Samsung Galaxy A3 Duos

Drágább, mint a szürkeimportból származó, népszerű kínai modellek, de prémium a burkolata és sima a működése. – írta: AusWolf, 8 éve

Miért kell két SIM kártya?

Sokféle okból kereshet az ember két SIM-kártyás telefont. Ami leginkább az eszünkbe juthat, az a különféle tarifák egyidejű használata. Elképzelhető, hogy Olcsó János szeretne a barátnőjével ingyen beszélni X szolgáltató kártyáján, viszont az Y szolgáltatónál lévő céges előfizetéséről sem szeretne lemondani.

Az is lehet, hogy az egyik szolgáltatóval a percdíjak miatt szimpatizál, a másiknál viszont jobb az internet. Ilyen esetekben egy két SIM-kártyát kezelő telefonnal jobban járunk, mintha egy egész mobilarzenált hordanánk magunknál. Én személy szerint külföldre költözés miatt döntöttem dual SIM-es telefon mellett. Így a családom bármikor elérhet a régi számomon, miközben a másik kártyának hála a mobilnetről sem kell lemondanom.

Na igen, de milyet?

Alapvetően háromféle dual SIM megoldás létezik: passzív, dual-standby és dual-active. Az elsőnél a telefon egyszerre csak egy SIM kártyát használ, és a menüből választhatjuk ki, hogy éppen melyikre tartunk igényt. A dual-standby telefonok mindkét SIM kártyával csatlakoznak az adott hálózathoz, viszont ha az egyikre hívás érkezik, a másik arra az időre lekapcsol. Dual-active esetén a telefonba két hálózati kommunikációs modult építenek, így az ilyen telefonok még hívás közben is a hálózaton tartják mindkét SIM kártyát, viszont így az energiafelhasználásuk nagyobb. Mivel a legelterjedtebb megoldás az én Galaxy A3-amhoz hasonló dual-standby mód, ezért most ezzel fogok foglalkozni.

Akkor dual-standby, de melyik típus?

Manapság egyre gyakrabban lehet találkozni különféle kínai gyártók két SIM-kártyát kezelő, sokszor filléres okostelefonjaival. Ezek sokszor kompromisszumot jelentenek akár az anyagminőség, a hardver, a szoftvertámogatás, vagy ha más nem, akkor a beszerezhetőség és az európai/magyarországi garancia terén. Én nem akartam túl nagy áldozatot hozni a második SIM foglalatért, ezért esett a választásom a Samsung Galaxy A3 Duos-ra, amit fém készülékház, 4,5"-es AMOLED kijelző, 8 megapixeles kamera, 16 GB-os belső tár, és a méltán népszerű négymagos Qualcomm Snapdragon 410 rendszerchip jellemez. Akit maga a telefon komolyabban érdekel, annak ajánlom a Mobilarena tesztjét az egy SIM kártyás Galaxy A3-ról itt. A két változat közötti különbség (a második SIM kezelését leszámítva) a fél GB-tal kevesebb RAM (így összesen 1 GB van a telefonban), és a hátlapi "Duos" felirat.
Vigyázat! Többféle A3 Duos is létezik, az enyém pontos típusa A300F/DS. Az európai "F"-től eltérő variánsok között létezik olyan, amiből az NFC, vagy akár az LTE is hiányzik. Na de elég a telefonból, lássuk, mi is az a dual SIM a gyakorlatban!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!