Az ASUS sötét oldala

Az ASUS notebookok zászlóshajójáról mindenki csak jókat ír, de nézzük meg mi is van a sötét oldalon. – írta: Darth_Revan, 14 éve

Az ASUS jelenleg is legsikeresebb gamer notebookja, a februárban megjelent G73JH, amelyért egyes helyeken még mindig legalább 2 hónapot kell várni a rendelés után a kiszállításra, mert akkora a kereslet rá. Korábbi írásomban olvasható, hogy miért is vesznek olyan sokan ebből a gépből, amely nálunk, a magas magyar ár ellenére is sikeresnek mondható. Most azonban nézzük meg, hogy miről is nem írnak a tesztoldalak, lássuk a G73JH szörnyeteg hibáit! (Minden itt szereplő hiba nem egyedi eset)

*=1-5-ig körülbelüli becslésem, hogy mennyire jellemző hiba.

Kijelző **

A G73JH 17,3" HannStar HSD173PUW1 1920x1080 kijelzővel van szerelve alapból, amellyel alapvetően nincs gond, szép színe van és jó belátási szögei, azonban egyes vásárlóknak csúnyán beadta a kulcsot, három különböző dologról tudok ami közben meghalt az embereknek (továbbiakban PSOD):
-bármilyen ok nélkül friss bekapcsolásnál
-külső kijelző/TV csatlakoztatása HDMI-re
-régi játék túl alacsony felbontáson indult el (jöhetnek a Blizzard fújjolók, mert Starcraft és Warcraft 3 is "ölt" kijelzőt :) )

Így néz ki a halott HannStar panel:

A meseszép színekkel teli PSOD.

Színkombináció lehet más, de minden G73JH PSOD alapvetően így néz ki, középen ketté osztódik és furcsa színeket jelenít meg,

Megoldás: Garanciáztatni kell a gépet, panel csere szükséges. (Vagy, ha valakinek valamiért ez nem megoldható, az kössön hozzá külső monitort, azon normális képet ad)

Billentyűzet *****

Több kisebb hibája is van a G73 illuminált billentyűzetének, valakinek nem tetszik, hogy túlságosan is hajlékony, ha erősen lenyomunk egy billentyűt, másoknak nem tetszik, hogy néhány gombot, ha túl sokszor a szélén nyomunk meg, akkor gyakorlatilag felválik, azonban ezek mellett van gond, ami mindenkinél jelen van:

1) Picit lagol a billentyűzet, ami inkább a gyorsan gépelőknek gond, mivel annak aki túl gyorsan gépel, át kell futnia a beírt szöveget, mert előfordulhat, hogy maradt le betű annak ellenére, hogy lenyomta a billentyűt.

Megoldás: Synaptics driver (touchpad) letörlése. A legtöbb touchpad funkció nem lesz elérhető, de az alap dolgok az újonnan feltelepülő MS driverrel is működni fognak és a billentyű se fog lagolni tovább. (Ezek után viszont, ha valaki ki akarja kapcsolni, akkor már csak a BIOS-ban fogja tudni)

2) FN+ESC billentyű kombináció lenyomásától lefagy a gép (felesleges kipróbálni, 100%, hogy lefagy) és a bekapcsoló gombbal ki kell kapcsolni a gépet.

Megoldás: Fel kell frissíteni a BIOS-t a legújabbra (akinek alapból már a legújabbal érkezik, azoknak már nincs ez a gond): BIOS 209

BIOS frissítés

A legújabb 209-es BIOS sok újítást tartalmaz:
Fn+Esc
A régi BIOS-nál, ha lenyomtuk ezt a két gombot egyszerre, akkor lefagyott a gép.

Billentyűzet

Nincs többé I/O konfliktus.

CPU órajelének csökkentése akkumulátoron jobban be van állítva

Nincs csökkenés 35%-ig
35%-on 900 Mhz
30%-on 500 Mhz

Ventilátor

Javítva lett a probléma, hogy néha ha alvóállapotból jött vissza akkor a ventilátorok folyamatosan maxon mentek.

