Acer T231H érintőképernyős monitor

Windows 8 CP és az Acer monitorának izgalmakkal teli násza egy rövid bemutató keretein belül. – írta: Romvr, 12 éve

Első tapasztalatok

Kicsomagolás

A dobozból kivéve egy roppant súlyú monstrum tárul a szemünk elé. Vastagsága fölött nem lehet könnyen elmenni, lévén a legvékonyabb része 3 cm széles.

A kijelzőt minden irányból fóliák és matricák borították, amit letépkedve került használható állapotba a készülék, ugyanis még a kávát védők is belelógtak a képbe. Magára a kijelzőre ragasztott reklámról nem is beszélek.

Túl esve a "környezetbarát" csomagolás-lavina eltávolításán, gyorsan összedugtam a géppel. Erre rengeteg lehetőség kínálkozott, már csak a csatolófelületek számát figyelembe véve is, de a dobozba a monitoron kívül még betettek egy D-SUB és egy DVI kábelt is. Valamint amerikai és európai szabvány tápkábelt, egy audió és egy USB kábelt is kaptunk. HDMI sajnos nem tartozék, de mivel a régi monitorom is, azon használtam így most is erre került sor.

KÉP2

Bekapcsológomb oldalról

A monitor könnyen dönthető, egy kézzel lehet hátratolni, vagy onnan visszahúzni függőlegesbe. Kérdés hogy az ezt lehetővé tévő mechanizmus mennyi állítás után adja meg magát, mivel sejtésem szerint valamilyen rugós megoldással oldották meg ezt.

A programgombok a káva alatt, mindenféle jelzés nélkül vannak elhelyezve. Az öt közül bármelyiket megnyomva előjön az OSD a választási lehetőségekkel. A bekapcsológomb is itt található a jobb legszélén. Igen nagy és nehezen eltéveszthető. A kék fény működés közben világít, de szemből csak egy kis csíkot hagytak neki, a többi ki van takarva. Kikapcsolás után narancssárga, valamint mintha halványabb is lenne.

Használat közben

A teszt környezet a fent említett Windows 8 Consumer Preview 64bites buhera nélküli változata volt.

Ez a rendszer elsőre és tökéletesen érzékelte hogy bizony egy két ujjal vezérelhető érintőfelület lett hozzá csatolva. Megjelent a tálcán a Touch Keyboard elérésének lehetősége, valamint már használhattam is a kezemet. Az élmény elsőre furcsa, másodikra szokatlan, harmadikra pedig érdekes.
A tetszik állapot eléréséhez egy napra volt szükségem.

Az asztalom ergonómiája sajnos nem kedvezett az efféle testhelyzetváltozást igénylő használathoz. Márpedig a kezemet fejmagasságba emelgetni egy idő után kényelmetlenné vált. (Gondolkozom az alacsonyabb asztal, vagy a magasabb szék beszerzésén) A megfelelő testhelyzet felvétele után rá kellett ébrednem hogy az optimális és kényelmes használathoz át kell szabni pár beállítást. Nagyobb ikonok, egykattintásos megnyitás, valamint pár Érintőfelülettel foglalkozó kapcsoló átbillentése után elmondhatom hogy közelit a jó felé.

Internetezés

El is érkeztünk az első igazán vegyes érzelmeket kiváltó eseményhez. A böngészést Google Chrome alatt próbáltam. Meglepődtem mikor simán lehetett görgetni a felületet egy ujjal, sajnos azonban az általam gyakran használt görgővel kattintásos linkmegnyitást nem sikerült reprodukálnom még. Ekkor fedeztem fel még egy anomáliát: Jobb-klikk. Ez a funkció működik, csak egyben kap a link egy bal klikket is amire megnyílik, majd a képernyő adott pontján feljön a linkhez tartozó gyorslista. Nem jöttem még rá hogy én vagyok béna, egy beállítás nem stimmel, vagy csak a Windows8 CP egy hibájába futottam bele.
Ezt leszámítva élvezetes a weboldalak görgetése, nagyítása és a navigálás is. Sokkal könnyebben és gyorsabban lehet ily módon böngészni mint egérrel.

Második tesztalanyom az Opera volt. Azt kell róla tudni hogy még csak a görgetést sem támogatja, meg úgy semmit.

A harmadik, a monitorhoz illő Internet Explorer 10 Metro felületre optimalizált változata. No ez már úgy működik ahogy kell. Igaz még vannak gyermekbetegségei, mint például a könyvjelzők támogatásának teljes hiánya, de minden internetezési funkció viszont úgy működik, ahogy annak kell. Jobbra húzom a képet akkor visszamegy egy oldalt, ha balra akkor előre léptet. Föntről lehúzva előjönnek a fülek és a címsáv, működik a "open link in new tab" is, ráadásnak piszok gyorsan tölt be minden.
Azt kell mondjam, ha a könyvjelzők támogatása is bekerül, szeretni fogom. (Pontosítás: Pin-elni lehet oldalakat, de azokat kidobja a start képernyőre. Így ha mondjuk van 100 "könyvjelződ", akkor a start menüt egy hétig görgetheted míg a végére érsz.)

Remélem a többi böngészőgyártó felkészül a saját Metro-s megoldására a végleges megjelenéséig.

Internet Explorer 10 Metro

Multimédia

Erre a célra a Windows Media Player Classic Home Cinema 64bit szolgált. Egy érintésre indul a felvétel, még egyre megáll. Két érintésre teljes képernyőn van, megint kettőre ablakos módban. Tekerni egyszerűen lehet vele, egyedül a hangerő szabályozása okoz némi nehézséget azoknak akiknek nincs külön a monitor mellett egy tekerentyű, vagy a kezében távirányító.

A képek nézegetése is egyszerűen megy. Két ujjal nagyítok, vagy forgatok, lapozni meg elhúzással tudok. Sajnos a Metro alapú kép és videónézegetőnek a működésére még nem jöttem rá. Lévén egy darab képet meg lehet nyitni, de mappát tallózni nem tudtam vele. A videónéző meg több típust sem volt képes megnyitni, lényegében kipróbálni is képtelenségnek bizonyult.

Amúgy ha többnapos használat után támad kedvünk filmet nézni, nem árt előtte lemosni a kijelzőt.

KÉP4

Média Lejátszás Ujjlenyomatokkal

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények