Alsóház - Celeronok és Kabini

Kis méretű, alacsony fogyasztású lapot kerestem új projektekhez. Az alsó házból próbáltam válogatni: J1900, A4-5000, 1037U. – írta: frescho, 9 éve

Gigabyte J1900N-D3V

A J1900 a Gigabyte kivitelezésében egy szép kis fekete dobozban érkezett. A dobozt a képre kattintva a többi képhez hasonlóan kicsit jobb minőségben is megnézhetitek. A feliratok arról árulkodnak, hogy a marketingeseknek nagyon megtetszhetett az Ultra szó, mert van Ultra Durable, Ultra Cool, Ultra Performance és Ultra Safe is. Ez a gyakorlatban szilárd elektrolitos kondenzátorokat, kis fogyasztást és dual BIOS-t, pontosabban itt már UEFI-t jelent.

A dobozt kinyitva látható, hogy nem vitték túlzásba a tartozékokat. Két SATA kábel akad a hátlap és egy minimális leírás mellé. Az alaplap maga is elég egyszerű. A J1900 tartalmazza a chipsetet is, csak pár kisméretű kiegészítő, mint pl. a hálózati és a hang chip került mellé. A SOC egy méretes passzív borda alatt kapott helyet, ami a 10W-hoz elegendőnek tűnik. Az alacsony fogyasztáshoz egyszerű áramellátás is tartozik.

A lap felszereltsége is egyszerű, ami a többi hasonló laphoz mért árát nézve lehetne jobb is. Az is igaz, hogy nem az átlag lapok mezőnyében indul, de ezt majd a hátlapnál leírom. Maximum 8 GB DDR3 memóriát fogad laptopokra jellemző SO-DIMM foglalatban. Bővíteni egy mini PCIe és egy normál PCI porton tudjuk. A PCI helyett más lapokon 1x PCIe portot szoktak használni, bár nem tudom mivel és minek bővíteném ezt a lapot. Ami a legjobban fáj, főként, ha valaki NAS-t építene, az a 2 darab SATA 2-es port. Nem értem, hogy miért nem lehetett legalább SATA 3, hogy gyorsabb legyen és igazán elfért volna belőle 4 darab is.

A hátsó csatlakozókkal már jobban kibékültem. Ahogy már utaltam rá, ez nem egy átlagos desktop lap. A két soros és a dupla Gigabit port is arról árulkodik, hogy kicsit iparibb helyekre szánták. Van még PS/2, két videó (D-SUB és DVI-D), 4 darab USB3 és hang csatlakozás is. (Részletes táblázatot a belső és külső csatlakozókról az 5. oldalon találtok.)

A J1900 Celeron néven fut, de az igazság az, hogy az Atom termékvonalba illeszkedik. De ez már nem a régi rossz emlékű lassú Atom, hanem a nagyon alacsony fogyasztású Silvermont architektúra majdnem leggyorsabb darabja. Bail Trail-D-nek hívják a Platformot, amit 22 nm-en gyárt az Intel. Az alap órajel 2 GHz, de 2.42-ig fel tud futni turbóval, de ezt óvatosan kell kezelni, mert a desktopon megszokott processzorok (például Ivy Bridge) simán megverik azonos frekvencián. Amiért nagyon megtetszett, az a négy fizikai mag és az alacsony 10 W-os névleges fogyasztás. Úgy okoskodtam, hogyha nem nagyon lassú az egy szálas működés, akkor 4 maggal jól használható lesz virtualizációra. Ha mégis, akkor építek belőle valami mást.

A GPU részt elfogadhatóra készítette az Intel. Érdekes, hogy a GPU-Z nem ismeri fel rendesen. Az Ivy-vel való rokonság és az, hogy tovább csökkentették az EU-k számát, nem jósol nagy teljesítményt. Az alapórajelet megemelték, de a turbó órajel alacsonyabb az Ivy-s Celeronnál. A videó dekóder támogatja az elterjedt formátumokat (MPEG2, H.264, VC1, VP8 és MVC) 4k felbontásig. Szóval a legjobban úgy fogalmazhatom meg, hogy az IGP hozza az elfogadható minimumot, de annál nem többet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • ThinkCentre A61e

    Mire alkalmas egy kis méretű, alacsony fogyasztású, hét éves brand, asztali gép? Mit tehetünk, ha lassú?

  • A Core i3 ereje a játékokban

    Mennyit ér single player játékokban egy kétmagos Intel CPU Hyper-Threadinggel megtámogatva?

  • Játék PC-n, olcsóbban - IGP-vel

    A belépő kategóriás játékos VGA-k után van még egy lépés árban lefelé - az IGP-k. Lássuk, mire képesek!