Chenbro SR30169 szerverház bemutató

Az első saját építésű otthoni szerverem, melynek elkészültét azért sok tapasztalat előzte meg. – írta: Jim Tonic, 11 éve

Alaplap

Volt pár dolog, amit biztosan tudtam, legalábbis az elején azt hittem, hogy tudom: mini-ITX, USB3, 5-6SATA, AMD, PCI-e x16, on board CPU, minimális fogyasztás. Az utolsó pont különösen fontos nálam.

Az AMD E350-es alaplapjaival sok gépet összeraktam már ipari fejlesztések során, meglehetősen jó tapasztalatokkal. Amúgy is indokolatlanul erős kapocs fűz az AMD-hez, így nem is gondolkodtam másban. Aztán jött a meglepetés, alig lehet kapni minden tekintetben megfelelő lapot. Ami jó lenne, már nem kapható, ami nem jó, az sem olcsó, ami még jó, az már nagyon drága. Az Atom ki volt zárva, de aztán véletlenül belebotlottam egy érdekes processzorba, a Celeron 847-be. Ez a processzor az ULV család tagja, Sandy Bridge alapokra épül, V2-es motorja van, mely 1,1 GHz-en ketyeg 17 W-os TDP mellett. CPU erőben simán előzi mindkét kihívóját, bár GPU-ban elvérzik az AMD megoldásával szemben, de ez pont hűvösen hagy engem egy szervernél. A CPU viszonylag régen megjelent, de a deszkák csak mostanában kezdenek szivárogni, és nem túl jó összeállításokban. El is kezdtem keresgélni és meglett a szerelem első látásra.

Asus C8HM70-I/HDMI, 21 ezer

Kép forrása: sweclockers.com

Főbb pozitívumok:
- SO-DIMM DDR3. Ez az egyetlen ilyen a piacon, fogyasztása még alacsonyabb.
- PCI-e x16. A legtöbb ilyen alaplap PCI(!!!) csatlakozóval készül, esetleg x1-es expresszel.
- USB 3.0. Sajnos csak hátul...
- HDMI. Valójában nincs rá nagy szükségem, de a mai világban ne fárasszon senki SUB-D-vel. Pedig ebből is van csak analóg kimenettel szerelt példány.

Főbb negatívumok:
- 2 db SATA(!!!). Elég vérszegény, ráadásul ebből csak egy 6G-s, a másik 3G-s. Bár RAID volt a cél, a projekt elején ezt nem vettem még komolyan. Ennyi porttal biztosan nem lesz belőle többlemezes szerver.
- Nincs alaplapi USB 3.0.

Az utolsó pont kicsit fájdalmas volt, mert nem akartam elsőre vagyonokat ölni a projektbe, a RAID későbbi terveim között szerepelt. Az alaplapnál jobbat viszont nem találtam, így aztán maradt a keresés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt