Galaxy Note 3 - a Jedi visszatér

Az első okostelefon 2.3 GHz-en, 3GB RAM-mal és 150 Mbit-es hálózattal, de vajon mire elegendő ez? – írta: bb0t, 11 éve

Note 2 vs. Note 3 II.

Kijelző

A kijelző, ha nem is látványosan, de javult a nagyobb felbontásnak köszönhetően, különösen a szövegeknél, olvasásnál érezhetők az élesebb karakterek. A 265 ppi pixelsűrűség 386 ppi-re növekedett. Javult az olvashatóság napfényben, és a betekintési szögek is jobbak az új modellnél. A telefon vékonyságában a GorillaGlass 3 is szerepet játszik.

Emellett kevésbé érzékeny a mikrokarcokra, mint a 2. A GG3 kevésbé törékeny, inkább deformálódik, a szerkezete 40%-kal ellenállóbb. Ha mégis megsérülne, a kijelző képes meggátolni a repedés továbbterjedését, így legalább nem fokozódik a kár.

GorillaGlass 3

Multimédia

A fényképezők összevetésében is a Note 3 teljesít jobban. A felbontás növelése 13 megapixelre a korábbi 8-ról semmire sem garancia, de elmondható, hogy egy korszerűbb, szebb képeket készítő modul került az utódba. Tavaly ősszel az első megjelent tesztfotók után már voltak kételyeim a Note 2 képminőségével kapcsolatban. Az Alpok gyönyörű hegyei, és a múzeumok félhomálya egyaránt kifogott rajta.

Note2 fotók:

Note2 Note2

Az utódot először gyengén világított szobában teszteltem és azonnal látható volt a minőségi ugrás. Az ablak függönyének vannak részletei szembe fénynél is, a könyvek címei élesek olvashatóak, a makrók pedig egyenesen szenzációsak. Az S4-hez hasonlóan a Note 3 is f/2,2 fényerejű lencsével szerelt, míg a Note 2 csak 2,6.

Optikai képstabilizátorunk még mindig nincs, de digitálissal rendelkezik a Note 3, nem úgy, mint a N2. A dedikált éjszakai mód látszólag eltűnt a fotómódok közül, de a beállításokban találunk egy vaku nélküli módot, amit kifejezetten éjszakai fotókhoz ajánl a gép.

Note 3 fotók:

Note 3 - A gyéren megvilágított szoba sem fog ki a makrón

A dinamikus kontraszt nem erőssége a telefonoknak

A 4K felbontás csak hab a tortán. Igaz, ennek részletgazdagságát egyelőre csak néhány tableten és tévén lehet kihasználni, de ezek száma is egyre növekszik. Az erős hardvernek köszönhetően az S4-hez képest nagy a javulás, hiszen fullHD felvételnél 60 FPS-t produkál a gép, míg az S4 csak 30-at tudott. 4K-nál 30 képkocka/mp, sima HD (720p) felvételnél azonban 120 FPS ez az érték. Nem csoda hát, hogy a tesztekben a Note 3-at hozzák ki győztesen videó felvétel kategóriában.

A zenei terület felemásra sikerült. A hangszóró teljesítményén már első használatkor hallani lehetett, hogy gyengébb a hangereje. A GSMArena mérései is igazolják ezt. A 80 decibel teljesítmény 76 decibelre csökkent. A fülhallgatón keresztül, viszont teljesen más a helyzet. Ott a mérések szerint a Note 3 nyer.

Az adaptsound alkalmazás teljesen a fülünkhöz hangolja a készüléket, miközben arra is fény derül, ha egyik fülünk gyengébb, mint a másik. Leginkább egy hallásvizsgálat élménye sejlett fel mikor jeleznem kellett, hallom-e az adott hangot. Ez a beállítás nem vonatkozik a külső hangszóróra csak a fülesre, és a nem kihangosított beszélgetésekre.

