ADSL modem teszt (1. rész)

Első bejegyzésemben egy átfogó ADSL modem tesztet olvashattok. Különböző típusú ADSL modemekkel... – írta: dchard, 17 éve

Első bejegyzésemben egy átfogó ADSL modem tesztet olvashattok. Különböző típusú ADSL modemekkel elért sávszélességekről, illetve a létrehozott link stabilitásáról lesz szó a következőkben. A teszteket szigorúan a sávszélesség/stabilitás kérdéskörben végeztem, valamint a ping időket vettem górcső alá, más jellemzőkkel nem foglalkoztam. A vonal, amin a teszteket végeztem, korlátozás nélküli (up-to 8megabit/512kbit ), viszont a vonali jellemzők miatt ennek az értéknek csak kb. a felét lehet ténylegesen kihasználni, Ez - bár szomorú - mégis remek táptalaj egy ilyen modem összehasonlító teszthez, lássuk melyik modem mit produkál.

A tesztelésről: minden modemet több napig (legalább 2) vizsgáltam. Figyelem az uptime-ot, a sávszélesség értékeket, és a vonali jellemzőket (lásd: csillapítás és jel/zaj arány). Ezen felül dedikált szerverre egy szálas, tömörítetlen, titkosítatlan FTP átvitelek képezik a gyakorlati tesztek alapját. Itt nem a maximális értékeket nézem, hanem azt, hogy stabilan milyen értékeket produkál a modem. Figyelem azt is, hogy az átvitel közben mekkora eltérések mutatkoznak a középértéktől (mennyire stabilan tartja a sávszélességet). Ezen kívül végzek még pingelést. Az általam megállapított vonali jellemzők és sávszélesség értékek 10 szinkronizálás eredményeinek átlagolását tükrözi (a modemet nem áramtalanítom, csak a telefonkábel ki/be dugásával érem el az újraszinkronizlást).

Mindent modem tesztjének elején olvashatjátok, hogy a modem rendelkezik-e valamilyen admin felülettel, és ha igen, akkor az mi módon érhető el!

Figyelem!
A modemek adminisztrációs felületét NE piszkáld, ha nem vagy biztos a dolgodban!

Dialcom 1600:

Admin felülete van: a modem ip-je: 192.168.1.1 alhálózati mask: 255.255.255.0 felhasználói név: route jelszó: Bridge
Először állítsuk át a hálókártyánkat 192.168.1.2 IP-re, és 255.255.255.0 alhálózati maszkra, majd a böngészőben adjuk meg a modem IP-jét, majd a felhasználói nevet és a jelszót.

Telneten keresztül is elérhető a modem: felhasználóinév: route , jelszó: Bridge

Jól bevált modemről van szó, még senkiről sem hallottam, akinek normál működés közben problémája lett volna vele (szakadás, szinkron eldobás stb.).

Az emelés után többször szinkronizáltattam újra a modemet. Nagyon sokféle érték jött ki: letöltés oldalon 4300kbit/s-tól egészen 5043kbit/s-ig, feltöltési oldalon pedig 430kbit/s-tól 480kbit/s-ig mozogtak az értékek. Jól látható, hogy az elméleti 512kbit/s-ot még a ''leglassabb'' letöltési linksebesség mellett sem volt képes hozni.

A modem az esetek többségében a következő képen látható (a modem menüből kivágott) vonali jellemzőket mérte:

A modemnek van telnetes felülete is, amiről többek között azt is megtudhatjuk, hogy mennyi a modem által becsült maximális sávszélesség fel és letöltési irányba is, amit még stabilan tud tartani. Ezt a telnetes bejelentkezés utána az ''adsl'' (enter), majd a ''mon'' (enter) parancsokkal tudjuk megnézni. Valamint a modem saját maga képes tárcsázni is, ezt úgy érhetjük el, hogy betelnetezünk, utána ''sndcp'' (enter), majd ez a sor egyben: pppoe 1 -o -if ppp0 -auth chap -user adslusernév -pass adsljelszo -nat enable -vpi 1 -vci 32 (enter), majd ''pppoestart 1'' paranccsal indítható a dolog. Felhasználói név jelszó értelem szerint kitöltendő, a vpi vci szolgáltatónként változhat. Portot átirányítani a következő féleképpen lehet: nat -o -redirect_port : /tehát ha bent van egy webszerver ami a 80as porton figyel: nat -o -redirect_port tcp 192.168.1.2:80 80/
ellenőrizni a nat -o -status al lehet. Köszönet a telnetes infókért tolgy-nek.

