vígjáték - akció

Kérem így kell ezt csinálni. Egész estés akcióvígjáték az egész család számára (ok ez a túlzás része a dolognak). Ez a film valami eszméletlen szórakoztató. A főszereplő egy "tényleg" ártatlan srác, aki belecsöppen az apokalipszisbe, épp az egyik legkellemetlenebb pillanatban. Persze kikerekedik az egészből, de megmarad annak a szerethető karakternek, akkor is amikor épp egy zombi fejét üti szét.
Kapunk még egy igazi fasza csávót (kickass) Tallahassee személyében, Emma Stone-t kislányosra vágott frizurával, és egy csöppnyi szerethető kislányt. Meg hatalmas mennyiségű fegyvert ahogy az lenni szokott. A szokásos arzenálon kívül most már itt a zongora és az elektromos gitár, meg a vécépapír guriga is.

Nagy humor a szabályrendszer amit a srác kitalált magának, ahogy haladunk előre, úgy bővül, nekem komolyan az volt az érzésem, hogy le kellene jegyzetelni ezeket, mert egyszer még jól jöhetnek :N Van valami amivel ilyen jellegű filmben még nem találkozhattunk, mégpedig a lassított felvételek. Megtehetik, mert a maszkmester tudott, és valami eszméletlen jóra sikeredtek a jelenetek. Ja, meg Bill Murray is benne van a filmben, ellenben a borítón szereplő láncfűrész átverés, eggyel sem fogunk találkozni, ez annál könnyedebb műfaj. Ajánlom az eredeti nyelvet a megtekintésre, ilyen mondatok, hogy "Lock & load" nem hangzanak jól magyarul.

Mindenkinek ajánlom megnézni a filmet, esetleg még a polcon is lehet helyet szorítani neki.

5/5 pont

Ne feledd, #32: Élvezd a kicsi dolgokat!

Rec (2007)

Dráma - thirller

Egy spanyol egykamerás filmről lenne szó, ez azt jelentené, hogy összesen 1 kamerával vették fel, ennek minden hátulütőjével a filmet. Ez a kamera a filmben egy operatőr vállára nehezedik, akinek egy szenzációhajhász riporternőt kell követnie lelkes kiskutyaként, és filmeznie akkor is, amikor a feldühödött csorda épp a hátukban lohol. Realisztikusság -1 pont. Nem túl sok akciójelenetet kapunk, talán mindössze három dolog maradt meg a fejemben, amit persze spoiler veszély miatt nem írok le. Az egész film egy körülzárt területen zajlik, a kezdés után nem sokkal leteszik a lapokat az asztalra, tessék ez van, ők fognak szerepelni, kész. Akár még érdekes is lehetne a film, ha a szereplők nem a megijedt sztk szemüveges kisnyugdíjas, a beköltözött távol-keleti család, és hasonlók egyvelege lenne.

Ez a kép jól jellemzi mit kapunk.

Amit nyújt a film, az hogy valósághűen adja elő, hogy viselkednének az emberek ilyen helyzetben. Ezt tényleg hozza a film. Ami a baj ezzel, hogy ez UNALMAS. Igazából senkit nem érdekel egy beszélgetés 8-10 ember között, hogy most "úristen ki menjen fel megnézni hogy mi van".

Talán a vége jó. Talán nem. Miután végignézte az ember a filmet, bedobnak valamit, ami felkelti az ember figyelmét. Van második része, most fogok nekiállni, hátha abban lesz értelme ennek. De ez így rossz.

1.5/5 pont

Rossz felállás, rossz kibontakozás. Ja és nálam van 0 pont is.

[Rec] 2 (2009)

Thriller - akció

Nos, amit nem sikerült az előző részben összehozni a spanyol filmeseknek, az itt ment nekik. Nem tudom hogy a nézői visszajelzések alapján dolgoztak, vagy ők szűrték le maguktól a hibáikat, mindenesetre a 2. rész klasszisokkal jobb lett az elsőnél. Belepakoltak olyan akciójeleneteket, amikre emlékezni fogunk jópár év múlva is. Megmaradt a filmre jellemző egykamerás nézet, bár néha láthatjuk a kommandósok fejkamerájából is a jeleneteket, ez olyan hatással van a filmre ami üdítő színfolttá teszi. Eltaláltabbnak tartom a kamera leejtésekből - ütésekből adódó kép és hangvesztést.

Végre van akció is.

Jöjjön azért a fekete leves. A film most is kevés szereplővel operál, ennek ellenére nincs idejük kibontakozni, egyedül talán a papnak akit magukkal vittek. Inkább a történetre került a fő hangsúly, ami számomra egy kicsit idegen fordulatot vett, valahogy nem illett bele egy zombis film történetébe.

