...alkossunk hát valami nagyot!

Viszlát kolléga IWIW-es cikkének hatására döntöttem úgy, hogy leírom az alábbiakat. A... – írta: Vamp, 16 éve

Viszlát kolléga IWIW-es cikkének hatására döntöttem úgy, hogy leírom az alábbiakat. A cikket vehetitek egyfajta felhívásnak is. Előrebocsátom, nem félek tőle, hogy az ötletet, amit alant kifejtek, már másnap megvalósítja valaki, annak komplexitása miatt. Amennyiben mégis, nagyon szépen kérem, legalább a prohardveres nevemet említse meg a projektben, mint "megbízott ötletgazdát". Kellemes olvasást kívánok!



Kedves Fórumtársak!





Sok szó esik mostanában a különféle közösségi oldalakról. Az elmúlt 2 évben rengeteg kisebb-nagyobb site alakult többnyire egyetlen főfunkcióra építkezve, ez pedig meghívásos alapokon nyugvó, kapcsolatiháló-szövögetés. Sokmillióan tagjai az iwiwnek, a myvipnek, s társaiknak. Van aki kapcsolatépítésre, akad aki üzletelésre, fórumozásra használja ezeket az oldalakat, aknázza ki a megannyi funkciót. Közös a fenti lapokban továbbá, hogy mögöttük profitorientált vállalat áll, s hajt végre fejlesztéseket, karbantartásokat. A profitorientáltság miatt minden egyes felhasználó potenciális reklámcélpont, a vállalatok az oldalakhoz kapcsolható bevételeinek nagy hányadát a reklámfelületek kiadása után beszedett összegek alkotják. Általánosságban elmondható, hogy egy közösségi oldalnak minél több látogatója van, a reklámbevételek annál nagyobbak.


Mindezekkel nagy újdonságot nem mondtam, lássuk miért vagyunk itt.

Megannyi ötlet születik a világon nap mint nap. Nem volt ez másképp egy ködös decemberi délutánon sem, 2005-ben, mikor egyik barátommal a békásmegyeri mekibe indultunk táplálkozni. Útközben szó esett egyik volt osztálytársnőnk hugáról, aki épp az USA-ban tanult valami horribilis összegért. Családnál lakott, fizetett a szállásért, az iskoláért[B][/B], a kiközvetítésért. Sokat.

Lacikának ezzel kapcsolatban előzőleg támadt egy elgondolása:

Miért fizetnénk ilyen dologért... ha mindezt ingyen is megtehetjük? Láttuk az iwiw és társai fellendülését, láttuk hogy tizenéves leányok ülnek napi 6-7 órákat a gép előtt (nem) létező ismerősöket keresve.
Ez az egész adta azonban a löketet egy kicsit komolyabb dologhoz. Tegyük fel, hogy A-ból B-be óhajtasz utazni, bárhol a világban, és szállást keresel a B pontban, lehetőleg a saját szájízednek megfelelőt.



Hozzunk létre tehát egy olyan közösségi oldalt, ami elsősorban az utazási kedvre/kényszerre épít, és ahol:

-nincs kapcsolati háló, a lényeg ugyanis nem az ismerősök megtalálásának n+1-edik módja

viszont:

-meghívásos rendszerű a regisztrálás, regisztrációkor eldöntheted, csak fogadni szeretnél embereket, csak utazni kívánsz, esetleg mindkettő
-ha mindez megtörtént, és te pl. Németország egy adott városába utaznál, és azt beírod a keresőbe, a rendszer kidobja neked a megfelelő fogadókat, azok minden megadott adatával együtt
-kereskedelmi és nem kereskedelmi szálláshelyek is regisztrálhatnak
-részletes, képekkel, videókkal bővített bemutatkozás mind szállásadó, mind utazó számára
-a világ összes országáról átfogó információmennyiség van összegyűjtve
-implementáljuk a Google mapsot, mint segédeszközt
-nagyon részletes keresőt használhatunk a megfelelő szálláshely megtalálásához
-nemzetközi, tehát bárhonnan elérhető, több nyelvű portálról van szó.


Nagyon röviden ez a lényeg, mindezt gyors példával szemléltetném.