A modem mindig viszonlyag rövid (1 percen belüli) idő alatt szinkronba állt, és a sebességeket fel és letöltési irányban is stabilan tartotta. Ez letöltés irányába a fenti linksebesség mellett 480KB/s, míg feltöltési irányab 43-44KB/s volt (titkosítás nélküli FTP, egy szálon, dedikált szerver, hajnali időpontban, nincs tömörítés). A pingelés a sávbővítés után 12ms körül alakült (max: 14, min:10 avg: 12). A modem nem sípol, nem búg, nagyon hűvös működésű, soha semmilyen probléma nem volt még vele, eddig 3500/448-as linksebességek mellett kifogástalanul működött. Egyetlen szépséghibája, hogy lassabban áll szinkronba, mint a többi modem, viszont nagyon stabil. Figyelem: a modem a csillapítási értékeket helytelenül alábecsüli: nálam a 29dB helyett 36dB a vonali csillapítás DS irányba.

D-Link 360R:

Admin felülete nincs, de a modem paraméterei lekérdezhetőek: a modem ip-je: 192.168.1.1 alhálózati mask: 255.255.255.0
Először állítsuk át a hálókártyánkat 192.168.1.2 IP-re, és 255.255.255.0 alhálózati maszkra, majd töltsük le és indítsuk el ezt a szoftvert:

[link]

Mostanában kedvelt tipus a szogáltatók körében, mert menüje nincs (amit az ügyfél elbarmolhat), firmware-t is csak gyárilag lehet rajta frissíteni (amik hazánkba érkeztek azok mind ADSL/ADSL2/ADSL2+ kompatibilisek). Viszont eléggé melegednek. Egy külső szoftverrel lehet megnézni a modem állapotát.

Nos a tapasztalatok: nagyon lassan állt szinkronba, mire először tárcsázni tudtam kb. 10 perc tellt el. Nem csalás nem ámítás. Utána viszont egyből egy 5300/448kbit/s-os értékkel örvendeztetett meg, ami jobb, mint a Dialcom esetében. De nem eszik olyan forrón a kását. Tesztelés közben (titkosítás nélküli FTP, egy szálon, dedikált szerver, hajnali időpontban, nincs tömörítés) lefelé 540KB/s felfelé pedig 44-45KB/s értékeket mértem a sebességek 90-95%-ban tartották ezt az értéket, amíg a modem ki nem esett a szinkronból. Ez kb. fél órányira volt a beüzelemléstől. A modem a teszt megkezdésétől számítva egy fél nap alatt több mint tucatnyiszor esett ki a szinkronból, esetenként hosszú ideig képtelen volt újra szinkelni, viszont miután ez megtörtént, mindig gyorsabb és gyorsabb linksebességeket adott. Egészen 5800/448-ig elment (ugye látjuk, hogy itt sem érte el még a közelét sem a feltöltési oldali elméleti linksebességnek). És tesztelés közben jött is annyival, volt amikor 580KB/s-os sebességet mértem letöltési irányban, felfelé a standard 45-46KB/s maradt, viszont érezhetően többször esett vissza átvitel közben a le és feltöltési sebesség egyaránt. Az előző teszthez képest itt már csak 60-70%-ban tartotta a megjelölt sebességeket.

A következő képen a modemről készült státuszkép mutatja a sebességeket, és egyéb vonali jellemzőket:

Ami a leginkább meglepő: az Attenuation értékek. Összehasonlítva a Dialcom 1600-zal ezek sokkal rosszabb értékek, pedig a modemen kívül semmi sem lett cserélve a rendszerben.

A pingelés átlagban 10ms volt (min: 9; max: 11; avg: 10)

A modem nem sípol, nem búg, viszont olyan sűrűn esik ki a szinkronból(átlaban fél óránként), hogy emiatt használahatatlan. Ha valaki hasonló 8megabites csomagban sorozatos vonalbontást tapasztal, ami eddig nem volt, és ilyen modeme van, az kezdhet gyanakodni. A modem eléggé melegszik is, célszerű a fedlap nélkül használni.

