Benq JoyBook bemutató

Egy hosszabb folyamat függvénye volt, hogy szert tehetem egy notebookra... – írta: benoce, 16 éve

JoyBook R56

Egy hosszabb folyamat függvénye volt, hogy szert tehetem egy notebookra. Egy Benq-re esett a választásom. S következzenek a miértek.

Sok notebook megfordul kezeimben, de valahogy sose éreztem, hogy kell, és szükségem van rá. Mindig van napi kedvenc a notik között, és van egy-két márka, amitől a hideg ráz ki.

Első találkozásom a Benq, Magyarországra szánt notebookjaival kb. fél éve történt, ekkor jöttek be az A52 széria változatai. Végre magyar billentyűzet, és nem a forgalmazó által matricázva, mint a régebbi szériáknál.
Megfogott, szeretem az egyszerű dolgokat, semmi csicsa, letisztult vonalak, hűvös elegancia, letisztult vonalak. Az egyik kedvenc lett azonnal.
Később megérkezett a nagy testvér, R széria, - szerelem első látásra.

Külsőség:

Ez mindenkinél szubjektív. Nekem a következő miatt jött be. Nem fekete, vagy fehér, nem az agyon lakozott verzió, hogy minden meglátszik, ha valaki koszos (izzadt) kézzel piszkálja.
Harmonikus színválasztás, kék – fekete árnyalatai összhangban. Semmi hivalkodó, egyszerű Benq felírat a kijelző sarkán a zsanér felett.

Belsőség:

CPU típusa: Intel Core 2 Duo T5250 (1500MHz, 667 MHz FSB, 2 MB cache)
Memória: 1 GB DDR2-667 RAM
Merevlemez: FUJITSU MHW2120BH (120 GB, 5400 RPM, SATA)
Kijelző: 15,4” LCD WXGA (AU Optronics B154EW08 V1)
Optikai meghajtó: Optiarc DVD RW AD-7530B
Videó vezérlő: nVIDIA GeForce 8400M G
Hangkártya: Conexant Cx20549 Intel 82801HBM ICH8M
Lapkakészlet: Intel Crestline-PM PM965
Akkumulátor: NEC 6-cell Lithium-Ion Battery, 53.3Whr (4800mAh)
Akkumulátor élettartam: max 2,5 óra, mérés alapján 122 perc
Kártyaolvasó: 4-in-1 (MS/MS-Pro/SD/MMC)
I/O portok: USB 2.0: 4X, e-Sata, Firewire (IEEE1394), RJ-45 Ethernet port, RJ-11 Modem port, HDMI output, VGA/D-Sub, ExpressCard, Microphone-in, Headphone-out,
Vezetéknélküli csatlakozás: 802.11b/g, BlueTooth
Webcam: 1.3 MP QEye
Operációs rendszer: Windows Vista® Home Premium
Súlya: akkumulátorral 2,74 kg

Nézzük meg akkor körben a készüléket:

Balról:

Hűtés, HDMI, e-Sata, Firewire csatlakozok, kártyaolvasó, ExpressCard hely

Elölről:

Hátulról:

USB, RJ-45, D-Sub, Kensington zár helye

Jobbról:

Mikrofon, fejhallgató, 3x USB, DVD író, RJ-11, tápcsatlakozó.

Hardware:

Becsukva egy szolid, középkategóriás gépet látunk, semmi csicsa, semmi elnagyolt logo, semmi hivalkodás. Annyit látsz, hogy apró betűkkel felírták a géped típusát. Szóval szolid. Kinyitva a zsanérok nem recsegnek, nem ropognak, elég széles hogy megtartsa a kijelzőt.

A kijelző egy 1200x800 pixel felbontást (WXGA) 8ms válaszidővel megjelenítő LCD. Ezt támogatja meg a UltraVivid technológiával és növelt fényerővel. Ez a fényerő 7 szakaszban változtatható meg a saját igényünk szerint. Kijelző tetején trónol a beépített mikrofon és az 1,3 MP webkamera. Ami elég elfogadható képet képes produkálni a szoftverével (ArcSoft).