Pont ez adta ellenben a humorát az egésznek. Nekem úgy jött le, mintha a fimben egy egészen fekete humor lenne, és ugyan nem játsszák be a sitcom-ok gépi nevetéseit, én mégis a hasamat fogtam a nevetéstől, amikor keresztel meg miatyánkkal rontottak neki az őrjöngő zombinak :)) Nos ha humorként fogjuk fel, akkor minden tiszteletem a forgatókönyvíróé, ilyen sztorit rég láttam. Ha komolyan vette, ez esetben meg elnézését kérem.

4/5 pont

A bontókalapáccsal rohangáló zombi nagyon humor.

Holtak naplója - Diary of the Dead (2007)

Azt hiszem ideje megjegyeznem a George A. Romero nevet. Egy rendezőről és íróról van szó, aki ontja magából kifele a zombis címeket. Néha jobbakat néha rosszabbakat.

Na ez a rossz kategóriába sorolható. Nem tudom ki szereti az alacsony költségvetésű filmeket, szerintem vannak zseniálisak. Nos, ennek a filmnek a költségvetése kb 23$, és kettő ingyen-menü a közeli étteremben. Persze megint megkaptuk az egykamerás nézetet, nekem most speciel unalmas kezd lenni. A valósághoz köze a filmnek kb nincs. Ki az az idióta aki ha a csaját egy zombi kergeti, a kamerával foglalkozik, hogy felvegye? Mi a szart gondolt a rendező? Meg megkapjuk a csigazombikat, akik olyan sebességgel mennek, mint az öreg nénik a járókerettel. A szereplők hülyék. Nincs jobb szó rá.

OMG

Akar valami mondandója lenni a filmnek. Olyasmi, hogy a youtube rossz, mert mindenki filmezni akar. Meg hogy mi emberek alapból milyen rosszak vagyunk. Meg a kamerázó milyen rossz, mert csak kamerázik. Meg mi milyen rosszak vagyunk, mert ahelyett hogy valami értelmeset csinálnánk ezt a rossz filmet nézzük. Remélem a "rossz" az két "sz".

A film valójában egyetlen egy fordulat köré épül, ami az egészet átszövi, még vicces is lehetne. Mivel úgy gondolom a leírásom után már senki nem nézi meg:
Az elején egyetemisták horrorfilmet filmet forgatnak, egy múmia kerget egy lenge öltözékben lévő lányt, és húú, a végére zombi lesz a múmiát alakító srác és ugyanúgy fogja kergetni a lányt.
Na, ezzel mindenkit megkíméltem, hogy megnézze a filmet, aludjatok jól.

0,5/5 pont

Van benne 2 humor. A helyes megfejtők között egy részvétkinyilvánítást sorsolunk ki.

Lássunk egy hollywoodi kasszasiker filmet.

Legenda Vagyok - I Am Legend (2007)

dráma - akció

Will Smith-el adják el nekünk a filmet. Ő szerepel az idő 80%-ában. Teszi mindezt úgy, hogy odaszegez a képernyő (mozivászon/tv/handheld device) elé. Jó alakítást láthatunk tőle, olyat ami letesz egy mércét az asztalra. A drámai részletek megkapóak, és az akciójelenetek is el vannak találva. Megkapjuk az "okos zombikat". Van egy jelenet, amiben csapdát állítanak a főszereplőnek, azt hiszem semmi hasonlót nem láthattunk még zombiktól. Illetve a film végén még ennél többet is kapunk, amennyiben a jó befejezést válasszuk.

Kettő alternatív befejezése van a filmnek, itt gyengül meg egy csöppet a sztori, a rendező szerintem nem tudta maga sem eldönteni melyik gyakorolna nagyobb drámai hatást. Én javaslom mindkettő megtekintését, csak visszakeresve, vagy a netről töltögetés miatt elveszti a hatását. A kettő befejezés ráadásul homlokegyenest ellenkező. Kár emiatt bizonyos szempontból. Kár amiatt is, hogy bizonyos változatokból kimaradtak jelenetek, amik átrendezhetik a film végét.

Összegészében a film élvezhető, a főhős és segítőtársa szerethető. Tetszik ahogy az egyedüllét ember pszichéjére gyakorolt hatása előtérbe kerül, a zombik is jól sikerültek. Ajánlott.

4,5/5 pont

Tényleg sajnálom, hogy nem sikerült eldönteni mi legyen a filmben.

Hát ennyi volna az első 10 a teljesség igénye nélkül. A többi jön, nemsokára.
Lefuttattam egy helyesírás ellenőrzőt rajta, de lehetnek hibák benne. Ha valami van amit szeretnél
látni a listán, nyugodtan írd meg.

A cikk és a pontozások teljes egészében a saját véleményemet tükrözik.