Airlive Air3G router

A megfizethető árú 3G-s útvonalválasztó – írta: benoce, 14 éve

AirLive, megint egy olyan márka, ami kis hazánkban nem ismerős mindenkinek. Ellenben az OvisLink-kel, mint gyártóval többen találkoztak. Itt vidéken a mikrohullámú internetelérésnek volt köszönhető, hogy sokan használtak megelégedéssel WL-5460Ap acces point-ot.

Jelenleg az AirLive, az Ovislink márkája, otthoni felhasználok számára gyárt hálózati (vezetékes/vezeték nélküli) termékeket. Cég alapítás a 90-es évek elejére tehető Taiwanon, az új évezredben pedig Európában is megjelentek párhuzamosan az anyacéggel. Kelet-Európában pedig pár éve érhető el, a honlap szerint 2009-ben Magyarországon is felállította az értékesítést segítő csapatot.

Az Air3G egy olyan útvonalválasztó, ami a hagyományos router funkciók mellet, legyen az vezetékes, vagy vezeték nélküli (802.11b/g/n) feladat, megfejelték egy kis extrával. Mégpedig a jelenleg igen népszerű mobil internet megosztására is képes. A router, USB alapú 3G modemeket tudja lekezelni.

Mostanság találkozok azzal az igénnyel, hogy ha már van mobil internet elérése az egyénnek, azt szeretné megosztani lakásban, nyaralóban (ahol más nincs) , vagy útközben a kollégákkal. Régebben is voltak routerek erre a feladatra, pld. Linksys WRT54G3G, vagy SMC WBR14S-3GN, esetleg ilyen volt a Vodafone ajánlata is.
A használat mindig elbukott valamin, vagy nagyon drága volt a beszerezhető router, vagy nem támogatta az adott már kéznél lévő USB-s 3G modemet, vagy mint a Vodafone ajánlat, csak bizonyos készülékekkel hajlandó működni, s csak Vodafone hálózaton. Ekkor bukkantam rá, az alábbi routerre.

A dobozon egyszerű piktogramokkal tájékoztatnak hogy a router mire is képes. Kicsomagolva, a készüléken kívül a lecsavart antenna, cat5 kábel, a tápegység, "telepítő" cd lemez, a gyors üzembehelyezési lepedő (van benne magyar nyelvű rész is) fogad.
Készülék dizájnja, ha oldalról megnézem az ék formáját követi, ellenben semmi szögletes nincs rajta, mindent igyekeztek lekerekíteni. A régi AirLive modellekkel szemben, amik kék színeben pompáztak, ez már teljesen fehér színt kapott.

Beüzemelés:

Összekábelezve, feszültség alá helyezve következett a beállítás. Bármelyik böngészőben az alábbi címen lehet elérni a menüt, 192.168.1.254, alap jelszót a gyors beállítási lapon megtaláljuk.
Kezdhetjük a felkínált varázslóval, vagy pedig manuálisan mindent mi állítunk be. Javaslom a legújabb firmware leszedését, és felrakását. Már csak azért is, ha esetleg nem lenne benne a 3G modemünk a támogatási listában, ha szerencsénk van, akkor már az újabb firmware verzió felismeri. Az általam használt T-Mobile ZTE 626 modem alapból a támogatva volt.

A varázslón való telepítés nagyon egyszerű, első lépésben a WLAN SSID-je kerül beállításra, plusz a jelszó, amit automatikusan WPA2-PSK módban lesz.

Második lépésben a bejövő internetet kell eldönteni, csak 3G modem, csak kábel alapú, vagy ezen kettő kombinációja.
Választható a kábelnet (adsl) mellé a 3G backup funkció, és fordítva is. Ha az elsődlegesen bejövő internet forrás megszűnne, akkor jön backup funkció, és átvált rá. Tapasztalatom szerint azért a váltás egy kis időt elvesz, van egy kis kiesés, de tökéletesen működik

Harmadik lépésben a 3G modem kerül sorra. Itt volt egy kis baki, a T-Mobile, még Westelként szerepel mindig, és a Pannon sem Telenor a gyártónál.

Negyedik lépésben pedig eldönthetjük milyen internetszolgáltatással rendelkezünk (kábel, adsl, fix ip).

Ötödik lépés a lezárás, ha valamit elvétettünk volna van lehetőség vissza menni, ha rendben van, akkor egy restart következik, és utána használatba vehető a router.

Pluszok:

A készülék nem csak az alap funkciókat tudja, itt van pld. a POE funkció, ami akkor jó, ha olyan helyre kerül a berendezés, ahol nem megoldott a 220V, ilyenkor a működéshez szükséges áramot, az Ethernet kábelen kapja. Itt a LAN1 aljzat tudja ezt a funkciót.

Plusz, a leírásban szerepel, hogy létezik hozzá gépkocsiban való használathoz szivargyújtós tápegység. Sajnos ezzel nem találkoztam, így inkább egy inverter beszerzését javasolom ha útra kellünk.

Antenna, cserélhető szerencsére (R-SMA), egy 5dBi teljesítményűt kapott. Plusz szolgáltatás az antennák vezérlése, ahol mi adhatjuk meg az adó teljesítményét. S itt lép be az energia takarékosság, egy külön menü pontban szabályozhatjuk, kikapcsolhatjuk az antennákat adott időpontokban.

Nem sok router tudja a HotSpot lehetőséget, ha nyilvános helyen létesítünk elérést, ehhez nem kis segítség a 4 SSID amit a készülék tud, és a vendégekre beállítható szabályozás.

Készülék lelke egy Ralink RT3050F chip, ami wireless N150 specifikációval rendelkezik, egyetlen antennájával is 150Mbps sebességre képes, optimális esetben persze. Hasonló chippel rendelkező modell pld. a D-Link Dir-600, Asus RT-G92 egyes verziója.

Összegzés:

Kinek is ajánlom? Annak, ki olcsón akar (17e-25e HuF) 3G képes routert használni, és esetlegesen hordozni is kell majd. Megelégszik az 1 antennás N150 teljesítménnyel. Kis összegből akarja megoldani a hotspot üzemeltetést.

benoce