D-Link 360T

A modem kiterjedt adminfelülettel rendlekezik: modem IP: 192.168.1.1, alhálózati maszk: 255.255.255.0
A modemet közvetlenül a hálókártyába dugd, majd állítsd át a hálókártya IP-jét 192.168.1.2-re, az alhálózati maszkot pedig a modeméra.

Böngészőn keresztül: a modem IP-jét a böngészőben kell megadni, majd felhasználói név: admin, jelszó: admin

Telneten keresztül: (csak hozzáértőknek!): host: 192.168.1.1, felhasználói név: root, jelszó: admin

Pingelés: átlagos: 11ms | minimum: 10ms | maximum: 12ms (pingelés a bix.hu felé hétköznap este 11-kor)

Átivteli tesztek:

ftp (egy szálon, dedikált szerver, nincs tömörítés, nincs titkosítás): az átvitel talán itt zajlott alegsimábban az eddigi tesztek közül. A sávszélesség az átvitel indítása után rögtön maximalizálódott a linksebességnek (5500kbit/s) megfelelően 575KB/s-on, és nem is engedett belőle a 210MB-os tesztfile végéig. A megjelölt sebességet a teszt alatt 99%-ban tartotta, rendkívül jó eredmény.

Feltöltési irányba is stabil volt a kapcsolat, a linksebességnek (448kbit/s) megfelelően 44-45KB/s-os feltöltési érték jött ki, melyet stabilan tartott az

összes feltöltés több mint 97%-ában. Szintén nagy jó eredmény

Torrent:

Közkedvelt file-cserélő: nagy sávszélesség, sok kapcsolat, és párhuzamos nagy sebességű átvitel jellemzi, ideális tesztalany.

A tesztet egy privát torrent oldalon végeztem, több órán keresztül 150kapcsolat felett szinte teljes sávszélességgel ment a letöltés mellett a feltöltés is. A modem egyszer sem dobta el a vonalat. Érdekes tapasztalat: a torrent elindítása után egy ideig szépen tartotta a maximális sávszélességet, majd 5-10-20KB/s-ra esett vissza. Ekkor levettem a modem fedlapját, hogy levegőhöz jusson a belbecs, és a töltés ismét felugrott maximumra, melyet közel 3órán keresztül (az átvitel végéig) stabilan tartott. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy a modemen komplett OS (linux) működik, MIPS processzor dolgozik, és 6532KB RAM-mal gazdálkodik. És minél több az átvitel, a proci annál többet dolgozik, és minél többet dolgozik, annál melegebb van.

Az alábbi kép az ADSL státuszt mutatja, 10 szinkronizálásból választottam ki az átlagot leginkább megközelítő értéket:

Telnetes belépés után a cat /proc/avalanche/avsar_modem_stats parancs kiadásával kérdezhetjük le a modem paramétereit. A színessel jelölt értékek a következőt jelentik:

Zöld: megvalósult linksebesség (ezen a sebességen szinkronizált össze a modem a DSLAM-mel)
Sárga: vonali csillapítás
Kék: vonali jel/zaj viszony (SNR margin)
Rózsaszín: adó és vevő oldali jelerősség.
Piros: a vonali paraméterek alapján becsült leggyorsabb letöltés oldlai linksebesség. (becslés a vonalon elérhető legnagyobb letöltési sávszélességre)

Összegzés: stabil kapcsolódás: a teszt alatt egyszer sem dobta el a vonalat, vagy esett ki a szinkronból. A sávszélességeket stabilan tartja kimondottan erős terhelés mellett is, és az eddigi modemek közül ez biztosítja a legnagyobb linksebességeket is. Mivel garacniazár nincs rajta, a tényleg megbízható működés érdekében érdemes a fedlap nélkül használni. Viszont sípol, méghozzá nagy valószínűséggel éppen a tekercs tőszomszédségéban lévő kondi; nem zavaró.

Alapvetően ezzel a modemmel vagyok a leginkább megelégedve az eddigi etapból. Köszönet Kew-nek a modemért.

A teszt mádosik része hamarosan felkerül, a tördelésre azért van szükség, mert a LOGOUT bejegyzésekben csak 15ezer karakteres írást lehet közölni.

A második rész: [link]

Azóta történt