A Note 2-n a hangszóró a telefon hátlapjára került, ami nem szerencsés, hiszen torzul a hangzás, ha pedig mondjuk takarón vagy valami puha anyagon van, akkor az nagy részét el is nyeli a hangnak. A Note 3-nál ezen is változtattak - a külső hangszóró ugyanis alulra került a micro USB csatlakozó és az S-Pen foglalata közé.

Ennél már csak az lenne jobb, ha a HTC-hez hasonlóan, az előlapon kapna helyet nem is egy, hanem inkább kettő hangszóró a sztereó hangzás miatt.

microUSB 3.0 csatlakozó mellette a hangszóró, amellett pedig az S-Pen foglalata

Az S4-hez hasonlóan az új Note is megkapta az infra portot, tehát már vele is kapcsolgathatjuk a TV-t, ha nincs kéznél a távirányító. Számtalan eszköz és márka közül választhatunk, sok funkciós virtuális távvezérlőt kapunk.

Üzemidő

A Note 3 eddig megjelent tesztjei szerint, az akkumulátornak napi 1 óra videózás, böngészés és telefonálás mellett 3 napot kellene bírnia. Jelen készülékemnél eleinte nem voltam meggyőződve, bár a napi 3 óra elfoglaltság egy ilyen géppel nagyon nehezen tartható. (szerk.: elég hektikusan viselkedik a gép van, hogy három napig bírja, máskor viszont rohamos ütemben merül.)

3 napot a Note 2-vel ténylegesen el tudtam érni és ezt várom a N3-tól is. Az első héten elkezdtem aggódni, ugyanis a telefon rohamos ütemben merült, egy napot is alig bírt. Aztán valami drasztikusan megváltozott, mert az utóbbi időben hozza azokat az eredményeket, amihez hasonlót korábban a GSMArena is mért. Egész pontosan nagyobb üzemidőt, mint a Note 2.

Ugyanezt ezt a tesztet alapul véve a videó lejátszás terén a Note 2 11 óra 27 percet, míg a Note 3 13 óra 32 percet teljesített. A böngészés esetén ez 8 óra 48 perc a 9 óra 4 perc ellenében. 3G beszélgetésnél pedig a 16 óra 57 / 18 óra 12 perc. Vagyis minden területen jobb az új kiadás.

Most már az én készülékem is bírja három napig. Kérdés, hogy a kiforratlan firmware vagy valami más állhat a háttérben. Az angol fórumokon az indexservice szolgáltatást gyanítják a melegedő hátlap és gyors akkumerülés hátterében. Ennek már egész szakirodalma alakult ott ki.

Az alapproblémának azt tartják, hogy az indexservice folyamatosan listázza az új médiaállományokat, és ezen állományok némelyike, talán egyes pdf állományok lefagyasztják, lassítják a telefont. Remélhetőleg egy újabb firmware megoldja ezeket a problémákat.

Az eleinte gyors merülés oka lehet az is, hogy az 50 gigás Dropboxomat (ami teljesen tele van) beindexelte a galériába. Ha megnyitom rendkívül lassú és fagyogat is, ennél fogva senkinek sem ajánlom, hogy ezt a funkciót használja, legalább is addig, míg a Samsung ki nem javítja a bugot.

Garancia

Fontosnak tartom megemlíteni a Samsung prémium garanciát, ami, bár nem újdonság, véleményem szerint igencsak hangsúlyos. A prémium kategóriás Samsung termékekre (nem csak telefonra) a gyártó prémium garancia szolgáltatásokat nyújt. Prémium okostelefonok esetén ez háztól házig szállító garanciafutárt, 1 napos javítási idővel vagy helyszíni javítást jelent.

A felső kategóriás support számomra döntő fontosságú. Megtapasztaltam már ezt a szolgáltatást és nem csalódtam benne. Mindannyian ismerünk garanciából karcosan visszaérkező, extrém sok ideig tartó javításról szóló rémtörténeteket. Úgyhogy nincs is kényelmesebb, mint mikor az ember szeme láttára a saját otthonában vagy munkahelyén történik a javítás, akár néhány perc alatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények