eBoostr - Windows XP gyorsítása

Windows XP rendszer gyorsítása, a Windows Vista/7-nél megjelent ReadyBoost, és SuperFetch-hez hasonlóan – írta: hodostamas, 14 éve

eBoostr (ver. 2.0.1 build 418)

A cikkben a fent említett program bemutatásával, és rövid tesztjével foglalkozom. Ez egy régebbi verzió, mivel saját tapasztalat alapján számomra jobban használható mint a legújabb verzió. Abban ugyanis a gyorsítótár tartalmát nem automatikusan a program határozza meg, hanem nekünk kell kiválasztani, milyen programokat szeretnénk gyorsítani, és ilyenkor kizárólag csak a program saját fájljait gyorsítótárazta. (ami nem hozott akkora sebességnövekedést) A legújabb eBoostr már támogatja a Windows Vista/7 operációs rendszereket, ez csak XP-ig bezárólag.

Az eBoostr program a Windows Vista/7 ReadyBoost, és SuperFetch szolgáltatásait hivatott ötvözni, Windows XP rendszerek alá. Külső adattároló, másik merevlemez vagy a meglévő belső memória segítségével tudjuk gyorsítani a rendszerüket.
Működési elve, hogy a gyakran használt fájlokat egy külön fájlba másolja a program, és ezt használja gyorsítótárként a windows, és programok betöltésének gyorsítására. Itt sok kis mérető fájlokra kell gondolni, amik lassan olvashatóak merevlemezről.

Kétféle képen használhatjuk:
- Amennyiben nincs másik adattárolónk, ilyenkor a C meghajtón van az eboostr.dat (gyorsítótár), melyben a leggyakrabban használt fájlok vannak. A rendszer indításakor ez a fájl töltődik be először, ami ott is marad egészen a rendszer kikapcsolásáig változatlanul. Itt elengedhetetlen a legalább 1.5-2GB ram, mivel amennyit lefoglalunk, azt már nem tudja használni a Windows!
- Ha van másik belső, vagy külső adattárolónk, akkor ott készül el az eboostr.dat

Feltelepítés után nekünk kell megadni, hogy melyik adattárolókat akarjuk használni a gyorsításra, és hogy mekkora lehet gyorsítótár. A gyorsítótár létrehozása után már a program automatikusan működik, a program betöltésekor szükséges fájlok már nem csak a merevlemezről, hanem a gyorsítótárból is töltődnek be egyidejűleg.
Érdemes beállítani még, hogy mely partíciókon ne nézze a gyakran használt fájlokat, illetve lehet fájl maszkot is megadni, így elkerülve, hogy a napi szinten hallgatott mp3-as zenét is gyorsítótárazza.

Ennek működését mutatnám be pár tesztel a következőkben!

Tesztkonfiguráció:

HP nc6400 notebook:
CPU: Core2Duo T7200 2GHz (4MB L2 cache)
RAM: 2x1GB DDR2 667MHz
Merevlemez: WesternDigital WD3200BEVT00ZCT0 – 320GB, 5400rpm, 8MB Puffer
Pendrive: 1GB Kingston DataTraveler
Rack: FUJITSU MHV2100BH PL – 100GB, 5400rpm, 8MB Puffer
Operációs rendszer: Windows XP SP3 Hun

Kingston, WDC, Fujitsu adattárolók sorban

Teszt körülmények:

- C meghajtó töredezettsége: ~25%
- Windows kb fél éves, napi szinten használt nem kímélve
- Virtuális memória ki volt kapcsolva
- Nem volt hálózatra, se internetre kötve a gép

Tesztek

Leginkább a windows indulásakor lehet látni, hogy mennyit gyorsít a rendszeren a program. Programoknál eléggé változó a helyzet, van ahol sokat gyorsít, van ahol szinte semmit, így inkább a rendszer indításra fejeztem a hangsúlyt. Programok közül egyedül a Photoshop CS4-et teszteltem, mivel ennek van olyan hosszú indítási ideje a feltelepített programjaim közül, hogy értelmes időket tudjak mérni.

