Acer Aspire R7 - Egy új korszak

Hosszú volt az út, melyet végigjártam, hogy a végén az Acer különleges ultrabook-tablet kombóját válasszam. – írta: Barthezz2, 10 éve

Windows 8 - itt a tablet, hol a tablet

Windows 8. Sokan talán még ma is idegenkednek tőle, mondván, nem desktop felületre való ez, meg elrontották, meg nincs Start menü, és valahol persze ez mind így van, de ennek ellenére én nem hinném, hogy ezt ne lehetne megszokni. Mint korábban is írtam, kezdetek óta használom asztali PC-n, és bár némi megszokást igényel (mi nem, ami újabb/másabb, mint az előző?), de tökéletesen használható, gyors, teszi a dolgát, nálam még sosem fagyott le, nem volt semmi komolyabb hiba. Működik, ahogy kell. Persze, ez csak az én szubjektív véleményem és saját tapasztalatom.

Elmenni viszont nem lehet azon mondatok mellett, hogy a Modern felület(a.k.a. Metro - sokkal jobb elnevezés volt), érintős használatra való. Bizony, arra.

Őszintén megvallva, mikor megjelent, már akkor vártam, hogy na, akkor jöhet is egy olyan eszköz, ami az én igényeimet kielégíti. Ekkor ugye már nagyban dúlt a tablet láz, ami engem mind a mai napig nem nagyon tud megmozgatni, de a Win 8 megjelenésével láttam esélyt arra, hogy talán mégis. Miért?
Mert nálam a tablet, legyen az Android, vagy iOS alapú (de ide sorolhatom a Windows RT-t is), még mindig egy nagyra nőtt telefon, aminek egy asztali PC, és egy modern okostelefon mellett nem látom értelmét. Hordozni ezeket sem nagyon lehet zsebben, ha itthon vagyok, ott a PC, ha lusta vagyok odaülni elé, vagy épp máshol vagyok, utazom, akkor, amit a tablet segítségével meg tudnék oldani, azt meg megtehetem mobiltelefonon is, ami meg amúgy is mindig nálam van. Kisebb, körülményesebb talán, de ugyanaz megoldható vele.

Kis túlzással ma már a sarki zöldségestől kezdve az összes elektronikai áruházon keresztül bárhol vehetünk tabletet, a filléres megoldásoktól a csillagos égig terjedő skálán, tehát azt nem mondhatjuk, hogy ne találhatnánk az elvárásainknak megfelelőt, de számomra egy több százezerbe kerülő tablet nem alternatíva.

Egyszer eljátszottam a gondolattal egy áruházlánc polca előtt állva, hogy beleugrok egy "filléres" tabletbe, de aztán hamar lebeszéltem magam róla, mert szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy törzs Prohardver vagy Mobilaréna olvasó, aki nem csak olvas, de egy kicsit jártas is ezekben a témákban, az kb. 2 perc használat után sírva akarná falhoz vágni az ilyeneket.

Ha pedig valami használhatóbbat akarunk, ami nem fagy le, vagy indul újra lépten-nyomon, nem akad, a kijelzője nem csak merőlegesen nézve látható, és nem csak egy pixelhalmaz, akkor viszont jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk. Már látom szemeim előtt, ahogy páran elkezdik írni e sorok olvasásának hatására a különböző kommenteket, hogy „de ott van ez”, meg „ott van az”.

Nyilván, mint általában a legtöbb esetben, itt is lehet használható alternatívákat találni, amiért nem kell súlyos tízezreket kifizetni, de akkor már megint ott tartunk, hogy ott a mobilom.

És ekkor lépett a képbe a Windows 8. Gondoltam végre itt egy platform, ami ugyanúgy használható x86 alapú PC-n, mint tableten, hisz a Modern felület lehetőséget ad erre, minden másra meg ott a hagyományos desktop és emiatt végre jöhetnek a normális eszközök, aztán valahogy annyira mégsem akartak jönni. Mert mit is képzeltem el én, mikor megjelent a Windows 8? Egy olyan eszközt, amit itthon az asztalra letéve, dokkolóba, billentyűzetes tartóba egyéb kutyafülébe lerakva, külső perifériákat rákötve egy olyan használati élményt kapok, mintha csak az asztali gépemet használnám.

Netezni, multimédiára, irodai használatra, ha az élet úgy hozza, családi videók megvágására, vagy épp egy rendezvény fotóinak szerkesztésére, rendbetételére lehet használni, ha unatkozom, akkor pedig leülhetek elé akár játszani is (némi kompromisszumokkal persze). Ha pedig útnak indulok, akkor csak felkapom, átváltok Modern felületre, aztán elolvasom a mail-eket, megnézem az időjárást, vagy épp átfutom a napi híreket.

Kapható már száz meg egy x86-os Windows 8(8.1) köré épülő tablet, de ezek javarészt az Intel Atom platformjára épülnek, ami ugyan a legutóbbi vérfrissítés után már egészen használható alternatíva, de ezek mégis inkább a tablet felhasználást hivatottak kielégíteni, mintsem egy asztali PC-t kiváltani, és ekkor találtam rá végül az Acer Aspire R7-re.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények