Első laptopom - HP Pavilion zd8000

Majd egy hónapja megkaptam életem első laptopját egy HP Pavilion zd8000 személyében. Nem... – írta: ttower, 16 éve

Majd egy hónapja megkaptam életem első laptopját egy HP Pavilion zd8000 személyében. Nem egy mai csúcskategóriás gép, de az igényeimet teljesen kielégíti.

HP

Technikai adatok:

* Intel Pentium 4 540J, 3200 MHz (16 x 200)
* 2 GB DDR2 SDRAM 667MHz (2*1GB)
* Hitachi Travelstar 7K60, 60GB 7200 RPM
* NEC DVD+-RW ND-6500A
* ATI Mobility Radeon X600 256MB saját RAM
* 17.0" WXGA TFT LCD ViewBright kijelző, 1680 x 1050 pixel
* Integrált V.92/56K modem
* Realtek RTL8193 10/100 Ethernet LAN
* Broadcom 802.11b/g Wireless LAN
* Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Vezérlő
* Beépített Harman-Kardon hangszórók
* 5 in 1 Kártya Olvasó (Secure Digital, Memory Stick/Pro, MMC, xD Picture Card)
* 5 USB port + 1 FireWire
* VGA + S-Video kimenet

A gépet használtan vettük apám egyik munkatársától, aki mobilitási gondok miatt el kellett adnia. A gép talán legnagyobb hátránya a súlya. 4,2 kg-ot nem mindenki cipel szívesen nap mint nap. Erre a gépre leginkább a mozdítható asztali PC név illene.

Külső:
A gép háza kemény műanyagból készült. A fedőlap és az oldalak ezüst, míg a belső és a talp fekete színben pompázik. Az anyaghasználat nekem kimondottan tetszik, masszív, nem nyekergő házat sikerült összerakniuk. A szellőzést alulról oldották meg. 3 ventilátor fújja szinte megállás nélkül a meleget. A gép bekapcsolását követő 1-2 percben még halkan teszi a dolgát, de amint betölt a Windows, beindulnak a zajforrások, ami egyeseknek kimondottan zavaró lehet.

[Kép]

A jobb oldalon találjuk meg a LAN, modem, USB (3 db) és a FireWire csatlakozókat, és a különböző bővítőkártyák számára fenntartott lyukakat is.

[Kép]

Bal oldalt szerényebb számú csatlakozóval találkozhatunk, viszont ide került a DVD író ami szinte az összes mai lemezzel megbirkózik.

A hátsó panelre került a töltő csatlakozója, a két video kimenet és még egy USB port.

Belső:

A fedőlap kívülről a géppel egyforma ezüst borítást kapott, míg belül egy 17 colos Wide kijelző rejtőzik. A szintén 17 colos régi Acer monitoromhoz képest nagy előrelépést jelentett felbontásban az 1680*1050 pixel. A kijelző napfényben erősen tükröződik, de nem zavarja nagymértékben a kijelző olvashatóságát.

[Kép]

A kijelző alá egy teljes méretű billentyűzetet, a tapipadot, a hangerő szabályzógombjait, 3 hotkey és a power gombot rejtették a készítők. A billentyűzet sajnos angol, így a hosszú i-t csak egy billentykombinációval lehet előhozni. A touch padot nem középre építették, így gépelésnél elég zavaró tud lenni a kurzor odébbmászása. Szerencsére ha akarjuk egy gombbal kikapcsolhatjuk az egészet.

[Kép]

Teljesítmény:

Manapság már a 3.2 GHz+512 MB ram nem mondható csúcskategóriás alkatrésznek, de némi rambővítéssel még bővel elég lesz egy két évig. Manapság már nem nagyon játszom, de amit eddig próbáltam az zökkenőmentesen futott, és nem is rondán. Lehet hogy nem a legjobb vezérlő az X600, de szerencsére eddig kompromisszumok nélkül képes volt futtatni mindent. Egyedül a Half Life 2 esetében kellett lejjebb tennem azt a bizonyos mércét. Talán a legfájóbb pont az aksi. Egy 14,8 voltos 6,6A-s telep van a gépben, ami terhelés nélkül átlagosan egy óráig tartja életben a gépet, viszont ha valami számításigényesebb munkát akarunk hálózati áram nélkül igénybevenni, akkor inkább bele se kezdjünk amíg el nem érünk a legközelebbi konnektorig. Teljes terheléssel kb 20 perc után hibernálja le magát.

Összegzés:

Meg vagyok elégedve a géppel, bár vannak néha zavaró hátrányos tulajdonságai. Lehet hogy csak az első laptop varázsa miatt vagyok elfogult, de és így értékelném:

Teljesítmény: 7/10
Grafika: 9/10
Hang: 10/10
Bővíthetőség: 8/10
Akkumulátor: 5/10
Összegzés: 8/10

[Kép]

A képeket cserélni fogom, mert van egypár megdőlt.

Azóta történt