Felsőkategóriás hűtők küzdelme

Coolink Corator DS vs Thermalright Ultra 120A – írta: Qru, 14 éve

A tesztkonfiguráció

A teszt konfiguráció fontosabb alkotó elemei:

Gigabyte EX58 UD4P
Intel Core i7 920 @ 3,71GHz (1,36V)
Corsair Dominator
Gigabyte GTX260 OC
Kingston SSD 64GB
Corsair TX650

Windows 7 Ultimate 64bit
CPU-Z 1.53
Prime95 25.9
Core Temp 0.99.5
Real Temp 3.40

A tesztek futtatásra kerültek HT-vel és HT nélkül is (vagyis 4 illetve 8 szálon terhelve a processzort). A kellő hőtermelésről pedig a Prime95 64bit-es verziójának Small FFT tesztje gondoskodott a 19-20 fokos szobában. A teszteket számítógépházon kívül futtattuk le Gorneck23 fórumtárssal, ugyanis pont "költözés" közben vagyok. (Igen, hamarosan egy számítógépház tesztel jelentkezem).
A processzor pasztázáshoz a Zalman STG-1-es pasztáját használtuk minden esetben, valamint ugyan azt a 120 mm-es YS-tech ventilátort, ami 1800 rpm-es maximális fordulatszámon dolgozott, ahol 126 m3/h-s légszállítással rendelkezik.

Mielőtt rátérnék a teszteredményekre még egy-két gondolat a hűtőkről:
A Corator méretéből adódóan a felfogatása is komolyabb, nem hiába a majdnem kétszer akkora borda méret és a bő 200 gramm súlytöbblet miatt erre szükség is van. A Coolink bordatestjeit a teszt közben megtapogatva érezhető volt, hogy az a borda test sokkal hűvösebb amerre fúj a ventilátor.
A Coolink jóval szélesebb is mint a TRU, így ezt felszerelve magasított bordás ram-okból az összes slotot megtölteni lehetetlen. A TRU ventilátora is rálóg a legelső ram slotra, de itt ez a probléma áthidalható a ventilátor áthelyezésével. Igaz ekkor szívni fogja a bordáról a levegőt ami kevésbé hatékony, mintha átfújná rajta.

Galéria

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • i7 konfig születik

    Tulajdonosa lettem egy i7-es gépnek, így leírom az első tapasztalatokat az alkotóelemeiről.