Kinyitva elütünk a minimalista egyszerűség, bekapcsoló gomb, és két funkció gomb, mint
Quick Snapshot (képernyőlopó) és wlan be/ki kapcsoló.
A visszajelző ledek illeszkednek a borításba. Billentyűzet normális, nem nyiklik-nyaklik, teljes méretű, betűk normálisan a helyükre kerültek.
A billentyűzet alatt mostani szokásnak megfelelően balra elcsúsztatva a tapipad. Érdekesége hogy kéken világit egy csík benne. Meg kell szokni, az tény.

Bár a reklámban kiemelkedő játék élményről írnak. Azért kicsit túlzás, a kártya isten igazából inkább multimédiás feladatokra van inkább kihegyezve. Hiába DirectX 10 ismerete, ha inkább a film lejátszás, megjelenítés, videó vágás területén van otthon. A ki és bemeneteknek hála, egy igazi multimédiás központ nálam.

series: GeForce 8M
codename: G84M
chip clock: 400 MHz
memory clock: 600 MHz
memory bus: 64 bit
hardware acceleration: DirectX 10, Shader 4.0
maximal memory: 256 MB
shared memory: no
features: Shader clock frequence 800 MHz, PureVideo technology (H.264, VC-1, MPEG2, WMV9 decoding acceleration), HDCP-capable, PowerMizer 7.0 power management (dynamic switching between performance and energy economizing), HDR (High Dynamic-Range Lighting), designed for Windows Vista, 16x full screen AA, 16x AF independent of angles, 128-Bit HDR illumination with AA, PCI-E 16x, OpenGL 2.1, Gigathread technology

Hangzásban terén meglepően jól teljesít, hála a két 2 W hangszórónak és az aljára épített 3 W mélynyomónak. Így a filmek és zenék is „élvezhetők”igaz nem stúdió minőségben szólalnak meg. Ha meg ez nem elég, ott a beépített HDMI csatlakozó, és mehet a házi mozi.

Energia ellátás, 19 V-os tápegységet használ, 55 W fogyasztás mellett. Akkumulátora egy 4800 mAh, 6 cellás. Ezzel nekem wlan és bluetooth nélkül 2 órát húzott ki, bekapcsolva a kommunikációs dolgokat, feleződik akár. Azért itt még van mit javítani szerintem a dolgokon.

Szoftver:

Itt alapból egy előtelepítet vistaval érkezik, a készülék annyira vista-ra van felkészítve, hogy a magyar support oldalon még jelenleg XP –hez sajna nincs meghajtó hozzá. Így össze kell vadászni hozzá. Remélhetőleg ez később megváltozik.

A készülékhez megkapjuk a telepítő készletett dvdén, és rejtett partíción is, amit ALT+F10 kombinációval lehet előhívni, és ha megsérült, akkor helyre állítani.

A szokásos programok járnak hozzá, víruskereső (Trend Micro) 90 napos, Nero, PowerDvd, és a jó elmaradhatatlan 60 napos Office (ami sajna angol). Illetve egy két Benq specialitás, a képernyőlopó program, és egy flash menü, ami egyben gyorsindító.

A notebookra 2 év nemzetközi garancia jár, ami szerintem igen korrekt. A szervize is megoldott kishazánkban.

Egy-két teszt eredmény a notebookjournal.de oldaláról. (én ugyanis annál lustább vagyok, meg időm sincs)

Aquamark 03 23159 pont
Futuremark 3DMark 2006 v1.0.2 920 pont
Fear (Minimum/Minimum) average 144 fps
Fear (Low/Low) average 82 fps
Fear (Medium/Medium) average 45 fps
Fear (High/High) average 36 fps

Forrás:

[link]
[link]

benoce