Ha valaki akkumulátorról használta és lecsökkent a CPU órajele, akkor nem állt vissza az eredetire azután sem, hogy már vissza lett csatlakoztatva váltóáramra, csak restart segített. Most már ez is javítva lett.
Figyelem! Aki frissíti a BIOS-t, az a gép BIOS-ában, a beépített EZflash programmal csinálja (bootolható pendrive-ról vagy CD-ről, NE HDD-ről!), vagy ha feltétlen Windows alatt szeretné, akkor a legújabb WinFLASH-t V2.30.1 használja, mert a régi hibás volt és sokaknak végleg meghalt a gépe miatta.
A G73 BIOS frissítés legnagyobb veszélye amellett, hogy lehet tönkreteszi a gépet (ha sikertelenül fejeződik be) az, hogy sokaknak annak ellenére, hogy sikeres volt, a billentyűzet világítás kikapcsolt. Erre 2 megoldás van:
1) billentyűzet driver resetelése Windows újratelepítéssel
2) visszaküldeni garanciába javításra

Szoftver kompatibilitási probléma *****

A G73 előtelepített Windows 7 Home vagy Ultimate operációs rendszerrel érkezik, amelyre előre fel van telepítve az Asus Creative Audio Center programja. Ez a program szükséges az EAX 4.0 és a beépített mélynyomó erősségének növeléséhez (alap beállításon elég gyenge), azonban van más program, amivel annyira összeakad, hogy a gép teljesen lefagy és a kikapcsoló gombbal kell kinyomni.

Asus Creative Audio Center - a csendes gyilkos

Általam eddig ismert programok amikkel összeakad:
-Ventrilo
-Windows 7 Ease Acces Center
-STEAM kliens

Megoldás:

1) Ha nem szeretnéd használni az EAX-ot és a mélynyomót: A teljes Creative szoftver letörlése.
2) Ha szeretnéd használni az EAX-ot és a mélynyomót: Mielőtt egy ismert inkompatibilis programot elindítasz, kapcsolj ki mindent a Creative Audio Centerben (EAX, mélynyomó boost, stb) és zárj be minden Creative szoftvert! Ha kikapcsoltál mindent és kiléptél (óra mellett megjelenő Creative Volume Panel is legyen bezárva) a programból, akkor nem lesz gond.

Szoftver támogatás

A G73JH az ASUS zászlóshajója notebookok terén, ám mégis elég gyenge hozzá a driver támogatás. Egyetlen esetet kivéve (az új BIOS) az ASUS nem adott ki új, frissített drivert a csoda gépéhez 6 hónapja! Pedig szükség lenne rá, főleg új VGA driverre (lásd lentebb miért).

Hőmérséklet ***

A G73JH egyik forradalmi újítása a hűtési rendszer, azonban néha még ez sem elég egy, a túlkereslet miatt már majdnem elkapkodottan összeszerelt gép hűtésére. Néhány vásárlónak annyira túlmelegszik a VGA Furmark vagy akár csak játék alatt, hogy már lekapcsol a gép (ez memIO esetében 110°C+ jelent). Két oka van ennek:
-Nem megfelelően meghúzott csavar
-Gyenge minőségű hővezetőpaszta

Lehet még bacsis féle lekvár is jobb lenne ennél.

Ha valakinek túlmelegedés miatt leáll a G73JH, annak vissza kell küldenie garanciába, mert vagy újra kell pasztázni vagy meg kell húzni a hővezető csavarjait, volt már akinek nem volt eléggé jól meghúzva. Vagy ha valakiben van elég vállalkozó szellem az házilag is újrapasztázhatja (nem könnyű szétszedni a gépet és ha elromlik közben, akkor nehéz lesz a szervizbe beadni, javasolt bevinni Asus partnerhez, hogy ők csinálják), a ~2000Ft-ért kapható IC Diamond 7 az alap pasztához képest akár -10-15°C is jelenthet.

Videokártya ****

Elérkeztünk a G73 talán legsúlyosabb hibájához. A masina a jelenleg elérhető legerősebb ATi mobil VGA-val, a Mobility Radeon 5870 1GB GDDR5 változatával van szerelve, amely nem csak hogy remek teljesítménnyel rendelkezik, de rengeteg "hibás" is belőle. Ennek a hibának 2 fajtája van:
-alapból, már az első bekapcsolásnál hibázik a VGA
-új driver telepítésénél hibázik a VGA
Az eredmény mindkettő esetben ugyanaz: GSOD.

