Genius SW-HF5.1 6000

Nemrég hangfal rendszert kellett vásárolnom és elég nehéz volt a döntés meghozatala... – írta: Eagl3, 15 éve

Sziasztok!

Mivel nemrég hangfal rendszert kellett vásárolnom, és számomra elég nehéz volt a döntés meghozatala, ezért úgy gondoltam megírom a tapasztalatomat erről a szettről.
Mindenképpen egy 5.1 –es rendszert szerettem volna, mivel filmre, zenére és játékra egyaránt használom. Megmondom őszintén az ár nem volt elsődleges szempont, persze nem gond, ha egy jó ár\érték arányú eszközt sikerül kifogni.
A szóba jöhető rendszerek választéka nem volt túl nagy. Először a sokak által dicsért Logitech Z-5500 -on akadt meg a szemem, de mivel épp költözés előtt álltam (családi házból panelba) ezért a nagy teljesítményű mély ládáját nem tudtam volna kihasználni, értelmetlen lett volna kiadnom érte 70-80 ezer forintot.

Ezután a Logitech G51 –es rendszerét vettem célba, bár voltak kétségeim.
Sok fórumot olvasgattam, minden tulaj dicsérte, viszont ahogy a neve is sugallja ez a rendszer egy dologra jó igazán, játékra. Ezen kívül az ára is nagyon borsos volt akkoriban, (most sem túl olcsó véleményem szerint) ennyit szerintem nem ér. Ezektől eltekintve még mindig ez tűnt a legjobb választásnak.

A Genius hangfalait valahogy nem is figyeltem, soha nem voltam oda túlzottan a Geniusért. Hallottam illetve ajánlottak sokan Genius 5000 –et, illetve 5005 –öt legfőképpen a hihetetlen jó ár\érték aránya miatt. Megnéztem képen az 5005-öt és nem nyűgözött le túlzottan.
Éppen a youtube -on nézegettem a hangfalakat mikor megláttam a Genius 6000 –et. Nagyon megtetszett, kicsit utána olvasva (megjegyzem sok írást nem találni róla, még a Genius magyar oldalán sincs fent) úgy döntöttem beszerzek egyet, ha nem válik be majd eladom, de képen és videókon nagyon szép darabnak tűnt a specifikációi pedig elég meggyőzőek voltak.

Karácsony előtt nem volt egyszerű beszerezni, 2 helyről is megrendeltem mindkét helyről másnap jött a levél, hogy a rendelést az idei évben már nem tudják teljesíteni. Egy 3. boltot felhívva pont sikerült megcsípnem egy utolsó darabot. Gondolom manapság sem túl rózsás a helyzet ennek a szettnek a beszerzésével, mivel csak is a szürke importból származó darabokat lehet megkaparintani. Reméljük hamarosan elterjedtebb lesz hazánkban és felváltja, még lejjebb szorítja az elődök árait.

De hogy mit is kapunk kb. 35.000 Ft-ért?

Rendelés után 2 nappal meg is hozta a futár a csomagomat. A durván 20 kilós csomagot kibontva megpillanthatjuk a gondosan becsomagolt zajkeltőnket és kellékeit. Kapunk hozzá használati útmutatót, de ne számítsunk egy 200 oldalas színes kiskönyvre, a szerelési útmutatón kívül mást nem igen tartalmaz, viszont magyar nyelv is van benne, ami természetesen jó pont.

Tovább kutakodva a dobozban előkerülnek a kábelek. Erről különösebben nincs mit mondani, jár hozzá minden, akármihez is kívánjuk csatlakoztatni a rendszert. Az első és hátsó hangszóró kábelek egyaránt elegendő hosszúságúnak bizonyultak. Gondolom, senki nem akarja egy 30m2-es szoba két végébe elhelyezni ezt a szettet, hiszen úgysem arra való.

Ami még egy nagyon pozitív dolog, az a vezeték nélküli, teljes körű távirányító. Nem sok hangkeltőhöz adnak vezeték nélküli távirányítót, ebben az árkategóriában meg pláne. Azért azt még megemlítem, hogy a távirányítón (legalábbis az enyémen) a matrica egy kicsit fel van púposodva pár helyen, hiába nyomkodom le, egy idő után feljön.