Windows indítási időt a BootVis programmal mértem, ami a bios betöltődése utánt mér, amíg úgy gondolja hogy betöltött a rendszer és az automatán induló programok. Ezt nem mindig találta el, így a BootVis programban a diagramokat figyelve, ahol már a gép üresjáratban volt, azt vettem alapul. A Photoshop-ot stopperrel mértem.

A program belső sebesség ellenőrzőjét is lefuttattam egyszer, mely megmutatja mennyivel gyorsabban tudja a gyakran használt fájlokat betölteni a gyorsítótár segítségével.

Windows XP Boot

10 különféle állapotot néztem meg a tesztek alkalmával. Melyek a következők szerint csoportosultak:

1GHz, majd 2GHz-es órajel mellett:

- eBoostr kikapcsolva
- eBoostr bekapcsolva, csak a belső memória van használva gyorsításra (510 MB-os gyorsítótár)
- eBoostr bekapcsolva, csak pendrive (1GB-os gyorsítótár)
- eBoostr bekapcsolva, csak rack (2GB-os gyorsítótár)
- eBoostr bekapcsolva, pendrive+rack

A belső memóriát, és az adattarolókat nem néztem együtt, mivel nálam nincs annyi nagyobb méretű program felrakva, hogy mérhető változást hozzon.

Indítási idők

Jól látszik a diagramon, hogy a program nélkül mennyivel hosszabb a töltési idő. A processzor sebességének változtatása nem gyorsít túl sokat.
Hiába növeltem a gyorsítótárak méretét, számát, nem lett rövidebb a töltési idő.
További érdemi gyorsulást csak egy gyorsabb adattárolóval lehetne elérni.

Mi a helyzet a merevlemez kihasználtságával az indítás során?

Felül kikapcsolva a gyorsítás,alul pendrive által gyorsítva

Látszik hogy kevesebbet kellett dolgoznia a merevlemeznek.
Az elsődleges merevlemezről betöltött adatmennyiség több száz MB-al is kevesebb lehet!

Photoshop CS4 Portable

A méréseket mindig újraindítás után csináltam, semmi mást nem indítottam el a Photoshop előtt.

Indítási idők

Látszik hogy érdemi gyorsulás nem igen van, szinte észre se vesszük ha nem mérjük.

Belső mérő

Nagyon nem kell magyarázni, látszik mennyivel tudja gyorsabban betölteni az adott fájlokat a gyorsítótárból. Itt csak a memória tár volt aktív.

Konklúzió

A Windows indítása során látszik a program előnye, de a Photoshopnál már nem igazán látszik. Pedig van!
Ha éppen nagy a merevlemezünk kihasználtsága, épp töltünk a Digi-s internetünkkel, vagy másolgatunk, akkor mutatja meg igazán a foga fehérjét a program. Míg ha nincs gyorsítótár, addig csak szenved a merevlemez a sok kis fájl töltésével, és a háttérbe menő műveletektől. Míg a program használata segítségével valamelyest tehermentesítjük a merevlemezt, így itt már tényleg megvan a program készítői által ígért, többszörös sebesség.

Személy szerint már több éve használom a programot teljes megelégedettséggel. Ha nem is megváltó a program, de érezhetően gyorsul a rendszerünk. Mivel a gépen sokáig Windows 7 futott, így van viszonyítási alapom. Nagyjából azonos szintre hozhatóak az indulási idők.

Előnyök:

- Gyorsabb Windows indulás, nagyobb merevlemez használat mellett sokkal gyorsabb program indulás
- Kevesebb merevlemez művelet, és "darálás"
- A Windows Vista/7 rendszernél lévő ReadyBoost-al ellentétben, itt külső, belső merevlemez, és a memória is használható gyorsítótárnak

Hátrányok:

- Memória tár használatával csökken a Windows által használható RAM mennyisége
- A gyorsítótárat mindig nekünk kell frissíteni, ha új programot raktunk fel, régit törlünk le. Ez egyben előny is, mivel így csak olvasva van például a pendrive, ritkán van írva, így az élettartama nem csökken.

A BootVis által készült log-ok letölthetőek innen.

Remélem hasznosnak találtatik pár embernek a cikk!
Minden kritikát örömmel fogadok! :)