Asus N50 notebook tartósteszt

Egy négy éves Asus notebook, mely simán letagadhatna a korából akár 2 évet is. – írta: BigBlackDog, 11 éve

A külső, néhány év elteltével

Először is elnézést kérek, de a csomagolást nem mutatnám be külön. Igaz, ott áll a szekrényben az utolsó fóliadarabkáig az egész doboz még mindig, de rest voltam előkotorni onnét. Ennek ellenére azért néhány szóban megpróbálnám ismertetni a lényeget ezzel kapcsolatban is.

A dobozban nemcsak egy laptop volt a szokásos tartozékaival, hanem az Asus (akkori?) jó szokásához híven adott még a gép mellé ajándékba egy táskát és egy Asus feliratos Logitech egeret is. Ebből kifolyólag a külső, nagyobb doboz jelentősen túlméretezettnek tűnt egy hordozható géphez. Az ebben lévő kisebb dobozban volt maga a gép, a tartozékaival: töltő, töltőkábel, driver CD, programokat tartalmazó CD, használati útmutató, egyéb gyújtósnak való. A gép egy puha tokban volt benne, hungarocell ágyban rögzítve. Mivel elég sok fényes felülettel rendelkezik a gép, így bőven volt mit fóliázni, és ezt meg is tették. Jutott a kijelző hátuljára, a kijelző kávájára körbe, magára a kijelzőre, és a billentyűzet feletti részre is.

A gép maga a sok év eltelte után sem változott sokat. Még mindig van egy kijelzője, billentyűzetet és az egeret helyettesítő touchpad sem szaladt még el. Persze az érzékenyebb felületeken meg lehet látni a használat nyomait, megannyi apró hajszálkarc formájában. A jobban igénybe vett billentyűk is kifényesedtek. De törést, repedést még nem lehet találni rajta. Jelenleg 3708 üzemóra van benne.


Egy négyéves laptop

A billentyűzet felett a bal felső sarokban található a bekapcsológomb és az "Express Gate" gombja. Utóbbi egy külön telepített, Linux alapú operációs rendszert jelent, melynek nagy előnye, hogy gyorsan betölthető, használatba vehető. Elméletben. Persze használni sem lehet mindenre. Internetezés, e-mailezés, képnézegetés. Talán ennyi. Nem is használtam sokat, nem volt egy igazán kellemes funkció.
A billentyűzet felett középen találhatóak a különböző funkciókat vezérlő érintőgombok.

A billentyűzet kifejezetten kellemes. Akkoriban átlagosnak volt mondható emlékeim szerint, a mai viszonylatban viszont elég jónak. A billentyűk kicsit kopogósan érnek "földet", viszont kiváló a nyomáspontjuk és határozott a működésük. Az elrendezésben, méretben semmi kivetnivaló nincsen, némi megszokás után tökéletesen lehet gépelni rajtuk. Rendelkezik külön numerikus résszel is, akkoriban ez nem volt még annyira természetes ilyen méretű laposoknál. Ezt szerencsére a kurzorvezérlő billentyűk sem sínylették meg, szinte mindegyik elérhető könnyen.

A billentyűzet alatt van a tapipad. Közepe már kifényesedett, de használatában alig változott. A felület kényelmesen nagy, külön vízszintes és függőleges gördítősávot is "tartalmaz", amelyek a driver feltelepítése után használhatóak. A tapipad alatt lévő gombok kemény, koppanós fajták, nem túl csendesek. Sajnos a bal oldalit néha-néha már erősebben kell lenyomni a siker elérése érdekében.
A két gomb között van az ujjlenyomat-olvasó. Habár szoftveres oldalon némi szenvedéssel jár a beüzemelése (a driver beszerezése nem egyszerű feladat), hardveresen semmi baja, működik tökéletesen.

A tapipad két oldalán található matricákon már látszik a használat, kezdenek megkopni, igaz, más, hasonló ideig használt Asus gépnél jóval szörnyűbb állapotban lehet velük találkozni.
Az bal alsó élen van néhány állapotjelző LED (működés, töltés, HDD, bluetooth, Wi-Fi állapotát jelzik). Összecsukott gépnél is jól láthatóak, gépelés közben viszont jó eséllyel eltakarja mindet a bal kezünk.


