Genius SP-HF 1250x tuning

Genius SP-HF 1250x tuningolás: forrasztás-ütés-vágás egyszerűen, olcsón. – írta: Patice, 13 éve

Befejezés

A képeken látszik, hogy ahogy ez lenni szokott a kis sárga jómunkás-emberkék nem raktak bele túl vastag kábeleket és a kondi közvetlenül a magas szárára van forrasztva. Ezután fogták és jól nyakon öntötték egy adag ragasztóval az egészet. A tyúkbelek nem túl hosszúak, így egyszerre csak az egyik hangszóró emelhető ki a dobozból.
A mély közvetlenül kapja a jelet, a magashoz vezető zsinórpár pozitív ágában sorba kötve található a kondi. A hangszórók szintén soros bekötésűek.

A doboz fotói alapján látható, hogy a passzív dobozban nagy az üresség. „Merevítésnek” csak pár háromszög keresztmetszetű fadarabkát ragasztottak be az élek mentén. A vezetékeket 1.5 négyzet-milliméteres hangszórókábellel helyettesítettem, majd a falakat vatelinnel borítottam.

A műveletek közben egy kis hibát is találtam az eredeti bekötéseknél. Az egyik dobozban a magas kondija nem a pozitív, hanem a negatív oldalra lett forrasztva. Ez nem tudom, mennyire szólhatott bele az eddigi hangzásba, vagy csak nem figyeltem és a magas vezetéke a mélynél már jó polaritással lett rögzítve.

Nem akartam csak a passzív dobozokat módosítani, így megcsináltam ugyanezt mindkét aktívnál is. Itt már egy kicsit bonyolultabb belsővel találkozunk, de a kábelezés és a kondi ugyan az.

Az erősítő rész NYÁK-jára csatlakoznak a hangszórókábelek, de sajnálatosan ezek nem fixek, csak oda vannak ragasztva, hogy véletlenül nehogy lecsússzanak. Kis feszegetéssel, mozgatással simán lejöttek.

A csupasz kivezetések elég közel vannak egymáshoz, de ügyes kézzel és egy kis forrasztási gyakorlattal meg lehet úgy oldani, hogy az ehhez képest vastag hangszórókábeleket úgy forrasszuk rá, hogy a lehető legtávolabb maradjanak egymástól. (Nem lenne túl jó, ha a két ág közé becseppenne egy kis ón és rövidre zárná az áramkört.)

Tudom nem lett a legszebb munka.

A jobb hangszóró kivezetései elég szűk helyen vannak. Beletelt pár percbe mire sikerült jól odaforrasztani.

Az erősítős dobozokban csak felül és az előlap aljánál használtam egy kis csillapító anyagot. Elég zsúfolt így is, a megfelelő szellőzés érdekében hagyni kell helyet a hűtőbordák és a trafó körül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!