CD-k boncasztalon!-6

Egy '96-ban alakult amerikai punk-rock banda, 5 taggal és egy jó adag hírnévvel?....Talán. – írta: plus44, 15 éve

Üdv!

Előszó:

Régen jelentkeztem már cikkel, most újra írok, remélem hasonló, pozitív visszajelzéseket kapok majd, mint az eddigi cikkek után. Nem is húzom az időt...

Good Charlotte: Good Morning Revival

Bandatörténet:

A marylandi Joel és Benji Madden 1996-ban egy Beastie Boys koncert hatására alapította meg zenekarát, bár egészen addig egyikük sem játszott semmilyen hangszeren. Benji gitárórákat vett, Joel pedig énekelni tanult. Az ikrekhez csatlakozott néhány iskolatársuk, Paul Thomas (basszusgitár), Aaron Escolopio (dobok) és valamivel később Billy Martin (gitár+szintetizátor ), majd miután egy mesekönyv címét lekoppintva kitalálták nevüket, megtartották első koncertjüket a szomszéd pincéjében. Csak saját számokat nyomtak, mert nem voltak elég képzettek ahhoz, hogy másokét le tudják játszani. Ezután felvették első demóikat, és elküldték azokat az alábbi üzenettel: „Mi vagyunk a Good Charlotte. Ha most leszerződtettek, sokkal olcsóbban ússzátok meg, mintha várnátok.”
Bár nem kapkodtak utánuk a kiadók, ez nem vette el a kedvüket. Miután az ikrek 1997-ben leérettségiztek, és az alkalomra anyjuktól kaptak egy repülőjegyet Kaliforniába, elzarándokolhattak a 924 Gilman Street nevű klubba, ahonnan egykor nagy példaképük, a Green Day is indult. Visszatérve Annapolisba költöztek, és alkalmi munkákból éltek, majd miután Can’t Go On című számukkal megnyertek egy helyi tehetségkutató versenyt, koncertezni kezdtek a Lit nevű bandával. 2000-ben megjelent saját nevüket viselő első lemezük az Epicnél. A csapat egy évig megállás nélkül turnézott, melynek során eljutottak Ausztráliába és Új-Zélandra is.
Az MTV is felfigyelt rájuk, és játszani kezdte a Little Things, Motivation Proclamation és Festival Song című számaikat. 2002 nyarán Benji és Joel házigazdái voltak a zenecsatorna All Things Rock show-jának. Ugyanebben az évben megjelent The Young and the Hopeless című lemezük, amely a Lifestyles of the Rich and Famous és az Anthem című slágereknek köszönhetően a fiúk már a világhír kapujában álltak. A lemez megjelenése előtt Aaron kilépett a csapatból, és helyére Chris Wilson került. Már az új felállásban, és már, mint a Blink-182 és a Sum 41 mellett a világ egyik leghíresebb punk-rock bandája, felléptek a Warped Touron, majd megállás nélkül turnézták végig a következő két évet. 2004-ben a The Chronicles of Life and Death lemezzel tértek vissza, melynek egyik legnagyobb slágere az I Just Wanna Live című szám volt. Májusban Chris Wilson, egészségügyi problémák miatt kiszállt a csapatból. Helyét jelenleg Dean Butterworth tölti be, aki eddig Morrisey csapatában volt. 2007-ben látot napvilágot a csapat 4.nagylemeze Good Morning Revival néven. 2008 január 11-én megszületett Joel és Nicole Richie első közös gyermeke, Harlow Winter Kate Madden, de az apuka nem sok időt tölthettt családjával, hisz már márciusban indult a 2008-as Good Morning Revival tour. 2008 nyarán a fiúk az USA-ban több mint 40 megállós turnét tettek(olyan bandák kíséretével mint a Boys like Girls és a Metro Station.)A turné után Billy bejelentette, hogy kedvese , Linzie gyermeket vár. 2008 november 24-én kiadtak egy legjobb remixeket, feldolgozásokat tartalmazó korongot 'Greatest Remixes' néven. Decemberben a srácok a magánéletükre és a banda meletti projeck-jeire vetettek több figyelmet. A DCMA Collective új polókat és cipőket dobott piacra. Billy álltal vezett Level 27 Clothing új polókat tervezett. Januárban Paul bejelentette, hogy megházasodott. Februárban megtudhattuk ,hogy Harlownak húga fog születni. Szintén e hónapban látott napvilágott egy pletyka miszerint Benji és Katty Perry járnának. Még nem erősítette meg senki ezt a hírt.2008 március 2-től vonultak hivatalossan stúdióba, elkészíteni a soron következő 5. nagylemezt.Várható megjelenése május vége-nyár eleje.hamarossan kijön egy kislemez már az új albumról.(mint 2007 legelején a KYHOMG) a fiúk több nagylemezrevaló dalszöveget írtak össze. Ezekből a legjobb 15fog felkerülni a Cardiology-ra.De a kislemezeken is lesznek új dalok. A fiúk, mint meglehetett tudni a GMRt csalódásként fogták fel. Az új albummal megpróbálnak kicsit punk-vonalra visszatérni. A hangzás az eddigi lemezekhez képest rock-osabb lesz. Rajtalesz az eddig csak a Greatest Remixes-ről ismert Anxiety.

