DTK DG-352UN - 80 gigás "bookdrive"

Nemrég felvetődött bennem, hogy kéne valami USB-s külső rack amiben tudom ide-oda hurcolni a vinyót... – írta: KrAt, 16 éve

Nemrég mikor megláttam az egyik vinyóm magában heverni, felvetődött bennem az ötlet, hogy kéne valami USB-s külső rack, amiben tudom ide-oda hurcolni a vinyót.. Nézegettem az aprók között, és rátaláltam erre a cuccra, megnéztem mit tud, tetszett, a tesztelőknek is tetszett, így rávetettem magam, és megvettem.

Kételyeim voltak, hogy nem lesz-e túl melege, nem lesz-e túl lassú, így gondoltam nekiállok méregetni, és ha már méregetek, miért ne tenném úgy, hogy ti is okuljatok belőle.. Lássuk, miket mutatnak a számok...

Maga a doboz sok minden szép dolgot rejt, de talán mégis maga a "házikó" a legszebb. Találunk a dobozban még egy külső tápot, hozzá tápkábelt, USB kábelt, átalakítót, amivel bele tudjuk tenni a notivinyókat (ezesetben nem kell a külső táp, elég az USB kakaója) és ehhez járó távtartókat.

[link]

Maga az összeszerelés pofonegyszerű, a 6 darab kis gumibakot rácsavarozzuk a vinyóra, így nem lötyög, kopog, zörög a vinyó a dobozban, hanem fixen áll, majd ezek után rádugjuk az IDE csatit illetve a tápcsatit, és már lehet is bedugni a keretbe, majd összecsavarozni. És kész is.. Ha ezzel készen vagyunk, bedugjuk a tápot, az USB kábelt, és átbillentjük a bekapcsoló gombot ON állásba, és életre kel a vinyónk az alu házikójában. Mindezt teszi csendesen, nagyon csendesen, mivel nincsen venti, de hűsölés azért akad, mivel az alumínium ház nagyon jól hűti passzívban a HDD-nket.
Maga a Windows a Me felett automatikusan kezeli a merevlemezt, nem kell hozzá semmilyen driver, 98 alatt kell hozzá a mellékelt driver. Működik USB1.1 és 2.0 módban is.
Lassan elég az elméleti dolgokból, lássuk, mit tud a kis "könyvmeghajtó"...

Tesztelés

4 féle teszt módszerrel fogom kipróbálni, mit tud a keret, mégpedig:

- 1 db 3,49 gigás DVD képfájl írása, olvasása, és másolása
- 813 db, 693 MB méretű vegyes fájl írása, olvasása, másolása
- 6726 darab, 488 MB méretű (2-500kb/db) vegyes fájlok írása, olvasása, másolása
- HD Tach 32MB Long bench tesztje

Tesztkonfiguráció:
- Asus P5K, Q6600 @ 3 GHz, 2x1GB RAM, Corsair VX450, többi lényegtelen
- Samsung T166 Spinpoint 500GB Sata2 (beépítve)
- Maxtor 6Y080L0 80 GB PATA HDD, a címben megnevezett kerettel illetve anélkül

Így hát lássuk a teszteket:

HD Tach

(katt a nagyobb képért..)

A képen látszik, hogy nem érjük el az UATA 133MB/s sebességét, de nem is csoda, mivel az USB2.0 szabvány 480 mbit/s sebességet tud, aminek az elméleti sávszélessége 60 MB/s körül van, így az átlagos 35MB/s egészen jónak mondható. Processzorterhelés minimális, 4% körül van, bőven elviselhető. Olvasási sebesség viszonylag lineáris.
Ennyit a szintetikus tesztekből, lássuk mit tud élőben...

DVD kép olvasása, írása, másolása

Fogtam egy átlagos méretű DVD képfájlt, és elkezdtem ide-oda másolgatni, tesztenként legalább 3x, majd az értékeket átlagoltam. Lássuk, mik jöttek ki:

Olvasás:

Írás:

Másolás:

Olvasási tesztnél az adott DVD képet kimásoltam az asztalomra, majd mértem, mennyi időt vesz igénybe a művelet. Mivel egy nagy fájl volt, ezért az eltérések minimálisak voltak, jó mérési alapot adtak. Írási tesztnél értelemszerűen az asztalomról másoltam a bookdrive-ra, és ittis mértem az időt. Másolásnál közvetlen maga mellé másoltam át a képet, így mértem a másolási sebességet.. Lássuk a számokat:



(az adatok MB/s-ban értendők)

Mint látjuk, az IDE kábelen lévő olvasás / írás sokkal gyorsabb volt, mint ha USB-n keresztül tettük volna ezt. Ez nem csoda, és talán nem is meglepő. Ellenben nem is lassú annyira, a 33 és a 26 MB/s teljesen használhatónak bizonyul adathordozás terén is.

