Acer Liquid Gallant Duo bemutató

Egy korrekt, Ice Cream Sandwiches, kétkártyás mobiltelefon az Acertől, vállalható áron. – írta: bagkri01, 12 éve

Bevezető, tartozékok, külső

Emlékeim szerint augusztusban reppent fel a hír az Acer Liquid Gallant Duo-val kapcsolatban, mely már a hír elolvastával szimpatikus készüléknek tűnt. Azt meg kell említsem, hogy akkor még kétmagos processzort emlegettek, melyről idővel kiderült, hogy csak egymagos (de gondoltam sebaj).

A mobilarénás teszt „elemzése” után megérett bennem az elhatározás a vásárlás iránt, és közel egy hónapja megrendeltem a telefont 58 ezer forintért (postával) az Expansys honlapján. A készülék körülbelül 5 nap alatt megérkezett hozzám Franciaországból.

Egy viszonylag nagy fekete dobozt vehettem kézbe, melyen a telefon képe volt látható. A csomag tartalma teljesen átlagosnak tekinthető. Kaptam egy töltőfejet, egy adatkábelt és egy borzasztó minőségű stereo headsetet.

A telefont kézbe véve teljesen kellemes érzés fogja el az embert; masszív, precízen összerakott darabról van szó, szorongatva sem hallat semmilyen nyekergést. A kijelzőt a kamera melletti gombbal oldhatjuk fel.

A feloldást követően szemünk elé tárul a 4,3"-os TFT LCD panel, mely qHD (540*960) felbontással operál. Első hallásra ez kellemesnek tűnik és zárt térben, kevés fénynél az is, de erős napfénynél ez már nem mondható el. Nem lehet összehasonlítani egy AMOLED vagy S-LCD panellel.

A hátlap selymes tapintású műanyag, véleményem szerint rendben van, az ujjlenyomatokat nem gyűjti. A készülék oldalán egy sötétszürke fémes keret fut, ebben a keretben van a készülék tetején elhelyezve a 3.5"-os Jack aljzat, valamint a micro USB. Majd elfelejtettem megemlíteni a képernyő felett látható állapotjelző LED-et. Elmondhatjuk, hogy egy jól összeszerelt, de teljesen átlagos külsejű telóról van szó.

Hardver, operációs rendszer

A gép lelke egy MTK6575-ös processzor, amely mellett egy Power VXR531-es grafikus gyorsító található. A telefonban 1 GB RAM van, ami felettébb szimpatikus húzás az Acer részéről. A ROM mérete 4 GB, amiből mi már csak 1.5 GB-ot használhatunk. A fene se tudja hová tették a többit, mivel nem sok extra alkalmazást kapunk alap állapotban. De van köztük néhány hasznos is, ilyen például a black list (ez egy lista amiben letilthatód azokat a számokat amelyekről nem óhajtod fogadni a hívásokat), továbbá a beállítások menüben találunk egy schedule power on/off lehetőséget ami még nagyon jól jöhet alkalomadtán, mivel beállíthatunk időpontokat, hogy a telefon mikor kapcsoljon automatikusan ki és be. A sebesség tesztekben egész jól muzsikál a telefon. Quadrant tesztben 2500 és 2800 körüli pontszámot kapunk.

Az Antutu 3600 és 3800 körüli pontot hoz.

A készüléken 4.0.3. verzió számú Ice Cream Sandwich operációs rendszer fut. A kezelőfelületen nem nagyon variáltak, szinte stock állapotban hagyta a gyártó. Szerintem ez egy jó húzás, de embere válogatja. Egy frissítést már kaphattak a felhasználók, de sajnos ez még nem a Jelly Bean, csak valamiféle javító csomag, tehát érdemi újítást nem tartalmaz. Használat közben néha-néha tapasztalható kisebb akadás, de egyáltalán nem tekinthető vészesnek, együtt lehet vele élni.

Multimédia

A hátlapon egy 5 megapixeles kamera található, mely mellett egy LED villanó is van, ami elég gyengén muzsikál (kb. 5 méteren belül hatásos). Elég sok mindent állíthatunk a szoftverben, van HDR mód, csak azt nem értem miért, ha be van kapcsolva még rosszabb képeket csinál. Az eredmény azonban nem olyan vészes, a makro mód kimondottan szép. Az alábbi képen látható rá a példa. Továbbá a képen megfigyelhető, hogy touch fókusz is nagyon szépen működik. Sajnos a konvertálnom kellett kisebb felbontásúra a képet, hogy fel tudjam tölteni.