Diszkográfia:

- Good Charlotte
- The Young And The Hopeless
- The Chronicles Of Life And Death
- Good Morning Revival

Tagok:

-Joel Madden - ének
-Benji Madden - gitár, vokál
-Billy Martin - gitár
-Paul Thomas - basszusgitár
-Dean Butterworth - dob

Good Morning Revival:

A Good Charlotte negyedik stúdió albuma hivatalosan 2007.március 27-én látta meg a napvilágot ( Canada és USA), Good Morning Revival néven. Merőben más, mint ez eddigi albumok. Nevezhetjük a korral járó komolyodásnak, vagy épp stílusváltásnak, lényeg a lényeg: nem olyan, mint eddig. A korábbi lemezeken érezhető punkosabb, rockosabb vonal megszakadt, helyét a majdnem ugyanezen verzió light-osabb, digitalizált változata vette át. Számomra ez, a többszöri meghallgatás után sem nyerte nyerte el tetszésemet, de tudjuk ezt be az én elfogult ízlésvilágomnak. Az albumon keverednek az elektronikával belturbózott (csúnyán mondva diszkósított), és a dübörgősebb számok, ezzel teremtve egy érdekes egyveleget, melyet lehet szeretni és nem, én az utóbbit preferálom inkább. Az 1. klipp a "The River" c. számhoz készült, ami az általam oly annyira kedvelt "dübörgős" oldalt erősíti, és aminek előkészületeiben és megvalóstásában M. Shadows és Synyster Gates (Avenged Sevenfold) is fontos szerepet vállaltak. Ez számomra az egyik legjobban sikerült szám, hozza a régebbi Good Charlotte stílust, de érződik rajta a munka és az "idő" is. Ezt még 2 követte: " Keep Your Hands Off My Girl " és " Dance Floor Anthem ( I Don't Want To Be In Love ) ". Ezek már inkább az elektronikus részt erősítik, vannak bennük szerethető részek, de összességében nem ezek a kedvenc számaim. Végig nézve, nem egy rossz album, vannak benne szerethető részek, de ez szubjektív, kinek mi tetszik. A számok ennek ellenére jól vannak összeválogatva, egyik "oldal" sincs túlzásban, a balanszírozás tehát tökéletes lett. A hangzásvilág is kiváló, egy szóval jó munkát végeztek.

Greatest Remixes:

Pár szám kicsit remixelve, és egy albummá tömörítve. Ezt a teljesség kedvéért ideírom, de ez az a rész, ami nekem nagyon nem jön be, de lehet másnak meg igen, épp ezért álljon ez is itt!

Számlista:

1. Good Morning Revival
2. Misery
3. The River
4. Dance Floor Anthem
5. Keep Your Hands off My Girl
6. Victims of Love
7. Where Would We Be Now
8. Break Apart Her Heart
9. All Black
10. Beautiful Place
11. Something Else
12. Broken Hearts Parade
13. March On

Összegzés:

Nem egy rossz album, de aki inkább punkosabb, rockosabb zenét akar hallgatni, de ragaszkodik a Good Charlotthoz, annak inkább ajánlom a a régebbi albumok valamelyikét (vagy mindegyiket inkább:D).

Linkek:

- The River
- Dance Floor Anthem
- A Beautiful Place (acoustic)
- March On (acoustic)

(forrás: Wikipédia)

folyt. köv...