Az ASUS Mobility 5870 Radeonok ismertetőjele.

Az előbbi esetről nincs mit írni, garanciáztatni kell, mert hibás a VGA, a második eset a lényeg, azaz, hogy új drivernél GSOD-t kapunk. A G73JH alapból a 9.12-es Catalyst-al érkezik, amelynél még nincs semmi gond, sőt az Asus oldaláról letölthető Catalyst 10.1 is még jól megy, azonban, ha ennél a kettőnél újabbat telepítünk fel, akkor határozatlan idő után GSOD-t kapunk és újra kell indítani a gépet. Az esetek 99%-ban WEI score mérés elindítása után pár másodperccel már jön is a GSOD.
Az tény, hogy nem minden G73 esetében van jelen ez a súlyos probléma, de mégis túlságosan is nagy arányban fordul elő, hogy csak egyedi eset legyen, egy nem hivatalos felmérés alapján 83 vásárlóból, 54-nél jelen van ez a gond, 65% kicsit magas drága ASUS. Sőt annyira nem ritka ez a hiba, hogy egy szlovén srác (aki HellCry nicknév alatt postolgat) és egy ismerőse kipróbált 11db vadi új G73JH-t és az összes GSOD-t kapott új drivernél, sőt egy ismert amerikai bolt egyik eladója is kipróbálta az összes G73JH notebookot, ami készleten volt nekik és az összes ezt csinálta, ez már több mint véletlen drága ASUS.

A pontos oka egyenlőre nem ismert, mindössze tippelés van, hogy talán ASUS olcsóbb minőségű GDDR5-t használ, ami miatt jobban optimalizálni kellene az új drivereket. Egyenlőre nem is látszódik, hogy az ASUS próbálná megoldani a gondot, pedig a másik két nagy gyártó aki még használ Mobility Radeon 5870-t (Clevo és MSI) már nem egy új, javított vBIOS-t adott ki a notebookjaihoz.
Asztali gépekben levő 5870-el is volt a kezdetekben GSOD probléma, amit az ATi javított is újabb driverekben, azonban mint fentebb írtam az ASUS 6 hónap alatt nem volt képes kiadni egy új, optimalizált drivert, ami mindenkinél leváltaná a 9.12 és a 10.1 Catalystot.

Mondatok, amik elhangzottak már az ASUS-tól ezzel kapcsolatban:
"Nem tudunk ilyen problémáról." -> Tényleg? Pedig csak heti több száz panaszlevelet kapnak.
"Használják a 9.12-es Catalyst-ot" ->Tényleg? Akkor mondják meg a Square Enix-nek is, hogy a Final Fantasy XIV ne igényeljen minimum Catalyst 10.7-et.

Nézzük mit mondott erről az AMD/ATi:
"A notebook gyártóknak mi csak a GPU-t biztosítjuk, a VGA összeállításához felhasznált többi alkatrész minősége a notebook gyártók között eltérhet. Tudunk a problémáról, mivel mi is sok panaszlevelet kapunk miatta és amint jelzi felénk az Asus, rá is állunk a kijavítására."

Magyarul nem csak, hogy az ASUS nem mutat jelet a javítására, de még az AMD/ATi-nak sem szóltak. Lustaság? Hozzá nem értés? Vagy csak nem akarják hivatalosan is elismerni, hogy siettek a kiadással (ők voltak akik elsőnek megjelentek a piacon ezzel a VGA-val) és e miatt elk*rták? Ki tudja...
Ha valaki ilyen géppel rendelkezik és kifogott egy olyat ami GSOD-t ad új drivernél, az küldje vissza garanciába, ha szerencséje van, akkor a szervizben lesznek olyan kedvesek és nem csak az alap driverrel próbálják ki az új VGA-t és ha még nagyobb szerencséje van, akkor a szervizes talál is egy GSOD mentes ASUS Mobility Radeon 5870 VGA-t.