Billentyűzet, touchpad

A gép elején, középen található egy eSATA, egy fülhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet. Nem túl szerencsés elhelyezés, de túlélhető. Egy kicsit balra ezektől van a Wi-Fi kapcsolója. Keményen mozog, sokszor köröm is kell hozzá. Mindig féltem tőle kicsit, hogy eltöröm, de szerencsére semmi baja.


A gép eleje, ...

A gép jobb oldalán már nincs nagy probléma. Egy CD meghajtó, egy USB port és egy Kensington zár foglalat. Utóbbit nem használtam sose. Az USB kényelmesen elérhető, nincs semmi akadályozó tényező a közelben.


...jobb oldala, ...

Hátul semmi extra. Ha valaki nagyon megnézi, a kép jobb oldalán, a laptop alsó felén láthatja a légkifújó nyílást. Nem túl szerencsés elhelyezés. Ölben tartva az ember lábát, az egyetemen a padra kitéve az előttünk ülő nyakát lehet felforrósítani vele.


...hátulja ...

Bal oldalt már nagyobb a zsúfoltság. Töltőcsatlakozó - ami már nem olyan stabil, mint újkorában -; Ethernet csatlakozó; egy HDMI és két USB port. Ezek után van egy kis gumitömítés, itt lenne az opcionális TV kártya antennacsatlakozója. A sorban ezután következik egy sohasem használt FireWire csatlakozó, majd a kártyaolvasó és az ExpressCard foglalat. SD kártyát már látott a gép, ExpressCard nyílásba való eszközt még sosem. Szerencsére az ezen foglalatokban lévő vak takaróelemek kialakítása jóra sikeredett, kicsit kijjebb lógnak, így nem a körmünket kell próbára tenni, ha szeretnénk valamit betenni helyettük.


... és a bal oldala.

A gép alján semmi extra, néhány légbeömlő nyílás, és a szokásos matricák. Piros pont az egyszerűen lecsavarozható, nagy burkolati elemnek, amit eltávolítva könnyen hozzáférhetünk a memóriához, a Wi-Fi kártyához, és a gép hűtőrendszeréhez. A merevlemezt a kisebbik "ajtó" eltávolításával pillanthatjuk meg.


A gép alja még egyben ...

Van itthon egy halom csavarhúzó, hát használjam is őket, lecsavaroztam a takarópaneleket. Ezen kívül még az akkumulátort is kibányásztam a kíváncsibbak kedvéért. Az alábbi csendéletet kaptam így:


... és lecsupaszítva.

A hűtéssel kapcsolatban egy dolog mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Garancia lejárta után nekiálltam újrazsírozni a processzort és a videokártyát, mivel gyárilag ezt elég silány minőségben szokták megtenni. Nagy nehezen leimádtam a kővé száradt pasztával odaragasztott hűtőbordát, de a szemem elé tárult kép egy kicsit homlokráncolásra késztetett. A hűtőborda és a videokártya közé egy vékony alufólia-darab volt illesztve, ezt már láttam más helyen is. Viszont nem volt pontos az odahelyezés, megközelítőleg a fele a fóliának kilógott, a GPU tetején és az alaplapon lévő kivezetéseket, alkatrészeket majdnem rövidre zárva. Fényképet sajnos erről nem csináltam, ennek ellenére remélem hihető a szomorú igazság. De minden jó, ha a vége jó. Újrakentem hűtőzsírral a bordát, visszahelyeztem pontosan a fóliadarabot, majd visszacsavartam a rögzítő csavarokat. Megközelítőleg 5-7 Celsius fokot nyertem ezzel az akcióval a processzor és a videokártya hőmérsékleténél.


Egy közelebbi gép a belsőségről

Ha ennyi még nem volt elég, következzen néhány kép!


A merevlemez. A takarólapját levéve nem rögzíti már semmi.


Az akkumulátor


Tartozékok: töltő és a kábele



Kijelző betekintési szögek


A nyílásszög nem túl nagy, de azért elfogadható



Használati nyomok


Az érintőgombok médiavezérlő és egyéb funkciókat vezérlő módban. A kettő között a legelső érintőgombbal válthatunk. Többek között a levegőionizátort is innét lehet bekapcsolni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!