Végül teljesen kipakolva a dobozból elénk tárulnak a designos faborítású 200W összteljesítményű hangfalak. A SUB 100W, míg a center illetve az első és hátsó hangfalpár egyenként 20 wattosak.

Az anyaghasználatra, összeszerelésre nem lehet panasz, masszív kis rendszer lett. A falra szerelési lehetőség csak a két hátsó hangszórón lehetséges. A ládán természetesen minden funkciós gomb megtalálható, viszont az elődökhöz képest itt már nem motoros a hangerő szabályozó. Egy kék LCD kijelző is található rajta, ami nagyon jó ötlet volt a fejlesztők részéről viszont rettenetesen elbaltázták véleményem szerint, hogy STANDBY állapotban is ugyanúgy világít, mint bekapcsolva. Ez azoknak, akik egy helységben alszanak a műszerrel, elég zavaró lehet. Ha már negatívumot is említettem, én nagyon hiányolom róla a fejhallgató bemenetet, nem értem, hogy miért nem került rá. Természetesen, ha valakinek van ötlete, hogy hogyan tudnám megkerülni a 3 kábel kihúzogatását egy esetleges fejhallgató csatlakoztatáskor azt örömmel venném.

A hangerőt 0-63 -ig tudjuk állítani. A woofer, rear, front és a center erősségét -8 és 8 között tudjuk szabályozni, így minden helyzetben meg tudjuk találni az ideális beállítást.

Használat közben

Kezdjük a hangoknál.

A mély hangokra egyáltalán nem lehet panasz, én ugyan egy 10-12m2 –es szobában használom, de egy 20m2-es szobát is gyönyörűen „beszól” a 8” –os membránnal rendelkező láda.

Az első és hátsó hangfalakban egy-egy 4” -os közép illetve egy-egy 1”-os magas hang sugárzót helyeztek el. A centerben kettő közép és egy magas található.

A közép hangok is el lettek találva, de ha nagyon kukacoskodni akarok, akkor talán lehetne kicsit több a középhangokból, de ez már tényleg szőrszálhasogatás egy ilyen kategóriájú rendszernél.

A magas hangok remekek, gyönyörűen pattognak, ciripelnek, cincognak, ahogy azt kell.

Zene\Film\Játék

Mindhárom esetben remekül megállja a helyét.

Zenénél kipróbáltam szinte minden műfajnál. A legjobban, mint általában minden hasonló hangfal szettnek az elektronikus zene tetszett neki. Bár nincs különösebb gond a többi műfajjal sem.

A filmezésben is új élményekkel gazdagodtam mióta megvettem, remekül be lehet állítani a hangfalakat, a távirányító itt megint nagy szerepet játszik. Ami egy kicsit furcsa számomra, hogy a hátsó hangfalakat nagyon fel kell tolni, hogy úgy szóljanak, ahogy kell. Ezt nem sikerült 100 százalékosan kiegyensúlyozniuk szerintem, de nem probléma, mert szépen fel kell tekerni driverből a hátsó hangfalakat és kész.

A játékoknak remek hangulatot varázsol, de ezt mindenki tudja, aki 5.1 –ben játszik.

Hozzátenném, hogy egy Creative X-Fi extreme Music hangkártyával használom, és mindenkinek melegen ajánlom egy alaplapinál jobb hangkeltő beszerzését, rengeteget javít a hangzáson.

Hogy kiknek ajánlom ezt a hangfal szettet?

Azoknak, akik egy maximum 20m2 –es szobába keresnek PC, konzol, DVD lejátszó mellé vagy akár mindháromra egyszerre egy kiváló ár\érték arányú jó minőségű hangkeltőt. Nem valószínű, hogy ennyi pénzért vagy akár kicsit többért jobb szetthez lehet jutni.

Pozitívum:

- vezeték nélküli teljes körű távirányító
- LCD kijelző
- jó ár\érték arány

Negatívum:

- STANDBY állapotban is világító kijelző
- nincs fejhallgató bemenet