Videót 720p-ben tud felvenni a készülék 30fps-el, a minősége nem a legszebb, de bőven a vállalható kategórián belül van. A videó felvétel alatt folyamatos az autófókusz ami kicsit lassan reagál. Itt kell megemlítenem, hogy a gyári videó lejátszó szoftver nem boldogul el a HD videókkal (természetesen a saját kamerával felvett videókat viszi), de a play-ről telepíthető MX player vígan elvisz mindenféle HD videót, sőt a full HD videók is elindulnak de a hardver már nem képes elegendő képkockát kirajzolni másodpercenként az élvezhető "mozizáshoz".
Elmondható tehát, hogy mobil fronton elég korrekt a kamera. Annak viszont nagyon örülnék ha lenne rajta egy dedikált kamera gomb, de sebaj a nexus s-en már megszoktam a szoftveres gombot.

A kamerával ellentétben zenei fronton már teljesen más a helyzet. A kezelő felület a gyári, de a hangzás nagyon kellemes (persze nem a gyári fülessel, az ritka pocsék). Van SRS mód, külön beállíthatjuk, hogy milyen stílust használjon zene, valamint film esetén. A külső hangszóró is megfelelő.

Dual SIM

Akkor térjünk a készülék leglényegesebb pontjára, a Dual SIM-re. Dual active nincs, bárki bármit mond, ha az egyiken beszélsz, és a másikon hívnak, akkor nem fog jelezni. A kártyákhoz hozzárendelhetünk telefonszámokat, tehát megadhatjuk, hogy melyik számot, melyik kártyáról hívja. Annál a kontaktnál, ahol ezt nem állítottuk be, a telefon minden hívásnál rákérdez, hogy melyikről akarjuk indítani a műveletet. De természetesen be lehet állítani azt is, hogy ne kérdezzen rá a hívások előtt, de szerintem annak nincs értelme, mert jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy akkor minek vettünk Dual SIM-es mobilt. Beállíthatjuk továbbá, hogy melyik legyen az a kártya, amelyik a 3G adatkapcsolatot kezeli, de egyszerre sajnos csak egy kártyán lehet szélessávú mobilnet. Az alapértelmezett SMS számunkat is beállíthatjuk, de üzenet írása közben ezt könnyen megváltoztathatjuk a lehúzható status bar-ban.

GPS, Wi-fi, üzemidő, összegzés

A GPS nagyon jól üzemel, házon kívül gyorsan talál jelet, és azt stabilan tartja is. Én személy szerint a Sygic Aura progit használom. Még sosem hagyott cserben.

Alap a bluetooth és a DLNA. Utóbbit még nem sikerült működésre bírnom a samsung laptopommal, bár nem is foglalkoztam vele sokat. NFC chip nincs sajnos vagy nem sajnos. Egyelőre még nem lenne egy sűrűn használt funkció idehaza, szóval nem érzem a hiányát.

A Wi-Fi antenna jól veszi a jelet, bár nem lakom valami nagy lakásban, nem igazán tud elveszni. A 3G szintén stabil, tehát nem lehet panasz az adatkommunikációs képességekre, de azért LTE támogatásra ne számítsunk (a fővároson kívül amúgy sem vesszük nagy hasznát).
Ui.: A szüleimnél is kipróbáltam a wifit és bizton állíthatóm, hogy jobban veszi a szignált, mint az eddigi okostelefonjaim, ennek kimondottan örülök.

Egy 1500mAh-ás aksi (ettől nem fog leesni senkinek az álla) van a hátlap alatt, erős használat mellett simán kibír egy napot, ami igencsak örvendetes.

Összegezve elmondhatom, hogy egy nagyon kellemes készülékről van szó, amit jó áron megkaphatunk. Nem nyújt semmi kiemelkedőt, de a konkurenciát bőven maga mögött hagyja, persze ha nem vesszük figyelembe az Alcatel OT-997D-t, és s vaterán fellelhető kétmagos, noname kínai csodákat.
Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy korrekt, megbízható (az egy hónapos használat alatt legalábbis még nem hagyott cserben), és olcsó kétkártyás okostelefonra vágyik.

Azóta történt