Alcor Saga E-book olvasó

Egyszerű, mint a faék, a kijelzője pont olyan, mint amilyen a Kindle 4-é, mind olvashatóságban, mind méretben. – írta: Romvr, 10 éve

Belső és Funkciók

A gép lelkét egy ARMv9-es Rockchip 2818-as adja, 600 MHz-en ketyegve. E mellé 128 MB RAM-ot, 4 GB belső tárhelyet (3 GB használható) kapunk. Érdekesség, hogy a tárhely itt már bővíthető egészen 32 GB-ig Micro-SD kártyával. Onnan, vagy belső memóriára másolva megnyitja az EPUB, PRC, RTF, TXT, HTML, PDF vagy FB2 formátumokat.

Képekkel is el tud bánni JPG, JPEG, BMP, TIF és PNG formában. Teszteltem és a telefonnal készített 18MPx-es képeket is megnyitja, igaz, sokáig kell várni rá.

Az egész gép lényegét pedig a 4:3 oldalarányú, 600x800-as felbontást kínáló PVI. 2. generációs "pearl white" E-Ink kjelző adja. 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes, így természetesen a rajta megjelenített képek is csupán ennyi színnel tárulnak a szemünk elé.

Sajnos a Li-Polimer akkumulátor kapacitását sűrű homály fedi, annyit ígér a gyártó, hogy ezzel akár 10.000 lapozást is tudunk végezni.

Ez, ha 700 oldallal (és ezért 700 lapozással) számoljuk, akkor nagyjából tizennégy darab könyvnek felel meg. Persze, a lapozások száma függ az alkalmazott betűk nagyságától és a betűtípustól is. Eddig egy hetes napi ~3 órás olvasás mellett az akkumulátor töltöttségét jelző ikon még nem változott. Szóval akár még igaz is lehet.

Számomra az egyik lényeges tulajdonsága, hogy be tudtam állítani, minden lapozás után frissítse az egész képernyőt. Így a betűk minden oldalon tökéletesen és élesen jelennek meg. Ezt az értéket lényegében szabadon változtathatjuk egészen a kilences értékig.

Mellékesen megjegyzem, hogy a Kindle 4 minden ötödik oldal után frissített és a számot nem lehetett változtatni. Ezért a negyedik lapozásnál már észrevehetően megjelent a szellemképesedés. Itt, ezzel a beállítással, ez megszűnt végre.

A betűtípusok közül hét fajtát kínál fel, illetve ezek "bold" (félkövér) változatát. Betűnagyságot és sortávolságot is állíthatunk hasonlóan széles skálán. Sajnos ezeket az értékeket nem lehet alapbeállításként elmenteni, így minden könyv elején kénytelenek vagyunk végigzongorázni a menüket.

Szerencsére viszont az adott olvasmány számára megjegyzi, mit adtunk meg, így ha menet közben átugrunk egy másik irományra, majd vissza, akkor a már kényelmesen olvasható beállítások maradnak meg.

Összességében elnyerte a tetszésem. Ami különösen tetszik, hogy nem megy el aludni, ha nem kapcsolom ki, de ugye az E-Ink miatt nem is merül le. Simán olvasást követően becsúsztatom a táskába, majd otthon előveszem és folytatom, ahol abbahagytam. Egyszerű, mint a faék, a kijelzője pedig pont olyan, mint amilyen a Kindle 4-é volt, mind olvashatóságban, mind méretben.
Nálam 9/10-est érdemel így egy hét használat után

Azóta történt

  • Amazon Kindle JailBreak

    Itt a megoldás, ha szeretnél magyar nyelvet, állítható margókat és KOReader-t telepíteni az olvasódra.