BlackBerry Bold 9780 - érintőkijelző nélkül

A kíváncsiság vezetett: vajon hogyan teljesít egy okostelefon érintőkijelző nélkül 2014-ben? – írta: lugosi, 10 éve

Billentyűzet

Felmerülhet a kérdés, hogy miért szentelek külön részt a készülék billentyűzetének. Nos, a fizikai gombsor, mint beviteli mód véleményem szerint nagyon mélyen, azt mondanám, hogy alapvető szinten meghatározza a gyártót. Ha visszaemlékszünk a történelmi gyökerekre, a kezdeti termékeikkel telefonálni nem lehetett, kizárólag szöveg alapú üzenetkezelésre használhatta őket az ember. A billentyűzet tehát fontos, meghatározó része volt mindig is a Bold készülékcsaládnak.

Az én telefonom a fenti képen láthatóan QWERTZ kiosztású, ami megegyezik a Magyarországon árusított modellekével, de létezett belőle QWERTY kiosztású is, melyet itthon szintén forgalmaztak hivatalosan, bár erről saját képem sajnos nincs. Maga a készülék külsőre megegyezik a 9700-zal, mind a készülékházat, mind a billentyűzetet tekintve, a saját 9700-asomról (ami QWERTY kiosztású volt) viszont van még képem.

Az általam használt QWERTZ modellt Németországban vásárolta a gazdája, akitől én az ebay-en vettem meg, tehát ha valaki hasonló modellt keres, az számítson arra, hogy Európában jellemzően a QWERTZ változatot fogja megtalálni.

A mindennapi használatban a billentyűzet kiváló. Bár keskenyebb, mint az ezt követően megjelent BlackBerry modellek gombsora, például a 9900 Bold-nál észrevehetően keskenyebb, de ez még éppen nem megy a használhatóság rovására. Évek óta nem használtam már fizikai gombsorral ellátott Blackberryt, mégis azonnal visszajöttek a régi reflexek, és egy bő fél órás visszaszoktatási idő után a készülék ismét azonnal 100%-ban használhatóvá vált a kezemben. A gombok nyomáspontja jó, mivel kis kezem van, ujjbeggyel is lehet kezelni, de körömmel is hibátlanul működik.

A billentyűzet felett középen található a trackpoint, ami a korábbi Bold modellek trackballját (görgőjét) váltotta le optikai megoldásként, ami nem koszolódik, nem igény tisztítást és nincs benne mozgó alkatrész. Ez az optikai vezérlő szolgál a telefon menüjében való navigációra, illetve a kurzor pozicionálására. Ennek beállítása jellemző a telefonra: nem pusztán a mozgás érzékenysége, de X illetve Y irányú mozgásának érzékenysége egymástól függetlenül is állítható. Én a magam részéről a gyári 70-es alapértéket túl gyorsnak tartom, le szoktam venni 50-re, de ez egyéni preferencia kérdése. Mindenesetre a beállítás lehetősége megvan.

A fizikai hívásfogadás és -elutasítás gombok szintén jól jönnek, és ma már elfelejtett funkciót képviselnek. A készülék két oldalán található még négy gomb, jobb oldalon a hangerőállítás két gombja illetve egy szabadon állítható másik (alapbeállítás: kamera indítása és expozíció, ezt szerintem érdemes is úgy hagyni), illetve egy szintén szabadon beállítható a készülék baloldali élén is (erre vagy a profilváltást, vagy a jelszavas zárás lehetőségét szoktam beállítani).

Gépelés

A szövegbevitel egy rövid kezdeti ismerkedési időszak után könnyű és produktív a fizikai billentyűzettel. A gombok lenyomásával azonnali visszajelzést kap a felhasználó, sokkal ritkább az elgépelés, mellényúlás mint a képernyőn megjelenő szoftveres billentyűzeteknél, ugyanakkor véleményem szerint ma már bizonyos szoftveres billentyűzetekkel az ember sebességét tekintve gyorsabban tud gépelni, mint ezzel a megoldással. Érdekes megoldás a platformra újonnan érkezőknek az OS 10 előtti készülékeknél az ékezetes karakterek bevitelének módja: a magánhangzót lenyomva tartva az optikai trackpad-et oldalirányba simítva váltják egymást az adott gombbal elérhető karakterek.

A magam részéről a mai napig használhatónak és jónak tartom a 9780 billentyűzetét. Összehasonlítási alapom jócskán van, a Windows 7-8-8.1 érintőkijelzős változatait kivéve talán az elterjedtebb modern platformokon próbáltam már a gépelést (Windowson is, de utoljára még a CE korszakban és rezisztív kijelzőn saját érintőceruzával egy Acer PDA-n, illetve egy Samsung i780-on fizikai és szoftveres billentyűzettel). Ez alapján a saját szubjektív sorrendem, ami a gépelési sebességet, pontosságot és gépelési élményt jelenti (ha lehet ilyenről beszélni), a sorrend a legjobbtól a legrosszabb felé haladva valahogy így néz ki: BlackBerry Z10 - Android (Swiftkey) - BlackBerry (fizikai billentyűzetek) - iOS (gyári) - Android (beépített alap) - candybar felépítésű butatelefonok.

Az első számomra minden kétséget kizáróan a Z10 megoldása, a második és harmadik pedig egy "ebben ez a jobb, abban pedig a másik" felállás: a Swiftkey (míg mindent meg nem tanul) nem olyan pontos mint egy fizikai gombsor, de gyorsabban lehet vele dolgozni. A tanulási fázis után viszont megveri a fizikai gombokat.

A tipikus BlackBerry Bold felhasználónak tehát fontos a fizikai billentyűzet, jellemzően sok emailt küld és fogad, így számára ez fontos kritérium.

Gyorsgombok

Amiben megmutatkozik a fizikai billentyűzet előnye, hogy sok helyen igencsak felgyorsítja a kezelést. A kezdőképernyőn elkezdett gépelés alapbeállításként az univerzális keresést indítja (üzenetekre, partnerekre stb. keres a begépelt szöveg alapján), a levelezőprogramban U a következő olvasatlan üzenet, R a válasz írása, F a továbbítás; de ugyanígy megtalálhatóak az olvasatlannak jelölés és más, gyakran használt parancsok billentyűkombinációs megfelelői. Ezek - főleg jelentősebb e-mail forgalom esetén - komolyan fel tudják gyorsítani a mindennapi használatot, illetve a fenti módszerrel névjegyet keresni is több lépéssel gyorsabb, mint némelyik más rendszeren.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények