Mobilnetes előfizetések harca

Androidos és más telefonok gazdáinak figyelmébe: így etesd a mobilod nettel pénztárcakímélő módon! – írta: DarknessHope, 12 éve

Megoldások

Szóval most elmesélem, hogy mi az a gondolatmenet, ami a legutolsó 2 ábrámhoz és egyben a megoldáshoz vezetett.
Kiindulásképp a kezdeti net40-es csomagnál tapasztaltakat vegyük elő. Itt, ugye ha aktiválom, mert megnézek egy emailt, ami 1 MB alatti forgalom, akkor is már kifizettem a 690Ft-ot, pedig én 1 megát használtam csak.

Nos, ugyanez a probléma nagyobb forgalom esetén is fennáll. Például, még mindig a T-mobilenál maradva. Ha a Web sim csomagot használnám, és 300 mega körüli forgalmat bonyolítok le akkor már nem lenne elég a 250MB-os 1000Ft-ért, hanem lényegében a 2000Ft-os 1GB-os aktiválódik. Ergo, ha én 250 megát netezek, akkor 1000/250=tehát a táblázatban szereplő 4Ft/MB áron netezek 251MB-nál ez már 2000/251, ami közelítőleg a duplája.

Tehát valójában a fenti táblázatban írt értékek, amiket egyébként a szolgáltatók is feltüntetnek, csak abban az ideális esetben igazak, ha pontosan 100%-ig leforgalmazod mindig, tehát minden megrendeléskor. Ez pedig nyilván egy idea.

Így jött az utolsó diagram ötlete. ami esetében az árat nem a benne foglalttal, hanem megabájtnyi egységenként az összes lehetséges forgalmi mennyiséggel elosztom.

Ez így bonyolultnak tűnhet talán(esetleg másoknak túl szájbarágósan), de egy példán azért szemléltetem. Aki érti, az nyugodtan pörgessen a képekhez.

Szóval magyarán, ha megrendelünk egy Telenor 1GB-os csomagot (2599 FT-ért), de az előbbi net40-es példánál maradva mindössze 1MB a forgalom, akkor neked a „Ft/MB –értéked” 2599Ft. (elég hülye az, aki így tenne, de ez csak példa). 10 MB-nál, kb. 260, 100-nál 26, és az egész 1GB felhasználásánál éri el a 2,6-ot ami a táblázatban is szerepel.

Tehát ha a csomagban foglalt értékig megabájtonként ezt végigjátsszuk, akkor az így kialakult pontsor-vonalak metszéspontjai adják ki az értékhatárokat, ami felett érdemes lehet más csomagot választani.
Aki esetleg még mindig nem értené, teljesen az nézze csak meg a grafikont. Az 1 ábrán az egészet a 2.-on, a számomra fontos 1GB alatti forgalmat kiemelve láthatjátok.
1GB fölött amúgy is, véleményem szerint már érdemes előfizetésekben gondolkodni. Ezen ábráknál a színezéssel már akadt némi problémám, nem sikerült megváltoztatnom. Mivel csak a jelölők belső kitöltését színezi át... ami ha ilyen sűrűségben vannak, a pontok nem változtatja meg a vonal (valójában pontsor-vonal) színét, mert egymásra lógnak. Az ábrák itt is elérhetők nagyobb méretben képre kattintva (érdemes így szemlélni)

(nagyobb méretért kattints a képre)

(nagyobb méretért kattints a képre)

A jelmagyarázatban: „djuice alap” ez a reload net megrendelés nélküli 5ft/MB-os netezést jelenti, a „djuice cs” pedig megrendelt csomagokat.
Lehet egyértelmű, de a biztonságkedvéért ezt is kicsit túlmagyarázom. A djuicenál maradva (kártyás 29), ami a grafikonon a 320MB-os ponton áthaladó görbe… látható hogy csak 500MB-ig megy, majd utána 500MB-tól 1GB-ig, kicsit fentebb kezdődik. Ez azért van, mert 500MB-os és 1GB-os csomagot is megrendelhetünk.