Létezik másik megoldás is azoknak akik nem szeretnének hetekig táncolni az ASUS szervizzel. Az elkeseredett vásárlók már találtak ideiglenes megoldásokat.
1) Töltsük le és telepítsük fel az AMD GPU Clock Tool v0.9.8 programot, majd állítsuk az órajelet az alap 700/1000-ről 705/1100-ra.
vagy
2) cseréljük le a VGA BIOS-át a Ziddy nevű felhasználó által készített módosított vBIOS-ra (nem veszélytelen folyamat). Ez a módosított vBIOS többek között engedélyezi az ATi Overdrive funkciót is. Ez már a 3. "kiadás", ez az eredeti G73 vBIOS picit optimalizált változata. (Az 1. változat módosított Clevo, a 2. változat módosított MSI vBIOS volt, amik szintén javítottak a GSOD arányon, de velük nem ment a HDMI.)

A fenti módszerek ugyan nem mindenkinek, de sokaknak megoldást jelentettek a GSOD problémára. Kicsit vicces, hogy a felhasználók eddig több sikert értek el a kijavítás terén, mint az Asus technikusai. Pedig egyre csak nő az Asusra gyakorolt nyomás a VGA hiba miatt, napról napra több panaszlevelet kapnak, sőt már olyan bolt is van, aki elkezdett minden olyan G73-at "selejtes termék" megjelöléssel visszaküldeni a gyártónak, amely GSOD-t dob új drivereknél.

Az IDC felméréséből láthatjuk, hogy az Asus 2010 2.felében elég szép növekedést ért el a kiszállított gépek terén, amihez nagyban hozzájárult (és még mindig bőven hozzájárul) az azóta is elhanyagolt G73JH.

A fenti hibák ellenére is a G73JH összességében egy kitűnő ár/teljesítmény arányú gép, azonban a gyenge driver támogatás és a GPU probléma kijavításának hiánya miatt, egyre többen választják inkább a drágább, de szoftverek terén jobban támogatott Clevo modelleket. Reméljük, hogy az Asus végre rászánja magát és az új, NVidia GPU-val szerelt G73JW modell tervezése/tesztelése mellett végre átcsoportosítanak egy kis erőforrást 6 hónap után és kijavítják legalább a VGA hibát, ami miatt már sokaknál betelt a pohár. Vagy legalább csak szólnának az AMD/ATi-nak, 99%-al kevesebb G73 panaszlevelet kapna az Asus...

Darth_Revan

UPDATE:

ASUS Magyarország volt olyan kedves és elküldte a legújabb BIOS-t (211), annak ellenére, hogy hivatalosan még nincs kint a nemzetközi letöltő oldalon, azonban nem is csodálkozom, hogy még nincs kint, mert több "probléma" is van vele:
-a mérete 2x nagyobb, mint kellene lennie
-BIOS-ban az EZFlash nem ismeri fel
-Winflash V2.30.1 BSOD-t kap tőle, amikor végez a flasheléssel
-Winflash V2.30.2 és Winflash V2.30.3 (nem tudom, hogy a BIOS okozza-e) végtelen ciklusba kerül (régi BIOS törlés-új BIOS feltöltés, régi BIOS törlés-új BIOS feltöltés és így tovább)

De nem adtam fel és Asus Németország-tól is elkértem, aki szintén elküldte, de az előzőhöz képest "fele akkora" méretben, amivel már EZFlash is boldogul. Ebben az új BIOS-ban csak a ventilátorok bekapcsolási értékein módosítottak, így sajnos nem tartalmaz megoldást a GSOD problémára, sőt, inkább még jobban kiüti a felhasználóknál a biztosítékot:

1. BIOS módosítása, hogy jobban álcázni tudják a gyenge minőségű pasztát? - Pipa!

2. Ventilátorok magasabb RPM-en üzemelnek, amik gyakorlatilag játékok alatt (pl GTA 4) nem jelent semmit, csak hamarabb hangosabb lesz a gép? - Pipa!

3. Ventilátorok életének csökkentése és a porfelvétel növelése, hogy hamarabb szét keljen szedni a gépet? - Dupla pipa!

UPDATE2: Ma hajnalban (2010.09.04.) végre megérkezett a várt vBIOS frissítés, ami javítja (vagy legalábbis sokkal stabilabbá teszi) a GSOD problémát!

Előzmények