Furcsa órák támadása :D

Szokatlan kinézetű Arduino alapú órákat raktam össze többféle célzattal karácsonyi ajándék gyanánt. – írta: hcl, 2 éve

1.

Ez készült el először. CD-henger az alap, és az elgondolás az volt, hogy két szervóval a henger palástján lehet mozgatni két mutatót egy skála előtt. Na, ezt jobban át kellett volna gondolni, mert az 50 db-os hengerben nem fért el két szervó egymás fölött :D. Hát, akkor legyen egymás mögött, akkora különbség nem lesz az ívben... aha... :D (Már akkor is jobban jártam volna, ha lapjával fordítom össze...)
Az eredmény az lett, hogy valami brutálisan eltér a két mutató íve, így elég nehéz a szélsőbb állásokat leolvasni. Mondjuk nem lehetetlen, némileg nyakmozgatós... Az óra leginkább szemmagasságban helyezhető el, mert a mutatók íve miatt a skálát sem lehetett a henger széléhez elég közel tenni. Az aljára került a szokásos két gomb, egy az órát lépteti, egy a percet, csak előre. A kettőt együtt lenyomva visszaáll 0-ra.

A felhasznált anyagok amúgy:
- Aerocool Deep Impact hűtő borzalmas gagyi szürkeöntvény ventitartója tartja a skálát,
- a skála íves fém alapja LCD keretből lett vágva,
- CD-henger az alap, ugye,
- a 7805 bontott (az Arduino Pro Mini saját stabilizátora nem bírja el a két szervót),
- bontott mikrokapcsolók, és IDE szalagkábelből származó vezetékek, bontott csavarok,
- a szervók újak, eBay-ről,
- a tápegység egy régi Samsung telefon töltője.

A legnagyobb szívás azonban csak ezután jött, mert kiderült, hogy borzalmasan pontatlan az egész, ha az Arduino saját óráját használja (ja, de nem úgy, hogy fix késik/siet, hanem össze-vissza, hol siet, hol késik :D). Tehát soros porton ki kellett vele íratni az időt, hogy be lehessen lőni egy átlagos napi eltérést, és így korrigálni pl. naponta. Ebben az a jó, hogy a soros kommunikáció tovább rontja a pontosságot... Néhány hét alatt azért sikerült belőni kb. fél másodperc per napra, ami ugyan borzalmas, de mint kiderült, sok kínai kvarc óraszerkezet se tud jobbat. :S A többi óránál már helyből ezt a módszert használtam. (Volt, amelyiknél óránként volt 10 mp eltérés...)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények