Galaxy S EXT4 journaling kikapcsolása

Ha EXT4 fájlrendszerre tértél át Samsung Galaxy S-eden és kikapcsolnád a naplózást, itt a megoldás! – írta: Tonyk, 13 éve

Első oldal

Napokban áttértem a Samsung Salaxy S készülékemen EXT4 fájlrendszerre. Ezzel együtt, adódott a kérdés – mivel az EXT4 naplózó fájlrendszer -, hogy hogyan is lehet kikapcsolni az EXT4 velejáróját, a naplózást (journaling)? Hogy miért is? Miért ne!

Az EXT4 gyorsabb, mint a gyári RFS, de egy naplózó fájlrendszer teljesen felesleges telefonra. Szerintem. Plusz valamennyi erőforrást fel is szabadíthatunk vele. De a lényegesebb indok, hogy így jobban kímélhetjük a telefonba belegyógyított NAND memóriát. Ennek a memóriának van ugye az a rossz tulajdonsága, hogy nem bír ki korlátlan írási ciklust. Persze jöhetnek itt a tüntetők, hogy több év az élettartam, ezért minek?! A válasz számukra: Csak!
Akit érdekel, végigolvassa és majd eldönti, akarja–e vagy sem, én akartam. És, hogy ne kelljen mindenkinek túrni a netet, próbálkozni, akit érdekel ez a megoldás, leírom.

Előkészületek, előfeltételek: - ha ezek megvannak, természetesen kihagyhatók.

- Rootolt telefon + EXT4-et támogató kernel, pl. Semaphore ( Ez stock JVT-hez való, mivel az fut jelenleg a telefonom)
- Telefonon telepíteni a CF-ROOT-EXT4-v1.3-ADDON.APK –t
- Elindítani a telefonon a programok között a EXT4 MANAGER-t -> Convert to EXT4. (3-4 perc kb., majd újraindul a telefon.) Figyelem! A konvertáláshoz legalább 15MB hely kell, hogy legyen a /system -en. Ehhez töröld ki pl. az Aldiko, Swype, Samsung programok alkalmazásokat (később visszarakhatók).

Tulajdonképp eddig semmit sem csináltunk. EXT4 –hez kell egy őt támogató kernel, majd egy alkalmazás ami megcsinálja az RFS-ből a EXT4 konverziót. Csak azok kedvéért írtam le, akiknek ez nem volt meg.

Ha ezek megvannak jöhet a tényleges naplózás kikapcsolása.
Elég sokat túrtam a neten mire találtam Gingerbred-hez való, naplózást kikapcsoló okosságot. A neve: Acid Ext4 No Journaling And Sqlite.zip. Innen letölthető az eredeti.
De most nem ezzel fogunk dolgozni. Úgyhogy ne is töltsétek le. Ugyanis van vele egy kis bibi:

Lefuttatva szépen meg is csinálja, a /system és a /cache –en a kikapcsolást, de ottmarad a /dbdata és a /data változatlanul. Ezekkel nem boldogul.
Belekontárkodtam egy kicsit és sikerült rávenni a /data –ra is, hogy ezzel is foglalkozzon, így már erről is törli a naplózást. Ez a verzió letölthető innen és CWM–be bebootolva, Install zip from sdcard-ból telepíthető.

Ezzel egyszerre három partíción kivégeztük a naplózást, marad a negyedik, a /dbdata.
Ezt akárhogy próbáltam, nem sikerül a fenti zip-ből megcsinálni.

Ezért itt a kerülő megoldás:

Ezzel akár mind a négy partícióról levehető a naplózás, szóval akár innen is kezdhettük volna az egészet mókát, de szerintem, gyorsabb a utóbbi zip-et feltolni gyorsan, így három partíción már ki is van kapcsolva a naplózás. Jöhet a negyedik, de kézzel...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!