Vegyes fájlok olvasása, írása, másolása

Itt összeválogattam 813 db vegyes fájlt, ~1 mega méretűt, majd ugyanazokat a teszteket végeztem el, mint a DVD kép teszteknél.

Olvasás:

Írás:

Másolás:

Tesztelés menete itt is hasonló volt, mint az előző tesztnél, egy minimális aprósággal eltérve: nem az asztalról végeztem az írási tesztet, hanem egy másik mappából, de teljesen lényegtelen.



(az adatok MB/s-ban értendők)

Az eltérések itt is jól látszanak, bár érdekes, hogy míg USB-n az olvasás volt jóval gyorsabb, mint az írás, IDE kábelen megfordult a sorrend, mégha minimálisan is. Gyanítom, a Samsungom nem bírta az iramot, bár lehet, tévedek. A lényeg jól látszik, itt is sokkal gyorsabb az IDE kábeles megoldás, bár még az USB is a használható sebességen belül marad.
És végére maradt a kis fájlokkal való teszt:

Kis fájlok olvasása, írása, másolása

Itt összeválogattam rengeteg, 6726 db vegyes fájlt, 2-től 500kb-ig terjedő méretűeket, majd ugyanazokat a teszteket végeztem el, mint a DVD kép teszteknél.

Olvasás:

Írás:

Másolás:

Tesztelés menete itt teljesen megegyezett a DVD képes teszteléssel: fogtam a mappát, és másoltam az asztalra (olvasási teszt) majd az asztalról a bookdrive-ra (írási teszt) majd a bookdrive-on önmagára (másolási teszt). Az eredmények viszont meglepően szétszórtak voltak, így volt, ahol 12 eredményből átlagoltam ki, mi lehet a pontos adat.



(az adatok MB/s-ban értendők)

Itt egyértelműen látszik, hogy a sebességet megölték a nagyon kicsi fájlok (sok volt a 2-10kb-ig terjedő fájl) amin az IDE kábel se tudott sokat segíteni, igaz, többszörösére gyorsult, de így is lassú maradt, bár nem csoda. Szerencsére nem sokat másolunk az ilyen kis fájlokat, így nem fogunk ilyen lassú adatátviteli sebességgel találkozni az életben..

Hőmérséklet:

Elérkeztünk egy kritikus ponthoz: a hőmérséklethez.. Sajnos a dióda értékét nem tudta kijelezni egyik program se, (lehet, nincs is benne hőmérő?) így külső hőmérőhöz folyamodtam, és mértem. A keret maga 42 fokos volt nyúzás közben, a vinyó oldala (ezt éreztem a legmelegebbnek) elérte a 49 fokot. Nemcsoda, hisz be van zárva egy légmozgásban eléggé korlátozott térbe. Gondoltam én.. De amikor megmértem a szabadban eltöltött nyúzás után az oldalát, meglepve tapasztaltam, hogy 45 fokra is felkúszott! Akkor mégse lenne olyan sok az a 49 fok ennek tudatában? Ezt mindenki döntse el magában, én úgy vélem, nem...

Konklúzió, értékelés:

Eme rövid ismerkedésem után egyre jobban úgy gondolom, jó választás lehet egy ilyen keret. Rengeteg tárhelyünk van, amit gyorsan fel tudunk használni, nem kell aggódnunk, hogy betelik a pendrive pár film rámásolása után, hanem minden ráfér, amit akarunk. Ellenben nem fér bele a zsebünkbe, hanem esetleg egy kisebb táskába kell tennünk, de valamit valamiért. Gyorsan, és biztonságosan lehet adatokat mozgatni több gép között is.

Véleményem egyszóval: ajánlott!

Pro:
- gyors
- rengeteg tárhely
- szép
- néma

Kontra:
-nagy
-külön táp kell hozzá

KrenAtesz

(a cikkben látható, a termékről készült képek a Prohardver.hu tulajdonát képezik, sajnálatos módon egyelőre nem tudtam saját képeket csinálni fényképező hiányában (nyaraláson van, ahova holnap én is csatlakozok :) ))