GeForce 7300GT vizezése és tuningolása

Nem is olyan rég elcseréltem a régi 6600GT videókártyám egy 7300GT 128 megás, DDR3-as... – írta: KrAt, 17 éve

Nem is olyan rég elcseréltem a régi 6600GT videókártyám egy 7300GT 128 megás, DDR3-as kártyára, amin a gyári hűtése volt rajta.

[kép]

[kép]

Mivel inno márkájú volt, ígyhát meg kell említeni, hogy nem a némaságáról, illetve a jó hűtési teljesítményéről volt híres, ígyhát hamar elgondolkoztam, mit kéne tenni vele.

[kép]

Mivel a gépem már amúgyis vízhűtéses volt (illetve csak a processzor) így nem is volt kérdéses, hogy erre is víz fog kerülni. Szerencsére egy blokkom volt is itthon, lefogatóval, ígyhát minden adott volt ahhoz, hogy egy újabb taggal bővüljön a vízhűtéses 7300 GT-k tábora. Elsőként azért megnéztem, mit tud a gyári hűtéssel. Hát sokat nem. 600/1800-ig próbáltam (ami egy 1.4 nanós ramtól szép teljesítmény)

[kép]

De itt már olyan hőmérsékleteket ért el a kártya, hogy nem szerettem volna tovább kínozni.

[kép]

Másnap felkeltem, és eldöntöttem: megcsinálom. Neki is álltam (jó kis vizsgára való tanulás helyett) szétszedni a hűtést. Hát minden tiszteletem az inno-é, nem volt több 10mp-nél, ugyanis a pöckök, amik tartották, puhák voltak, így szinte kézzel is összenyomhatóak voltak, de én a jól megszokott műszerész fogóm használtam. Aztán egy kis óvatos forgatás, húzás meg minden, és elengedte a paszta a hűtőt. Letisztítottam egy kicsit a magot (amennyire tudtam) és rámértem a blokkot. Jó lesz rá, gondoltam.

[kép]

Lepasztáztam a magot (a kép csalóka, nem úszik a pasztában), rátettem a blokkot, lefogatóval együtt kézzel meghúztam, figyelve, hogy véletlen se sarkazzam le. Szerencsére nem sikerült. Kézzel meghúztam az anyákat, nem mozgott rajta a blokk, így sikeresnek mondhattam az összeszerelést.

[kép]

Ekkor kimértem a csöveket (a proci blokkja után raktam, így elsősorban a procit hűti a víz, és utána a vga-t, de így is jónak mondhatóak az eredmények) és felszereltem. A felszerelés menetét nem írom le, az előző, két részes „Hogyan készítsünk vízhűtést” ([link]) cikkemben megtalálhatóak lépésről lépésre. Majd amikor kész lettem, feltöltöttem, elindítottam, és láss csodát, tökéletesen működött, és a procit hőfokát se nagyon emelte meg. A processzor előtte, amikor még csak a proci blokk volt benn, akkor 30 fok körül mozgott, most 33 fok körül, így azt mondhatom, nem befolyásolta számottevően. Ellenben a vga nagyon lehűt a gyári hűtéshez képest.

[kép]

Gyári hűtéssel alapon 50 fok felett mozgott, most vízzel 40 fok alatt van az érték. Terhelve gyári hűtéssel elment 80 fokig is, ellenben most nem éri el az 50-et! Hatalmas különbség. És nemutolsó sorban nem hangos, hanem csak a pumpa hangját lehet hallani, amit eddig is hallottam. Szóval mondhatni nagyonis megérte.


Jöhetett ezek után a tuning.

A tesztkonfig a következő volt:

- Asus P5ND2 SLi (nForce 4 SLi IE)
- Intel D805 @ 3.7 GHz 1.37V
- 2x512 G.skill 740 MHz
- GeForce 7300 GT 128MB DDR3 @ 625/1860 6.14-es driverrel.
- a többi összetevő lényegtelen


Tuninghoz (egyelőre) csak két programot használtam, egy szintetikus tesztet (3DMark06 (Build 1.1.0)) illetve a Counter Strike: Source játékot, 16-os patchel. Mérni 3DMark esetében magával a programmal, CS esetében pedig Fraps-al mértem. Itt úgy történt a mérés, hogy ötször mértem, különböző pályákon, különböző irányban mentem, és ezeket átlagoltam a végén.

Lássuk is az eredményeket.


[kép]

Magát a kártyát átlagosan kb. 28%-al gyorsítottuk meg (gpu 25%, ram 33%) Ez a gyorsítás nem fog 100%-ban visszajönni, de lássuk, mennyit kapunk vissza a húzásból:


[kép]

3DMark esetében Láthatóan szépen növekedtek az eredményeink. SM2.0 esetében 26%-al, HDR ill SM3.0 esetében pedig 27%-al nőttek a pontszámaink. Hoppá. Csak nem visszakaptuk a húzás minden kis erejét? Úgy néz ki, hogy de. Nem is rossz. De lássuk, mit hoznak az igazi játék beli tesztek:


[kép]

Source motoros játékunk esetében jól látjuk, hogy bizony vegyes a fekvés. Mint látjuk, minimum fps számában nem történt változás, 70 fps mindenhol megvolt, ez több mint elég egy játéknál. A maximum fps számban már jól láthatjuk, hogy kezd az előnyünk kovácsolódni, nagyjából 20%-al nőttek az eredmények. Nemrossz, de 100fps felett már felesleges lehet. Ami számunkra lényeges, hogy az átlag fps számunk is nőtt, közelítőleg 15%-al. És mivel maximumon volt a grafika, így tökéletesen játszható (szerintem) a játék, nagyobb ütközet esetében sem lesz bajunk a szaggatás miatt. Mert nem szaggat.


Összegzés: szerintem egy nagyon jó kártyát kapunk ennyi pénzért. A tesztekben látott kártya még egy kicsit lassabban is teljesít a többieknél a tesztprogramokban, mivel csak 128 mega memóriával látták el, de játékokban nem észrevehető a különbség.

Aki tervezi, hogy ilyen kártyára vált, ajánlom „kötelező olvasmánynak Reac^ kolega írását: [link]

Hamarosan készül a kártyára voltmod (VR6-Fan jóvoltából: [link] )

Játékok tesztje is hamarosan bővül majd, csak egyelőre kifogytam a mai játékokból, egy StarCraft – Brood Warral meg felesleges tesztelni


KrenAtesz