Regisztrálsz az oldalon, utazni vágyóként. Egyszer csak Japánba kell repülnöd, szakmai okokból (építészmérnök vagy). Már sokszor használtad az oldalt, most magyar szálláshelyet keresel odakint. A keresési feltételeket beállítod, város: Tokio, szálláshely típusa: magánlakás, tartózkodási idő: 3 nap, 2 éjszaka, max ár: X jen/nap. Ezek a legalapvetőbb feltételek. Igen ám, csakhogy te magyar szállásadót keresel, lehetőleg szakmabelit, így azt is megadod feltételnek. Ezek alapján a rendszer végignézi a japánbeli lehetőségeket, és kilistázza a legmegfelelőbbeket. Kapcsolatfelvétel az oldalon belül, visszaigazolás.

Nem kellett a szállodák keresésével vesződni, sőt, akár az is lehet, hogy ingyen felajánl valaki egy szobát a számodra. Mindez megegyezés kérdése.

Sorolhatnám a példákat, azonban szárnyaljon a Kedves Olvasó fantáziája. Mi mindenre lehet még használni egy hasonló oldalt? Amerikába utaznál tanulmányi útra? Kikerülheted a közvetítési költségeket, megegyezhetsz lehetséges fogadókkal.
A világba vágysz, de nincs pénzed? Megtervezheted az útvonalat, minden egyes napra szállást kereshetsz magadnak. Gondoljatok bele, mennyire hasznát vehettük volna a Cote D'Azure út alatt a szálláskeresésnek.

Mindennek megvalósításához vállalkozókedvű programozókat, designereket keresünk, akik professzionális, vagy hobbi szinten valósítanák meg az ötletet egy közösségi portál elkészítésével.


Szokás megemlíteni ilyenkor, milyen alapokra építkezhetünk...

-Az oldal összes tervezett funkciója, a lehetőségek, az egyes modulok mind mind dokumentálva vannak, gyakorlatilag mindezt "csak" le kell programozni...
-Van továbbá egy kezdetleges, bemutató jellegű logo- és designtervünk
-2 db lefoglalt domain nevünk
-Egy darab Proliant ML330-as szerverünk kezdetnek, 2db 1266-os P3-S-el, 1 giga SD rammal, 2db 73 gigás scsi vinyóval, telepített, konfigurált linux-szal, azonban nincs betéve semmilyen szerverparkba, mindezt igény esetén
-az összes kezdetben fontos európai, valamint európán kívüli nyelvre fordítónk (összesen 19)
-Rengetek belefektetett időnk, ami összeszedetlen, "majd ráérünk még" emberek miatt eddig nem térült meg...
(Nagy tisztelet a kevés kivételnek!)
-4 további "alapító", kedves barátaim, akikel kidolgoztam a dokumentációt, valamint a prezentációkat


...valamint alapok, amelyekre nem...:

-Nincs cég a projekt mögött, terveztük a cégalapítást, de az anyagiak közbeszóltak. Mindennek akkor lesz jelentőssége, ha a dolognak lesz létjogosultsága az interneten, és szükségesnek véljük a cégalapítást.
-Fizetést, legalábbis kezdetben, senkinek nem tudunk biztosítani, mivel jómagunk sem vagyunk anyagilag eleresztve
-Az utóbbi, mint tapasztaltuk, magával vonja a számonkérés lehetőségének teljes hiányát, ezzel semmi baj.

Kockázatos tehát a dolog, mivel semmi sem garantálja az oldal befutását, így nagyon szépen kérek mindenkit, aki a leírtak alapján baromságnak találja, valamint fennakad az orra a (kezdeti) pénzügyi térítés hiányán, az ne offolja szét a topicot. Mindezt mindannyian, akik benne vagyunk, egy lehetőségként kezeljük, amely később üzleti alapokra is építkezhet (és nem, nem a reklámoktól reméljük mindezt).

Kihasználni senkit sem akarunk, eddig sem tettük. Nem a pénz hajt minket, pusztán le szeretnénk tenni valamit az asztalra. Igen, ha lehet, mi, magyarok.


Elnézést kérek továbbá azoktól, akiknek azt ígértem, már csütörtökön leírom a dolgot, úgy esett hogy csak most értem rá...

Előzmények