A jobb láthatóság kedvéért az 1GB-os megrendelés esetén nem jelöltem az 1Ft-500MB-ig forgalmazás "Ft/MB értékét" csak az 500 mega fölötti értékeket. Az nyilván egyértelmű így is, hogy ha 500MB alatt forgalmazol, akkor egyáltalán nem éri meg 1 gigás csomagot rendelni. Ugyanez megfigyelhető más értékhatároknál 100MB, 1GB is.

Ha valami nem látszik, ne ijedj meg, több pontsorvonal is egymást fedve fut. A táblázatok és a Ft/MB-os oszlop segítségével ki lehet találni pontosan hol is van. nem egyszer néztem el én is.. Többször javítottam ellenőriztem.. szóval nem várja senki magától hogy elsőre átlátja őket.

Példaként ha megnézzük, a T-go net nem igazán látszik ezeken, mert egybemosódik a többivel... a 30MB-os Go net opció például a "30MB; 20Ft/MB " pontnál fut be.
A jobb láthatóság kedvéért még egy 3. grafikont is ideillesztettem, ami 0-320 MB-ig mutatja a lehetséges forgalmat.

(nagyobb méretért kattints a képre)

Na de lássuk részletesebben is mit árul még el ez a sok görbe!

Következtetések:
Mint látható 200MB-ig nincs olyan csomag, ami vetekedhetne a Djuice-szal. A T-Mobile Web sim szigorúan 200-250 megáig olcsóbb. Ez a tartomány havi szinten viszont nehezen tartható szerintem.
Így 320 megáig a még a djuiceos reload netje lesz a jobb. Ezután a kártyás 29. csomagban elérhető 500 megás opció a nyerő. Ez a 320-500MB közti már akár tartható is lehet havi szinten.

Ezután látszik az is, hogy a Djuice reload kártya sem fenékig tejfel. az 500 megás ajánlatuk a reload-netben ugyanis csak akkor éri meg ténylegesen, ha 398 és 500 mega közt forgalmazunk mindig. Egyéb esetben jobban járunk, ha nem kapcsoljuk be, és 5ft/MB-tal netezünk.

500 mega fölött egészen 2GB-ig a T-mobile Web sim a nyerő. 2 és 3 GB között újra a Djuice Kártyás29 csomag, e felett T-mobile web sim uralom van. Ezeket az alábbi táblázatban össze is foglaltam.

Mindebben az összehasonlításban persze még érdemes belevenni azt hogy a djuice csak 26 éven aluliaknak érhető el hivatalosan, ezen belül a reload net pedig 45 napos ciklusban gondolkodik, illetve hogy nincs túlforgalmazási díj egyes esetekben.

Apropó: túlforgalmazási díj nélküliek!
Az eddig hallottak alapján, amit ismerőseim nyilatkoztak az ilyen csomagokról, a sebesség olyan szinten korlátozottá válik, hogy gyakorlatilag használhatatlan...
A Telenor korlátlan csomagja, a flexi se teljesen korlátlan. Tehát torrentezni például ezzel sem lehet mert az, idézem: "nem támogatott forgalomtípus" (például: P2P (BitTorrent, eDonkey…), FTP, OCH (Rapid Share) stb.)

Ezenkívül napi 1,5GB forgalom túllépése esetén is lekorlátoz. Részletek az oldalon:
Flexi

De a többi is lényegében csak annyit ér, hogy ha túlforgalmazunk, nem lep meg minket egy ordas számla (vagy nem szalad el a feltöltés). De ezzel kapcsolatban szívesen várom a hozzászólásokat, kinek milyen tapasztalatai vannak ezekkel a „korlátlan csomagokkal”.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Mobilhasználat Ausztriában

    Ha Ausztriába mész dolgozni vagy pihenni, akkor segíthetek kiválasztani a számodra megfelelő díjcsomagot.